Gökyüzünde Yalnız Gezen Yıldızlar
25 replies · 392 views
Gökyüzünde Yalnız Gezen Yıldızlar
Gaza geldim ve yıldızlık müessesesiyle ilgili bir topic açayım dedim. Gerçekten de o kadar tasarım adamlar/kadınlar mıdır? Yoksa onların da küçüklükten yuttukları ve midelerine oturan şeyler üzerinde rötuş mu yapılır? Pekiyi neden star olmak isteriz? Yalnız mı gezerler, onlar yemek yerler, tuvalete girerler mi?
Sevgili arkadaşlar sinema yıldızı olmak ister miydiniz?
bu konuyu güzel biçimde ele alan filmlerden birisidir sunset blvd. onlar kesinlikle yapılırlar. kesinlikle yalnız gezerler, cool'durlar, yemek yemezler, tuvalete gitmezler (bakmayın, tarkan'ın canlı yayında "çişim geldi" demesine. savaş abi'si hemen uyarmamış mıdır kendisini...). nerede okumuştum anımsamıyorum. bir yazar (adnan özyalçıner'di yanılmıyorsam) türkan şoray'la türkan şorya'ın evinde oturuyorlar. bir kaç kişi daha var. şoray'd ne makyaj var ne bir şey. bir süre sonra telefon çalıyor ve bir gazetecinin geleceğini haber alıyorlar. türkan şoray'da bir telaş. hemen gidip üstünü değiştiriyor. filmlerden fırlamış gibi çıkıp geliyor sonra...
yıldızlık yavaş yavaş ölüyor gibi geliyor bana. hayırlı da oluyor kanımca. iyi oyuncu olmak başka bir şey. yıldız olmak için iyi oyuncu olmaya gerek yok (bkz. banu alkan).
bu başlık benim aklıma cehenneme övgü'nün kahramanlar totaliterdir bölümünü getirdi. yıllar önce yarım yamalak okumuştum, pek bişey hatırladığım söylenemez aslında, ama biraz bu konuya değiniyordu sanırım.
niye ki sermest? şimdi brad pit yıldız değil mi?
neden ki? yıldız bir tasarım ürünü değil midir?
ben yine ülkemden örnek vereyim...sadri alışık ve değerli eşi çolpan ilhan zamanında istanbulun orta yerinden arabayla geçme gafletinde bulunurlar...şans bu ya araba arıza yapar...o esnada çevrede bulunan binlerce kişi arabaya hücum eder...
şimdiki kendilerine yıldız dedirten oyuncular yukarıda yazdığım sahneyi kendileri yazıp kendileri oynuyorlar...
Bence iletişim olanakların artması ve dünyanın güya global bir köye dönüşmesi ''Starlık'' müessesini de etkiledi. İnsanların artık starları öyle 40 yılda bir görmesi gibi bir durum kalmadı hatta öyle ki artık yine yukarda bahsedildiği üzere starlar yaratılıp pazarlanmaya ve hemen her türlü özellikleriyle her gün evlerimize girmeye başladılar onlar ''Truman'' dı bizde onları izliyorduk....dahası izlettiriliyordu bunlar bize...
Bence herşey gibi Starlık da starlar da değişti bu kadar basit... :D
şöyle diyebilir miyiz mesela? bizim starlarımız camdan, perdeden starlar...
onların hayaline ulaşabiliyoruz. onlar varlar, gerçekler ama bu nasıl bir gerçeklik acep?
sermest wrote:
şimdiki kendilerine yıldız dedirten oyuncular yukarıda yazdığım sahneyi kendileri yazıp kendileri oynuyorlar...
katılıyorum. ancak sadri alışık'a star diyebilir miyiz? o halkın sevgisini kazanmış bir kişi idi. starlar zaten starlıklarını kendileri yazıp kendileri oynayarak gösterirler. özü budur starlığın.
darxoulun yazdığından yola çıkarak, star kavramı toplum için bir yön işaretçisi gibi olmalı... "beni sizler var ettiniz" tribinde bir yıldızlıktan pek söz etmiyorum... tasarlanmış, ayarlanmış ve bir ayar veren...
semra hanim star midir peki?
yıldız diyebileceğim galiba iki kişi var.
biri michael jackson diğeri de madonna. gerçek anlamda tüm medya olanaklarıyla parlatılmış, dünyanın her köşesine ulaşabilmiş, ikonik figürler olabilmiş en baba isimler. diğerleri değildir demiyorum ama parlaklık cinsinden ölçtüğümüzde her ikisi de koca insanlık tarihinin en bilinen ve tapınılan varlıkları.
tabi ister istemez beatles, rolling stones, pink floyd, doors gibi kendi dönemlerini sallamış isimler akla geliyor. Ama görsel şovları, video klip kavramına getirdikleri ileri yaklaşımları, gerçek anlamda şaşırtıcı ve gösterişli yaşamları (ki bu anlamda madonna ve mj'in önüne geçebilecek başka isimler aklıma gelmiyor) bu kadar önde olan, çeşitli devletlerin resmi ana haber bültenlerine çıkabilecek kadar sansayonel başka isim yok....
şimdikilerin yıldızlığı bir derece daha az. Bir dönemin süper modelliği gibi biten bir şey. artık herkes küçük birer yıldız çünkü yaratması çok kolay. ama pazarda yıldız bolluğu olduğundan kavramın içinin de boşaltıldğını düşünüyorum. işte öyle...
You need to log in to post a reply.