Skip to content

SAW/Testere

20 replies · 542 views

MO
morrison
50 posts
Mar 06, 2005, 12:14 PM#18717

Kurguyu ön plana çıkaran filmler içinde beni en çok şaşırtan Butterfly Effect olmuştur. Onca didinmeme karşın bir kurgu hatası yakalayamamıştım filmde. Saw'da ise tempo gayet yüksek olmasına ve bu anlamda film meraklılarını tatmin edici olmasına karşın o kadar çok eksik gedik vardı ki... İlgili aksaklıkları içeren bir listeyi başka bir forumdan buraya aktarıyorum.

DİKKAT BU İLETİ FİLMİN SONUNA İLİŞKİN İPUÇLARI İÇERMEKTEDİR!

1-Adam kuvetin icinde bogulmadan nasil kalabildi?
2-Katil insanlari ellerindekinin kiymetini bilmedigi icin cezalandiriyordu. Adam`in odada bulunma sebebi neydi?
3-Katil kipirdamadan, nefes almadan (ya da aldigini belli etmeden) 8 saat boyunca yerde nasil yatti?
4-Siradan bir video nasil olur da ses kanallarindan birini on plana cikarabilir?
5-Iki detektif katili neden hemen kelepceleyip, tutsagi daha sonra kurtarmaya calismadilar?
6-Bogazi boydan boya kesilen bir insan kan kaybindan nasil olmez? Hadi olmedi diyelim, peki onca yolu katedecek takati nereden bulur?
7-Yaklasik 15~20 metre mesafeden shotgun ile vurulan bir adam nasil kalkip yurumeye devam edebilir?
8-Hastabakici Zep katilin piyonuydu ve yapmasi gereken sey Lawrence Adam`i oldurmedigi takdirde Lawrence`in karisini ve kizini oldurmekti. Peki Zep neden psikopatca davranislar sergiledi? Neden Lawrence`a, karisina ve kizina psikolojik iskence uyguladi?
9-Lawrence telefonu almak icin neden testereyi kullanmadi?
10-Zep, esirlerin tutuldugu yeri nereden biliyordu? En az katil kadar bilgi sahibi olduguna gore neden kendini ve masum insanlari kurtarmak icin polise gitmedi? Calistigi hastaneden neden zehir konusunda yardim almadi/istemedi?
11-Ilk basta her iki eli de dolu olan katil, daha sonra hic kimseye belli etmeden ve hicbir uzvunu kipirdatmadan nasil Lawrence ve Adam`a elektrik verebildi?
12-Katilin on lobunda bir tumor oldugundan bahsedildi, on lobunda tumor olan bir kisi bir cok fiziki zorlugun yanisira, amnezi, bayginlik gibi dertlerle de karsi karsiyadir. Bu durumda olan birinin, boylesine ince detaylara sahip bir plani kusursuz bir bicimde uygulayabilmesi nasil mumkun olabilmistir?
13-Butun kurbanlarina sag salim -organlarini kaybetmeden- kurtulabilme imkani taniyan katil, ayni sansi neden Lawrence ve Adam`a vermemistir? Ya da verdigini belli etmemistir?

(Verminaard - http://www.divxforever.com/index.php?showtopic=20467 )

sermest
sermest
Private Joker
1,446 posts
Mar 07, 2005, 08:26 AM#18733

şimdi öncelikle şunu söylemeliyim ki bu türdeki filmlerde seyircinin hayal gücünün katılımı son derece gerekli ve önemlidir diye düşünüyorum.elbette ki bu yapımlar gereğinden fazla incelenirse ince hususlar dikkat çekecektir ama yukarıda yazılan soruların en azından bir bölümünün cevapları var...

MO
morrison
50 posts
Mar 07, 2005, 10:18 AM#18735

Hayalgücü yalnızca bu tür filmlerde değil, her filmde önemli bulunabilir. Benim aktardıklarım "senaryo harika, kusursuz, hiç boşluk yok" diyenlere bir cevap niteliğindeydi.

