Nazi Filmleri
19 replies · 222 views
Nazi Filmleri
Bu türe ait kaç tane film yapıldı bilmiyorum ama ben yirmi beşe yakın örneğini izlediğimi söyleyebilirim.ve artık son senelerde gına gelmeye başladı.tarihin en büyük soykırımı üzerine artık birbirinin kopyası yeni bir anlam içermeyen filmler izlemekten açıkçası daral geldi.ne dersiniz?bu filmler artık bir istismar oluşturmaya başlamadı mı?
sinefil yöneticileri sizle pek aynı fikirde olmadığından olsa gerek, piyanist filmi ile ilgili bir yazıyı yeni eklenenler bölümüne montelemişler. bir de site açılışında savaşa hayır parolası çıkıyor. birşey anladıysam arap olayım. birileri kendi söylediklerini inkar mı ediyor yoksa?
outsider wrote:
sinefil yöneticileri sizle pek aynı fikirde olmadığından olsa gerek, piyanist filmi ile ilgili bir yazıyı yeni eklenenler bölümüne montelemişler. bir de site açılışında savaşa hayır parolası çıkıyor. birşey anladıysam arap olayım. birileri kendi söylediklerini inkar mı ediyor yoksa?
Sermest Capan'in gorusleri Sinefil'i mi temsil ediyor ben de bunu anlamadim?
savaş karşıtı olmak ve bununla ilgili mesajlar vermek ile artık bir duygu sömürüsü halini alan nazi filmlerini aynı kefeye koymakta bir mantık bulamıyorum.pianist filminin eleştirisini veya destansı bir öykü anlatmasını sorgulamıyorum ben burada.(acının,kederin destanı olur mu o da ayrı bir mesele zaten)tarihin en acılı sayfasının bu kadar açılıp kapatılmasından dolayı artık insanların öykünün temelinde yer alan insanlık dramından uzaklaştığını düşünüyorum.birşeyi yüz kere söylerseniz ilk anlamı kalmaz sonuçta...
özetlmem gerekirse ben de her sinefil kadar savaş karşıtıyım,ben de amerikan hükümetini sizin kadar kınıyorum.tek söylemek istediğim amerikadaki üstün yahudi lobisinin etkisiyle her sene birbirini tekrar eden nazi filmi izlemekten bıktığımdır.tarihte yaşanmış nice acılar var fakat sinemada malesef bu çeşitliliği göremiyoruz.
örnek olarak halepçe katliamı ilk aklıma gelenlerden birisi yalnızca...
Merhaba;
Sinefil kendisine gonderilen yazilarda tum sorumlulugu yazarina birakmis bir yayindir. Gonderilen yazilarda profesyonel titizlik pesinde degiliz. Basliklari dahi yazarin kendisi belirler. Sinefil'in varolus amaclarindan birisi de kendisini ifade edecek mecra bulamayan ancak sinema yazarligi ile ilgilenmek isteyenlere bir mecra olabilmek vardir. Sinefil ekibi olarak tavrimiz tek tek yazilarda degil varlik nedeni ve bicimimizde aranmalidir. Savas karsisinda dogrudan Sinefil'i baglayan tavrimizi da bir suredir giris sayfamizda gorebilirsiniz.
Yazilan yazilar "Sinefil boyle dusunuyor" seklinde yorumlanmamali. Eger tum yazilarda ortak bir tutum arasaydik, ornegin bir film uzerine, tum yazilarin ayni tavri koymasini beklerdik. Bu da yayincilik anlaminda son derece anlamsiz bir durum arz ederdi.
Re: Nazi Filmleri
SERMEST ÇAPAN wrote:
tarihin en büyük soykırımı üzerine artık birbirinin kopyası yeni bir anlam içermeyen filmler izlemekten açıkçası daral geldi.
Sen de söylüyorsun tarihin en büyük soykırımı. Hollywood'un Yahudi lobisinin etkisinde olduğu doğrudur. Ama böyle büyük bir trajedinin farklı bakış açılarıyla perdeye yansıtılmasını istismar sineması olarak görmek bence yanlış. Bu dünyada yüzbinlerce insanı etkilemiş bir trajedi ve onlarca defa filme çekilmiş olması yadırganmamalı. Çünkü yaşanmışlıklar ve görüş açıları doğal olarak farklı.
