Gökyüzünde Yalnız Gezen Yıldızlar
25 replies · 392 views
paranoidandroid wrote:
yıldız diyebileceğim galiba iki kişi var.
biri michael jackson diğeri de madonna.
onlar mega star.. katılmaktayım. madonna evinin kadını olsa da. m. jackson'un eline verdiği çocukları uç ucu ekleyince buradan aya yol olsa da, bu zatı muhteremlerin starlığı yok olmaz....
Martin Mystere wrote:
semra hanim star midir peki?
işte bu yanlış...
yıldızlık popülerlikk isteyen bir şey. sorduğun şeyde medyatiklik var.
yıldızlık bir yaşam biçiminin belirleyiciliği, ulaşılamazlık ifade ediyor. ulaşılamazlık var ama taklit edilebilirliği de var. örneğin kıyafetini, saçını benzetirsiniz, bakışlar olmaz, bakışlar benzer, yürüyüş olmaz. yeteneksiz tipten de star olmaz. ama popülerlik tabii ki odakta...
ve en önemli ayrımlardan biri trendsetterlık. işte tasarım kısmı burada. hangi trendleri kim set ediyor? neyi işaret ediyor?
son cümle için darxoulun söyleyecekleri olmalı...
trendsetter olmak (eğilimleri belirlemek) kesinlikle önemli. ancak bunun da ötesinde bir şeyler var onların yaşamında sanki. herkesin yapamayacağı şeyleri yapmaları da gerekiyo kesinlikle. o türden kaprisleri olmalı gerçek hayatta kimsenin çekmeyeceği cinsten. bunların ayrıca image maker denen kimseler tarafından yaratılması gerekiyor. medyatik olmaları şart değil. örneğin tarkan'ın pek medyatik olduğu söylenemez bence, diğer pek çoğuyla kıyaslandığında. çoğu tartışmaya yalnızca avukatı dolayısıyla yanıt verir. pek fazla programa katılmaz. vs. ama işte tam da bunlar onu star yapar. semra hanım star olamaz o nedenle... kanımca yani...
yaaa korkarak Semra Hanım star olabilir bence demek durumundayım;
şimdi doneleri toplarsak
*popüler mi popüler
*yaratılmış mı(kısmen)
*orijinal mi (evet)
*kitleleri etkilio, sürüklüyor mu (evet)
*trendsetter olabilir mi(pekala olur) geçen gün takı konusunda kendisini takıp edenler olduğundan bahsediodu.onun gibi giyinen küçük küçük kadınlar türedi.
*Gazetede yazacak mı yazacak.
*dizisi var mı (varrr)
biliorum hepimizde popülerlik ile starlığı ayırmaya çalışan bir eğilim var.popülerlik yaramazz, starlığı ise ulaşılamaz bir mertebeye koyma girişimi, onayladıklarımıza beğenilerimize göre star, onaylamadığımız etik açıdan yerdiğimize de popüler deme isteği, popülizmi aşağılama aracı olarak kullanma isteği , ama üzgünüm de ben ikisi arasındaki ayrımı bulamıyorum.hepsi aynı sistemin ürünleri evet bazılarını ben de seviyorum, bazılarını sevmiyorum ama düşünüyorum da birçok kişiden star yaratılabilir.önemli olan kendini işin uzmanlarına teslim etmek ve söz dinlemek.
evet bazılarının malzemesi daha kaliteli olabilir.
ama zaten star dediğinin ömrü bir kağıt mendil kadar diil mii?
Ne fark eder?
ben popüler kavramına öyle negatif anlamlar yüklemiyor ama sözü edilen zat-ı muhteremi popülerdense medyatik buluyorum. medyanın sevip üzerine istediği kremayı sürebileceği tiplerden. star dediğimiz insanlar öyle sürekli ekranlarda görünmez, hatta tv programlarına çıktıklarında iyi durmazlar, rahatsız olurlar.
sinema yıldızıysa beyaz perdede, ödül töreninde, skandalların ortasında, sevgilisiyle, müzik yıldızıysa konserinde, afişinde, pop dergide ama her gün tvlere yem olup yüzünü eskitecek medyatiklik batağında değil. kendi altkültür alanında ya da fan zoneunda.
Bu dangalak yarışmalarda dikkat edersek, yalnızca yarışmacı kişiler tasarım değil, konuklar da, sunucu da tasarım. hatta evde izleme biçimi bile çok ciddiye alınır değil. gördüğüm kadarıyla (aile ve arkadaş çevremden) bir alaycılık da var. insanlar bunu izledikleri için kendileriyle de alay ediyorlar gibime geliyor.
ve bu yarışmalar ilk kez de olmuyor. onlarca olmuştur artık sayısı sanırım, irisiyle ufağıyla. hepsinin sözde birer starı vardı ama çoğunun yüzleri bile hatırlanmıyor.
şimdi diğerleriyle karşılaştıralım.
