vampir FAQ
42 replies · 844 views
vampir FAQ
howdy, internet vampiriniz kostanza aslında buraya vampir mevzuuyla alakalı sık sorulan soruları ve cevaplarını yazacaktı ama çok uzun sürer diyerek üşendi. iyisi mi sorun bişeyler, böylece hangi soruların sık sorulduğu da belli olur. üşenmezsem cevaplarım çoğunu, konuyla
ilgili ihtisasım, PhD'm falan var. haydi sor sor.
corc (Prof.Dr.Acula)
sayın uzman costanza bey benim sorum daywalkerl'arla alakalı olacak..
şimdi bildiğim en ünlü daywalker Blade fakat geçenlerde tony scott'ın hunger isimli güzel filmini orada gördüğümüz tüm vampirler daywalker'dı..(gündüz gezen)
şimdi daywalker olmayan bir vampir sonradan daywalker olabiliri mi ?bildiğiniz diğer ünlü day walker vampirler var mıdır?
varsa adları ve özellikleri nelerdir ?
saygılarımı sunuyorum efem...
benim sorum costanza bey'e olacak.
öncelikle vampirlerin bildiğimiz bazı ortak özellikleri var. aynada görünmüyorlar, haçtan korkuyorlar, güneş ışığı da ciltlerini bozuyor. ancak bütün vampirlerin gücü birbirine eşit olmuyor. vampires adlı kötü filmden hatırladığım kadarıyla vampir avcısı arkadaşlar bazı vampirleri ekin biçer gibi harcarken, bir tanesine topluca saldırıp işin altından zar zor kalkabiliyorlar. bu vampirlerinin level'ları neye göre belirleniyor? bu konuda pek cahil olduğumdan ayrıntılı biçimde açıklayacağınızı umuyorum.
teşekkürler.
Ya Hunger ne güzel filmdi yaa, off izleyesim geldi şimdi.
Costanza'nın yanıtlarını hevesle bekliyorum.
vampirolog costanza bey'e benim de iki sorum olacaktı.
mösyö costanza, vampir olmak isteyen... aman vampir sinemasına giriş yapmak isteyen arkadaşlara önerileriniz nelerdir? hangi filmle ya da kitapla başlamalı nasıl bir süreç izlenmeli?
ayrıca vampir efsanesinin hristiyan teolojine dayandırıldığı noktalar nelerdir?
kazık sorucağınızı bilseydik o kadar atıp tutmazdık, neyse artık. dopeynin sorusundan başlayalım. daywalker olayına hakim değilim ama...
gündüz gezenlikle ilgili referans olarak blade eserleri kullanılabilir kısmen. ilk filmde nasıl daywalker olduğu güzelce anlatılmıştır ama bu bir yanılgıya sebebiyet vermemelidir zira bir vampir normal bir hanıma musallat olduğunda doğacak çocuk daywalker olacaktır diye bişey yok. bu blade'in başına gelen, çeşitli şartların biraraya gelmiş olduğu özel bir vaka. daywalker bir dhampir çeşididir ve bu şekilde kolayca bir kırma oluşumu ancak bildiğimiz dhampir*le olur. normal vampirler elbette daywalker olmak için taklalar atmaktalar. yine blade referansıyla bunun için gereken kesin metod olarak son filmde dracula'nın kanına ulaşmak gösteriliyormuş ama bundan öte pek açıklama yokmuş. bunun dışında normal bir vampirin, ölümsüzlük lanetini bir şekilde yenerek yarı-vampir konumuna ulaşabiliceğinden bahsedildiğini duyuyoruz ama bunun da yordamıyla ilgili net bilgi bulmak zor. kısacası gündüz gezme ayrıcalığı blade gibi çok azına nasip olur; normal bir ölümlü daywalker olamaz tabii, normal bir vampirin de olması çok zor, ama bir daywalker'ın içgüdülerine, susuzluğuna yenik düşüp vampir safına geçmesi çok kolay.
gerçek vampir vakalarında ve eski dönemlerin inanışında böyle vampirler bilmiyorum, bunlara nadiren filmlerde rastlanmakta. klasik filmlerde veya yeni popüler ürünlerde blade dışında gündüz gezen hatırlamıyorum şimdi. 60lar sonu-70ler avrupa ağırlıklı -hammer dışında- ürünlere bakılmalı. özellikle hanım vampirlere daha sık bahşedilen bir serbestlik. mesela jess franco'nun lezbo vampirleri böyledir. hatta soledad miranda'yı vampiros lesbos'da Büyükada kumsallarında çıplak güneşlenirken görüyoruz. bu, neden hanım vampirlerde daha sık görüldüğü konusuna ışık tutabilir.
