Skip to content

en rezil çeviriler

20 replies · 651 views

CO
costanza
314 posts
Sep 14, 2004, 07:01 PM#14725

en rezil çeviriler

türkçeye en manasız isimle çevrilen filmler? ben lock, stock&two smoking barrels'ı, "ATEŞTEN KALBE AKILDAN DUMANA" diye çeviren arkadaşı bu alanda tek geçerim. orjinal title ile uyumunu geçtik zaten ama yıllardır bu arkadaşın ne demek istediğini çözmeye çalışıyorum.

Pumpkin King
Pumpkin King
2,100 posts
Sep 15, 2004, 06:08 AM#14730

sanırım "ot"u anlatmaya calısmıs :)

FI
fiction
365 posts
Sep 15, 2004, 08:12 AM#14732

bana kalırsa çeviri rezaleti konusunda zamanında SCARFACE'i sicilyalı adı altında gösterime sokan zihniyet bana kalırsa tartışmasız bu alanın liderdir...hadi bir çok saçma çevirinin en azından filmle ufak bir ilgisi vardır orjinal adıyla hiç uyumlu olmasada ama bunun ne alakası var abi biri açıklasın bunu...bide yakın zaman da LOST IN TRANSLATION ın bir konuşabilse adı altında gösterime girmesi... zamanında bebeklerin konuştuğu saçma sapan bi fim vardı bak şu konuşaydı ismi ,gören sanki onun devamı zanneder...

KA
kafakoparan
119 posts
Sep 17, 2004, 09:26 AM#14772

aslında 'ateşten kalbe akıldan dumana' gayet de anlamlı bir cümle yaw:) türkçeye cevirirken aranılan kıstaslar nedir ki?
mesela filmin adı tam aynısı mı olsun,yoksa diller ve kültürler arasında farklar oldugu için filmin başliğini biraz değiştirmek doğrumudur?
tabi cok alakasız olanları hesaba katmıorum,mesela harbiden scarface i sicilyalı olarak ceviren varsa yuhh:))) bunu burda duydum ilk defa:))
yine bir örnek 'alien' yabancı uyruklu,yabancı özellikleri olan vb anlamlara gelirken,bunu türkçesini 'yaratık' olarak cevirmek bana mantıklı gelio.tabi bu filmde cuk diye oturmasına ragmen bir sürü oturmayan filmde var:)
asıl sorun clockwork orange i,otomatik portakal diye türkçe ye cevirmekte;)

CO
costanza
314 posts
Sep 17, 2004, 02:36 PM#14782

kıstaslar belli; önce orjinal isme sadık kalmaya bak, güzel çevrilmiyorsa en azından hedef kitlesine filmle, içeriğiyle ilgili tutarlı bir şey iletmeye çalış.
"ateşten kalbe akıldan dumana" ifadesini mantıklı bulanlara sorarım o zaman; diyelim ki bu ifade hakkaten güzel bir ot referansı - ki bence hala uyduruk ötesi -, peki bunun filmle veya filmi izlicek kişilerle ne ilgisi var?

1. orjinal isimle alakasız.
  2. filmin içeriğiyle yeterince alakalı değil; yani filmde ot imal eden birkaç karakter var diye filmin ismini otlaştırmak mantıklı mı?
  3. bu film türkiyedeki junkielere yönelik mi ithal edilmiştir? geyik bi komedi filmine underground uyuşturucu tribi muamelesi yapmakta mantık var mı? sinema salonuna eğlenceli film arayışıyla girenlerin bu komedi filminin afişindeki ismi gördüklerinde kaşlarının kalkıcak olması yanıltıcı ve filmi getiren şirket açısından kitleyi uzaklaştırıcıdır.
    ithalatçı şirketteki, bu ismi koyan adama bunun için bir de ücret ödenmiş olması ihtimalini düşününce ben burda utanıyorum.
    saçma çevirilerden ufak bir derleme yapıp yazıcam bi ara.
    onun dışında yukardaki otçu elemana benzer bir şekilde filmine "DELİ YÜREK: BUMERANG CEHENNEMİ" adını koyan osman sınavı da kutlarım. tamam osman, ateşten kalbeci arkadaş gibi belli ki sen de bi içki aleminin dibine vurup arkadaşlarınla beraber iyice masanın altına kaymışken aklına böyle uyduruk bir tamlama gelmiş, hoşuna gitmiş. ama sen geniş ve averaj bi TV kitlesine yönelik bi filme isim koyuyosun, içkiliyken arkadaşına yazdıın bi maile başlık atmıyosun ki kardeşim. ne demek yahu bumerang cehennemi?
SE
sertac
16 posts
Sep 17, 2004, 04:08 PM#14784

