bank(a)
9 replies · 178 views
bank(a)
Sinan Çetin?in yeni filmi bank(a) ile ilgili promosyon çalışmalarına başlanmış. Haberlerde sürekli dönüyor mustafa altıokların yeni procesi ile birlikte. Yine yıldızlarla dolu bir kadro yine aynı sığlık. Bu adamı bir türlü sevemedim. Berlin in Berlin dışında tüm filmleri berbat. Keza ?doktor Mustafa? da aynı şekilde. İnsanlar sinemaya gidip film izlesinler diye bir şeyler çekiyorlar ama dışarı onları bekleyen daha büyük bir kalabalık var. Öfkeli sinefiller tabii ki. Bizde de şu john waters filmindeki gibi gerilla sinemacıları tadında bir yapılanma olsa, hoş olmazmıydı! Teoman?a bir nuri bilge ceylan filminde işkence gören müzisyen-şair rolü oynatılıyor mesela.
Geçen de birisi 14 Numara' demişti, dikkate alıcam. Abbas'ı ben de severim ayrı tutarım bu arada.
*Bir yerlerde son on yılın gişe hasılatları listesini gördüm. sinan çetin iki filmiyle ilk ona girmiş. Komiser Şekspir ve Propaganda filmleri ile. Kafam karıştı biraz
Niye sasiriyosun ki, maalesef turkiyede yonetmen diyince cogunlugun aklina sinan cetin geliyo... Sinema diyince de propaganda veya komser şekspir. Herifler turkiye de sinema namina harcanmis tum paradan fazla harcaip kazanilmisindan fazla kazaniyolar. Propaganda'ya bi bayram gunu gitmistim, acaip kalabalikti, her kufurde sinemada kahkahalar kopuyodu. Film cikisinda sinirden agliycaktim ama tum sinema -ki ful cekmisti salon- filmin guzelliginden bahsediyo ve hala abuk subuk seylere guluyodu...
Adam bu turkiyenin yonetmeni ve o filmlerde bu turkiyenin filmleri azinlik olan o degil sen ben ve bu forumu okuyan bikac kisiyiz malesef...
Sinan Çetin türkiye nin metaforudur .. gerek kafika olsun gerek film gibi olsun gerekse gişede önemli başarılar kazanmış Propaganda ve Komiser Şekspir gibi filmleri olsun yanar döner bir insandır.. bu toplumun duygularına ve isteklerine tercüman olamaya çalışan popülist bir salatadır.. evet sinan çetin ve salatayı (çoban salata) hep birbirine benzetmişimdir.. her kesime ifade etme isteği yanıp tutuşan , maydanozu bol olan bir salata .. Çiçek Abbas ve Berlin İn Berlin benim de saygı duyduğum filmlerdir.. aslında Sinan Çetin yeteneğin farkında olan ama çoğunluğa uyup kaliteli bir şeyler çekmek için kendini kasmayan bir yönetmendir. Bir de şimdide karşımıza the bank(a) ile çıktı --Allah cümlemize kolaylık versin..
- öyle ya da böyle türk sinemasının şu zamanda sinan çetin e ve mustafa altıoklar a ve benzerlerine ihtiyacı var.
- türkiye sinema alanında hala emekleyen bir ülke işte bu yüzden md. 1
- yeni insanların çıkıp farklı, eli yüzü düzgün filmler ortaya koyabilmesi için gerekli bir geçiş dönemine girildiğine dair pırıltılar var bunun devamı için md. 1
- sinema deneyerek öğrenilen bir şey bu insanların daha fazla film yapması yeni insanların bu alanda çalışabilmesinin önünü açacaktır işte bu yüzden md. 1
- bu kişilerin daha fazla film çekmesi bu sayfadaki kişilerin bu filmleri bir şekilde görmesi rahatsızlık duyması yazılar döktürmesi zamanla bununla da yetinmeyip kendi filmlerini çekmesi demek işte bu yüzden md. 1
- bu insanların daha fazla film yapması medyada bu filmlerin daha fazla yeralması bu filmlerin izleyiciyle buluşup gişede yabancıları yatırması daha fazla yatırımcının daha fazla sayıda kişiye ve projelerine destek vermesi demek işte bu yüzden md. 1
- bu insanların daha fazla film yapması bu alanda daha fazla eleştirmen ve eleştiri, daha fazla araştırmacı ve araştırma, daha fazla yazar ve kitap olaması demek işte bu yüzden md. 1
- bu insanların daha fazla film yapması uluslararası alanda gösterim şansı bulması türk filmlerinin ilerde yabancı yapımlar içinde yeralması için önemlidir işte bu yüzden md. 1
- bu insanların daha fazla film yapması herşeyden önce kendi sinema dillerinin gelişmesi için gereklidir işte bu yüzden md. 1
- işte tüm bu saydıklarım ve aklıma gelmeyenler için md. 1
Sinan Çetin geçtğimiz yıllarda yönetmenliğini ve ya yapımcılığını yaptığı 5 filmi arka arkaya gösterime sokuyor.
Filmlerden ikisinin yönetmenliğini diğer üçünün de yapımcılığını yapan Çetin filmlerin vizyona giriş tarihlerini de şöyle açıklamış....
- Tramvay- Yönetmen: Olgun Arın, Gösterim Tarihi: 23 Eylül 2005
- Öteki Türkiye: Zeki Alasya- 25 Kasım 2005
- Banka: Sinan Çetin- 16 Aralık 2005
- Romantik: Sinan Çetin- 16 Ocak 2006
- Plajda: Barış Denge- 3 Şubat 2006
Ben sinir olurum Sinan Çetin'e. Zira bana hep çok yetenekli ama bunu kendi eserlerinde harcıyormuş gibi gelir, kızarım.
14 numara kesinlikle benim en sevdiğim Sinan Çetin filmi. Duygu dolu bir film ve normalde hiç olmayacak oyunculardan acayip performans almış takdir ettim. İstediğini bu kadar güzel anlatmaya vakıf bir adam niçin bu kadar her bakımdan boş filmler çeker anlamıyorum.
You need to log in to post a reply.