Eskişehir'de Birşeyler Yapmak..
17 replies · 179 views
Eskişehir'de Birşeyler Yapmak..
bu başlığı neden attığımı ve şu anda bu yazıyı neden yazdığımı tam anlamıyla bilmiyorum ama tahmin edebiliyorum.. başka şehirlerde ve burada, iletişimde, gsfde dayanışma içinde olan insanlar mevcut.. okuyorlar, film seyrediyor, film çekmeye çalışıyorlar.. aynı zamanda kendi arkadaş grupları içinde hapsolmuş insanlar da var, bir-iki kişi birşeyler yapmaya çabalıyorlar, ama biraraya gelip de birşey yapılamıyor.. işte muhtemelen bu yüzden yazıyorum bunları, belki birisi bir adım atar, ortaya güzel bişeyler çıkar, herkesin sinema konusunda büyük hayalleri var, ama bunları ortaya çıkarmak için bişey yapılmıyor..
umarım bi şekilde bi cevap gelir de, güzel bir dayanışma içine gireriz ey tüm sinema okuyamayan sinema tutkunları..
topicin basligi bu konuda pek alakali degil bence..
topic basligini "bulundugun sehirde ortak bir seyler yapmak" gibi bir sey olmasini teklif ederim evvela..
burada izmir tayfasi ve ankara tayfasindan da baya kisi var bildigim kadariyla.
Aslında çokda güzel şeyler yapılabilir insanlar bir araya gelirlerse herkez kendi bulunduğu şehirlerde örgütlenebilir özel gösterimler az film izleyemiyoruz diyeceğimize kendi gösterinlerimizi kendimiz yaparız yani söylemek istediğim evlerde yapılan ufak çaplı toplantıları aşıp sinema salonlarına yada anfilerde(tabiki okuldan destek alarak) gösterimler yapabiliriz hatta diğer şehirlerdeki üniversitelerin sinema klupleriyle bağlantıya geçip ortak çalışmalar yapılabilir hatta türkiye çapında çok güzel etkinlikler düzenlenebilir şimdi bu yazıyı okuyup 'oo çok uçmuş bu' diyebilirsiniz ama demeden önce biraz düşünün yapılabilirliliği yüksek bir fikir benimki adamlar tek bir üniversiteden iki üç kişiyle başlayıp avrupa çapında öyle bir organizasyon kurmuşlarki şuan STK sayılıyorlar(AEEGE den bahsediyorum) tabi sinema üzerine bir kuruluş değiller ama organizasyon yapısı ve etkinlikleri örnek olsun diye verdim.Bu arad kolay demiyorum bunlara böyle birşeye gönül verdiğin zaman gecenizi gündüzünüze katıp çalışmayı göze almalısınız ben böyle bir olayda varım ve sizleride bu konuda görüşlerinizi bildirmeye davet ediyorum fikirleriniz iyide olsa kötüde olsa yazın ama TEPKİSİZ KALMAYIN
Her türlü offline sinefil ortamına tamam, AEGEE ve benzeri her türlü oluşuma şiddetle RED cevabı gelir benden...
Kimse Aegee olalım demiyor, ama AEGEE'ye benzetilen bir modele sahip olmak da pek sevimli gözükmüyor kanaatimce. Sinefil, zaten Sinema Kulübü'nün resmi sitesiydi, bağımsız hale geldi. Sinefil varlığının belirli bir tutarlılık içinde offline ortamlara kaymasına sonuna kadar taraftarım. Ama topluca film seyretmek gibi etkinlikler bana biraz yavan geliyor. Sonuçta film seyretmek bireysel bir iştir. Birlikte yapabileceğimiz şey film hakkında tartışma yapmaktır , ki onu da forumda yapıyoruz. Film çekmeye gelince, Sinefil'in film çekmek, film çekmeyi öğretmek gibi dertleri olması gerektiğini düşünmüyorum.