* dhampir, çizgiroman sayesinde de artık bilindiği üzere, çingenelerin mullo dedikleri seksüel manada doyumsuz vampirler vasıtasıyla ortaya çıkar. Bunlar bir dul kadını hamile bırakırsa dhampir meydana gelir. etrafta dhampir olduğunu iddia ederek prim yapmaya, sizle yakınlaşmaya çalışan kızlara rastladığınızda aklınızda olsun: dişi doğmaları mümkün değildir dhampirlerin. Zararsız, vücudu hassas yapıda, kısa ömürlü olmaları muhtemeldir. Tabii hislerinin gelişkinliğinden dolayı -görünmezliğe bürünen vampirleri ancak bir dhampir görebilir- vampir avlarında iz sürücü nevinden iş görür bunlar.
Last edited: May 18, 2005, 02:11 PM (1)
Darxoulun sorusuna cevaben seviye farklarının sebeplerine, geçici güç kayıpları/artışlarına girmeden, kısaca değineceğim.
evvela, bir vampirin gücü, bedenine sahip olduğu insanın gücüyle orantılıdır. vampire dönüşüldüğünde yüzde 100den 400e kadar güç, hız vs. fiziksel üstünük artar.
Ama vampirlerin seviyesiyle ilgili en belirleyici şey yaşlarıdır. ortalama bir vampir 3 ölümlü gücündedir. yaşlandıkça fiziksel yetenekleri, gücü, içgüdülerine hakimiyeti artar. Ama bunun da sınırı vardır. 500-600 yıldan sonra evrimleri tersine işlemeye başlar, fiziksel gerileme olur. Tabii bu duruma gelen vampirlere karşı camiada saygı azalmaz ve de artar, bilgelikleriyle öne çıkarlar. atalarının evrim, güç, yeteneklerle ilgili üstünlüklerini hesaba katarsak; vampirin kanı/soyu sopu da mühim.
oldukça vasat bir ürün olan vampires filmindeki seviye farklarının muğlak kaldığını ben de anımsıyorum, zaten pek kaynak olarak kullanabilicek bir film değil. Nerde görülmüş hop diye zıpkınlanıp sonra güneşe çıkarılarak meşale haline gelen vampirler...
Last edited: May 18, 2005, 02:15 PM (1)
kalan iki soru hafif zor. e tabiy ben palavra atmıştım; çakmam pek vampir mitosundan. ayrıca rainin soruları, özellikle ilk bölümü çok geniş olduğu için pas geçiyorum. hıristiyan teolojisiyle ilgili soru ilgiye değer ama buna ayaküstü cevap yazabilecek birikimim yok. vampir olayının daha geyik yanlarına odaklanmak istemiştim.
sermestin sorduğu klanlarla ilgili de tırt durumdayım ama bildiğim kadarıyla... camarilla herkese farklı şeyler ifade ediyor. bence iyi taraf değil, ben sabbatı tutarım. camarilla çıkar amaçlı, köhne bir otoriter kurum. asıl soru esasen kimin yönettiği. 'the black hand' iddiası pek inandırıcı değil. antidevulianların yöneticilik yapacak durumda olduklarını sanmıyorum. çıkarlarına yönelik kullanmak ve genç vampirleri sindirmek için kuranlar bunlar da olsa, artık on bin yaşlarında olmanın verdiği yorgunlukla çoktan emekli olmuşlardır. caine rahat uyusun yani, 13 torunun çoğu ya ölmüştür ya da ölümü bekleyen ahı gitmiş vahı kalmış adamlardır (yedisinin sağ olduğu tahmin ediliyor). gehenna hikayesiyle ilgili tahminde bulunmak zor.
neyse, rpglerle meşgul olanlar daha iyi bilebilirler, ben oyunlara uzağım. hatalarımı konuya yakın olanlar düzeltsin çünkü hafiften salladığım olmuyor değil.
Last edited: May 18, 2005, 02:22 PM (1)
ben de biraz bokunu çıkardım galiba. bir gün kıyak kafalı bir tren yolculuğu esnasında adamın biri incil ve vampir hadisesi hakkında çok ilginç şeyler anlatmıştı. sonradan hemen hemen hiçbir şey hatırlamadığım için. acaba gerçekten ilginçler miydi yoksa ben mi öyle sanmıştım diye düşündüğümden böyle kazık bir soru soruverdim.
hıı, seni gidi. tuzak soru. Dalga geçmek için soruyosun di mi. Valla aslında durum hiç de sizlerin düşündüğü gibi değil, bir bilinseydi bildiklerim. lakin burda vehbinin kerrakesini anlatamam sana. Hıyanet olur cemiyete. Hem uzun sürer. geç.
You need to log in to post a reply.