Michael Jackson ne?
18 replies · 796 views
Michael Jackson ne?
Madem Özcan Deniz başlığı patladı, alın size yeni bi tane. Uluslararasi, sansasyonel, ne tarafa çekseniz oraya gelecek, irkçilik, milliyetçilik, hümanizm, savaş-barış, sübyancılık, popiler ikon olmak, masumiyet ...
Buyrun bakalım, bekliyorum.
Ha benim fikrimi sorarsanız; bu herif müziğe yetenekli küçük bi çocuk kısaca...
evvela sunu soyliyim ben michael jackson'dan cok onun fani olanlardan tiksiniyorum galiba. yetenekli bir muzisyen oldugu belli. sistemin sekillendirdigi, tuketim kulturu icinde her gecen gun kendini tuketmis bir adam. yildiz olgusu icinde sinefil ideologlari tarafindan cesitli degerlendirmeler yapilacaktir ama beni o adamin korkunc yalnizligi urpertiyor. ajda pekkanin daha evrensel versiyonu olarak gecirdigi ameliyatlar sonucunda ortaya cikan ucube ile yasamda durdugu nokta birbiriyle bu kadar ortusen cok az ornek vardir sanirim..
siyah olmaktan utandigi icin beyaz olmaya calisan bu adam sapiklik efesaneleriyle amerikada zenciligin adeta kader oldugunu gosteriyor. (eurovision'da ingilişçe ile kendi zenciligini beyazlatmaya calisanlar olarak onu daha iyi anlamaliyiz sanki)
cnn kendisiyle geçen sene sonunda bir ropörtaj yapmıştı...
küçükken o otoriter baba portresinden kemerle dayak yiyen çocuk şekli hiç aklımdan çıkmıyor...
bir sinefil olarak müzisyenliğini,kişiliğini şöyle bir kenara bırakıp ben onu moonwalker filmiyle hep ama hep iyi anmak istiyorum...
müzik otoritelerimiz yılını,ismini mutlaka hatırlatacaklardır ama o harika şarkı eşliğinde gerçekleştirdiği yere doğru eğilme sahnesi unutulacak gibi değildir...
smooth criminal
en sevdigim sarkısıdır.
beat it, thriller, billie jean, smooth criminal**, bad, speed demon, leave me alone, scream, man in the mirror, dirty diana ve daha niceleri...
simdi bu kadar muhtesem eser vermis bi arkadasimizi 2 ameliyat yaptirdi diye ezecek misiniz?
ne var, insan renginden rahatsiz olamaz mi?
ne olmus ameliyat olduysa?
deniz akkaya da oluo, onunla nie kimse ugrasmio?
tarihteki büyük sanatçılara, bilim adamlarına, ya da topluca dahilere bir bakarsanız küçük bir kısmının bedensel, geri kalanın da neredeyse tümünün zihinsel sorunları olduğunu görüyorsunuz. bu adamın da zihinsel bir takım sorunları var, bunu kabullenmek neden bu kadar zor. diğer sanatçılarda bu sorunlar ürettiklerinin önüne geçmezken bu adamda neden böyle? başlığı açarken de aslında printerson, rai, mediazazen klavye başında döktürür ben de onların yazdıklarından bu sorunun cevabını çıkarırırım diye düşünüyordum ama patladı konu.
estafurullah o ne demek öyle :)
davete icabet boynumuzun borcudur, lakin yedek subaylik sinavina kadar gittigimizden kelli geciktiysek kastimiz oldugu sanilmasin (oha... kurtlar vadisi diyalogu gibim oldu)...
önce surdan basliyim; michael jacksonla, ajdayi ayni kefeye koymus martin, bence konmaz... kizip sapitanlar çikmiycaksa, ajda topiciyle dönmeyi planliyordum aslinda, vesile olmus...
ajda=özcan deniz (cemaatten bozma fason cemiyet hikayesi aynen geçerlidir)
michael jackson'daki durumu ben biraz farkli görüyorum... michael moorela ilgili topiclerden bir topicte, rai kardesim "iste amerika iste gösteri toplumu" benzeri biseyler söylemisti. michael jackson üzerine konusurken bu durumu ele almak lazim. elde 1...
ikincisi, liberal ortamlarda "zamanin ruhu" diye söylenegelen pek afilli bir laf vardir. bu söz bence dogan görünümlü sahindir. yani dönemin gereklerini yakalamak, parlak, çagdas bir insanin ya da toplumun geregidir. ya "zamanin ruhunu" kaçiran metalar ne olacak? dogada bir türlü ögütülemeyen maddeler vardir ya; plastik gibim... iste onlarin makus talihi öyledir. eskiden yere göge sigmayan "gösteri nesnesi" zamanin ruhunu tasiyamaz oldugunda, öylece bir köseye atilir. unutulmasi imkansizdir, bir çok insanin gençlik macerasidir. ama gelecegi de yoktur, nitekim yeni pariltilari bünyesinde barindiramaz vaziyettedir.
beyazlasan, uzlasan, sistemle barisik, 80li yillarin zenci staridir Jackson...