Aksiyonun ya da sürükleyiciliğin bu tür hataları mazur göstereceğini sanmıyorum. Fantastik bir öyküde bu belki mantıklı olabilir. Ama burada yönetmen tarafından aldatıldığınız hissine kapılıyorsunuz.

sermest
sermest
Private Joker
1,446 posts
Mar 07, 2005, 11:48 AM#18741

şimdi önceki mesajda bahsettiğim hayal gücünü ve mantığımı kullanarak madde madde yazılanlara açıklama getireyim:

dikkat!spoiler içermektedir

1-birincisi küvetin içinde olduğunu bilmiyoruz.belki de katil adam'ı küvetin yanına baygın bıraktıktan sonra kafasını suyun içine sokmuş ve yerine geçmiştir.
2-sebep filmde üstüne basa basa belirtiliyor.insanlar hayatının kıymetini bilmiyor.önceden öldürülen insanların da özel bir sebebi seyirciye verilmiyor.bu sebepten dolayı adam'ın özel bir sebebinin verilmemesinin senaryo açısından bir kusuru yok.adam karakterinin olaya dahil edilmesi de son derece dikkat çekici ve doğru.doktoru izlemekle görevlendirilen kişi olarak gözüküyor.
3-dikkat edilirse iki ayağı da parmak uçlarında duruyor.kasları sertleştiren bir ilaç almış olabilir.
4-burayla hangi sahnenin kast edildiğini anımsayamadım.
5-karakterler her zaman en doğru hareketi yapmak zorunda değiller.kaldı ki o şekildeki hayli ilginç bir konumda işinin ehli bir görevli de telaşa düşebilir.bu bir senaryo hatası sayılamaz.
6-bu kesiğin derinliğiyle alakalı bir durum.şayet nefes borusu tamamen kopmuşsa oracıkta ölmesi lazım.bu durum gerçekleşmediyse filmde cereyan eden olaylar yaşanabilir.
7-işte hayal gücünün devreye gireceği noktalardan birisi.katil kurşunu yemeden evvel kendini yere atmayı başardı.
8-zepin ruh hali film tekrar izlenirse daha net bir şekilde ortaya çıkıyor.aslında bu rolün sahibi iyi seçilmiş bir yüze sahip.suratında ilk izlerken katil hissi yaratırken ikinci izleyişte sıkıntı ve stres görülebiliyor.lawrence'ı öldürme isteğinin altında görevini başka şekilde tamamlama isteği var.karısı ve kızına kendisine verilen direktifler doğrultusunda davranmıştır.bu açıdan bir işkence olduğu kabul edilemez.
9-lawrence bir an önce ailesinin yanına gitmek için ayağını kesti.ilk hedef telefona uzanmaktı ama duyduğu silah seslerinden dolayı çılgına döndü ve bir an önce oradan gitmesi gerektiğine karar verdi.
10-bu da bir seçim meselesi.kişi,karakterine ve karar mekanizmasına göre değişiklik gösterir.esir tutulan yeri biliyor olması onun hayatıyla ilgili alacağı kararları direkt olarak etkilemiyor.onun için her şeyden önemlisi kendi hayatını kurtarmak.
11-demek ki diğer elinde o elektrik verömeyi sağlayan alet vardı.avucunun içini hiç bir zaman göremedik.
12-bu iddia tıbbi açıdan yeterli değil.beyin tümörlerinde hastadan hastaya değişen etkiler görülür.bu konulara genelleme yapılamaz.
13-katil hiç bir kurbanına sağ salim kurtulma imkanı vermedi.tel örgüleri veyahut mumdan yanan adamı hatırlamakta fayda var.kurtulsalar bile fiziksel şiddetten etkilenmiş olacaklardı.

bilmiyorum tatmin edici oldu mu?

BA
barzo
84 posts
Mar 07, 2005, 10:01 PM#18765

valla ben uraşıp yazcaktım,üşendim.
saol sermest.

MO
morrison
50 posts
Mar 07, 2005, 10:43 PM#18766

Mesajı aktardığım forumda da benzer noktarlar ve farklı yaklaşımlar üzerinde uzun uzun durmuşlardı. Hatta doktorlardan tümör çeşitlerine ve etkilerine dair açıklamalar da gelmişti.

Çabanızı takdir ediyorum...

You need to log in to post a reply.