Penguen
22 replies · 274 views
Penguen
Hastasıyım bu adamlarım, çok zekiler, çok komikler, çok asiler, çok...
girişe destek sayfası koyalım...
sinefil uyuma penguene destek at...
yapmış oldukları kapağın son yılların en afilli örneği olduğunu söylemekle beraber ortaya konan eylemde zerre samimiyet göremediğimi belirtmeden geçemeyeceğim...
vaktinde leman dan kopan grup apolitik bir mizah dergisi oluşturma hevesine girdiler.leman ın vizyonunu dar ve aşırı buluyordu bu grup.oğuz aral geleneğinden kalma olsa gerek ilk iki sayfada siyasi hicvi yine suya sabuna dokunmadan götürüyorlardı...amma velakin ne oldu da bu arkadaşlar bir anda böylesine keskin bir u dönüşü yaparak gündemin kucağına oturdular?
cevabı çok basit.penguen kurulduğu günden bu yana en büyük reklamını ve pazarlamasını yapıyor.orada o hayvanlara can veren çizerlerin yarısından çoğu hayatı boyunca siyasetten,politikadan mizah yapmadı.at,kedi şeklinde başbakan portrelerine ceza yağdıktan sonra atılmış olan bu adım meslektaşlarına destek çıkma çabası değil.kesinlikle inanmıyorum...
işlerin iyice boka sardığını ve daha da saracağını görüp sorumluluklarının farkına varmaları ve kendilerine böyle bir misyon edinmenin zamanının geldiğini düşünmeleri sözkonusu olamaz mı. yapma lütfen sermest, bi kere o grubun başında met üst gibi bi adam var ki babamdan daha çok güvenirim kendisine.
ben de senin gibi düşünmek istiyorum ama kapağı yaptıktan sonraki hal ve tavırları beni daha da işkillendiriyor...
gazetelere ropörtaj veriyorlar konuyla ilgili olarak...ve söyleşinin ortasında şöyle bir cümle sarf ediyorlar...haftaya öyle bir şey yapacağız ki başbakan bizi dava edemeyecek...muhabir soruyor ne yapacaksınız diye haftaya al dergiyi oku görürsün diyorlar...
yok abi,benim burnuma bu olayda hiç de hoş kokular gelmiyor...
kusura bakma ama bu çok saçma bir bakış, ne diyecekti, espriyi mi anlatacaktı orda. sen benzer şeyler yapmıyo musun. bu suya sabuna dokunmayan çizerlerin hayatları boyunca siyasi mizah yapmadığından bahsedip şimdi ne oluyor diye kafanı bulandırmışsın. sua sabuna dokunmayan bu adamların 96 ölüm oruçları sırasında kendilerini günlerce leman'daki parmaklıklara kapattığını hatırlıyosundur umarım. ne yani bi eylemde samimi olmak için lombak çizmemek mi gerekiyor.
siyasallaşsın işte ne güzel. ben zaten selçuk erdemin hayvanlı espirilerine gülemez oldum.
artı geçen yiğit özgür'ün bir karikatürü vardı. bir anne ve çocuğu lokantanın camından bakar ve anne çocuğa içerde yemek yiyen adamın tabağını gösterip "o tabaktakilerin hepsi bitecek" der.
yiğit özgürün absürtlüğü var ama sapına kadar sosyal içerik, sapına kadar politik ve sapına kadar samimi...
ben seni anlamadım sermest... ne yani içi boş geyik mi yapsınlar, tamam onu da yapsınlar ama birisi de hz. başbakana laf edebilsin şu garip memlekette.
şimdi penguene geçenler arasında 90 lı yıllardaki o bahsi geçen tepkili,asi ekipten geriye kim kaldı diye bakmak gerekir..
lemanda apolitik mizah yok muydu?vardı elbette ama her şey dengeliydi...ben penguende o dengeyi göremiyorum...
printerson wrote:
siyasallaşsın işte ne güzel. ben zaten selçuk erdemin hayvanlı espirilerine gülemez oldum.artı geçen yiğit özgür'ün bir karikatürü vardı. bir anne ve çocuğu lokantanın camından bakar ve anne çocuğa içerde yemek yiyen adamın tabağını gösterip "o tabaktakilerin hepsi bitecek" der.
yiğit özgürün absürtlüğü var ama sapına kadar sosyal içerik, sapına kadar politik ve sapına kadar samimi...
ben seni anlamadım sermest... ne yani içi boş geyik mi yapsınlar, tamam onu da yapsınlar ama birisi de hz. başbakana laf edebilsin şu garip memlekette.
ben de diyorum ki bunların derdi siyasallaşmak bir tarafa geçmek değil.gündemin yağından bir tutam kendilerine fayda sağlamak istiyorlar.
ben zaten ilk mesajımda yaptıkları kapağı takdir etmişim,benim derdim yaptıkları işle ilgili değil.o işi ne için yaptıklarını araştırıyorum...
valla ben lemanla pengueni yanyana koyduğumda pengueni bin kere daha samimi buluyorum. üstelik uzun süredir de pengueni satın alıyorum, tayyip erdoğanı eleştirmedikleri sayıyı hatırlamıyorum.
sermest bence de penguen çizerlerini samimiyetsizlikle suçlarken bir kez daha düşünmen gerek. mizah dergisi adı üstünde mizah yapar. muhalif olma görevi de bir yayına atfedilebilir ama bu hiçbir zaman derginin başat duruşunu nitelendirecek anlamına gelmez. ben 1. sayısından itibaren penguen okuyan biriyim.
kapak ki dergiyi sattıran yerdir, Penguen'de her zaman politik bir hiciv içermiştir. Üstelik baş aktörlerden biri de hep Tayyip olmuştur. Yani dergi son 6 aydır böyle bir mücadele içine girmedi.
