Skip to content

Fikret Hakan ve genişlemesi muhtemel bir tartışma

7 replies · 316 views

sermest
sermest
Private Joker
1,446 posts
Jan 21, 2004, 06:09 PM#7939

Fikret Hakan ve genişlemesi muhtemel bir tartışma

Geçen gün Trt nin teletext inde öylesine aylak aylak dolaşırken ilginç bir haberle karşılaştım.Fikret Hakan geçen hafta Anadolu Üniversitesi'nde ilginç bir konuşma yapmış...

İşte o konuşma:

**FİKRET HAKAN'DAN AĞIR ELEŞTİRİ **

Sinema Sanatçısı Fikret Hakan, ''Bazı aydınlar, Fransız filmlerini ayakta alkışlarken, bizi yıllarca yok saydılar'' dedi. Hakan, Anadolu Üniversitesi'nde (AÜ) verdiği ''Sanat, Sanatçı ve Toplum'' konulu konferansta, ''uğradığı her türlü haksızlığa rağmen Türkiye gibi gelişmesi engellenen bir ülkede sinema yapmaya devam ettiğini'' belirterek, devletin yıllarca sinemaya kötü gözle baktığını öne sürdü.

Fikret Hakan, şöyle devam etti: ''Bazı aydınlar, ikinci sınıf Fransız filmlerini ayakta alkışlarken, bizi yıllarca yok saydılar. Biz olmadan festivaller düzenlediler. Dünyada hiçbir sinema, kendi aydını tarafından bu derece aşağılanmamıştır. 53 yıllık sinema hayatımda ne sağcılara ne de solculara ödün verdim. İlkeli ve dürüst çalışmam sonucu en iyi 100 Türk filminden 25-30'unda rol aldım.''

''Sanatçının devletin bütünlüğünü koruyarak, her türlü eleştiriyi yapabileceğini' ifade eden Hakan, şunları kaydetti: ''1950'li yıllarda her eleştirel bakış açısı getirene komünist gözüyle bakılıyordu. Demir perde yıkılınca Türk sinema sanatçısı kendi kendini aklamış oldu. Ne devlete sığınabildim ne de aydınlara... Ancak halk, 53 yıldır beni izleyerek sahip çıktığını gösterdi. Hollywood yıldızlarından daha onurluyum. Çünkü bu ülkede, her şeye rağmen sinema yaptım ve bunu yaparken ne Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nun kapılarında dizi dilendim, ne de sağcılar iktidar olunca dinsel dizi yapıp cebimi doldurdum."

Bu konudaki görüşlerinizi bekliyorum....

printerson
printerson
1,034 posts
Jan 22, 2004, 12:47 PM#7984

Sayın Hakan şikayet ettiği durumun nedenlerini de anlatmış... tavırsız biri olunca bu kadar oluyormuş demek ki...

ayrıyeten bir Yeşilçam Sineması fanatiği olarak, Yeşilçam'ın çok derin hatalar yaptığını düşünüyorum...

KA
kafakoparan
119 posts
Jan 22, 2004, 07:23 PM#8014

fikret hakan ın yaptiği bu konusmadaki bir cok noktaya hak weriorum.özellikle türk sinemasını es gecerek aman abi gavur yapmiş bizimki de ne? tarzında düşüncesi olan bir çok aydın geçinen insan sürüsü mevcuttu.ki hala mevcut.tamam belki aman aman cok iyi oturmus bir türk sineması yok ama cok iyi yerden yakalayan we sorunları çözmek için çabalayan bir aydın kitleside yoktu:) kısaca geçmişe kazma kürek vurulmaz geleceğe de vurulmaz nese.bitti.

FI
fiction
365 posts
Jun 01, 2004, 01:21 PM#12232

neyse biraz geç oldu ama yinde bir kaç görüş belirtiyim....

ben "fikret hakan" ın bu konuşmasındaki bir çok yerlere katılmıyorum katıldığım noktası ise devletin sinemaya kötü gözle baktığı aydınların değil aydınlar sonuçta bu ülkede çekilmiş bir çok iyi filmi ayakta alkışladılar ...hollywood yıldızlarına laf etmiş ama o zamanki yeşilçamın şu anki eleştirdiğimiz ve yerden yere vurduğumuz amerikan sinemasından ne farkı var çekilen çok sayıda film bunların çoğu ilgi görmüş amerikan filmlerinin kötü birer takliti ...birde en iyi 100 filmin 25-30 unda yer aldığını söylüyor acaba o 100 filmi kim seçti merak ediyorum ...iyi olanı her zaman alkışlarız yılmaz güney,atıf yılmaz,zeki ökten,tunç başaran şimdilerde nuri bilge ceylan ,zeki demirkubuz,derviş zaim bu yönetmenleri bahsettiği aydınlar hep alkışladı ve alkışlıcakta ...

CO
costanza
314 posts
Jun 01, 2004, 04:09 PM#12243

çok ilgili değil ama bu adam dal dal dallamanın teki. hiç alakası olmayan, türkiyede bilimkurgu temalı bi panele katılıp konuşmanın sonlarında ortaya atılarak kendini rezil etmişti. nelerle uğraşıyosunuz, bilimkurgu ucuz birşeydir, anadoluyla ilgilenin vs. gülünç şeyler söylemiş.

bi de bu zamanında, holivuda gidiyorum enternasyonal yıldız oldum artık havasına girmiştir ama fos çıkmıştır bu amerika seferi. giderken öyle havaya girmiş ki, röportaj yapmak isteyen türk basınına: "ben artık amerikadaki şirketime bağlıyım, röportaj isterseniz önce onlardan izin alın" gibi bir tavır takınmış. bizim gazteciler de bu tavra tepki göstereceklerine bilakis gurur duymuşlar, göğüsleri kabarmış. neyse, sonra kuyruğunu kıstırıp dönmüş. ayrıntıları geceyarısı sineması'nın bir sayısında okuyabilirsiniz.

Last edited: May 17, 2005, 11:27 AM (2)

FI
fiction
365 posts
Jun 02, 2004, 10:08 AM#12259

"costanza" dediğin gibiyse bu herif harbi dallma bide "alt yazı" bu adamın 4 sayfalık portresini verdi

Martin Mystere
Martin Mystere
1,621 posts
Jun 02, 2004, 10:12 AM#12260

sanirim vakti zamaninda fikret hakan ve adini hatirlamadigim bir eski oyuncu almanyada fason bir oyunculuk yarismasi yapip epey bir para topladiklarina dair bir haber cikmisti. belki camur at izi kalsin olaylarindan biridir ama benim soyle bir tiskinmeme sebep olmus bir olaydir. goruntuler haberin fason oldugu izlenimini uyandirmamisti bende.

AN
Anonymous
743 posts
Jun 04, 2004, 11:51 PM#12309

keşke iğneyi kendine batırsaymış diye geçti içimden ama şişede durduğu gibi durmuyor tabi. neyse şu kadar aradan sonra türlü terbiyesizlikle dönmüş olmayayım. yalnız şu devletin bütünlüğü meselesine de (bu de eki dahi anlamında mı?) bir anlam veremedim (evet, evet dahi o, dur dönüp ayrı yazayım). büyük laf edeyim ama sonra dönüp bana girmesin maksadıylan yola çıkılmış afilli tespit denemesi gibi duruyor. copy-paste yöntemiyle slogan atmış.

You need to log in to post a reply.