Skip to content

90 ların en iyi 10 filmi

15 replies · 226 views

KE
keyser soze
68 posts
Apr 16, 2004, 07:35 PM#10549

90 ların en iyi 10 filmi

böyle bi başlık açma konusunda hala içim rahat değil ama dayanamadım açtım.başka forumlardan edindiğim tecrübelere göre bazı insanlar bu tarz sıralamalara,10 rakamıyla sınırlanmalarına yada ne biliyim toptan bi en iyiler-en kötüler sınıflandırmasına sinir olabiliyolar ama nede olsa 90lar sinema tarihinin en hakim olduğumuz bölümü ve isteyenlerin sıralama yapmasına herkesin hoşgörü göstericeğini zannediyorum.benimkiler kronolojik olarak şöyle:

-reservoir dogs
-clerks
-pulp fiction
-seven
-twelve monkeys
-the usual suspects
-lost highway
-the big lebowski
-fight club
-the matrix

Last edited: Apr 19, 2004, 11:13 AM (1)

FI
fiction
365 posts
Apr 17, 2004, 11:39 AM#10554

neyse seni kırmayalım yazalım bakalım....bence ilk 10 sırasıyla;

1-)se7en,
2-)üç renk:mavi,beyaz,kırmızı,
3-)fight club,
4-)reservoir dogs,
5-)yeşil papayanın kokusu,
6-)straight story,
7-)matrix,
8-)12 maymun,
9-)big lebowski,
10-)pulp fiction...

ST
Strier
165 posts
Apr 17, 2004, 12:17 PM#10556

90 lar öyle bir alan ki sinema tarihinde bu tür şeçimler için en zor zaman dilimi bana göre. dikkat edilirse şimdiye kadar yapılmış tüm sorgular yetersiz görülüyor, çok tartışılıyor. o kadar çok eğilim, etkileşim ve karışım var ki! Tartışılmayan en önemli noktalardan birisi bu periyoa vurulan Tarantino damgası galiba. İşte ,yetersiz bir liste de benden:

1.Pulp Fiction
2.Se7en
3.Barton Fink
4.Kayıp Otoban
5.Truman Show
6.Matrix
7.Üç Renk Üçlemesi
8.Rezervuar Köpekleri
9.12 Maymun
10.Annem Hakkında Herşey

sermest
sermest
Private Joker
1,446 posts
Apr 17, 2004, 12:39 PM#10557

sizin bazı şeyleri söylerken ve buraya yazarken birden fazla kez düşünmeniz lazım.filmleri kategorilere ayırmak,listelemek benim de sevdiğim bir uğraş fakat sadece doksanlı yılların filmlerine ağırlık vermiş olan siz arkadaşların çıkıp da "90 lar öyle bir alan ki sinema tarihinde bu tür şeçimler için en zor zaman dilimi bana göre." demesi ve bu tezini doğrulayacak ispatlamalar ortaya koymadan bunu gerçekleştirmesi son derece vahim...

yazdığınız yönetmenleri hafifçe gözden geçirelim...
david fincher,tarantino,coen kardeşler...vs...

peki bu yeni kuşak sayılabilecek yönetmenler argümanlarının kaynağını nereden aldılar?
geçmişteki hangi akımların veya auteur ların izinden gittiler?
kurosawa izlememiş bir tarantino,hitchkok'dan uzak duran bir fincher yazmış olduğunuz ürünlerin ne kadarına hakim olabilirdi?

sevgili engin ertan'ın söyleşimiz esnasında sorduğum "tuzak" bir soruya verdiği cevabı inceleyelim:

Böyle kesin ve net bir kanıya varmak bence imkansız. '90'lı yıllar sineması şu günlerde çok gözde, çünkü günümüz sinema izleyicisinin sinemasal belleğinin büyük kısmını '90'lı yıllarda çekilmiş filmler oluşturuyor. Genç kuşaktan çoğu izleyici bu dönemde çekilmiş filmler sayesinde sinemayı tanıdı ve sevdi. Ama önceki kuşaklar benzer bir payeyi, '80'li veya '70'li veya herhangi bir on yılı kapsayacak bir döneme verebilirler.

