1980 Sonrası En İyi Türk Filmleri
35 replies · 703 views
1980 Sonrası En İyi Türk Filmleri
En iyileri belirleme konusunda Türk sinema tarihine baktığımızda geçmiş yıllarda yapılan bazı ara dönem değerlendirmelerine rastlamaktayız -şimdilerde de SİYAD ın her sene yaptığı bir en iyi filmler çalışması var- ama genel olarak belli dönemleri kapsayacak- mesela 5- 10 yıllık veya son 20 yılı kapsayan bir çalışma benim gözüme çarpmadı. 1960 ve 1970'li yıllarda karşımıza çıkan bu uygulama sanırım çeşitli sebepler nedeniyle yapılmamakta -nedenlerden biri film üretimindeki düşüş olabilir kanımca- ama 1980'den sonra da Türk sinemasının bir değişim yaşadığı bir gerçek bu da çok farklı yönlerden ele alınabilecek bir konu.
- ''Siz bir en iyiler listesi yapacak olusanız en iyileriniz neler olurdu?''
*Özellikle 1980 sonrasını değerlendirmeye alacak olursak bu listeden ortaya çıkacak sonuçlar geçmiş dönemle yapılacak bir karşılaştırmada farklılıkları görmek açısından bazı önemli veriler sağlayacaktır bize.
muhsin bey - yavuz turgul
selamsız bandosu - nesli çölgeçen
züğürt ağa - nesli çölgeçen
uçurtmayı vurmasınlar - tunç başaran
piano piano bacaksız - tunç başaran
anayurt oteli - ömer kavur
tabutta rövaşata - derviş zaim
masumiyet - zeki demirkubuz
(Masumiyet'i henuz izleyememis biri olarak)
- Yol
- Itiraf
- Zugurt Aga
- Kac Para Kac
- Tabutta Rovasata
- Hersey Cok Guzel Olacak
Aklıma gelenler
- Masumiyet
- Gemide
- Züğürt Ağa
- Muhsin Bey
- Gölge Oyunu
- İtiraf
- Arabesk
- Aah Belinda
- Herşey Çok Güzel Olacak
- Kaç Para Kaç (Vcd ve Dvd'si çıkmış.Alın izleyin!)
Last edited: Feb 09, 2003, 02:19 PM (1)
1-Masumiyet
2-Masumiyet
3-Masumiyet
4-Dar Alanda Kısa Paslaşmalar
5-Arabesk
- Masumiyet
- Anayurt Oteli
- Gizli Yüz
- Kac Para Kac
- Muhsin Bey
- Yol
- Gemide
- Lalelide Bir Azize
- Yazgi
- Tabutta Rovesata
- Mayis Sikintisi
- Zügürt Aga
- Hakkari'de Bir Mevsim
- Usta Beni Oldursen E!
Topici açan kişi olarak tüm katılanalra ve değerlendirmeyi yapan Dalamar' a teşekkürü bir borç bilirim :D
Kendimce çıkan sonuçlara bakarak bir değerlendirme yaptığım zaman bazı isimlerin listede olmaması beni şaşırttı açaıkçası ve bunlara kendi kafamdan bazı cevaplar uydurdum:
-
Listelerde birkaç isim dışında eski ve orta kuşak yönetmenlerinin( bu tanımlama Prof. Dr. Alim Şerif Onaran'a aittir) esamesi okunmamaktadır .Bunda sanırım bu isimlerin çoğunun sinemayı bırakmış olmasının devam edenlerin de kendilerini yenileyememelerinin etkisi vardır.
-
Yeni Türk Sinemasını oluşturan ''Genç Yönetmenler Kuşağının'' 1980 sonrasına damgasını vurduğu ve 1990'dan sonra görece bir farklılaşma yaşayan Türk Sinemasında yaşanan bu farklılaşmanın büyük çoğunlukla bu isimlerin yaptıkları üzerinden okunabileceği görülmektedir.
