bizde niye aksiyon filmi çekilmiyor?
6 replies · 102 views
bizde niye aksiyon filmi çekilmiyor?
Kılıç-sandal fimlerinden tutunda, western tıpkıyapımlarına kadar onlarca türü aksiyon janrı içine tıkıştırıp onlarca film çekmişiz. cüneyt arkın'ın kahpe bizans filmleri ve 80lerde çektiği ağırlıklı polis-dedektif eskisi karakterlerin yer aldığı ya da komedi aksiyon harmanı filmleri ile gayet sıkı bir geleneğe sahip. bir aralar aktüel dergisinde bu minvalde bir yazı çıkmış, hatta kapağa da desparados'un banderas'ına fotomontajla cüneyt arkın'ı yerleştirmişlerdi. sektör yüzünden mi yoksa yönetmen-yazar tayfasının bezginliğinden mi kaynaklanıyor bilemiyorum ama doğru düzgün bi aksiyon filmi çekmenin vakti geldi de geçiyor.
Onumuzdeki gunlerde Mumya Firarda (Teoman var basrolde) diye bir film girecek vizyona. Aksiyon dozu epey yulsek bildigim kadariyla. Fragmanlarindaki patlama sahneleri vay vay dedirtiyor insana.
mumya firarda muhtemelen çok kötü bir mummy uyarlaması olacak .. düşünsenize bir yerde teoman öbür tarafta brendan fraser .. ne gibi bir şey ortaya ıkacağını ilerde görecğiz.. (belki de göremeyiz proje iptal falan olur..
aksiyon sinemasının türk sinemasından silinmesine benim açıklamam..bu ülkeden silinen aksiyon sineması değil..film çekme alışkanlığını yok olmasıdır... erken 70 lerde yeşilçam bir fabrika gibi çalışıyordu.. bu ülke o dönem de inanılmaz derecede film üretti.. çoğu kalitesiz olsa da bu filmlerin en azından film çekiliyordu.. bazen avantür bir sinema örneği bazense sosyal içerikli olmaya çalışan bir komedi filmi beyaz perdede görücüye çıkıyordu.. 70 lerden sonra patlayan seks sineması furyası ile birklikte yeşilçam yavaş yavaş çürüdü.. boşaldıktan sonra küçülen bir penis gibi kendi kabuğuna çekildi.. sinema emekçileri dediğimiz onlarca insan ya öldü yada başka işlerde asimile oldu.. geriye ne aksiyon sineması kaldı ne de başka herhangi bir tür .. geriye kalan ne diye sorarsanız.. tv dizieri , nihavend mucize ve bir kaç pasif direnişe geçmiş yönetmen..
problemimizin çözümü var mı peki..??ben henüz bulamadım.. bulan varsa söylesin.....
bence de kesinlikle sorunun yanıtı elimizin altında harıl harıl çalışan bir endüstrinin olmamasıdır. popüler sinemadan, endüstrden yoksun sinema atmosferimizden başarılı sanat filmleri çıkarmak da çok zor. düşünsenize ortamı; zeki demirkubuz, nuri bilge gibi yönetmenler mustafa altıoklalar gibi adamlarla kıyaslanarak konuşulabiliyor.
gerçi yeşilçam öldü dmek çok zor, zira yeşilçam şimdilerde televizyon dizilerinin üretiminde ruh buluyor. yine de tek çözüm bir an önce harıl harıl çalışan bir sinema endüstrisi ve yerli filmlerle dolup taşan sinema salonları derim ben. daha çok üretim aksiyon filmlerini de beraberinde getirir.
biliyorum söylemlerin çok kötümser ama ne yapabilirim pesimist bir yapımvar ayrıca çok sıcak cinnet geçirimememek için kendimi zor tutuyorum..
martin kardeşime.. çok güzel demişsiniz ama çalışmak daha çok çalışmak , harıl harıl çalışmak basit bir çözüm önerisi ..elbette çalışmak zorundayız ama sinema yapma arzumuzu , hayat enerjimizi hangi alanda göstereceğiz.. yeşilçam daha ölmedi demişsim... hayır öldü **ama daha gömmedik .. yeşilçam türk dizileriyle ruh buluyor demişsin .. türk dizilerinin rantının çoğunu prodüksyon şirketleri yiyor.. prodüksyon şirketlerinden arta kalanlarda millet karnını doyuruyor.. bazı idealitler bin bir zorlukla çalışıp ,biriktirip kendi projelerine güç bela aktarıyorlar..örnek demirkubuz..
