Neden Eğitim Sistemimizi Eleştiren Film Yok..
19 replies · 417 views
Martin Mystere wrote:
lakin buradaki insanlarin 1 mayis eylemlerine katilmadiklari icin kofti ilan etmek sacmaliktan baska bir sey olmaz.
sevgili martin kullandığım üslubun yanlışlığında mıdır bilinmez ama yanlış anlaşıldığım kesin. lafı kıvırma peşinde değilim ama yanlış anlaşılmak da istemem. demek istediğim şu..; insanlar 1 Mayıs ta biz istanbulun uygun bir yerinden güzel bir manzaraymış gibi izleyelim diye çıkmıyorlar. bu sözlerin altında kofti bir zihniyet var. yani birilerinin acılarını güzel bir manzara gibi izlemek şeklinde anlıyorum ve böyle anladığım içinde seninde dediğin gibi "özgürce" ifade ettim ve şahsın kendisini tanımadığımdan onun kendisine değil burada sunmuş olduğu düşünceye müdahale ettim.
ayrıca fiction kardeşlede beraber bu siteye geldik. nedendir bilinmez ama sürekli yazılarınıda (seninkileri yaptığım gibi) takip ediyorum. ama senin yazdıklarına karşılık fiction un kalkıp ta biraz daha derin düşünelim başlığı altında olayı böyle yüzeysel ele alması bana dokundu. gece yarısı okuduğum için belki o an beni daha çok etkiledi ki böye bir cevap verme gereği duydum. umarım seni tatmin etmiştir.
sinefil'e gelince ben buradaki her insanın ateşli bir militan olmasını beklemiyordum. beklemem de saçmalık olur. (ki ben kendim öyle biri değilim.) benim sanatcı anlayışım (açtığım başlıklardan da anlayabilirsin ki) toplumsal olaylardan soyutlanmamış sanatçıdır. duyarlılığını yitirmemiş iki kuruş parayı görünce götü kalkmamış sanatçıdır. belki fiction un düzeltmeye yönelik eylemlerini gördükçe edindiğim izlenimin böyle yüzeysel kalmasıyla birlikte daraldım. (kendisi hakkında çok konuştum umarım kırılmaz).. demek istediğim şu...: eğer bir şeyleri değiştirmeye yenilemeye çalışıyorsan ona sebebiyet veren etkenleri ayıklayıp bulmak ve bu doğrultuda ilerlemek. ha bu etkenleri belki ortadan kaldıramayız ama önemli olan ana nedenin ne olduğunun bilincinde olmaktır.
geldin ve fikirlerinle renk kattin. buyuk bir keyifle yazisiyoruz seninle de... fakat sinefil hakkindaki goruslerini 1 mayis eylemlerine katilip katilmama gibi dar bir cerceveye indirgersen ben de senin hakkinda erken bir karar vermis sayicam kendimi.
bu tur tartismalara girmeye bile gerek yok. 1 mayis'ta meydanlara cikmayali 10 yil oluyor. cikmaya da hic niyetim yok. fakat bu beni teslimiyetci yapiyor ne de kahraman. sinefil ve tayfasi dunyayi ve sinemayi kurtarmak icin burada degil. sinefil paylasmak istiyor... fikirlerini ve hayallerini bizimle paylasmak istedigin surece basimizin ustunde yerin var.
belkide seninle özel olarak hal etmemiz gereken bir konudur ama madem konu burada açıldı burada çözelim. (söylediklerimi okurken lütfen internetin sınırlılıklarını göz önünde bulundur) yani yazdığım bir çok konunun yan bileşenlerine değinemiyorum. çünkü ne okadar vaktim var ne de burada hertürlü açıyı incelemenin alemi.
ben bir mayısa çıkmayan kofti dir demiyoru. Ben her yıl düzenli olarak giderim. bir şeyler değiştiğinden değil. bende yarattığı etkilerden dolayı.
ama bu tamamen beni alakadar eder. ki sana şunu asla sormam neden gitmiyorsun. asla asla... bu noktada anlaşalım. gitmediğin için seni yargılamıyorumda çünkü biliyorumki sen de de bunların nedenleri vardır ve bunlar seni bağlar... aynen tekrar ediyorum: (burada söylenenin arkasında böyle bir zihniyet olmayabilir, ama ben hassasiyetimi belirteyim ) "kimse benim yarama güzel bir manzara olarak bakamaz"
toplanti tarihi belirlenirken o tarihteki eylemlere katilmak istediginden dolayi tarih degisikligi talep etseydin sanirim oradaki kimse itiraz etmezdi.
bunu talep etmiştim. sebeplerini belirtmedim ama 2 mayıs demiştim.
hosgoru sadece "solcularin" veya "sagcilarin" -ki burada boyle bir ayrimda bulunmaktan daha aptalca bir sey olamaz- kendi kendilerine yaptiklari bir sey degildir.
????