2. ve 3. sayfa da her zaman politik karikatürlerle doludur ki bu da dünyanın en saygın dergilerinden biri olan ve senin de belirttiğin gibi baştan aşağıya Oğuz Aral kokan Gırgır ekolüdür. Yani gelenek bozulmamış, çizgi değişmemiştir.
Ayrıca iç sayfada da sosyal hassasiyeti oldukça yüksek olan Doğan Güneş, Met Üst gibi çok baba isimler bulunur. Bu da Penguen'e sosyal duyarlılıkta 10 kaplan gücünü atfeder.
Son olaya gelecek olursak: Buradaki gündemleşme durumunun bilinçli olduğu zaten açık. Yani adamlar çıkıp basın toplantısı düzenlediklerine göre halka seslerini duyurmayı gerçekten istiyorlar demektir. Çünkü sistemin artık hükümete hizmet eder hale gelen basınında ufak puntolarla ve iç sayfalarda yer alan bir karikatüristin 5 milyar ceza alma hadisesinin gündeme getirilmeye ihtiyacı var. gündemi oluşturması istenen asıl olay basın, ifade özgürlüğü. Dergicilerin hareketinin arkasında da tamamen bunun olduğunu düşünüyorum. Umarım yeterli olmuştur. İyi eğlenceler:)
Last edited: Mar 29, 2005, 05:32 PM (2)
bence leman dergisi (ayrilik oncesi son periyotlari) aciğk ve net olarak artik tavirsizdi ve siyaset onlar icin bir pazarlama mekanizmasiydi. solculuk satiyorlardi.
penguenciler icin ise mizahin kendi degeri onemliydi. siyasallasmak bir marifet degil ki zaten. hatta pis bir sey mizah yapiyorum ayagina siyaset yapmak. mizah kendi islevini yerine getirdigi surece kacinilmaz olarak varolan sistemle surtusecekti. keskin zekalardan cikan mizah zaten zihin acar. mizahin zihin acici ozelligi tum iktidarlari cok korkutuyor bu yuzden.
penguen siyaset yapmadigi icin cok samimi ve icten zaten. onlar solcu olmayanlarin da dergisi oldugunu son kapagiyla anlatti zaten. onlar kendilerini bir tek solcular alsin falan istemiyor. mizahlari herkese acik. konularini sundan secerim ya da secmem demiyor. konu siyasetse ve bu konuda soyleyebilecegi zekice ve zihin acici bir soz varsa cekinmiyor. bu olaylar da derginin bu ne yaptigini bilen ve zeki durustan kaynaklaniyor.
onlar zaten tayyibe karsi uzunca bir suredir supheli ve dikkatli bakmamiz konusunda bizi gidikliyorlardi. ustu kapali hic bir sey soylemediler. turkiyede irak teskeresinin cikmasina kim ne derse desin chp degil penguen temel rol oynamistir. turk-amerikan iliskilerinde hepimizin icinde olan rahatsizligin adini her hafta onlar koydular.
penguen dunyanin sosyalist bir devrimle kurtulabilecegine inanmiyorsa bu onlari apolitik yapmaz. ideolojik elestiriyi ille de bildik jargonda aramiyorlar. hayata karismis, senin benim gibi yasayan gencecik karikaturistler yetistiren bir yeni mizah okulu ve ekolu olmak istiyor. bence de bunu basariyor. deli dergisinden beri mizah dergisi okurum. penguenden once yaklasik 3 senedir duzensiz aliyordum, son bir yildir da elime gecen lemanlari bitiremiyordum. eski gunlere beni yeniden penguen dondurdu.
persembelerin artik bir anlami var.
bu arada forumdaki mesajlari okumaya devam ettikce baska bir tartismada printersonun yazdiklari arasindan bir paragraf da pengueni degerlendirmek icin anlamli olabilir:
printerson baska bir tartismada wrote:
daha önce de korsan başlığında üstünden geçtiğimiz bir "erişim estetiği" meselesi var. asıl burnumu sokmaya çalıştığım yer oraydı ilk mesajda... yani üretim tüketim biçimlerini tersten, çaprazdan ya da farklı yollardan kodlayarak, "kaçak kültürler" içinde "hakim kültüre" çaktırmadan özel şifrelerin üretilmesi ve tanımlanmış alanda sonsuz boşlukların oluşabileceği konusuna gitmiştim. işte bu sonsuz olan da senin söyldeğin "postmodern" teoriye götürüyor bizi. böyle bir özet geçtikten sonra devam edebiliriz sanıyorum
You need to log in to post a reply.