Skip to content

Gothika

11 replies · 181 views

SH
sharper
29 posts
Feb 07, 2004, 07:56 AM#8326

Gothika

dark caste entertainment'ın yapımcı şirket olması zaten bir önyargı oluşturmama sebep olmuştu ama yine de şansımı deneyeyim dedim ama şirketin ilk üç filminden daha iyi olsa da bence kötünün iyisi sınıflandırmasında. son yıllarda gerilim filmlerinde kullanılmış tüm klişelere rastlayabilirsiniz, filmi izlediğinizde aklınıza gelen şeyler "aa burası şu filme, şurası bu filme benziyor.." şeklinde... ilk yarıda olup bitenlere anlam veremezken ikinci yarının başlamasıyla tahmin ettiğiniz abuk sabuk şeylerin hepsi meydana gelmeye başlıyor ve zaten sinema salonu sanki ufaktan komik bi film izleniyormuşsun moduna girip, insanı hoplatıp zıplatmak için yapılan sahnelerde gülmeye başlıyor. bence kötü bir film...

CA
caggins
472 posts
Feb 07, 2004, 02:37 PM#8338

e kaşınmışsın...

SH
sharper
29 posts
Feb 07, 2004, 03:09 PM#8341

ne demek şimdi bu şimdi?? senin gittiğin filmlerin hepsi süper çıkıyor sanırım?

CA
caggins
472 posts
Feb 07, 2004, 03:22 PM#8342

hemen hemen, yani süper çıkmasa bile iyi oluyo...

SH
sharper
29 posts
Feb 07, 2004, 03:30 PM#8343

tebrik ederim seni... aman ha izlediğin filmlerden kötü falan çıkan olursa forumda yazma, senin gibi adama yakışmaz kötü filme gitmek.

CA
caggins
472 posts
Feb 07, 2004, 03:33 PM#8344

yakışmaz tabii...
ayrıca gereksiz uzadı. ben sadece filmin fragmanlarından, anladığım kadarıyla zaten kötü bir filmmiş izlenimi verdiğini tek bir cümlede toparlamaya çalıştım, sen olayı bu sitede olmaması gerektiği gibi kişisel aldın, bu da durumun özeti...

Last edited: Feb 08, 2004, 04:41 PM (1)

SH
sharper
29 posts
Feb 07, 2004, 03:49 PM#8345

o zaman deseydin ki "filmin fragmanlarından anladığım kadarıyla zaten kötü bir filmmiş izlenimi verdi". bak farkettiysen bu da tek cümle?? kaşınmışsın lafına salak gibi sırıtmamı beklemiyordun heralde, film hakkında yapılan yoruma sen de normal yani benimle ilgili değil de filmle ilgili bi cevap versen siteye uygun bi muhabbet olurdu. haklısın gereksiz şekilde çok uzadı, sayende...

SO
SOLAS
236 posts
Feb 07, 2004, 03:57 PM#8346

Aslında ''Dark Castle Entertainment'' 1999 yılında Robert Zemeckis ve Joel Silver tarafından yeniden oluşturulduğunda dertleri korku-gerilim filmlerinin nev-i şahsına münhasır ismi William Castle'ın 1950-1960 yılları arasında içinde olduğu, dönemin ses getiren projelerinin yeniden yapımlarını yapmaktı.
İşe bu şekilde başladılar ve ilk olarak Castle'ın 1959 yapımı ''House on Haunted Hill'' ini çektiler. Bence film iyi başlıyıp da kötü biten filmlere iyi bir örnektir. Ama set tasarımı, müzik ve Famke Jansen bence başarılıydı.
Daha sonra bu filmden aldıkları gazla Castle'ın 1960 yapımı 13 Ghosts'unu yeniden çektiler bu filmde benim aklında kaln tek şey hayalet tasarımlarıydı başka birşey de değil.
2002 yılında ise firma değişik bir yola girerek ilk orijinal(!!!) fimleri olan ''Ghost Ship''i çekti ve bu film karşısında asıl acıyı maalesef bana ve tüm filmi izleyenlere çektirmiş oldu.Filmden çıktıktan sonra yapılan yorumlar genellikle filmin, başlangıçta gemide yaşanan katliam sahnesinde bitmesi gerektiği yönündeydi.
Ghost Ship'in gişede yaşadığı başarısızlıktan sonra şirketin tekrardan yeniden yapımlara dönmesini beklerken karşımıza yine bir orjinal(!!!!) yapım olan ''Gothika''ile çıktı.''Yaptıklarımız yapacaklarımızın garantisidir'' lafından yola çıkarsak bizi yine hayal kırıklığı beklemekte görünen o ki.