Geçen aylarda sinemalarda olan bir film. The Traın Statıon, Hayatın İçinden diye çevrilmişti. Nedir bu böyle anlamadım? Bu çevirileri belirleyen adamlar izleyip yorumlarını mı yapıyorlar nedir. Sevmediği sahneleri çıkarıyorlar falan :D

FI
fiction
365 posts
Sep 17, 2004, 04:28 PM#14786

kafakoparan wrote:
,mesela harbiden scarface i sicilyalı olarak ceviren varsa yuhh:))) bunu burda duydum ilk defa:))

filmi dvd ve vcd piyasasına orjinal isminin tam çevirimi olan yaralı yüz diye sokmaları en azından beni baya bir rahatlattı ...ama zamanında bu filmi Türkiye'ye sicilyalı diye sinemalara sokmalarınıda ben sinema dergisinden öğrenmiştim hatta 3-4 ay önce filmi prime max te yine sicilya'lı adı altında göstermişlerdi benim baya bir sinirlerimi bozmuşlardı bu davranışlarıyla...

CO
costanza
314 posts
Sep 20, 2004, 01:04 PM#14831

bir film listesinden, bazı ilginç bulduklarımı yapıştırıyorum:

40 Days And 40 Nights Elim Belim Bağlı
Amores Perros (Love's a Bitch) Paramparça Aşklar Köpekler
Analyze That Anlatamadım mı?
Basic Kuraldışı
Bend it Like Beckham Hayatımın Çalımı Beckham
Big Mommas House Vay Anam Vay
Changing Lanes Çarpışma
Cider House Rules, The Tanrı'nın Eseri Şeytanın Parçası
Corky Romano Salako Romano
Cruel Intentions Seks Oyunları
Daredevil Korkusuz
Dragonfly Sonsuz Aşk
Dude Wheres My Car Çılgınlar ve Sevgililer
Erin Brockovich Tatlı Bela
Funny Games Ölümcül Oyunlar
Get Over It Herkes Onu İster
Heat Büyük Hesaplaşma
High Fidelity Sensiz Olmaz
Highlander İskoçyalı (pardon, kuzey iskoçyalı demekmiş bu.)
Hilary And Jackie Paylaşılmayan Tutkular
Hunted Başkaldırış
I'm With Lucy Aşk Kapıyı Çalınca
Jay And Silent Bob Strike Back Sessiz ve Derinden
Jerry Maguire Yeni Bir Başlangıç
K-19: The Widowmaker Tehlikeli Saatler
Kate And Leopold Büyülü Çift
Keeping The Faith Aramızdaki Sarışın
Legally Blonde Bu Nasıl Sarışın
Life Or Something Like It Hayatın Hakkını Ver
Lizzie Mcguire, The İtalya'da Aşk
Love Actually Aşk Her Yerde
Leon sevginin gücü
Maid In Manhattan Aşk Masalı
Man Apart, A İntikam Ateşi
Master & Commander Dünyanın Uzak Ucu
Mickey Blue Eyes Belalı Aşk
Novocaine Aman Doktor!..
One Flew Over The Cuckoo's Nest Guguk Kuşu
Order, The Günahların Bekçisi
Original Sin Günahkar
Practical Magic Aşkın Büyüsü
Rounders Tutku
Rules Of Engagement Vur Emri
Shawshank Redemption, The Esaretin Bedeli
Skulls, The Saklı Seçilmişler
Sliding Doors Rastlantının Böylesi
Someone Like You Bazıları Çabuk Bıkar
What A Girl Wants Sevgi Herşeydir
Wrong Turn Korku Kapanı
Zoolander Zırtapoz
All About The Benjamins Herşey Parayla Güzel
Sleepers Kardeş Gibiydiler
Soul Survivor Ruhlarla Dans
Forsaken, The (2001) Gece Vampirleri
Freddy Got Fingered (2001) Freddy'i Parmakla
My Little Eye (2003) Ölüm Bizi Gözetliyor
Very Bad Things Hiç Hesapta Yokken
xXx Yeni Nesil Ajan
pipe dream pipo

Last edited: Nov 17, 2004, 03:51 PM (1)

EL
eliza bennet
396 posts
Sep 20, 2004, 01:29 PM#14832

Bu yazdıkların içinden bence güzel çevrilmiş olanlar (güzel derken doğru oluşlarını kastetmiyorum, sadece filmin içeriğine uygun yaratıcı bulduklarım)

Bend it Like Beckham - Hayatımın Çalımı (sonunda Beckham olmasaymış daha iyi olurmuş)

Big Momma's House - Vay Anam Vay - ben bunu ilk gördüğümde acayip gülmüştüm

Zoolander - Zırtapoz - tam bizim kültürümüze uygun bir çeviri, filmi bu başlıkla izleyene süpriz olmayacaktır.

