bond james bond
23 replies · 415 views
bond james bond
forum da başka var mı bilmiyorum ama ben gençken bond filmlerinin gözümde ayrı bir yeri vardı. bu işin artık tadı kaçtı ama sean connery filmleri süperdir. die another day yine pierce brosnan la geliyor (umarım son olur) bu sefer de ingiliz arabası krizinden sonra adamımız içkiyi bırakmış (kötü örnek meselesi) artı aids yüzünden de önüne gelenle yatağa girmeyecekmiş.
Son filmde tekrar Aston Martin kullaniyo diye biliyodum ben. Ayrica hickimsenin sean connery'i tutamayacagi tartisilmaz ama sean connery'den sonraki en iyi bond olarak da pierce brosnan'i goruyorum. hele roger moore'i falan dusunecek olursak... icki ve kadin meselesine de pek inanasim gelmedi. adamlar araba disinda filmle ilgili geleneklerden vazgecmediler pek. bir anda bu kadar buyuk degisikliklere gitmezler heralde. bir de madonna'nin bond sarkisini (gerci tamamini dinleyemedim ama) pek bond'a yakisir bulamadim ben. ama fragmanlardan izledigim kadariyla giristeki kadin siluetleri muhtesem olmus.
sean connery disindaki bütün bond filmlerini bir geleneğin ısrarı olarak görmüşümdür hep ve izlemden de edememisimdir. bu son filmi de sırf izleme gelenegini yerine getirmek için izliycem. bond serisi asla bitmesin derim ben. nedeni yok. maksat gelenek sürsün. sinema tarihinin hala aktaginin belki de gereksiz ama keyifli isareti olsun isterim.
at (araba), avrat, silah ve tabiki içki olmadan bond olmaz! bunlardan biri olursa da ben o bonda james demem. zibidinin tekine döner o efsane. umarım böyle bir hata yapmazlar.
bond'lar ölmez, vatan bölünmez!!
bond filmleri konusundaki "Bond'a inanma, Bond'suz da kalma" yaklasimini benimseyenlerdenim. en azindan her filmin sonunda eve dönene kadar fazlasiyla yetecek geyik malzemesi çikar. ayrica yeni filmde halle berry faktörü bana birçok olumsuzlugu unutturacakmis gibi geliyor. müzik konusuna gelince, parça bomba gibi, üstelik madonna'yla çalisarak acaip akillica bi is yapmislar diyorum ve her ikisine(madonna ve ceymis) de kendi alanlarinda uzun ömürler diliyorum...
james bond hiç ölmesin!!
Bond un artık eski havasının kalmadığı zaten çoktan beri söylenilegeliyordu SSCB nin yıkılıp da A.B.D yi güç oyununda tek başına bırakmasından sonra ajanlar da bir nevi ziraat mühendislerin Türkiye de yaşadıkları durumu yaşamaya başlamışlardı bu durumdan ajanların en şahsına münhasırın da etkilenmemesi kaçınılmazdı gerçi Bond herzaman en son teknolojiye açıktı uzun yıllar filmlerde kullandığı ürünler hepimize yok artık dedirmiştir sanrım ama sorun bence Bond un Bond olmasını sağlayan o inanılmaz, yanına yaklaşılmaz karizmasından çıktı BOND GÜNÜMÜZ İÇİN ÇOK TEMİZ ÇOCUKTU artık Bond filmlerinde yaşanan türden şeyler pek olmuyordu bu yüzden J. BOND eskisi gibi ilgi çekmemeye başladı artık istenen biraz daha ortaya karışık şeylerdi nitekim yapımcılar formülü bulmakta gecikmedi ve ortaya AKSİYONUN KRALI ,YOLLARIN FATİHİ, DÜŞMANLARI KİM OLURSA VE NERDE OLURSA OLSUN ONLARIN SİLAHLARINI ONLARA KARŞI KULLENABİLEN EN BÜYÜK X VİN '3X' DİESEL İ ÇIKARDILAR.
Ne diyelim BOND ÖLDÜ YAŞASIN YENİ BOND!
iyi ajan sevişgen insan kraliçenin hizmetkarı.. öldürme yetkisine sahip sayılı ajanlardan biri.. ama nasıl demode anlatamam.. martini içer karıştırın ama sallamayın der dalllama.. zibidi.. çıkılmayacak durumlardan çıkar ..götünden stringer füzesi çıkar.. hiç yaşlanmaz hep gençleşir.. ..
artık bitti bond.. bond oldu bomm..soğuk savaşın erimesi ve nükleer silahların leblebi çekirdek misali dünyaya dağıtılmasından sonra artık kimsenin süper güçleri siklediği kalmadı.. herkes içindeki düşmandan korkar oldu artık.. ee bond da sıradan teröristleri kovalamak için çok snob.. paçasına falan toz gelir.. olmaz.. ayrıca arap hatunların hoşlanacağını hiç sanmam ..bond un.. sonuç olarak xxx gibi yeni dönem aksiyon kahramanları ile beraber bondun ruhuna ufaktan bir fatiha okumanın zamanı geldi..
yazımı lemanda okuduğum bir karikatür özeti ne ilenoktalamak istiyorum.
ceymıs bond iri yapılı bir adamla karşılaşır..