çay içmek gibi ulvi bir mesele için offline ortamlarda buluşmak, bence gayet yeteri kadar başarılı bir hareket olur.
Bakın,size bir öykümü anlatayım..
2000 yılında sinema dergisinde küçük bir ilan gördüm.Şimdi ismini vermeyeyim,bir arkadaş sinemaseverleri bir çatı altında toplanmaya çağırıyordu.amaç olarak da ileride bir sinema filmi oluşturmak yatıyordu.heveslendim,bağlantıya geçtim.siteyi kurduk,üye listemizi oluşturmaya başladık..
sonuçta ne mi oldu?
hiçbirşey...
çünkü bizim insanımızın doğasında var...
en önemli şeyleri hep son dakikaya bırakmak..
en sonunda öğrendim ki ortada ne öykü var.ne senaryo..
o kurulan grup da sadece birbirine fıkra gönderen bir mail grubu olmaktan öteye gidemedi...
bunu anlatmamın sebebine gelince...
çeşitli yerlerde hadi film çekelim babında kurulmaya çalışan küçük toplulukları görüyorum..
adam ben başrolü oynarım diyor iki dakika sonra karşıdan cevap geliyor..
tamam verdim gitti!
bu zihniyetin yüksek oranda ülkemizde mevcut olduğunu düşünürsek sanırım bana hak verirsiniz...
çok haklısın, ama bu hep böyle devam edeceğini göstermiyor. yani bi önceki girişim patladı diye yeniden birşeyler yapmamak yanlış olur bence. bi de şu açıdan bakılabilir, sonuçta bi hevesle böyle birşey denenmiş, ama bahsettiğin nedenler dolayısıyla sonuca ulaşılamamış. amacı bir film çekmek değil ama belki çok daha büyük işler yapmak olan bir dayanışma kurulabilir, hatta daha önce de vurgulandığı gibi bu girişim için aegee veya benzeri kurumların işleyişi örnek alınabilir. tabii yine daha önce belirtildiği gibi bu işe hayatının önemli bir kısmını ayıracak insanlara ihtiyaç var. bir kişi tüm modeli tek başına oturtamaz bence, ama emin olun bu sayı artıtığında o hayatının önemli bir kısmını (sonu hüsranla bitse bile) ayıracak insanlarda biri de ben olurum. burdayım yani, profesyonel ve amatör yardım çağrısı yapıyorum, hevesi tükenmeyecek insanlardan destek arıyorum..
Çay içme etkinliğinin kapsamını genişletiyorum o zaman... Demli çay içelim. AEGEE'ye olan uyuzluğumun da altını tekrar çiziyorum...
cay icelim, hatta bira icelim..
en cok ciddiye aldigimi gostermek icin oyle diyorum zaten.. kesinlikle bir sey yapmak lazim. once tanismak oturup cay icmekle "bir sey yapmanin" en samimi halini yapabiliriz. sonra level 2...
forumda ciddiye aldigimi gostermek icin ne yapabilirim.. :)
remzi wrote:
burda bişey anlatmaya çalışıyoruz hala çay, kahve diye muhabbet dönüyo. forumda ciddiye alınmak için ne yapılması gerekiliyo anlamadım..
Ciddiye aldığım için çay kahve muhabbeti yapıyorum. Yoksa AEGEE ya da AIESEC gibi cıvıklığı hat safhalarda yaşayan sözde sivil toplum kuruluşlarından ben de söz ederdim.
Bir karşı karşıya gelelim bakalım. Beraber bir şey yapılma olasılığı var mı yok mu görelim... Hemen çok büyük projeleri üretmeye gerek yok. Sinemayla ilgilenen her topluluğun film çekmesi diye bir şart da yok. Daha informal biçimlerle, hoş şeyler ortaya çıkar. Son izlediğimiz filmi konuşuruz, futbol konuşuruz belki kaynaşçak gibi oluruz... Site için enteresanlıklar düşünürüz belki... Ama çay içmeden bunlar olmaz...
You need to log in to post a reply.