High Fidelity - Sensiz Olmaz

Novocaine - Aman Doktor

Love Actually - Aşk Heryerde (yani nasılsa Love actually..... is all around diyor adam eninde sonunda)

Highlander - İskoçyalı (yani başka nasıl çevirsin bunu ?)

Master & Commander 'ı Dünyanın Uzak Ucu olarak çevirmek yanlış değil bence, zira filmin tam adı Master and Commander:The Far Side of the World

26
266mmx
28 posts
Sep 20, 2004, 02:43 PM#14833

official çeviri değil belki ama korsanda şu vardı ..
Denzel Washington'un adaHAlet mücadelesi (The Hurricane)

CO
costanza
314 posts
Sep 20, 2004, 06:39 PM#14841

eliza bennet wrote:
Bu yazdıkların içinden bence güzel çevrilmiş olanlar (güzel derken doğru oluşlarını kastetmiyorum, sadece filmin içeriğine uygun yaratıcı bulduklarım)

doğrudur, ben ordaki filmlerden 10 tanesini bile izlemedim, pek pop film seyretmiyorum. yani izledikten sonra çok sırıtmayanlar olabilir tabii, ben ilk bakışta komik gelenleri yazdım. bi de zaten tipik komedi ve romantik - ıyyy- vs... 'light' filmlere geyik isimler uydurulmasını garipsiyor değilim. ama buna rağmen irrite edici birşey var; şu uydurma isimler arasındaki "aşk" ve "sevgi" sözcüklerinin bayıklık derecesindeki çokluğuna dikkat etmişsinizdir. "aşkın durdurulamaz büyüleyiciliği", "sevginin gücüyle kenetlenenler", " aşkın aşkınlığıyla güzelleştirdikleri", "sevgi küvetinde yıkanan bedenler", "sonsuz aşk kokusu kapımızı çaldığında ne yapmalıyız ki?". gibi.
neyse, benim listede en iğrenç bulduklarım:

• leon gibi güzel bi filmin, sevginin gücü gibi boktan bi pembe dizi ya da mide bulandırıcı bi julia roberts - bak yine oldu. ne zaman bu mahluğun ismini yazmak durumunda kalsam bi ürperti geliyo, tüylerim diken diken oluyo - veya iclal aydın bayıklığı seviyesinde adlandırılması.
  • cider house rules'u -izlemedim-, tanrının eseri şeytanın parçası diye çeviren arkadaş zannedersem -içerikle uyumlu mudur ayrı konu- bizzat ateşten kalbe akıldan dumanacı arkadaş. veya onun akrabası veya yakın arkadaşı.
  • soul surviver / ruhlarla dans. nasıl dans ya nasıl. ne demek bu.
  • skulls / saklı seçilmişler. ha?
    not: bu arada daredevil/korkusuz'u oraya ekledim çünkü çizgiromanı türkiyede "gözüpek" olarak geçiyomuş ki, bu güzel çeviriyi bırakıp daha sıradan korkusuz'un seçilmesi lüzumsuz.
EL
eliza bennet
396 posts
Sep 21, 2004, 07:31 AM#14848

Leon - konusunda sana hakikaten katılıyorum yani sevginin gücü ne alaka (bu arada film U.S.A'da The Professional olarak gösterilmişti - bak şimdi benimde aklıma jean paul belmondo'nun Profesyonel isimli filmi geldi - çok küçükken sinemada izlemiştim)

Cider House Rules'u izledim (ve izlememekle çok iyi bir şey yapmışsın mümkünse hiç yaklaşma) ve bu başlığın filmle hiç bir alakası yok - abuk yani

Ben utançla itiraf ediyorum ki Skulls'ı izledim Saklı Seçilmişler gayet filme uygun bir isim - keşek saklı kalsaydı bu film, inanabiliyor musun? birde ikincisini çevirdiler, artık onu midem kaldırmadı.

Daredevil - korkusuz fena değil ama "gözüpek" diye daha uygun bir sözcük dururken niye onu kullanmışlar anlamadım.

ya bu arada ben birşey daha itiraf edeyim - ben seviyorum Julia Roberts'ı yaaa (oh be rahatladım)

