Skip to content

sinema eğitimi

35 replies · 1,359 views

printerson
printerson
1,034 posts
Dec 27, 2003, 12:52 PM#7392

abi sen oyunu mimar sinana vermissin burada karari onaylatmak istermissin gibi bir halin var... hayirli olsun... ama söyliyim...

bilgi iyi...

ayriyeten irenicusa katiliyorum... ne okulu ne akademisi be yaw... o bizde yok... akademi bosa kürek çekmektir. sinema sokaklarda...

GU
gulliver
20 posts
Dec 27, 2003, 01:18 PM#7396

aslında yanlış da sayılmazsın, mimar sinana sempatim var, birazda ordan mezun yöneetmenlerin etkisinden olsa gerek....evet öle mükeemekl bir eğitim beklemeiyorum , ama en azından bu işin kuramını doğru dürüst veren bir yer olsun diye düşünüyorum...............

GU
gulliver
20 posts
Dec 27, 2003, 01:19 PM#7397

aslında yanlış da sayılmazsın, mimar sinana sempatim var, birazda ordan mezun yöneetmenlerin etkisinden olsa gerek....evet öle mükeemekl bir eğitim beklemeiyorum , ama en azından bu işin kuramını doğru dürüst veren bir yer olsun diye düşünüyorum...............

RA
rai
645 posts
Dec 29, 2003, 08:10 AM#7437

bi kere derdin kuram öğrenmekse, hele de doğru dürüstöğrenmekse, bu ülkedeki hiç bir sinema okulu sana yaramaz. hatta sana sinema okulu bile gerekmez ki. kuram öğrenmek için sanat eleştirmenliği gibi bölümler okusan dahası kitap okusan çok daha iyi olur. bol bol da film izlersin okuduğun temel sanat kuramlarını sinema filmlerinden takip etmeye çalışırsın o kadar. işin teknik kısmı hikaye, bi ayda öğrenirsin.

diğer yandan, sinema ve genel olarak sanat bir bakış meselesidir ve estetik anlamda değer taşıyan eserlerin içinde geçmeyen bir çocukluk ve hayattan sonra ne kadar kuram okursan oku hikaye. estetik okulda öğrenilemez hayatın içinde öğrenilir. maalesef memleketimiz estetik bakışı gelişkin insanlar yetiştirmek konusunda sahra çölünden bile daha olumsuz bir ortam. o bakışı veriyorum diyen okullardan özellikle uzak durmanı tavsiye ederim.

GU
gulliver
20 posts
Dec 30, 2003, 05:01 PM#7479

rai kardeş canım sıkıldı şimdi, yawww hakatten öylemi diyosun? ama kitab okumakta bir yere kadar, en azından okulun teknik ekipmanlarından faydalanılır diye düşünüyorum..

valla bu ülkenin 90 kuşağının yaratıcılığından şüphe yok, yaşadığımız dönem bizi iyice doyurdu bir şeyler üretmeye.............
malzeme konu desen , her tarafta potansiyel mevcut...

silkinip uykudan kalmak gerekiyo sadece.......

CA
caggins
472 posts
Dec 30, 2003, 11:40 PM#7481

ekipmanının yeterli olacağını düşündüğün okullar üzerinde dur o zaman derim ben de. bilgim mimar sinanın ekipman yönünden yeterli olmadığı yönünde, eğer yanlışsam mimar sinanı bilen biri düzeltsin.

TO
tonka
5 posts
Dec 31, 2003, 11:56 AM#7485

Bir kere okulda sinemanın ancak teknik yönü öğrenilir,sinema okumuş olmak sizi sinemacı yapmaya yetmez,tabi sinemadan ne anladığınız da önemli,Orada Olmayan Adam'da doğru notaları -ama duygusuz-çalan kız için "eminim bir gün çok iyi bir daktilograf olacaktır,ama hepsi bu"der piyano hocası, "ben onlara,öğrencilerime ruh sahibi olmayı öğretemem" diye ekler.neden?çünkü HAYALGÜCÜ BİLGİDEN DAHA ÖNEMLİDİR de ondaan.

Martin Mystere
Martin Mystere
1,621 posts
Dec 31, 2003, 12:51 PM#7486

sinema egitimi tartismasinda cok uclarda geziniliyor nedense... sinemaci olmak icin okul her ne kadar gereksiz olsa da bunu savunurken egitimin ve bilginin yerden yere vurulmasi da gerekmiyor.

sinema okullar sinema sanatcisi yetistir(e)mez...bu daha butunlesik bir seyin sonucudur. ancak iyi bir sinemaci her yendon yetismis bir kisi olmalidir. bilgiyle, sanatla, estetik ve felsefe ile "beslenmesi" gerekmektedir. bunu ister kendisine kurdugu dunya ile gerceklestirir isterse de bu tur bilgileri paylasabilecegi okullara gider. lakin bu tur okullar ozellikle bu ulkede insani bu islerinden iyice sogutuyor gercekten.

ille de sinema okullarina gidicem derseniz. master programlari bu is icin degildir zaten. daha akademik bir formasyan vardir orada.. yine takip edebildigim kadariyla bilgi bunu da olabildigince esnetmis durumda.. bir takim uygulamalar da yapiliyor. bu forumda yakindan tanidigim outsider'in cektigi projelerden biliyorum.

lisans duzeyinde turkiye'de sinema egitimi veren bir okul zaten yok derim ben.. belki mimar sinan biraz daha sinema agirlikli bir programa sahip. onun da baska baska sorunlari var.. diger tum okullar daha cok televizyon ve medya egitimi vermekteler.programlarini internette okudugunuzda daha iyi anlayacaksiniz.. anadolu sinema-tv de boyle bir okuldur. ancak bir takim alet edevat bilgisi ve cikinti ogrencileri sayesinde kisafilmler cekilmektedir orada her yil. ama temel durusu televizyon ve medya agirlikli.. bu demek degildir ki orada sinema ile ilgilenen yoktur.. tam tersine her yil bol miktarda o tipler cikar.. fakat okuldan aldiklari ile yetinecegini sanan birisi avucunu yalayacaktir.dunyanin her yerinde boyledir bu.

zaten birisi "ben sinemaci olmaya karar verdim, sinema egitimi veren yuksek lisans soyler misiniz" diye ortaya cikarsa o ancak film cekebilir. otesine gecebilmesi icin once okul takintisindan kurtulmasi gerekecektir zaten...

