abbas kiarostami
15 replies · 339 views
abbas kiarostami
kiarostami iran sinemasının aslarından. daha önceleri izlediğim uzun metrajlı filmlerinden sonra yakınlarda kısa filmlerinden bazılarını da izleme şansım oldu.
filmlerin ingilizce isimleri şöyle:
the bread ant alley
the breaktime
the chorus
two solutions for one problem
iran sinemasının görüntülerle anlatma, olabildiğinde az kullanma anlayışının tipik örnekleri bu filmler. bazılarının (two solutions for one problem gibi) çocukların ve gençlerin eğitimi için hazırlanmış basit temalı filmler olduğu düşünülünce bu durum daha çok saygıyı hak ediyor. özellikle the bread and alley filmini öneririm. bu filmde hiç dialog yok ve kiarostami çocuk oyuncuları çok çok iyi yönetmiş... hem filmlerden hem de kiarostami sinemasından genel olarak söz edilmesine ön ayak olmasını umduğumdan yeni bir başlık açtım.
cok filmini izlemedim ama merak ettigim birisi... senaryosunu yazdigi beyaz balonu sevmistim.. bu arada agora yayinlarindan, hamid dabasi'nin iran sinemasini okuyorum su aralar, tavsiye ederim...
o kitabin cevirmeni de aramizdan birisi. kendisi de bir ara konuyla ilgili olarak bir seyler yazacaktir diye bekliyorum.
cok iyi tanimam iran sinemasini ama ozellikle sansur turk sinemasinin en buyuk belasidir diyenlere iran ve sovyet sinemalarini ornek gosteririm. soylemek istediklerini direkt soyleyemiyorsan metoforlari kullanirsin. boylece hem sozunu soylemis hem de dilini gelistirmis olursun. keske daha fazla bilgim olsa da bir seyler soylesem.
tesadüf mü bilmiyorum ama bugün çevirmenlere baktım, 1979 doğumlu anadolu iletişim'den barış'ı ( soy adını hatırlamıyorum ) söylüyorsun sanırım.. bilgi'de yuksek lisanstaymis.. yazi guzel olur...
kirazin tadi'nin cogu bi arabada geciyor sanirim, intihar etmeye calisan birinin arabasinda, yasli bi adamin yasamin ne kadar guzel oldugunu anlatmasi vs.. close up'la ilgili bir seyler okuyorum bahsi gecen kitapta.. bu sey miydi, bir aileye gidip kendisini m.makmalbaf olarak tanitip bi film cekmeye calisan, sonra adamin foyasinin cikmasi... kiarostami de bunu cekmis..
Last edited: Jan 25, 2005, 01:28 PM (1)
tamamdır, kirazın tadı'nı anımsadım şimdi.
intihar iran'da (ve islam'da) yasaktır. iran'da böyle bir arayış içerisinde dolaşmaktadır kahramanımız. ölmek için değişik yollar arasken bir yandan da islam'ın bu yasağıyla hesaplaşmaktadır.
bu filmden aklımda kalan bir sahne var, onu aktarmak istedim:
kahramanımız arabasına genç birisini alır ve ona bir iş vereceğini söyler. uzun süre konuşur. karşıdaki sürekli olarak kendine ne iş vereceğini sormaktadır. ancak kahramanımız bu soruyu sürekli geçiştirir. en sonunda, ıssız bir dağ başında, arabasını durdurur ve söyler: "beni öldürmeni istiyorum". bunun üzerine arabadan inen gencin kaçışı görülmeye değerdir. daha sonra bu sahnenin çekimi şöyle şeyler duydum:
kiarostami direksiyona geçmiş ve bu adamı sokaktan kendisine iş vereceğini söyleyerek almış. sonunda da ondan kendisini öldürmesini istemiş. hiçbir şeyden haberi olmayan genç gerçekten de, kiarostami'den, ölümden kaçar gibi kaçmış ve gördüğümüz bu kaçış o kaçıştır. ama filmdeki çekimler bu duyduklarımı pek doğrulamıyor. yani o çekimleri adamın haberi olmadan yapmış olamazlar gibi geliyor, bilemiyorum.
yakın çekim'i de anımsadım biraz, ama çok değil. imdb'de de fazla bir şey yazmıyor.
