Skip to content

YENİ SİNEFİL, SİNEMA DIŞARI ÇIKMAKTIR (öneriler)

Announcement

15 replies · 531 views

SI
Sinefil
Site Admin
16 posts
Mar 02, 2005, 09:24 AM#18593

YENİ SİNEFİL, SİNEMA DIŞARI ÇIKMAKTIR (öneriler)

Sinefil.Org, yıllardır kullanageldiği teknik altyapısını değiştiriyor. Bu değişimin sebebini Sinefil.Org'un varoluş nedenleriyle fiziksel yapısının birbirini karşılamaması şeklinde özetlemek mümkün. Sinefil'in idari kadrosunun en çok rahatsız olduğu konu, buranın idari bir kadrosunun olmasıdır diyebiliriz..

Bu anlamda sitemizin tam anlamıyla bir sinema topluluğu olabilmesi, hem internet yayıncılığında, hem sinema temelli aktivitelerde okuyucularıyla üreticilerinin aynı kişilerden oluştuğu, bir moderasyon sistemini oluşturabilmesi için, siz katılımcıların fikirlerini, beklentilerini ve projelerini bekliyor.

Sinefil.Org'un halihazırda kafa yoran ekibi, bir çok eksik noktasını görüp o alanda gelişim ve değişim peşinde koşuyor ancak önemli olan okuyucularımızın neler beklediğini, neler yapabileceklerini ve neleri göremediğimizi bilmemiz.

Bu nedenle tüm kullanicilarimizdan moderasyon, haber akışı, ortak proje geliştirme, yeni eleştiri alanları, forum ve aklımıza gelmeyen diğer konulardaki fikirleri bekliyoruz.

www.sinefil.org
"sinema dışarı çıkmaktır"
info@sinefil.org

DA
darxoul
265 posts
Mar 02, 2005, 05:28 PM#18620

benim görüşlerim:

1. sinema görsel bir alan olduğuna göre, bence öncelikle siteye kullanıcılar tarafından görsel malzeme eklenebilmesi olanaklı olmalı. bu bir sahneyi konuşurken ya da anlatmak istediğimizi daha iyi gösterebilmek için gerekli bence.

2. anasayfayla forumlar oldukça kopuk görünüyor bana. ben yalnızca forumlra giriyorum, ana sayfada neler olduğuna çok seyrek bakıyorum. bu kopukluğun giderileceği, ana sayfayla forumun ayrılmaz biçimde iç içe olacağı bir yapının kurulmasının daha yararlı ve ana sayfa ziyaretçileri açısından daha çekici olacağını düşünüyorum. çünkü anasayfaya gelenler forumlarda ne sıklıkla ne gibi konularda tartışmalar yapıldığını göremeyecekler ve belki de forumlara katılamayacaklar bu durumda.

3. moderasyonun içerik konusunda biraz daha aktif olması gerektiğini düşünüyorum. söz gelimi sıklıkla kısa süreli anketler düzenlenebilmeli, kimi duyurular "sabit" yapılmalı vs. bunlar hali hazırda da yapılıyor, ancak moderatör tayfası bu konuda biraz daha dinamik davranmalı kanımca. bununla ilgili olarak belki kendi aralarında konuştukları bir platformun da bulunması yararlı olur sitede.

4. bu forumda daha önce de dile getirilen bir öneriydi sanırım, kendi sözcüklerimle ifade edeyim: sitede çeşitli alt gruplar oluşturulabilmesi için uuygun bir alt yapı olmalı. böylelikle kimi gruplar kendi aralarında pratik bazı projelere de imza atabilir, ortak çalışmalar yapabilirler, yapmak istedkleri forumun genel hay huyunda güme gitmemiş olur.

5. makaleler sitenin daha aktif bir parçası olmalı. oradaki güncellemelerin belki forumda duyurularak makaleler üzerinde tartışılması sağlanabilir. çünkü sinefil sinemayla ilgili pek çok şeyi tartışırken kendi yer verdiği makaleleri tartışmıyor pek. oysa makalelerde katıldığımız, katılmadığımız çok şey oluyor. bunun kolaylıkla yapılabilmesi güzel olurdu (mesela her makale eklendiğinde forumda "şu makale eklendi fikirleriniz" biçiimden bir başlık açılabilir otomatik olarak).

6. zaman zaman forumun derlenerek bir tartışma seçkisi hazırlanması düşünlebilir. bu mevcut alt yapıyla da olanaklı aslında, ancak şimdiye dek yapılmamış bir şey sanırım.

7. genel olarak tartışılan filmlerin imdb linkleri verilerek filmle ilgili bilgiye daha kolay ulaşılması sağlanabilir, böyle bir gelenek başlatmak güzel olurdu.

