Dublaj
5 replies · 79 views
Dublaj
Geçenlerde Spike Lee'den Do the right thing'in eski bi VHS kopyasını izlerken aklımdan geçirdim, buraya da yazıyım. Eskiden dublaj ne kadar ciddiye alınır ve kaliteli yapılırmış. Ve işin ilginci çeviriler de birebir olurmuş. Fuck off un karşılığı cehenneme git değil de sktr git mesela.
Şu an televizyonda oynayan filmlerin çoğunda aynı sorun mevcut. Oyunculara uymayan sesler, müzik efekt bantları olmadan yapılmış seslendirme yani sahnelerle alakasız kaçan sesler-müzikler. Hele hele vcd furyası sırasında piyasaya sürülen filmlerin bazılarının dublajları felaket. Mesela geçenlerde Dancer In The Dark'ı kiralayan arkadaşım Björk'ün şarkıları yerine oya küçümen'in eşsiz yorumunu dinlemiş. (isim konusunda yanılıyo olabilirim ama sonuçta türkçe dublajlı bi müzikalle karşı karşıyayız.)
Yıllardır her yerde türkiye nin dublajda ne kadar üstün olduğu söylenir. evet gerçekten de tek sesli seslendirme yapan azerbeycan televizyonundan daha iyiyiz. dış kaynaklı başka seslendirilmiş film izlemiş olan varsa şuraya bi yazsın da biz de bilgilenelim.
hayır hayır o tek sesli düblajı azeriler yapmıyo.hatta azeri tv gayet güzel düblaj yapıyo ve itiraf etmem gerekirse; türkiyedeki kanallardan daha güzel filmler yayınlıyorlar(bir kaçı hariç).o tek sesli düblaj sanırım polonya tv sine ait
polsat
http://www.sinefil.org/forum/viewtopic.php?t=136
ben bu topic'i es geçmişim. pardon
azeri bir kanalda KOS LOLA KOS'u seyretmistim. Türkceye yakin bir dil olmasi, filmin dialoglara dayanmamasi filmin seyrini kolaylastirmisti!
ama yine de ese dosta tavsiye edilesi bir durum degil...
ayrica, bence en keyifli dublajlar cizgi filmlerde oluyor (BKZ: Kanal-D TAS DEVRI)
Fred Cakmaktas'in tam bir türk gibi konustugu replikler coktur. hatta, yikanirken eski bir istanbul türküsü söyledegi bile olmustur.
sezayi aydin faktoru iste.. rambo ve rocky'den sonra en iyi fred cakmaktasa yakisiyor bu ses...
You need to log in to post a reply.