Scissor Sisters: Cover nedir, nasil olmalidir?
3 replies · 86 views
Scissor Sisters: Cover nedir, nasil olmalidir?
mtv'de dakka basi fresh olarak cikmakta. comfortably numb'i olabilecek en igrenc sekilde coverlamislar. allah belalarini versin.
dun iki kez daha dinledim ve yine ayni sey soyluyorum. allah belalarini versin. ilginc bir cover oldugu bi gercek. sarkiyi hizlandirmislar sanki ve hizlandirdiklari sadece ritm degil, vokeller de hizlanmis. tipki bi kayidi hizli calarken oldugu gibi vokaller incelmis.
ama benim takildigim yer cover'in iyi-kotu ya da ilginc olmasi degil. benim derdim cover olayinin kendisiyle. neden comfortably numb. bazi eserler vardir artik cok kisi icin bir cok anlam tasiyan, bir suru kisisel hisler veren. o eserle aranizda garip bir iliski kurulmustur. bunu anlatmak zor. ama o artik sizin icin cok degerlidir ve ona zarar gelmesini istemezsiniz. insanlarin ona dokunmasindan onun guzelligini bozmasindan korkarsiniz. hele iki tane zipcikti muzik endustrisine saglam bir giris yapabilmek icin o eserin icini bosaltirsa, daha kendisi bir bok bile degilken pisligini o guzelim esere bulastirirsa bunu hazmedemezsiniz. ben edemem ve okudugum yorumlar da benim gibi dusunen bir cok insan oldugunu gosteriyor.
peki ortaya guzel bisey ciksa yine boyle dusunur muydum? buyuk ihtimalle. ben bu cover olayina karsiyim arkadas. bunu anladim. aslinda orjinalinden daha cok sevdigim orjinalinden cok daha iyi olan bir suru cover da var. michael jackson'in come together'i bunun en buyuk orneklerinden ama olmasaydi daha iyi olmaz miydi. come together hep yaraticisinin hislerini tasisaydi, ismi hep onunla anilsaydi daha guzel olmaz miydi.
o eserin guzelliginden falyadalan, onun bir kismini kendi mixinde kullan, sozlerinin bir misrasini odunc al falan ama butununu kullanip onun guzelliginin icine etme. benim deger verdigim seylerin irzina gecme. bunu para kazanmak icin hic ama hic yapma.
bu konuda sizin ne dusundugunuzu cok merak ediyorum. hadi bakalim sizi dnliyorum.
aslinda ben cover conusunda seninle hemen hemen ayni fikirdeyim. bir eser bitmisse bitmistir tekrar soylemek cok zorlama geliyor..
fakat kimi zaman cok basarili coverlar da yok degil. cover eserin yeniden "yorumlanmasi" ile mumkun... yoksa ticaretin kurallarina uydurulmaya calisildiginda isin tadi kaciyor. rock bir parcanin regi formatinda soylenme cabasindan cok rahatsiz olmam fakat coveri yapan ben bu sarkiyi regi olarak yorumluyorum demeli.. dedigini de yapmali..
fakay pink floyd cover'lamak cok tehlikeli bir seydir ve nefret ederim o coverlardan. aramizdaki gonul bagi tabiki cok onemlidir bu tavirda ama asil neden baska.. bir kere pink flyod'un herhangi bir sarkisini tek basina youmlamak buyuk bir koncertonun kucuk bir bolumunu alip yorumlamaya benzer.
the wall iki cdlik tek bir album ve hatta tek bir eserdir. butun bir seyler anlatir bize.. albumun anlattigi bir hikaye vardir, meselesi vardir. comfortably numb da o hikayenin kucuk bir bolumudur mesela.. onu alip delik desik etmenin luzumu yok..
Her ne kadar coverlanarak içine sıçılmış pek çok eser olsada ben bu konuda Pumpkin King kadar katı değilim. Aksine cover olayinin yapan içinde dinleyen içinde çok keyifli birsey olduguna inaniyorum. Kötü örneklerin yanında orjinal esere yeni bir boyut ve zenginlik katabilen çok başarılı coverlarda var. Orneğin Rage Against The Machine'in Imperial March'ı ya da 2001'in introsu olarakta bilinen Eumir Deodato'nun coverladığı Strauss'un Also Sprach Zaradustra'sı şimdi aklıma gelenler. Mesela 2001'in theme müziği pek kendi başına dinlenebilecek bir eser sayılmaz. Strauss sanki bu parçayı gerçektende intro olarak kullanilsin diye yapmış ama Deodato parçayı gerçekten çok iyi coverlayarak dinlenebilir bir hale getirmiş. Comfortably Numb'ın coverini dinlemedim. Bu grubuda hiç duymadım ama Pink Floyd'un covera daha müsait parçaları varken neden bu parçayı seçmişler diye de sormadan edemiyorum.
You need to log in to post a reply.