merhaba ben bond ceymıs bond
merhaba ben de dam, van dam , klod van dam, jan klod van dam.... :)
bondlar ölmez vatan bölünmez
olaya savas biterse ilgi de biter, artik ajanlara gerek kalmiyo ki gözüyle bakamayiz ki. bunun savasla falan ilgisi yok. bond bir demirbastir. her ne olursa olsun bir sonraki bond filmi izlenir (son 3 filmden bela okuyarak çiktigim halde yeni filmi de izliycem.)
dolayisiyla yeni nesil ajanlara çok güvenmemek lazim. bond vurur onu. aslinda bi filmde kapissalar iyi olurdu...
evet son filmide gördükten sonra bu konu daha aydınlık oldu. bond bence de bitmeli. ama asıl ilginç nokta ilk filmden itibaren bond filmlerinin romanlarla alakasının minimum da tutulmasıdır. ian fleming'in kahramanı teknolojik aletlerle hoplayıp zıplayan bir karakter değil gerçek bir gizli ajandır. sanırım ajan filmlerinde aksiyona abanmak yerine biraz da üzerinde çok düşünülmüş zekice planları yansıtarak ihanet, tehlike, ince hesaplar gibi konular öne çıkarılsa pek eğlenceli olabilir. elbette patlamalı ajanlar da olsun ama şu eski soğuk savaş filmlerini de özledim açıkcası.
Bond ölmez arkadaşlar.
Die Another Day 20. Bond falan galiba ve her Bond bir öncekinden daha iyi iş yapıyor. Bond'un bütün filmlerini izledim. Peder iyi bir arşivciydi sayesinde serinin ilk 15 filmini falan ısıtıp ısıtıp arada izlerim.
Bence Bond'daki değişimi soğuk savaşın bitmesine, ajanların gözden düşmesine bağlamak yanlış. Bond filmleri teker teker Hollywood'daki değişimin kanıtlarıdır. Bir bakalım ilk Bond'dan sonuncusuna neler değişmiş:
Bond daha çok teknoloji kullanır olmuş.
İlk film Dr. No bir casusluk filmiyken son film Die Another Day saf bir aksiyon.
Bond her filmde daha çok adam öldürüyor.
Bond her filmde arabasını, saat-cep telefonu markasını değiştiriyor, her filmine onlarca yeni reklam alıyor.
YANİ... 1962'den (Dr. No) 2002'ye (Die A. D.) sinemada izleyicilerin beklentileri değişmiş, bununla paralel olarak aksiyon tanımı değişmiş, teknolojik gelişme yaşanmış-bilgisayar efekti icat edilmiş; e ne yani Bond kimseyi öldürmeden, kıçından füze çıkarmadan 500 M $ hasılat elde edebilir mi?
Bakalım Bond'da neler değişmemiş:
Bond her zaman yakışıklı
Her filminde burnu bile kanamıyor
Her filminde mutlaka iki ya da üç afetle yatıp kalkıyor
Her filminde Martini içen, kötü adamları haklayan, onca aksiyonun arasında sakin görünebilen İngiliz centilmeni olmayı başarabiliyor.
YANİ... Hollywood klişeler-şablon karakterler üzerine her seferinde başka bir kılıf geçirerek pazarlamayı sever, bu zaten garanti gişe başarısı demektir.
Bond'un Ian Fleming'in yarattığı karakterle ilgisizliğine gelince, Ian Fleming zaten Bond'u On Her Magesties Secret Service kitabının sonunda öldürmüştü. Bu Bond Hollywood'un çocuğu. Son 5 Bond filminden hiçbirine iyi demiyorum ama bazı geleneklerin, özellikle Bond geleneğinin yok olması çocukluğunda en iyi Bond filmi olduğunu düşündüğüm Spy Who Loved Me filmini onlarca kez izlemiş biri olarak beni üzer.
ving wrote:
Ian Fleming zaten Bond'u On Her Magesties Secret Service kitabının sonunda öldürmüştü.
burada küçük bir hatan var sevgili ving. ian fleming bond'u hiçbir vakit öldürmedi. on her majesty's secret service'de Bond'un hayatının aikı olan karısı Tracy ölür. (George Lazenby'nin Bond'u canlandırdığı aynı adlı film kitaba oldukça yakındır. Adam bakkal çırağı gibidir o ayrı). Ajanımız devam niteliğinde olan "you only live twice"da intikamını alacaktır. (japonya da üzüntüsünü yatıştırdıktan sonra tabi.)
on her majesty's secret service'in yapım yıl 1969
you only live twice'ın yapım yılı 1967 dir.
ikiside ian fleming'in kitaplarından uyarlana filmler olmakla beraber bu tarihler senin hatalı olduğunu gösteriyor sevgili jon irenicus. ama hatasız kul olmaz.
ama sen böyle gaflete düşmezdin pek dopey. bi de kitapların basım tarihlerine bakmayı dene. (zira ben onlardan bahsediyordum). tracy, blofeld isimli terorist abi tarafından vurulur aynı şahıs bir sonraki romanda bond tarfından tepelenir. kitap isimlerinde de bir hatam yok. ama kendime güvenimi bir anlık bile olsa sarsmayı başardın iki kitabı da kütüphane de arayıp bulmam gerekti "ulan karıştırdık mı yoksa" paranoyasıyla. :)
haklısın abi hatasız kul olmaz ama tarihler değiştirilmiş önce on her majesty's secret service basılmış sonrada you only live twice şimdi amazondan baktım amaimdb deki film terihlarini doğru girdim. hafızam beni yanıltı bu sefer sanırım. ama orhan baba ayrıca ne demiş hatamla sev beni..
You need to log in to post a reply.