Bence her dönemin kendine göre belirleyici özellikleri, önemli filmleri var. Eğer '90'lı yıllar söz konusu olacaksa; benim için "Pulp Fiction" her daim tüm zamanların en iyi filmleri arasında adını anacağım, yapacağım kişisel "tüm zamanların en iyileri" listelerinde hep üst sıralarda yer alacak (hatta ilk 10'daki yeri garanti diyebilirim) bir filmdir. Onun yanına başka filmler, başka yönetmenler ve eğilimler de eklenebilir. Ancak Alman Ekspresyonist Sineması, Fransız Yeni Dalgası, Yeni Alman Sineması, '70'li yıllarda Amerikan sinemasındaki değişim sanırım daha heyecan verici ve daha önemli bulduğum eğilimler ve dönemler.

o yüzden lütfen birden fazla kez düşünelim,kafa yoralım...

ST
Strier
165 posts
Apr 17, 2004, 02:18 PM#10558

"peki bu yeni kuşak sayılabilecek yönetmenler argümanlarının kaynağını nereden aldılar?
kurosawa izlememiş bir tarantino,hitchkok'dan uzak duran bir fincher yazmış olduğunuz ürünlerin ne kadarına hakim olabilirdi"

Açılan başlıkla bunun nasıl bir alakası olabilir. 90 ların sevdiğimiz listesini paylaşıyoruz. 80 lerden bahsederken de geriye dönmek gerek.70 lerden de...İlerki yıllarda da ,2050 lerde de 2000 lere dönmek gerek. Bu tür bir çarpıtılımış mantıkla bu tür sorguların yapılamayacağı aşikar.

"Böyle kesin ve net bir kanıya varmak bence imkansız. '90'lı yıllar sineması şu günlerde çok gözde, çünkü günümüz sinema izleyicisinin sinemasal belleğinin büyük kısmını '90'lı yıllarda çekilmiş filmler oluşturuyor. Genç kuşaktan çoğu izleyici bu dönemde çekilmiş filmler sayesinde sinemayı tanıdı ve sevdi. Ama önceki kuşaklar benzer bir payeyi, '80'li veya '70'li veya herhangi bir on yılı kapsayacak bir döneme verebilirler"

peki ne yapıcaz o zaman? 90 lı yıllarda türlerin birbirine girdiğini, önceki dönemlerden en çok etkilenen ve onlara çekinmeden atıflar yapan filmler olduğu sadece benim naçizane bir görüşüm değil , tüm dünyanın kabul ettiği bir görüş. 90 lar sinemasını değerlendirme hakkımız yok mu? Tabiki yaş itibariyle bu sinemayla büyüdük. Bu başlık altında da bunu değerlendiriyoruz.

"Ancak Alman Ekspresyonist Sineması, Fransız Yeni Dalgası, Yeni Alman Sineması, '70'li yıllarda Amerikan sinemasındaki değişim sanırım daha heyecan verici ve daha önemli bulduğum eğilimler ve dönemler. "

Daha heyecan verici ve daha önemli olabilir; ama bu başlıkla direkt ilgili olmadığı kesin galiba.

Tavsiyelerin için teşekkür ederim ama yaklaşım tarzın ve tavrın beni fena halde kırmıştır!

Son olarak 90 yıllarda seçim yapmanın bir zorluğu da bu dönemin çok yeni olmasından kaynaklanıyor. Diğer dönemlerle ilgili bir çok sorgu yapıldı, neredeyse tüm taşlar ortaya döküldü, kitaplar yazıldı , eğilimlerin adı kondu , geçmiş ve gelecekle bağlar kuruldu. Filmlerin sahipleri filmlerini anlattı, değişik platformlarda tartışıldı. 90 lar için bu tür şeyler o kadar az ki . Şeçimin asıl zorluğu burda . Bu sadece bizim sevdiğimiz filmler. En açık etkiyi Pulp Fiction yaptığı, çok konuşulduğu ve kabul gördüğü için kimsenin tartışamayacağı bir film. Ama bundan belki 20 yıl sonra bazı şeyler netleşecek ve kabul görecek. 40 ların 50 lerin iyi filmleri genel olarak bellidir. Listeler aşağı yukarı aynıdır. Fakat 90 lı yıllar için durum çok farklıdır sanırım...

NO
noway
68 posts
Apr 17, 2004, 06:37 PM#10559

ben katılmadım bu 90lar hakkında yaptığın yorumlara. postmodern eğilimlerin ağırlık kazandığı bir dönem, referans olayının dozunun kaçtığı bir dönem vs.vs. diye tanımlayabiliriz belki 90ları ama bu tarz şeyler diğer akımlar, dönemler için de söylenir. seçme yapmanın zor olmasını belki çekilen film sayısında artış olduysa(bir bilgim yok) buna bağlayabiliriz. bir diğer şey de bence 90ların karmaşıklıklık, etkileşim ayağı tabii ki sinema sanatının gelişip çeşit çeşit yollara sapmasıyla ilgili bir durum. bu her on yılda da böyle gidecektir muhtemelen. gerçi çok da önemli değil ben 80lere daha çok meraklıymışım mesela onu anladım şimdi:)

ST
Strier
165 posts
Apr 18, 2004, 10:34 AM#10562

Ben 90 ların diğer dönmelerden iyi olduğunu savunmuyorum sadece bu başlıkta diğer dönemlerden dem vurmayı gereksiz görüğüm için isyan ettim biraz.