öncelikle şöyle bir belirleme yapmak lazım türk sinemasında bir endüstrinin varolmadığını kabul etmek lazım son yıllarda-90 lardan sonra- seyircinin yeniden türk filmlerine gitmeye başlaması sonucu yavaş yavaş bu alanda bir profesyonelleşme ve endüstrileşmeden söz edebiliriz daha önceleri olan ise sadece seyirci taleplerine dayanan ve sinema işletmecilerinin verdiği paralarla süren bir sistem içinde çekilen filmler sadece kar amacı güdülerek çekilmiş bu da benzer türde filmlerin ve seyircinin tuttuğu türlerin devamı gelmiştir o dönemde çekilen kostümelerin avantürlerin kısacası aksiyon ve korku denemeleri de daha çok tutmuş türlerin ve filmlerin uyarlaması olmuştur daha çok.
Televizyonun 70 ortalarından itibaren yaygınlaşması ile sinemaya giden seyirci sayısında düşüş olmuş bu dönemde işletmeciler bir kumar oynayarak italyan komedi-seks filmlerinin uyarlamalarını yapmışlar fakat bu durum seyirciyi sinemadan daha çok uzaklaştırmıştır daha sonraları yaşanan sosyal ve ekonomik krizler de seyircinin sinemayla bağını koparmış ve türk sinemasını bunalıma sokmuştur 90 lardan sonra türk sinemasının bir nevi yeniden dirilme içine girdiğini söyleyebilirim bu dirilmeden kasıt türk sinemasının seyircisiyle barışmaya başlamasıdır son dönemde çekilen türk filmlerinin çoğunun seyirci sayısı bakımından yabancı filmlerinin çoğunu geçtiği ortadadır çekilen filmlerin seyirciyle bulaşması şu bakımdan önemlidir filmlerin para kazanması daha fazla kişinin sinema ile uğraşmasına olanak sağlayacaktır daha fazla film yaparak da bu alanda daha kaliteli yapımlara ulaşmak mümkün olacaktır önemli olan türk sinemasının kendi yapısını untmadan ona uygun çalışmaların yapılmasıdır bu da bu alanda uğraşan kişilerin türk sinemasının yapısı üstüne daha çerikli çalışmalar yapması ile kolaylaşacaktır!
havalar cok sıcak ve iyice bunaldığımız bu günlerde yağmuru bekliyorum ben de çoğumuz gibi. az önce uzunca bir şey yazmışken yanlışlıkla hepsini sildim ve bir de buna sinirlendim durduk yere.
velhasıl kelam;
oncelikle ben "harıl calışan bir endüstri gerekli derken" optimist bir bakış açısıyla "hepimiz çok çalışırsak her şey çok güzel olacak" demek istemedim. benimkisi sonuca yönelik bir temenni. yeşilçam'in hala yaşadığını da kasdetmedim ancak dizi sektöründe ürünler ve üretim biçimleri babında yeşilcam'ın devamını görmek çok zorlama değil.
90'lardan sonra yerli sinemamızda bir kıpırdanma olduğu aşikar. ancak hala antalya'ya 19 film başvurduğu için göbek atabiliyoruz. yılda üç haneli rakamlara yaklaşan film üretiminin olduğu bir endüstri sayesinde, sanat sinemamızın oluşumuna da katkı sağlayacak ortam yaratılabilir; birileri bu işten paralar kazanabilir; daha çok yerli aksiyon, yerli romantik komedi vs. izleyebilir; bu forumda yerli filmlerimiz hakkında daha çok çene çalabiliriz.
sıcakların biran önce yerini ılık havalara bırakması dilegi ile.
You need to log in to post a reply.