AN
anki06
15 posts
Jan 05, 2004, 01:08 AM#7519

Sinema Eğitimi

Sinema Eğitimi Yüksek Lisansı - yada Lisansı- yapmak için, özel üniversitelere -hele bilgi ün. gibi eğitim ticareteninin yapıldığı bir yere- 9-10 bin USD vermenizi, ve bunu önermenizi anlamsız ve gereksiz buluyorum. O kadar paranız varsa Spilberg'in de ders verdiği 1 yıllık eğitim veren yerler var. Ve emin olun Bilgi Ün. den daha ucuz.

Yok şimdilik sadece " kendi kısa filmimi çekmek istiyorum" diyorsanız bizim memlekette de bazı sinema kursları / film atölyeleri veren yerler var.
www.sinematek.net

GU
gulliver
20 posts
Jan 07, 2004, 06:08 PM#7573

selam ,finallerm vardı ,çoktandır giremedim.

öncelikle şunu belirtim, benim ağzımdan ben yönetmen olacam diye bişey çıkmadı. anlamadığım ise benim demeğim birşey için bu konuda takıntılı olduğum yorumu ve böyle rahatça genelleme yapılmasıdır.....

ben sadece bu eğitimin adamakıllı nerede verildiğine dair bir fikir alışverişinde bulunmak için açtım ve de forumun adını sinema eğitimi koydum.

türkiyede sinema eğitimi hakknda kimin ne düşüncesi varsa paylaşabilsin diye......

benim durumumda olanlar için yani bir lisan eğitimin sonuna gelmiş olupta eğitimini sinema eğitimiyle devam etmek isteyen, tekrar bir lisans eğitimi 4 yıllık uzun bir eğitim yerine 2 yıl gibi kısa dönem olan yüksek lisan s eğitimini düşüneneler,karar verme aşamasında olanlara bir nebze yararı olması amacıyla.........

yoksa kimsenin burda bir okul takıntısı falan yok.............

doğrudur.. bu iş okulda öğrenilmiyo, daha öncede dediğim gibi ülkemizde neyin eğitimi doğru dürüst ki bunun ki olsun...

ünlü sinemacılara baktığımızda kimisi videocu çırağı,i kimisi sirkte çalışmak için evden kaçmış, kimiside okuldan kaçmış nicholas acage gibi,,,,

o zaman bizimde mi okuldan mı kaçmam gerekiyo??????????

şunu netleştirmek istiyorum:benim ve diğer burda yazan arkadaşlatın amacı kendi yaratıcılıkklarıyla, alacakları eğitimi birleştirip kendi filmlerini çevirmek evet ,birer nuri bilge ceylan olmaktır.......

printerson
printerson
1,034 posts
Jan 13, 2004, 01:40 PM#7718

"Bana film okuluna gidip gitmediğimi soruyorlar.Bense onlara 'hayır' diyorum. Ben filmlere gittim."
Tarantino

TO
tonka
5 posts
Jan 15, 2004, 05:54 PM#7779

yeminin mi var??

sende sinemacı aurası yok gulliver en iyisi sen öğretmen ol

GU
gulliver
20 posts
Jan 15, 2004, 08:28 PM#7780

tavsiyen için teşekkürler tonka. yalnız aura ne demek? anlamadım da.....

ME
mediazazen
23 posts
Jan 19, 2004, 02:45 PM#7865

Aslan yatağından belli olur. Bakıyorum ben o potansiyellere yatakları hep dağınık...Biri giriyor yataklarına biri çıkıyor.

Nasıl bir potansiyelmiş böyle. Bana bir yol gösteren olsa avunması da bir yere kadar. Rai ye katılıyorum. Sinema öğrenceğim okuluna gitsem mi dışarıdan mı görsem. Öncelikle anlatılacak birşeyleri olmalı insanın. Onları nasıl edinecek? Eh orası da onun paşa keyfine kalmış. İstediğin yerde öğren en güzeli. Sanat eleştirmenliği olur, felsefe olur, güzel sanatlar olur, o kadar da güzel olmayan sanatlar olur hepsi olur. Yeter ki sağlık sıhhat olsun. Sağ olan büyüyor vesselam.

KA
kafakoparan
119 posts
Jan 19, 2004, 05:31 PM#7881

öncelikle sunu belirtmek isterim ki eskiden okul mu warmış:)) ikinci olarak sinema ile cok ilgileniyorsan ve sinema konusup tartişmak istiyorsan yeterli olmasa da okullar vb kuruluslar yararlı olabilir.üçüncü olarak film çekmek için okuyacaksan okuma hatta film çekme çok gereksiz bir şey film çekip te napacaksın:)) şaka bir yana eğer sinemaya gönül versiysen ne okula ne de baska bir şeye ihtiyacın var tabe bu benim fikrim.bitti.

You need to log in to post a reply.