Martin Mystere
Martin Mystere
1,621 posts
Apr 18, 2004, 02:37 PM#10572

bence herkes sicagi sicagina yasadigi donemi cok daha iyi takip edebildigi icin bu donemlerin sinema tarihi acisindan onemli varsayiyor. kotu niyet yok. lakin henuz 90li yillari net olarak sinema tarihindeki yerine oturtmak icin erken.. tarihin akiskan ve donemlerin, egilimlerin de gokten zembille inmedigini gozonune almakta fayda var bunlari konusurken. her sey birbirini tetikliyor. 70ler, 80ler sinemasi olmasaydi tarantino ayni tarantino olamazdi. kendinden oncekiler olmasaydi godard'in da ayni godard olamayacagi gibi.. bu tip basliklarda kendi favorilerimizi ortaya koyabiliriz elbette... ancak keskin siniflandirmalara itiraz edenler hep cikacaktir.

sermest
sermest
Private Joker
1,446 posts
Apr 20, 2004, 01:21 PM#10636

Strier wrote:
"peki bu yeni kuşak sayılabilecek yönetmenler argümanlarının kaynağını nereden aldılar?
kurosawa izlememiş bir tarantino,hitchkok'dan uzak duran bir fincher yazmış olduğunuz ürünlerin ne kadarına hakim olabilirdi"

Açılan başlıkla bunun nasıl bir alakası olabilir. 90 ların sevdiğimiz listesini paylaşıyoruz. 80 lerden bahsederken de geriye dönmek gerek.70 lerden de...İlerki yıllarda da ,2050 lerde de 2000 lere dönmek gerek. Bu tür bir çarpıtılımış mantıkla bu tür sorguların yapılamayacağı aşikar.

"Böyle kesin ve net bir kanıya varmak bence imkansız. '90'lı yıllar sineması şu günlerde çok gözde, çünkü günümüz sinema izleyicisinin sinemasal belleğinin büyük kısmını '90'lı yıllarda çekilmiş filmler oluşturuyor. Genç kuşaktan çoğu izleyici bu dönemde çekilmiş filmler sayesinde sinemayı tanıdı ve sevdi. Ama önceki kuşaklar benzer bir payeyi, '80'li veya '70'li veya herhangi bir on yılı kapsayacak bir döneme verebilirler"

peki ne yapıcaz o zaman? 90 lı yıllarda türlerin birbirine girdiğini, önceki dönemlerden en çok etkilenen ve onlara çekinmeden atıflar yapan filmler olduğu sadece benim naçizane bir görüşüm değil , tüm dünyanın kabul ettiği bir görüş. 90 lar sinemasını değerlendirme hakkımız yok mu? Tabiki yaş itibariyle bu sinemayla büyüdük. Bu başlık altında da bunu değerlendiriyoruz.

"Ancak Alman Ekspresyonist Sineması, Fransız Yeni Dalgası, Yeni Alman Sineması, '70'li yıllarda Amerikan sinemasındaki değişim sanırım daha heyecan verici ve daha önemli bulduğum eğilimler ve dönemler. "

Daha heyecan verici ve daha önemli olabilir; ama bu başlıkla direkt ilgili olmadığı kesin galiba.

Tavsiyelerin için teşekkür ederim ama yaklaşım tarzın ve tavrın beni fena halde kırmıştır!

Son olarak 90 yıllarda seçim yapmanın bir zorluğu da bu dönemin çok yeni olmasından kaynaklanıyor. Diğer dönemlerle ilgili bir çok sorgu yapıldı, neredeyse tüm taşlar ortaya döküldü, kitaplar yazıldı , eğilimlerin adı kondu , geçmiş ve gelecekle bağlar kuruldu. Filmlerin sahipleri filmlerini anlattı, değişik platformlarda tartışıldı. 90 lar için bu tür şeyler o kadar az ki . Şeçimin asıl zorluğu burda . Bu sadece bizim sevdiğimiz filmler. En açık etkiyi Pulp Fiction yaptığı, çok konuşulduğu ve kabul gördüğü için kimsenin tartışamayacağı bir film. Ama bundan belki 20 yıl sonra bazı şeyler netleşecek ve kabul görecek. 40 ların 50 lerin iyi filmleri genel olarak bellidir. Listeler aşağı yukarı aynıdır. Fakat 90 lı yıllar için durum çok farklıdır sanırım...

