'festival olayı'
6 replies · 131 views
'festival olayı'
SOLAS wrote:
konu konuyu açıyor başlıkla giderek ilgisiz hale geliyoruz 'festival' olayını farklı bi başlığa taşısak daha iyi olur aslında. 6-7 senedir ankara başta olmak üzere istanbul film festivali de dahil olmak üzere takip etmeye çalışıyorum benim açımdan gerçekten huzur ve zevk anları :)) ankara uluslararası film fest. çalıştığım dönemlerde sinema salonlarından çıkmıyordum neyse son dönemlerde ankara da yeni festivallerle sinema ortamı giderek daha güzel oldu çünkü festivaller herzaman daha ayrı bi tat taşıyor ben de festivallerdeki gece seanslarını seven biriyim enson istanbul da bağımsız film fest. gece seansında ed gein i izledim filmin üstüne istiklalin gece hali filme devam etmemizi sağladı bunun dışında ankara film fest. beyaz geceleri her sene takip ediyorum bütün gece film izlemek beynin ve vücudun off hale gelmesi ve o halde yapılan muhabbetler gerçekten süper oluyor :)
buyrun efendim...
Ben Eskişehir'de oturduğum için Ankara ya da İst.Film Fes.katılma şansım yok.Ayrıca fest. zamanları okula gidiyorum şu anda lise 3 e geçmiş bulunmaktayım.Devamsızlık da 10 gün olunca...
Ama 4.Eskişehir Sinema Günleri,Uzakdoğu Film Fest.,İngiliz Kısa Film Günleri ve Öğrenci filmleri gibi etkinlikleri anadolu üniv.sayesinde takip edebildim.Festivaller farklı bakış açılarıyla örülmüş filmleri tanımanızı,özümsemenizi sağlıyor herşeyden önce.Ayrıca hayata bakış açınızı değiştirebilecek filmler de barındırıyor.
Ama üniversiteyi İst. da okuyup İst.Film Fes. inde bolca film izlemek hayalindeyim.Bu arada katıldığınız festivallerde adı duyulmamış ama enfes filmler var mıydı?
Ben hemen bir film yazayım.Uzakdoğu Film Fes. de izlediğim Dong Bin Kim filmi "The Ring".Neden enfes çünkü hiç bir korku filminde sinema koltuğunu sıkı sıkı tutup,dizlerimi titretmemiştim.
Bol Sinemalı günler!!!!
ankara da daha şanslı olduğumuzu söyleyebiliriz birkaç farklı festival sayesinde farklı ve güzel filmler izleyebiliyoruz özellikle son dönemde ankara sinema derneği'nin düzenlediği etkinlikler gerçekten sinemayla ilgilenen benim gibileri fazlasıyla sevindiriyor özellikle avrupa gezici film festivali nin programı oldukça iyi oluyor yine asd'nin düzenlediği israil, mısır, finlandiya film şenlikleri de bu ülke sinemalarının örneklerini görmemi sağladı bu etkinliklerde gösterilen filmlerin hemen hemen hepsi çok iyiydi ve bu yerlerde yapılan filmler konuları vb. konularda bana faydalı bilgiler verdi tabi iran film fest. ve sinematik etkinlikleri de yine asd'nin faydalı çalışmalarıydı ben hala sinematek etkinliğinin bittiğine üzülüyorum şu ana kadar yazdıklarım asd' nin tanıtımı gibi olmuş olabilir ama son dönemde ankara da onlardan daha iyi çalışan başka ekip olduğunu görmedim.
yine son dönemde uçan süpürge kadın filmleri festivali de iyi filmler göstererek sinefilleri çekmeye başladı özellikşe bu yıl gösterdikleri reni riefenstahl filmleri türkiye de ilk kez gösterildi hakkında bu kadar şey yazılan bir yönetmenin filmlerini izlemek kendi değerlendirmemi yapmak açısından önemliydi ve iyi oldu.