Açıkça kendi adıma birbirinin kopyası olan ve yeni bir anlam içermeyen soykırım filmi izlediğimi hatırlamıyorum. Birkaç örnek verirsen sevinirim. Böylece daha rahat tartışabiliriz diye düşünüyorum.
dokuz tane mesaj atılmış şu başlık altına. ve kısır bir tartışmaya girilmiş sonu olmayan.. ben nazi filmleri başlığının kaderini değiştirmek istiyorum ve şu filmlerden bahsetmek istiyorum.
where eagles dare: clint eastwood'lu, karlı dağlı uçaklı ,kaçışlı güzel bir savaş filmi daha doğrusu nazi filmi. snob ss subaylarının orta avrupa şaolarında toşpik kebabı yaparken ingiliz beyefendileri gelr ve huzur bozulur.
marathon man: dustin hoffman bi tanede nazi eskisi bir doktor. elmaslar komplolar kaçıp kovalamacalar. soykırımdan fazla bahsedilmese de nazilerin o efsanevi düşmanlığı bir sahnede çok güzel bir şekilde gösterilir.
the boys from brazil: gergory peck ve laurance oliver'ın bu filinde nazi adına herşey var nazi doktor mengele var nazi avcısı barry kohler var. kalantor yahudiler ve 3. reich 'a özlem duyan yeni e eski kuşak naziler var.
bi tek soykırım yok
nazi filmleri soykırım gibi bir konu ile irdelememeli -en azından sınırlandırılmamalı. nazi filmi olup soykırım filmi olamayan filmlerden var alın size üç örnek.....
başlığa bakınca nazilerin yaptığı filmleri tartışıyosunuz gibi görünüyor. kavram uzmanlarımız gerekli müdahalede gecikmiş bu sefer galiba. soykırım farklı bakış açılarıyla irdelenmelidir eyvallah. aynı konu üçyüz kere çekilebilir ve yine de ortaya bişeyler çıkabilir buna da eyvallah. ama yahudi lobisi de tatsız bişey demeden geçemiyeceğim. kendisine yapılan korkunç bir şeye haklı olarak ağıtlar yakan bir toplumun başka bir topluma benzerini yapması da içimde yaradır. bir de hep merakımı cezbetmiştir oscar shindler kapitalistin önde gideni, savaştan para kazana puştun tekiyken kafasına bir taş düşmesi ile mi melek olmuş. sondaki ağlama sahnesinden de nefret etmiştim. (ben aklıma geleni söyledim hiçbiri sinefil kurumunu bağlamaz, baştan söyliyeyim de)
Kavram uzmanı Dopey haklı. Topic'in başlığı "Soykırım Filmleri" olmalıydı. Nazi filmlerini tarışacak olursak da aklıma gelenlerden bazıları:
DAS BOOT: Bu filmin çekilmiş en iyi denizaltı filmi olmasının nedeni bence bir Alman denizaltında geçiyor olması ve savaşın manasızlığını ve acımasızlığını Almanların bakış açısından vermesi. Sonu mükemmel.
EUROPA - Trier'den Almanların gözünden savaş sonrası Almanya filmidir. Stilize bir görsellikle yıkıntılar arasında varolma savaşı veren bir toplumu resmeder.
MUSIC BOX: Costa Gavra'dan savaş suçlarıyla ilgili çekilmiş etkileyici bir dramdır. Jessica Lange'in gerçeği arayışı ve sonunda buluşu... Hepsi de bir müzik kutusunun içinde
APT PUPIL: Ian McKellen benim perdede gördüğüm en başarılı emekli Nazi'dir. Ona özenen genç Brad Renfro neye bulaştığının farkınde değildir.
Geçen seneki İst Fest.'de izlediğim "The Believer - İnançlı" ' yı izledim geçenlerde yeniden. American History X gibi bu filmde de Neo - Nazi bir gencin portresi veriliyor. Ama bu genç Edward Norton'un canlandırdığı karakterden biraz farklı, çünkü kendisi de bir yahudi. Filmin finali ise müthiş. Finalden bir alıntı:
Hey Danny, where are you going? There is nothing up there.
Filmi izleyin, anlarsınız...
You need to log in to post a reply.