ben ilk mesajı yazarken ne dedim?
oku,yazdığımı anla birden fazla düşün demedim mi?
peki sen ne yaptın?
aman bu lafın altında kalmayayım hemen birşeyler yazayım aceleciliğinde cevap vermeye kalkıyorsun.o zaman da benim yazdığım şeyleri anlamadan cevapladığın için de sinirleniyorum...

ilk mesajın başında demişim ki ben de bu tür listeler oluşturmayı severim.zaten benim yazdığım mesajın bu konu başlığıyla veya listeleme meselesiyle uzaktan yakından ilgisi yok...

tek sebep senin de aynı hataya düştüğün gibi çoğu arkadaşımızın yaptığı yanlış ve iddialı yorumlama biçimi...

neymiş o yorum?tekrar yazalım:

"90 lar öyle bir alan ki sinema tarihinde bu tür seçimler için en zor zaman dilimi bana göre."

ben de en başından diyorum ki sadece doksanlar sinemasına ilgi duyan birisi olarak bu yorumu yapman son derece mantıksız...

diğer mesajında daha da ileri gidiyorsun...
diyorsun ki:

"Diğer dönemlerle ilgili bir çok sorgu yapıldı, neredeyse tüm taşlar ortaya döküldü, kitaplar yazıldı , eğilimlerin adı kondu , geçmiş ve gelecekle bağlar kuruldu. Filmlerin sahipleri filmlerini anlattı, değişik platformlarda tartışıldı. 90 lar için bu tür şeyler o kadar az ki . Şeçimin asıl zorluğu burda."

al buradan yak şimdi.şu an teknolojik imkanların gün geçerek büyümesi sonucunda ve bununla paralel olarak sinema endüstrisinin kat ettiği yolu da göz önüne alırsak senin bu cümlen çok güdük kalıyor.son on yılda filmler tahmin edeceğinden daha çok tartışılıyor internette,evde,sokakta...
hatta büyük kitapçıları,alışveriş sitelerini gezmeni salık veririm...

hangi döneme ait daha fazla kaynağın olduğunu görünce dediğimi anlayacaksın...

yani diyorum ki tam senin dediğinin tersi istikametinde,90 lar için bu tür şeyler o kadar fazla ki...

devam edelim...

mesajımı tam olarak okuduğundan şüpheliyim.engin ertan söyleşisinde doksanlı yıllar ile ilgili verdiği bir demeci yapıştırdım ben oraya.peki sen ne yaptın?o acelecilik içinde demeci ikiye bölüyorsun ve konuyla alakasız yorumlar yapıyorsun.işte ben bu yüzden birden fazla kez düşün diyorum..ama okumuyorsunuz kardeşim niye niye?

bir de kırılmışsın yazdıklarımdan...istersen paramparça ol umurumda değil...
mesajımda ne küfür var,ne aşağılama ne de başka negatif birşey...
bu kadar hassas ve kırılgan bir yapıya sahipsen yazdıklarımı es geçersin olur biter...ben de klavye başında boşuna vakit harcamamış olurum...

sonuç olarak toparlıyorum.doksanlar sineması ortaya koyduğu ürünlerle dikkat çekici bir dönem olmakla beraber,orjinal ürünlerin azınlıkta olduğu teknolojinin en yoğun kullanıldığı,amerikan sinema sektörünün gücüne güç kattığı,ticari sinemanın bilek güreşinde bir parmak daha öne geçtiği,iranın kıpırdadığı,fransızların yürümeye başladığı,uzakdoğunun kendine geldiği bir dönemdir özetle...

ama en önemlisi eskiye dönüşün hararetle hissedildiği,ortaya çıkan yeteneklerin adına kolaj dediğim bir sinemasal hazdan zevk duyduğu bir dönemdir...

eğer hala anlmadıysan dediklerimi yapacak fazla birşeyim yok...