uluslararası ankara film festivali ankara nın en eskisi olarak bir klasik ve herzaman belli sayıda hitap eden bir festival yalnız bence son yıllarda yaşadığı ekip ve sponsor(ki her festivalin var) sorunları nedeniyle biraz geride kaldı gibi ama yine de ankaralı sinemaseverler için ayrı bir yeri olan festival mesela bu sene yaptıkları fantastik türk filmleri gösterimi büyük ilgiyle karşılandı bence ankara film festivali türk sinemasına daha fazla yer vererek kendi özelliği olarak bunu sürdürmelidir
bunlar dışında kültür merkezlerinin-özellikle alman kültür merkezi - yaptıkları etk. ankaralı sinemaseverler açısından iyi bir şans bence
yazıyı biraz uzatmış olabilirim ama diğer şehirlerdeki arkadaşlarda kendi şehirlerindeki fest. tanıtıcı bişeyler yazarsa bunları takip edemeyen arkadaşlar için faydalı olacaktır
ben de ilk anda aklıma gelen filmlerin adını vererek bunları görürseniz kaçırmayın derim herhangi bir konuda açıklama isteyen arkadaşlara yardım etmeye çalışırım:-))
GÖRÜRSENİZ KAÇIRMAYIN:
*SİMON MAGUS(Yön: BEN HOPKINS)
*WAKING NED DIVINE(yön: KIRK JONES)
*OTASANEK(YÖN:JAN SVANKMAYER)
*Z(ÖLÜMSÜZ-Yön:COSTA GAVRAS)
türkiyenin, yeni ve farklı türlere ait filmlerini izlemeyi sağlayan festivali istanbul film festivalidir.. her sinefilin kesinlikle ugraması katılması gereken 15 günlük bir sinema maratonudur.. uzakdoğu ve avrupa sinemasından türkiye sınırları içersinde başka hiçbiryerde izleyemeyeceğiniz filmleri sunar ...iff'nin değeri tam anlamıyla anlayabilmem için istanbul dışında okumaya başlamam gerekiyormuş.. seneleer sonra bunu anladım..!! benim için anlamlı olan başka bir yönü ise festivalin ,, her zaman dogum günüme rast gelmesidir.. (istfest nisan 2. haftası başlayıp sonuna kadar gider).. benim için ist fest rutinleri günde ortalama 4 film izlemek ( genellikle sadece haftasonları) alin taşçıyan , atilla dorsay , mehmet açar tuna erdem veya sevin okyay la film izlemek (genellikle 1 yada iki sinema yazarı bir arada olur ama ilginçtir sevin okyay demirbaş gibidir.. hangi filme girsem karşılaşırım..) ve gece yarısı sineması girip çıkışta içecek birseyler ayarlıyıp sabaha karşı istiklal caddesine yakın oturan bir arkadaşımın evinde sızmaktır... istfestin dışında seneler ankara film festivali için ankaraya gün birlik gitmiştim.. ve hiç unutmam tom tywker in kış uykusundakiler filminden arada kimse çıkmamıştı.. gezici filmler festivali için yine ankardayken lars von trierın en raatsız edici filmlerinden biri olan epidemic ten de arada kimse çıkmamıştı.. kısacası ankara izleyicisi benden tam puan aldı... ist fset konusunda aklınıza takılan birşey olursa çekinmeden sorabilirsiniz...
en son olarak bu seneki festivalde favori filmim :SEXY BEAST idir..
saygılarımla
eskisehir sinema gunlerini dışında 2 kez gezici film festivali geldi bu kente (ne hikmetse sacma sapan oldugunu duydugumuz ve tam olarak anlayamadigimiz nedenlerden dolayi 2 sene de bir buradan el ayak cekiyor bu festival, oysa ne güzel filmler izledim o festivalde. mesela bergaman'ı sinema salonunda izleme şansına eriştiğim seneyi asla unutamam).
eskişehir sinema günleri henüz özgün bir programa sahip değil. çoğunlukla ankara, gezici ve istanbul film festivallerinden bir karma oluşturuyor. zamanla daha iyi olacağının sinyallerini veriyor. her halükarda çok iyi niyetli ve nispeten uzun soluklu olabilecek bir girişim. (evvelki yıl 11.000 biletli izleyici izledi bu festivali. bu yılki rakamları tam olarak bilmiyorum)
aslında anadolu üniversitesi sinema kulübü daha girişimci bir yönetime sahip olsa şehrin sinematek'i olabilcek bir kimliğe bürünmesi için hiç bir engel yok (gerçi bu konuyu bu baslik da tartismak yersiz ama deginmeden edemedim) üniversitenin elindeki bu olanaklarla ve yönetim anlayışıyla ne festivaller yapılır. mesela türkiye'nin tek aninmasyon okulunun olduğu bu kentte canlandırma sinemasına neden fazlasıyla hasret kaldığımızı düşünmeden edemiyor insan...
!if bağımsız film festivali de bence ilgiyle izlenilmeyi hakeden bir festival olarak karşımıza çıktı bu sene. hem gelen filmler(orada olmayan adam,requiem for a dream,no such thing, storytelling) hem de konuk yönetmenlerle söyleşiler(darren aranofsky-requiem for a dream, hal hartley-no such thing) ve çeşitli konferanslar(türk sineması ile ilgili çok güzel 2-3 tane ve animasyon workshop u) gayet doyurucu bir festival oldu. ilk senesi olmasından dolayı çeşitli aksaklıklarda yok değildi ama festival seyircisi olarak yine de övgüyü hakettiler bence umarım devamı gelir!
bu festivalde gördüğüm ve kesinlikle tavsiye edeceğim filmler:
*NO SUCH THING(HAL HARTLEY)
*STORYTELLING(TODD SOLONDZ)
ps:görmeyi çok isteyip başaramadığım pi'nin yönetmeni darren aranofsky'nin requiem for a dream ini de tavsiye ederim.
Uzakdoğu film festivali;uzakdoğunun yeni yetişen sinemacılarını tanımanızı,ustalara ayrılmış bölümüyle köşe taşı olmuş filmleri özümsemenizi sağlayan bir festival.Hindistan'dan Yeni Zellanda'ya kadar geniş bir ülke yumağının filmleri gösteriliyor festivalde.Mesela bu seneki programda Wong Kar-Wai toplu gösterisi,Peter Jackson filmleri,Mira nair filmleri ve John Woo filmleri bulunmaktaydı.
İngiliz Kısa Film Günleri ise İngiltere deki sinema okullarında okuyan öğrencilerin çoğunluk mezuniyet filmlerini gösteriyordu.Bu kısa filmler arasında Billy Elliot ile dikkatleri üzerine toplayan Stephen Daldry'ın Sekiz'i de hoş bir sürprizdi.
Öğrenci film.Fest. inde Türkiye nin dört bir yanından gelmiş sinema öğrencilerinin kısa filmleri gösteriliyor.Ayrıca paneller,sergilerle de eksiksiz bir festival oluyor.
Merak ediyorum İst. Film Fest. bilet fiyatları kaçaydı?(Esk.Sinema Günleri nde 1 500 000 tl idi de)
You need to log in to post a reply.