whatdreamsmaycome wrote:
tesadüf mü bilmiyorum ama bugün çevirmenlere baktım, 1979 doğumlu anadolu iletişim'den barış'ı ( soy adını hatırlamıyorum ) söylüyorsun sanırım.. bilgi'de yuksek lisanstaymis.. yazi guzel olur...
baris aladag. sinefil'in eski forum sorumlusu.
yakın çekim geçen ay galiba atatürk kitaplığında gösterilmişti kendini muhsin mahmelbaf yerine koyan bir amca, gidiyor bi aileye öyle tanıtıyor kendini yiyiyor içiyor imkan veriyorlar ama aslında derdi bu değil yani para peşinde değil ama bir yandan bunlara da kavuştuğu için gerçek ortaya çıkınca aile bunu dava ediyor bütün bunları da abbas amca çekiyor film içinde film gibi, kim oyuncu kim gerçek kim yalancı filan durumu ve çok güzeldi.
bundan bahsedince bugün gazetede gördüğüm bir haber geldi aklıma fransa'da amcanın teki 7 yıldır müzelerden ve galerilerden tablo antika ne bulduysa çalıyormuş annesiyle beraber saklıyorlarmış annesini "ben onlardan daha çok seviyorum değer veriyorum" diye kandırıyormuş. yakalanınca annesi evdeki bütün tabloları parçalamış başkalarının eline geçmesin diye amma filmi yapılır bunun ha :)
ya imdb'de bu amcanın ken loach ile film yaptığı yazılı bi bilgisi olan var mı?
close up ilk izlediğimde çok fazla etkilememişti beni. ikinci izleyişimde çok daha fazla beğendim. kiarostami, tam başka bir film çekmek üzereyken gazetede bu hikayeyi okuyor ve yapımcısından önce bunu çekmek için izin koparıyor. hemen gidip aileyi buluyor. adamı buluyor. sonra da filmi çekiyor. gerçekten de hngi kısımlar gerçek, hangilerinde oynuyor adamlar belli değil, çünkü hikayeyi başından geçen kişilere oynatıyor. niyeti hırsızlık yapmak değil, bir yönetmen gibi davranmaya çalışmak ve bundan zevk almak olan bir işsizin sonunda dava edilmesini anlatıyor. adamın derdini seyirciden (ve kiarostami, makhmalbaf gibi yönetmenlerden) başka kimseye anlatamıyor gibi görünmesi çok hoşuma gitmişti. onu anlamayacağını düşündüklerinden "suçunu" itiraf ediyor. bir insan neden bir başkjası, hem de ünlü bir yönetmen, olarak tanıtır ki kendini?
kiarostami'nin kamerayı arabanın ön kısmıan yerleştirerek şoförü ve ön koltuktaki yolcuyu çektiği çekimlerin ne kadar çok olduğunu fark ettim bir de filmlerinde. 10 (ten) filmi yalnızca bunlar kullanılarak yapılmış neredeyse, kirazın tadı da sadece arabada geçen bir filmdi. close up'da da gazetecinin arabayla ahankhah ailesinin evine geldiği sahne uzun uzun verilmiş bu çekimlerle.
bir de gazetecinin kendi kimliğini vererek ailenin reisinden 200 toman para ve bir komşudan da kayıt cihazı aldığı sahne çok komikti. bunları almak için adının ne olduğunu ve ne iş yaptığını söylemesi yetiyordu. kiarostami, bir röportajında bu filmi izleyenlerin sabzian'ın akıbetinin daha sonra ne olduğunu sorduklarını söylüyordu. ben de merak ettim. imdb'de hakkında hiçbir şey yazılmamış olmasına şaşırmadım.
Darxoul Bey,
Kirazın Tadı'nın çeviriye başladım. Çok komik bir film olduğu anlaşılıyor diyaloglardan. İki üç güne bitiririm umuyorum (Şimdiden % 25'i bitti.). Yalnız film elimde olmadığı ve bir haftadan önce de olur gibi görünmediği için. Bir de İngilizce'nize güvendiğimden, çeviriyi size göndersem; kotrol edip, eksiklerini tamamlayabilir misiniz?
Saygılarımla...
You need to log in to post a reply.