(yargilanmak istemiyorsan yargilama)
tavsiyenden dolayı teşekkür ederim
ben geçen sene 1 mayısta anadolunun ücra bir köşesinde bir grup insana, işkence görüp bırakıldıktan sonra çıkacakları ilk eylem için destek olmaya gittim. o günkü vizeye giremediğim içim okulu uzattım. başka bir eylemde bir çatışma sırasında yere düşen bir gazeteciyi kurtarmak için robocopun birine uçan tekme attım. polisler karakolda anamı bellerlerken o kurtadığım gazetecinin arkadaşları sırf başka bir idelojiye inandıkları(?) için dönüp de suratıma bakmadılar. şimdi o günlere bakıp ne salakmışım diyorum.
geçen yılllar içine düştüğüm nasreddin hoca durumundan sonra, düzen tarafından istenmeyen varlığımı, meydanlarda otoriter bir törensellik içerisinde değil, kenarından köşesinden hayatın içerisinde bir çıkış yolu bulmaya çalışan ve bu konuda yalnızca kendisini referans alan bir kaç "güzel" insanla kuracağım "güzel" bir sohbette ortaya koymak istiyorum. inanınız ki bu insancıl arayışlar sistem için çok daha tehlikeli.
p.s. sadece kişisel isyanımı dile getirdim. bir sinema sitesinde bunları yazmak gereksiz ama yukarıdaki ithamlardan sonra yazmadan duradım.
Last edited: Apr 19, 2004, 01:22 PM (1)
Sinefil'in buluşma tarihinden sorumlu kişi benim. 1 Mayıs'a denk geldiğinin de farkındayım. Ancak şunu da anlamanı isterim. Eğer gerçekten 2 Mayıs isteğini gerekçelendirseydin ve bunun gerekçesi o güne katılmak olsaydı emin ol tarih değişikliği için elimden geleni yapmaya çalışırdım. Ayrıca kinsenin oturup tepeden olayları izlemek niyeti olduğunu sanmıyorum. Hassasiyetini anlıyor, ve o entry'i de hatırlıyorum. Yani "kafenin birine oturalım yukarıdan da 1 Mayıs'çıları izleriz" entry'sini ama şunu anlaman gerektiğine inanıyorum. Burası özgür bir site, slogan atmıyoruz ama bazılarının da senin hassas olduğun konularda böyle sivri fikirleri olabiliyor. Üstelik bu tür olayları izleme olgusu da bir gerçek. Fantastik bir şeyden ya da aşağılamacı bir tavırdan bahsetmiyoruz. Ancak yine de bu fikirlerden ya da geyik cümlelerinden yola çıkıp ne o kişileri ne de sinefil'i yargılaman doğru olmaz. Çünkü insanların ne gibi bir geçmişten yola çıkıp o noktalara geldiklerini bilmiyorsun. Senin ifadende de olduğu gibi nasıl eğitim olgusunu tüm sorunların temeline koyamıyorsak, 1 Mayıs'ta oturup arkadaşlarla buluşmayı da koyamayız. İnsanlar başka platformlarda ve yollarla farklı mücadeleleri sürdürüyor da olabilir. O sebeple hassasiyetini anlıyor ama sinefil'i ve sinefilleri yargılamanı kabul edemiyorum. Eğer 1 Mayıs'ta gelemeyeceksen tarih değişikliğini oylamaya sunabilirim. 1 Mayıs günü görüşmek isterim:) Mutlu günler.
sevgili "N@N" yüzeysellik konusunda haklısın ...belkide uzun bir analiz gherektiren bir olayı kısacık bir paragrafla anlatmak bence yanlış onun için yanlışımı kabul ediyorum...1 mayıs olgusuna gelecek olursak ben 1 mayısın ne anlama geldiğini yada ordaki insanların ne tür bir idolojiye karşı çıktıklarını bilmiyorum ve ilgilenmiyorum açıkçası... fakat onlara saygı duyarım ve bir şey demem...aslında şimdi daha iyi anlıyorum ...bence gerçekten eğitimli insan her tür idolojiye ,görüşe saygı duyan insanları belli bir görüşü savundukları için eleştirmemektir...birinin çıkıpta namaz kılıp , camiye giden birine "yobaz" demesi ne kadar yanlış ise yine aynı doğrultuda karşıt görüşede yakışmayan bir sıfat uydurmak o derece yanlıştır...
sevgili N@n (su sevgili sifatini da cok yapmacik bulurum ama cok icimden geldi)
son yazdiklarini da okuyunca asagidaki alintimda soyledigim son cumlenin hukmunu kaybettigini ve daha onceki gibi dusunmeye devam ettigini soylemek istedim.
geldin ve fikirlerinle renk kattin. buyuk bir keyifle yazisiyoruz seninle de... fakat sinefil hakkindaki goruslerini 1 mayis eylemlerine katilip katilmama gibi dar bir cerceveye indirgersen ben de senin hakkinda erken bir karar vermis sayicam kendimi.
sinefil'de en basindan beri takilan ve tayfanin gobegine yerlesmislerden birisi olarak yeni gelen ve ozellikle de gelir gelmez sohpetlere renk katan arkadaslarin katilimindan buyuk bir haz aldigimi soylemeliyim. sen de -samimiyetle soyluyorum ki- bu keyfi verenlerden biri olarak ani bir cikis yapinca uzuntu duydum..
simdi bu konuyu baska topiclere tasiyalim ve bu konuyu daha fazla dagitmayalim.. "egitim sart" diyerek mevzuya yeniden baslayalim diyorum.
(bu arada diger sanatlar bolumune "1 mayisa katilip katilmamak" uzerine topic acarsan fikirlerimizle orada "kapisabiliriz"..)
You need to log in to post a reply.