8. sinefil'in kaygılarını paylaşan, benzer biçimde düşünen başka sitelerle içerik ortaklığı gibi bağlantılar kurulması düşünülebilir. şimdilik bunun için bir önerim yok, ama bu türden siteler bulunabileceğini biliyorum. içerik zenginleşmiş, çeşitlenmiş olur.

9. türkiye'de gerçekleştirilen festivallerle bağlantıya geçilip onlar için özel bir bölüm oluşturulabilir, ancak bu sadece sinefil'in değil festivallerin de biraz çaba göstermesi gereken bir ortaklık olurdu.

aklıma gelenler şimdilik bunlar. kimileri saçma olabilir (bazıları bana fazla havada geliyor) ama bir giriş yapmak istedim.

QU
quantino
102 posts
Mar 03, 2005, 02:09 PM#18644

forumda o siralar yapilan en sicak 2-3 tartışma konusu ve linki anasayfada küçük bir bölümden duyurulabilir belki. bir nevi sinefilin o anki gündemi gibi. böylece hem daha çok insan forumdaki tartışmalara çekilir, hem de bu tartışmalar makalelerle aynı statüye yükselir.

AS
asuman
32 posts
Mar 03, 2005, 03:54 PM#18647

benim önerilerim forum yapısı ile ilgili ;
(1) ne zaman yeni bir başlık açmayı düşünsem vazgeçiyorum daha önce açılmış olabilir diye. "search topics" - "açılan başlıklar içinde ara" gibi bişi eklenebilir.
(2) darxoul'a katılıyorum. (makale ve yazılar hakkında tartışmaları kolaylaştırmak için otomatik başlık açılabilir.) artı bişi sölemek istedim. makalelerin altına da bu makale ile ilgili yorumlar gibi bi link verilebilir..
(3) genel sinema tartışmaları altında tartışılan konuların bölümlere ayrılabileceğini düşünüyorum. yönetmenler filmler oyuncular gibi. bunlar dışında kalanlar yine genel sinema tartışmaları içinde kalabilir tabi.
(4) özel bölümler zenginleştirilebilir. bu tabi ki moderatorlerle değil. yine bi forum yapısında olabilir.. başlıklar açılır. tartışma ortamı değil de bilgi paylaşımı yapılan ayrı bi ortam yaratılmış olur böylece.

printerson
printerson
1,034 posts
Mar 03, 2005, 04:34 PM#18651

asuman wrote:
benim önerilerim forum yapısı ile ilgili ;
(4) özel bölümler zenginleştirilebilir. bu tabi ki moderatorlerle değil. yine bi forum yapısında olabilir.. başlıklar açılır. tartışma ortamı değil de bilgi paylaşımı yapılan ayrı bi ortam yaratılmış olur böylece.

şöyle diyelim istersen, özel bölümler diye bir özellik konur. hazırlamak isteyenler genel yayın yönetmeninden bir kullanıcı adı alır ve bölüm hazırlar... bence çok iyi olur...

sermest
sermest
Private Joker
1,446 posts
Mar 04, 2005, 08:37 AM#18664

asuman wrote:
...darxoul'a katılıyorum. (makale ve yazılar hakkında tartışmaları kolaylaştırmak için otomatik başlık açılabilir.) artı bişi sölemek istedim. makalelerin altına da bu makale ile ilgili yorumlar gibi bi link verilebilir..

ortaya konan önerilerin büyük bir bölümü gerçekleştirmesi imkansız değil ve işlevsel oldukları su götürmez bir gerçek...yukarıdaki istek gerçekleşirse ben kendi adıma çok memnun olurum ama o gerçekleşene kadar aşağıdaki link ile de idare edebiliriz...

http://www.sinefil.org/forum/viewtopic.php?t=106

SO
SOLAS
236 posts
Mar 05, 2005, 09:57 PM#18710

İLk aklıma gelenler...bence de ''konu başlığı'' arama yardımı iyi olur. Böylelikle aynı başlıkların ortada uçuşması engellenmiş olur...
Bir de bence ''genel sinema tartışmaları'' bölümüne düzenleme getirmekte fayda var. Farklı bölümlere yazılması gereken bazı başlıklar burada yer aldığından bu bölüm çok kalabalık bir hale geliyor ve takip etmek zorlaşmaya başlıyor...tabi bu konuda moderatorlar başlıkları taşıma yoluna da başvurabilirler ama sanırım fazla tercih edilmiyor bu yol.

MO
morrison
50 posts
Mar 06, 2005, 09:25 AM#18715

"Sinema dışarı çıkmaktır!" sloganınız ve uygulamanız için hepinizi yürekten kutlarım. Yaşadığımız yabancılaşmaya bundan güzel cevap olamazdı diye düşünüyorum.