Kadir İnanır, Elvis Presley, Kurt Cobain, Jim Morisson, Al Pacino, Michael Jackson, Madonna, Tina Turner, Sharon Stone, Janis Joplin ya da Türkan Şoray... Sürekli üretim halinde değiller, kimisi ölü, kimi sadece devrinde bişeyler yapmış ama bazı devirler bu isimlerle anılıyor. Ve o dönemde onların altkültürel alanında ya da fan zonelarında yer alan insanlara, "rahatsız da olsanız, bu dünyada yaşanır bir alan yaratmak mümkün" ya da "uçlarda da olabilirsin" ya da o kitleyi heyecanlandırabilecek bir iletileri mevcut. İç gıcıklayıcı olan bu olmalı.
star tanımlaması beni irrite ediyor açıkçası.
atıyorum semrada yada onun gibi onlarca reyting programı ünlüsünde potansiyel olsaydı onlar da star olabilirlerdi. ellerine geçen imkanlar ve onu ne şekilde değerlendirdikleri önemli olan çünkü. önemli olan yapılan işler di mi??buraya getirmişsin.doğrudur.ama neden kategorize ediyoruz ki... kim star kim diil diye ? takıldıım nokta bu. bu stardır,bu diil,bu medyatik,popülerrr bunların sonu gelmiyor ki.
bu star dediğimiz insanlar öyle sürekli ekranlarda görünmez, hatta tv programlarına çıktıklarında iyi durmazlar, rahatsız olurlar.
demişsinde bunlar zaten oturup kendi kendimize yarattığımız çıkarımlar diil mi?doğa kanunu diil ki bunlar + kutupla - karşılaşınca yağmur yağar diyebilesin.
bu da bir yaratımdır.bunu anlatmauya çalışıyorum.
medyatiği de,popüleri de ,starı da hepsi kendim yaptım kendim oynadım tarzı şeyler.
biz kafamızda onları nereye yerleştirirsek yerleştirelim.
üretim ve iyi ürün verme belki bir kıstas olabilir ve evet senin bahsettiğin insanlar olayın bu tarafında duruyor olabilir ama dediğim gibi kelime bence star diil o zaman da .
bilmiyorum derdimi anlatabildim mi??
yani bi mesaj da verseler bahsettiğin gibi sonuçta bir pazarlama ürünüler.en başta olmasa da çark böyle döndüğü için ona dönüşüyorlar.bu durumda neden saygı duyuyorum( yapılan işleriğ dışında tutarak konuşuyorum-yani zekasını yeteneğini takdir etmek farklı star konumuna oturtmak farklı birşey bana göre)
yanlış mı anlıyorum ama yazdıklarından tasarım olan her şey çöpe atılmalı anlamı çıkıyor.
insan eliyle, bir yerlere yönlendiriliyorsun tabii ki! ancak kavramsal bir fark yok dediğin diğer tasarımlardan bir fark var bence. idol olmuş, dokunulmazlık verilmiş tipler sosyal bir vaad koyuyor. tv showlarda parlayan insanların gördüğü muamele, tvnin hafızası kadar sürüyor. oysa benim sözünü etmeye çalıştığım starlık kurumu, bir sosyal mükemmeliyete işaret ediyor. yani içeride kalması için insanların. aslında yaşamlarınız çok çirkin olabilir evet diyor ama bakın ben varım. rüya gibi bir yaşamdayım diyor.
ben bunun tasarımcısıyla, semranın tasarımcısı arasında derinlik farkı görüyorum. yani ortada bir modern durumla, bir postmodern durum var aslında...
şimdi kısaca özetlersem, yaratılmış bir kişinin vereceği mesaj da arkasında tonlarca donenin esas alınmasıyla yönlendirme amaçlı olarak yapılacaktır.Bu nedenle kimse benim bu müesseseye saygı duymamı bekleyemez.
Ayrıca gerçek olmayan,tamamen kurgusal olan onlarca danışmanla dolaşan ve sözlerinden çıkmadan ve hatta çoğu zaman kendi başlarına düşünmeyen insanların verdiği mesajın toplumsal açıdan insanlara ne gibi bir yararı olmuştur ya da olabilir??
benim sözünü etmeye çalıştığım starlık kurumu, bir sosyal mükemmeliyete işaret ediyor. yani içeride kalması için insanların. aslında yaşamlarınız çok çirkin olabilir evet diyor ama bakın ben varım. rüya gibi bir yaşamdayım
demişsin ama bu benim için hiç bir şey ifade edemez tam da yukarıda bahsettiklerimden dolayı.
aslında aklında neler olduğunu az çok anladım da bu durumda birkaç aklı çalışan adama da star diyerek yazık ettiğimizi düşünüyorum.
bu yüzden dolayı da arada derinlik farkı vesaire olsa da benim sorunum olayın ta kendisiyle.yaratılmış insan modeli gerçek diil, ve herkes bunun farkındaa...verdiği mesajlarında hangi amaca yönelik olduğunu 1000 kere düşünmek zorundayım.
Ve evet bu durumda Starlık kurumunu yadsıyorum.
bu arada destekler bir şey söylemiyorum ben de...
derinliği var derken ya da içeride bırakmak için dediğim şey de bir şeyleri eleştirmek için.
sadece semraların falan iyi bir kurgu olmadığını, milletin kabullenmiş olduğu kazlıklarından kaynaklanan tipler olduğunu anlatmaya çalışıyorum.
aaaa o kadar konuştum destekliosun die:P
yok ben bişey anlamıyorum
:)
You need to log in to post a reply.