Ek 1: Filmin yapım sorumlusu(Graham Walker) ''Ghost Ship'' ve ''Pitch Black in de sorumlusu anlaşılan arkadaş giderek çöküyor.Aynı durum ''Requiem for a Dream'' ve ''Phone Booth'' da çalışan kameraman ''Matthew Libatique'' için de geçerli.

Ek 2.: Mathieu Kassovitz keşke ''La Haine''den sonra film çekmeseydi!!!

ST
Strier
165 posts
Feb 07, 2004, 05:46 PM#8347

Keşke çekmeseydi! Sakın bu lafa da yönetmenin film çekmesine kota koyamazsın gibisinden tepki göstermeyin. Onu demek istemiyoruz haliyle!

sermest
sermest
Private Joker
1,446 posts
Feb 09, 2004, 04:17 PM#8382

bilenler bilir,
korku sinemasının her türlü ürününe bir karşı koyamazlığım var...
bundan dolayı ne türde olursa olsun bir korku filmi gösterime girdiğinde kaçırmamak için özen gösteriyorum...
gothika iyi bir film değil...ama şunu da söylemeliyim ki kötü de değil...
filmin içinde yer alan üç adet güzel sahne var...
ürküten korkutan manasında demiyorum bunu...
hikaye klişe,senaryoda bol bol zaaf var ama diyorum ya sırf ilgimi çekmeyi başaran o sahneler için bile iyi ki izledim dediğim bir film gothika...
benim ne demek istediğimi korku türüne ilgi duyanlar daha iyi anlayacaklardır sanırım...
yeri gelmişken ghost ship'e de değinmeliyim...
orada da senaryo öyküleme vasatın altındaydı ama filmin ortalarında yer alan bir flashback vardır ki beni benden almıştır...

o yüzden size korku filmi izlemeye karar verdiğinizde tüm beklentilerinizi sıfıra çekmenizi salık veririm...

SO
SOLAS
236 posts
Feb 26, 2004, 02:58 PM#8780

Sevgili Sermest,
Sence bu filmlere dair yazıların hala yazılıyor olması zaten bizim söylediğin bu beklentileri bırak sıfırı çoktan sıfırın altına çektiğimizi göstermiyor mu?? :D :D :D

CE
Cevat Kelle
174 posts
Mar 16, 2004, 06:40 PM#9424

Gothika ile ilgili anasayfadaki yeni yazıyı okudum ve açıkcası bu yazıya nerdeyse hiç bir konuda katılmıyorum.

Yazıda kimi kişisel görüşler var aşağıdaki gibi;
"Gothika içinde bir çok klişeleri barındırmakla beraber son zamanlarda izlediğim en iyi gerilim filmlerinden biri. "

Bu tarz şeyler değil benim katılmadığım noktalar, kişisel beğeniyi konuşurken birine katılıp katılmamak önemli değildir. Ancak bir sinema filminin kritiğini - özellikle sinefil gibi bir yerde - yaparken bu sözlerin ötesine geçmek gerekiyor.

Gelelim yazıyla olan derdime, öncelikle film Tijen Hanım'ın söylediği gibi içinde bir çok klişeleri barındırmakla kalmıyor, açıkcası son zamanlarda tutmuş olan ne kadar korku filmi varsa hepsinden bir tutam koyuyor önümüze. "Gizli Gerçek" -Kocanız birini öldürmüş ve ruhu size ulaşmak istiyor olabilir-, "Altıncı His" -Ölüleri mi görüyorsunuz? Belki de sizin yardımınıza muhtaçtırlar-, "Halka" -Gördüğünüz her küçük kıza yaklaşmayın, hata yapmış olabilirsiniz!- filmlerini izleyenlerin bu filmi izlemelerine gerçekten gerek yok! Korku filmlerinde karanlık bir ortamın olması, yağmur yağması klişe olarak adlandırılabilir ve kimsenin bu klişelere fazla da itirazı yoktur. Oysa başka filmlerden bu kadar çok etkilenmenin klişelikle değil, kolaya kaçmakla alakası vardır.

Kısacası senaryosu sağdan soldan toplama olan bir filmin "Korkmayı sevenlerin kaçırmaması gereken bir film" diye tanımlanmasına kendi adıma karşı çıkıyorum.

Öte yandan filmin korkutmak dışında ulvi başka amaçlarının olduğu konusunada katılacak kadar iyimser bir insan değilim :)

You need to log in to post a reply.