Yeni bir önerim yok şimdilik. Darxoul, site üzerine düşündüklerimi çok güzel özetlemiş.

Beraber daha da güzel şeyler yapmak dileğiyle...

FR
Fra Dolcino
31 posts
Mar 06, 2005, 07:05 PM#18724

SinefilWiki

SinefilWiki diye bişey olsun derim ben wikinin ne olduğunu merak ediyorsanız

http://www.wikipedia.org

adresine bi göz atın. oldukça güzel bir sinema ansiklopedisi oluşturulabilir bence..

RA
rai
645 posts
Mar 07, 2005, 03:49 PM#18752

sinefilin hazırlanmakta olan yapısı hakkında heyecan verici dedikodular dolaşıyor ortalıkta. haydi sinefiller eteğinizdekileri dökün ve elinizi taşın altına koymaya hazır olun. çok şey değişecek diyolar çoook!

printerson
printerson
1,034 posts
Mar 08, 2005, 10:23 AM#18780

eski ve yeni sinefil arasında ciddi farklar olacak. benim düşüncem, biraz daha demokratik bir moderasyon yapısıyla oluşmuş bir site. darxoulun söyledikleri yaklaşık 1.5 yıldır düşünülen şeyler. eğer bu noktada bir fikir birliği varsa ki; öyle görünüyor, bir çok insanın ortak ürünü olan karma bir sinema sitesi şeklini alacak.

daha tam konuşulmayan bir konu daha var: daha agresif, daha anonim, ismi cismi şimdiki kadar ortada olmayan bir sinefil görüntüsü bekliyorum ben. öyle alameti olan farikası olmayan bir yapıyla daha sert ve etkin olacağımız düşüncesindeyim.

sermest
sermest
Private Joker
1,446 posts
Mar 08, 2005, 10:30 AM#18783

öyle alameti olan farikası olmayan bir yapıyla daha sert ve etkin olacağımız düşüncesindeyim.

sanırım dalgınlığına gelmiş.çünkü bu cümleden farklı olmayan özgün olmayan anlamı çıkıyor.

printerson
printerson
1,034 posts
Mar 09, 2005, 10:30 AM#18823

yok yok doğru kullandım... söylediğim şey imaj ve içerik anlamında değil, yapısal anlamda...

özgünlüğü olmayan değil, zamanında sinefilde bir adamlar vardı, sonra kayboldular, sonra isimsizce çıktılar, şimdi herkesin sitesi gibi ama yok yok bunlar bir tayfa, ama ama tanışmıyorlar alla alla kim ki bunlar falan gibi...

yani biraz ismi olan cismi olmayan anlamında kullandım... arrgghh... rai sen anlatırsın ne demek istediğimi aslında...

DA
darxoul
265 posts
Mar 12, 2005, 12:06 PM#18909

bir öneri daha:

yeni sitede belki belli başlı yönetmenlere (zamanla hepsine de olabilir) ayrı bir tanıtım sayfası ayrılabilir. yönetmenin yaşamı, filmleriyle ilgili çok genel değerlendirmeler ve filmografisi bulunabilir bu sayfalarda. böylelikle, türkçe'de, zamanla büyüyen, güzel bir arşiv çalışması da yapmış oluruz. ilk öneriler ise: godard, tarkovsky, kubrick, kusturica, kiarostami, truffaut, pasolini, fellini, bresson, fassbinder, wenders, lynch, cronenberg. bu sitelerde belki yönetmenlerle ilgili başka türkçe metinlere de linkler vs. olabilir. hatta daha da ileri gidilip, gedikli sinefillere sevdikleri yönetmenlerin sayfalarının yönetimi verilebilir güncellemeler için (link ekleme, filmografi güncelleme, forumdaki ilgili başlıkları takip etme vs.). (çok mu uçtum, bilmiyorum.)

Martin Mystere
Martin Mystere
1,621 posts
Mar 18, 2005, 09:23 PM#19086

kucuk bir bilgilendirme:

sinefil ekibi bir suredir yogun bir bicimde yeni yapilanma icin hazirlaniyor. isin teknik yonuyle ilgilenen arkadaslar her yonuyle kullanisli bir site mimarisi icin calisiyorlar. ayni anda da icerik icin yeni planlar yapiliyor. burada yazilan tum onerilerin dikkate alindigini ve daha da gelistirilerek kullanci odakli bir site hazirlandigini bilmenizi istedim. ben bu konu basliginin canli tutularak ekibe yardimci olabileceginizi soylemek istedim.

fikirleriniz her zamankinden daha degerli bizler icin.

You need to log in to post a reply.