sinema üzerine sözler..
27 replies · 236 views
sinema üzerine sözler..
insanlar sürekli bir ilizyon arayışı içindeler.. dünyanıngerçeklerini istemiyorlar.. bunun üzerine ben kendi kendime sordum: nerde bulabilirim bu illüzyon dünyasını? insanların zevkleri nerde şekilleniyor: okulda mı müzede mi yoksa avrupa'ya giderek mi ? hiçbiri değil . tek bir yer varihtiyacımız olan.. gerçeküstü dünyayı bize sağlayan- sinema .insanlar sinemaya gidiyorlar..geri kalan herşeyin de canı cehenneme...
-- morris lapidus (1970)
bu benim vecizem olmasa da bazen keşke ben söyleseymişim diyorum kendi kendime..
sizin yada başka insanlardan aktaracağınız sinema üzerine sözleri bekliyorumm. kendinizi kısıtlamayın.. özgür olun.. sinemayı düşünün ve sinemayla kalın
Benim aklıma yeni izlediğim "Dünyanın Başlangıcına Yolculuk" filminden pek de sinema üzerine olmayan ama çok etkileyici bir söz geldi.
"Geçmiş zamanı gelecek zamandan ayıran, zamanla şimdiki zaman olur."
Umarım başlığa ihanet etmiş olmam!
Hayatımız film...
İstanbul Film Festivali Sloganı...
Gerçek bir sinefilin sloganı olabilcek söz...
güzel film kafanda sinematograf hakkında yüce düşünceler uyandıran filmdir.
Robert Bresson
sinematograf, hareketli imgelerden ve seslerden oluşan bir yazıdır.
Robert Bresson
buyur o zaman:
hakikiyle sahtenin karışımında, hakiki sahteyi öne çıkarır, sahte hakikiye inanmamızı engeller. Hakiki bir fırtınaya yakalanmış, hakiki bir geminin güvertesinde, batmaktan korkuyormuş gibi yapan bir oyuncu gördüğümüzde, ne oyuncuya inanırız, ne gemiye, ne de fırtınaya.
Robert Bresson
Last edited: May 28, 2003, 12:07 PM (1)
İki tür film var: Tiyatronun imkanlarından (oyuncular, sahneye koyma vb) yararlanan ve kamerayı bir çoğaltma aracı olarak kullanan filmler; sinematografın imkanlarından yararlanan ve kamerayı bir yaratma aracı olarak kullanan filmler.
Bresson
Last edited: May 28, 2003, 12:30 PM (1)
Görüntülerin, tıpkı sözlükteki gibi, ancak konumlarına ve birbirleriyle olan ilişkilerine göre bir güç ve değer taşıdıkları sinematograf filmi.
Bresson
Duygular olayları getirmeli, olaylar duyguları değil.
Bresson
Tasarladıkları biçimiyle SİNEMA filmleri ancak oyuncu kullanabilir, sinematograf filmler ise model.
Bresson
SESLİ SİNEMA SESSİZLİĞİ YARATTI.
Bresson
Küçücük bir konu, bir sürü derin bileşime vesile olabilir. Yolunu şaşırdığında sana yol gösterecek hiçbir şeyin bulunmadığı çok geniş ya da çok uzak konulardan kaçın. Ya da bunlardan yalnızca senin yaşamına katılabilcek olanları ve kendi deneyimlerinden kaynalananları al.
Bresson
You need to log in to post a reply.