RA
rai
645 posts
Apr 20, 2004, 01:32 PM#10643

sermest wrote:
ortaya çıkan yeteneklerin adına kolaj dediğim bir sinemasal hazdan zevk duyduğu bir dönemdir...

pastiş belki daha uygun olabilir. kolaj yerine yani.

sermest
sermest
Private Joker
1,446 posts
Apr 20, 2004, 02:13 PM#10648

benim bildiğim kadarıyla pastiş edebiyatta daha çok kullanılan bir sözcük...
bir de günümüzde içi boş tuvalet mizahı içeren filmler için kullanılıyor bildiğim kadarıyla...

o sebeple kolaj demeyi uygun gördüm ama sen daha iyi bilirsin...

RA
rai
645 posts
Apr 20, 2004, 02:20 PM#10650

belki de sen haklısın. görsel ve vokal anlatım bir arada olunca hangisini kullanacağımız konusunda ikilemde kalıyor insan. ancak pastiş kavramının yalnızca tuvalet mizahı filmler için kullanıldığı istihbaratın yanlış. amaan neyse...

ST
Strier
165 posts
Apr 20, 2004, 05:30 PM#10664

Çok alıngan birisi değilimdir. İlk yazdıklarında ki alınma nedenim formun başlığını saptırıp diğer dönemlerden bahsetmen ve bunu yaparken bize şöyle yapın, bunu da düşünün, burdan da yakın vb. tavsiyeler vermen sonra da kendi listeni yapmamandı. Bu başlıkta sadece 90 ların sevdiğimiz filmlerini yazıyorduk."zaten benim yazdığım mesajın bu konu başlığıyla veya listeleme meselesiyle uzaktan yakından ilgisi yok... "diyorsun ya işte ben tam da bu noktada karşı durdum.Bunu başka bir başlıkta laflasak daha çok memnun kalacağımı söylemek istedim.

Ayrıca görüşlerine karşı durmadım. Yaptığım alıntılar yukarıda bahsettiğim nedenden ötürü. Fazlası değil. tekrar söylüyorum; yazdıkların yanlış demiyorum; 90 lar sinemasını değerlendirmenin zorluğu konusu hariç hepsine katılıyorum. Benim görüşüm 90 lar sinemasının henüz tam deşifre olmadığıdır.Daha çok kaynak olduğunu anlamam için kitapçıları gezmeme gerek yok; şükürler olsun ki kitaplığım ihtiyacıma cevap veriyor.
İncelersek rahatlıkla görebiliriz ki birinin kesin olarak ak dediğine diğeri kara diyor, kiminin öve öve bitiremediğine diğeri tü kaka diyor. Tıpkı 70 yıllarda Serseri Aşıklar, Otomatik Portakal ve birçoklarına yapıldığı gibi.En iyi filmler listesine yazdığımız Dövüş Kulübünü eleştirdiği şeyleri kendi yaptığı için ikiyüzlü ve yaramaz film olarak gösterenler var.David Lynch'in Mulholland'ını neo-postmodern aldatmacalardan biri olarak gören ve filmi iki yıldız vererek değerlendirenler var. Ama bugün geldiğimiz nokta da kimse Otomatik portakal ve Serseri Aşıkları basite indirgeyemez. (Sevmeyebilir ama önemsemek zorundadır.)*Demek istediğim buydu ...

Ama bana cevap niteliğinde yazdığın o satırlara alındım. Emin ol okudum; zaten sinefilin sevdiğim ve zevkle okuduğum yazarlarından birisin!

İstersen paramparça ol dediğine göre bu yazdıklarımda umrunda olmayacaktır sanırım.

Bu meseleyi daha fazla ileri götürmeme taraftarıyım. sen yazmaya devam et ben seni zevkle okuyacağım, merak etme boşuna vakit harcamazsın!

Tartışalım ki gelişelim, ben yazdıklarımın hiçbirisni altta kalmayayım diye yazmadım. Fikirlerimizi paylaşıyoruz, birbirimizi ikna etmeye çalışıyoruz.Senin kötü niyetin olmadığı gibi benimde yok. Sen benim karşı çıktığım meseleyi tam çözememişsin o kadar . Uzatmayalım, kaynaşalım...

sermest
sermest
Private Joker
1,446 posts
Apr 21, 2004, 12:22 PM#10707

bu mesajınla ne demek istediğini daha iyi anladım...
içinde alınganlık olmayan bir mesaj yazdığın için teşekkür ederim...
bir de küçük ekleme...
doksanların en iyilerinin yazıldığı bir sayfada o gösterilen en iyileri insanların niye en iyi gösterdiğini de tartışmak lazım inancındayım...
benim yaptığım hamle de buna yönelikti zaten...

ST
Strier
165 posts
Apr 21, 2004, 12:33 PM#10713

Sonunda birbirimizi anlamış olduk! Teşekkür ederim.

You need to log in to post a reply.