CO
costanza
314 posts
Sep 21, 2004, 12:52 PM#14861

eliza bennet wrote:
Leon - konusunda sana hakikaten katılıyorum yani sevginin gücü ne alaka (bu arada film U.S.A'da The Professional olarak gösterilmişti - bak şimdi benimde aklıma jean paul belmondo'nun Profesyonel isimli filmi geldi - çok küçükken sinemada izlemiştim)
ya bu arada ben birşey daha itiraf edeyim - ben seviyorum Julia Roberts'ı yaaa (oh be rahatladım)

bunu görünce ben de küçükken tvde seyrettiğim j. p. belmondo'nun lejyoner olduğu bi filmi hatırlayıverdim. hatta o sırada evde benim dışımdakiler yılmaz güneyin bi filmini izliyolardı, beni de zorlamışlardı ama direnmiştim bu avantürü izlemek için. demek gözardı edilen abuk filmlere takılıcağımız o günden belliymiş.
culyarabırtz olayıysa şok edici oldu. muhayyilem bu kadınla ilgili neyin beğenilebiliceğini tahmin etmek için yetersiz kalıyo. o yüzden tam olarak neyini sevdiğinizi sormak isterim. ağzı kulaklarına ulaştığı an sempatik bi manzara mı oluşuyo veya nedir? ayrıca seyredilesi bi filmi var mı? flatliners hariç dicem ama o filmin de en kötü bölümleri onun olduğu sahnelerdi.

EL
eliza bennet
396 posts
Sep 21, 2004, 01:36 PM#14868

Ben romantik komedilere bayılıyorum. Yani çok rezil ötesi olmadıkça (rezil ötesi derken Freddie Prinze jr. ve Monica Potter -a.k.a poor man's Julia Roberts-'ın oynadığı Head Over Heels gibi filmleri kastediyorum) ne kadar formula olursa olsun bir şekilde keyif alırım ondan.

Şimdi romantik komedi seven bir insanın Pretty Woman filmini sevmemesi gibi bir ihtimal çok düşüktür. Pretty Woman filmini seven birinin haliyle Julia'yı sevmesi gerekmektedir.

Aslında benim en sevdiğim Julia filmi "My Best Friend's Wedding" olmasına rağmen kendisi Nothing Hill, Erin Brokovich, Steel Magnolias ve yukarıda bahsi geçen Pretty Woman filmleriyle bana epey gözyaşı döktürmüştür.

İyi bir aktris kesinlikle değil (zaten Mary Reilly'de her rolün kadını olmadığı ayan beyan belli ) ancak ekran karizması baya yüksek ve acayip romantik komedi oynuyor. Öyle mahsun mahsun bakıp arkasından parıl parıl gülmüyor mu, işte insanın kalbi yumuşuyor (hoş ben henüz kendim kadar çabuk manipule olan bir sinema izleyici görmedim - örneğin Son Samuray filminde tiksinmeye varan bir nefret duygusuna kapılmışken, gözyaşlarımı yine de tutamadım, kendime de sinir oldum ama durduramadım işte ne yapayım) Meg Ryan, Doris Day ve tabii ki Marilyn Monroe ile beraber U.S.A romantik komedi filmlerinde kendine yer edinmiş bir hatun kişidir.

Ama bu kadar sevmeme rağmen - Dying Young, Sleeping with The Enemy gibi öküz ötesi filmlerini de bir defadan fazla çekemiyor insan onu da ilave edeyim.

Bu arada bu kadar övdüm ama söylemeden geçemeyeceğim, The Mexican
filmi kendi çapında küçük ve sevimli olabilecek iken Julia yüzünden iğrenç bir film olmuştur zira bu rol için çok yaşlıydı ve maalesef iyi bir aktrisde olmadığı için yaptığı herşey beni sinir etmişti.

CO
costanza
314 posts
Sep 22, 2004, 02:38 PM#14893

hakkaten o dying young nasıl bişeydir. yıllar önce tvde gördüm, bakıym neymiş dedim ama sonunu getiremedim. hepsini izlemeye kalksam genç yaşımda tv karşısında gidebilirdim maazallah.
sleeping with... ise gayet ilginç başlıyodu. kutsal evlilik kurumu düşüncesini sarsıcak şekilde giriş yapıp tipik holivud crapi olarak devam etti, culya kocasından kaçıp başka bi erkeğin kanatları altına girmekte gecikmedi. yani o da rezildi evet.
ya siz 2 filmden birinde gözyaşı döküyosunuz sanki.:-) sinemada millet en konsantre vaziyetteyken hüngür hüngür ağlamaya başlamıyosunuz inşallah! ben duygusuzum heralde, hiç ağladığım film hatırlayamıyorum, en çok gözüm dolar. kendim dışında kimseye acıyamıyorum galiba. hatta lisede abuk bi ankette sınıfın en acımasızı seçilmiştim de -evet, ankette böyle bi soru vardı!- göğsüm kabarmıştı nedense.
gerçi Bowman'ın HAL'in yaşamına tornavidayla son verdiği sahnede ağlamaklı olmuştum biraz ama. heheü.
daisy, daisy, give me your answer do,
i'm half crazy, all for the love of you.
it won't be a stylish marriage,
'cause i can't afford a carriage...

You need to log in to post a reply.