-
Yine bu dönemde yaşanan farklılaşmanın bazı boyutları ve bunun temsilcileri bu listede yer almamışlardır.Örnekleyecek olursak İz ve Güneşe Yolculuk filmleriyle hem biçimsel hem de içerik yönünden Türk Sineması içinde son dönemde çıkmış önemli isimlerden olan ve yine bu filmlerindeki politik okumalara açık anlatımı ile Türk Sinemasında başlangıçtan itibaren pek görülmeyen Politik Sinema anlayışının son dönemdeki önemli temsilcisi olarak görebileceğimiz Yeşim Ustaoğlu, yine son dönemde Türk Sineması içinde Politik Sinemaya anlşayışına yakın Fotograf filmi ile Kazım Öz listede yer almamaktadır. Yine son dönemde yaptığı KARANLIK SULAR ve LOLA+BİLİDİKİD filmleriyle Türk Sineması içinde pek el atılmamış korku-gerilim türü ile yine pek az işlenen cinsel kimlik sorunlarını şu ana kadar işleyen filmlerden ve yönetmenlerden oldukça farklı ele alan E. KUTLUĞ ATAMAN listede yer almamaktadır.
-
Türk Sineması'nın 1980 sonrası ile yapılan değerlendirmelerde sıkça vurgulanan bir diğer konu da Türk Sinemasının bu dönemden başlayarak ''birey''i keşfettiği ve onu filmlerde işlediği, filmlerinde ona yer verdiği söylenmektedir. Özellikle son dönme filmlerinde karşımıza çıkan tipler-karakterler ''birey''tanımlaması içinde değerlendirilebilecek, gerçek hayatta karşımıza çıkacak insanlar şeklinde gösterilmeye başlanmıştır. Bunun en iyi temsilcilerinden Zeki Demirkubuz listede yer bulmuştur buna karşılık yine son dönem Türk Sinemasının bence en önmli birkaç yönetmeninden ve dünya çapında en çok tanınan yönetmenlerinden olan Nuri Bilge Ceylan ise listede yer almamaktadır. Aynı şekilde Türk sineması içinde bence son dönmede yapılmış iyi filmlerden olan ''Herkes Kendi Evinde'' nin yönetmeni Semih Kaplanoğlu ile ' A Ay' ve '' Kaç Para Kaç''ın yönetmeni Reha Erdem listede adı geçmeyen isimlerdir. Bu isimleri bir arada almamın nedeni bu isimlerin Türk Sinemsı içinde son yıllarda birbirinden bağımsız şekilde ortaya çıkmalrına rağmen ''kişisel ve ya bireysel sinema'' diye adlandıracağımız anlayışın temsilcileri olmaları, yaptıkları filmlerde belli bir düzeyi tutturmaları, anlatımda belli bir tutarlılığa sahip olmaları,biçimsel yönden kendilerine has özellikler göstermeleri ve son kertede önümüzdeki yıllar içinde daha da netleşecek Türk Sinemasının kimliğini açısından önem arzetmeleridir.
-
Burda bana ilginç gelen bu isimlerin yer almayışının sebebi olarak bu isimlerin yeterince gösterim imkanı bulmalarını görmekteyim bir diğer sebep ise bu değerlendirmeleri yapan kişilerin Türk Sineması içinde yaşanan değişimi sadece belli yönleriyle değerlendirip belli anlayışlar,düşüncler ve isimler üzerine eğilmeleri sadece belli isimleri bu anlayışların temsilcisi olarak almalrıdır bu da bize değerlendirme noktasında belli bir açıklık ve rahatlık sağlasa da değerlendirmelerin eksik olmasına yol açacaktır.
-
Listede yer almayan bir diğer grup olan filmleri gişede her daim hasılat yapan, en çok film üreten ve Türk Sinemasının devamını bir şekilde sağlayan isimlerdir.Bunların başında Sinan Çetin ve Mustafa Altıoklar' ı sayabiliriz. Bir yönüyle baktığımız zaman çıkış noktaları diğerleriyle aynı olan ve birçok noktada ortaklıklar gösteren bu isimler sonuç itibariyle farklı bir noktada değerlendirilmektedir bu da ban ilginç gelen bir diğer noktadabu farklılığı yaratan şeyi ne olduğudur?
degerlendirme icin cok tesekkurler. oldukca onemli tespitler bunlar. ben bu degerlendirmeyle ilgili ayrica goruslerimi yazmayi dusunuyorum ancak kucucuk bir ayrintiyi belirteyim istedim reha erdem benim listemde vardi..
bi de ayrica diyorum moderatorumuz listelerdeki tum isimleri eklemek sartiyla forumda bir anket acsa da biz de oylari gorebilsek cok hayirli bir is olur gibi geliyor bana..
You need to log in to post a reply.