Oysa 2000li yillar bizlere beklenen üst medeniyet noktasinin sinyallerini yakmak bir yana dursun, daha savasçi, daha fasist, daha feodal degerleri sunmaktadir. bir global dünyadan söz edilecekse, bunun temel dayanak noktalari; global savas, global fasizm ve global feodalizm gibi kavramlar olabilir.
bu anlamda, yeni dönemde "black or white"tansa, "black and white" ya da yeniden "black vs. white" gibi sarkilari yapacak birilerine daha çok gereksinim duyar milenyum dünyasi...
bu uzlasan zenci, tecavüzcüdür, sapiktir ve en önemlisi "artik basarisiz"dir. 70lerin sonrasi, hafizasiz, tarih yazmayan bir dünyanin hikayesidir. altin çöpe düstügünde degerini kaybetmez evet ama çöpe düsen nesne plastiktir 80lerde... allanan pullanan sey bizzat petrol artigidir...
Evet, Michael Jackson show businessin atik maddesidir ve milenyum medeniyeti, çevreye, ekolojik dengeye saygisizdir. michael jacksonsa artik onun hayranlari için, "gençtik naapalim"dan ileri gidemez...
açıkça itiraf ederim ki michael jackson'la büyüdüm. pop kültürünü onunla sevdim. kardeşim, annem, babam, teyzem, kuzenim ve herkes de benimle aynı fikirdeydi o zamanlar. MJ dünyanın neresine gitse aynı sevgiyle karşılanıyordu. Dünyanın en sevilen pop starıydı.
Michael Jackson'ın bir plastik parçasından daha öte olduğunu düşünüyorum. evet Amerikan gösterişinin en önemli öncülerindendi, gerek sahne şovu gerek video klipleri ve giyimi açısından kritik bir köşeyi tutuyordu. Videoklip sektörünün ilerlemesinde adamın parmak izleri var.
adamın bir atık nesnesi olduğu konusunda hak veriyorum ama altının çöpe atıldığı zaman niteliğini kaybetmediği, plastik parçasının ise her yerde plastik olduğu çıkarımını desteklemiyorum. Müzikalite anlamında Michael Jackson bir altın değerindeydi. kendine özgü dansıyla yine altın değerindeydi. Michael Jackson sahne şovuyla, dönemin en iyi müzisyenleriyle çalışmasıyla ve pek çok artısıyla pop müzik tarihinin en mühim isimlerinden biridir. bunun sürekliliğini, baskısını, sorumluluğunu taşıyamadı. söylenecek bir şey yok. zaten çok açık. adamın çocukluğu ile ilgili ciddi sorunları var. travmaları atlatamadığı ortada. kendiyle sorunları olan bir adamın belli bir aşamadan sonra su kaynatması ve çöküşe geçmesi doğaldır. adamın konumu düşünüldüğünde tepkisini doğal buluyorum. Ya uyuşturucu müptelası olacaktı(ki neredeyse tüm alem kullanıyor) ya da hastalık hastası, kendi renginden utanan, asosyal, pedofili bir adam.
yanlış anlaşılmasın. Michael Jackson'ın hiper savunucusu olmak adına bu satırları yazmıyorum. gösteri toplumu diye tanımladığımız Amerikan kültürünün tüketim hastalığına artık çözüm olamayan M.J. her ne kadar düşüşe geçse de dönemine damga vurmuş ve bunu hakkıyla yapmış bir adamdır. adamın kendi habitatı içinde "ünlü" klasmanında yaptıklarını genel anlamda takdir etmeyenler vardır ama hakkını da yememek lazım. bu çocuk sapığı iyi bir sanatçıdır.
cisim:ism. Maddenin biçim almış durumu.
Bu tanıma göre sanırım en iyimser yaklaşımla Michael Jackson bir cisimdir.
rai wrote:
baudrillard bu şahsiyete özel ilgi göstermiş. az sonraa....
where r u rai?
You need to log in to post a reply.