Skip to content

Penguen

22 replies · 274 views

DO
dopey
914 posts
Mar 29, 2005, 02:11 PM#19286

samimiyet konusuna şöle bir girişte ben yapayım.. lemancılar çağçağ önderliğinde holdingleşmekte/ yeni eske de bi leman kültür açıldı. içersi tıklım tıklım akşamaları. fason muhalif dolu leman benim ne çagçağ a neden bezgin bekire saygım kalmadı benim.

penguenciler daha samimi ama elbette kendilerine bu işe adamış değiller hepimiz gibi para kazanmak zorundalar.

değilmi o dostlar

sermest
sermest
Private Joker
1,446 posts
Apr 02, 2005, 12:08 PM#19339

yukarıda yazdıklarımın ardından leman dergisini tasvip ediyor,koruyor gibi bir izlenim vermiş olabilirim.hayır,tam tersine lemanın da penguenden sonra samimiyetini misyonunu kaybettiğine inanıyorum.

ben de yıllardır mizah dergisi alıyorum okuyorum ve hatta diyebilirim ki benim çocukluğumda süper kahramanım oğuz aral'dı.halen de öyledir benim için.fakat geldiğimiz şu noktada oğuz aral terbiyesinden geçmiş son kuşak ile yeni nesil mizahçılar bir karma oluşturamadı.gırgır halen efsane olmasını cesaretine,gözüpekliğine ve keskin muhalefetine borçludur.

seksenlerde ve doksanlarda dayatmacılık,haksızlıklar her ne kadar azalma eğilimine girmiş olsa da bu ülkenin halen keskin muhalefet yapan mizah dergilerine ihtiyacı var.bir tarafta penguen,bir tarafta leman geldiğimiz şu noktada bu işi hakkıyla yerine getiremiyor.

met-üst iki gün evvel 5n1k programında bilgilendirici bir cümle sarf etti.lemandan ayrılma sebeplerinin kökeninde "komik olma" isteğinin ağır bastığını ve tabiri yerindeyse tatlı sularda gezerek mizah yapmak istediklerini belirtti.

işte ben buna karşı çıkıyorum.bu ülkenin önce de dediğim gibi erdillere,selçuklara,yiğitlere de ihtiyacı var ama kartel medyanın hep gözden kaçırmakta ısrar ettiği kişi haklarına saldırı,kürt-türk ayrımcılığı,ölüm oruçları gibi önemli konularla ilgili hicvin,tenkidin bu mecmualarda kendine yer bulması lazım.

yaptıkları kapağı bi kez daha haddim olmayarak beğendiğimi ve alkışladığımı söylemekle beraber türk mizahının gidişatından hoşnut olmadığımı bu yapay desteklerin arkasında halen "pazarlama,reklam,daha fazla okur,daha fazla para" heveslerinin itinayla durduğunu sezdiğimi eklemek isterim.

Martin Mystere
Martin Mystere
1,621 posts
Apr 03, 2005, 11:39 AM#19348

politikacilarin yapamadigini mizahcidan beklemek cok yalnis. once kaliteli mizah olmali. iyi mizah zaten icinde elestiriyi barindirir. penguen lemanin son yillarda yapamadigi kadar muhalefet yapiyor zaten. eskinin politik mizahini aynen korumaya calismak cok gerekli degil zaten. donem kendi ruhunu yasiyor.

BA
barzo
84 posts
Apr 03, 2005, 08:51 PM#19354

lemanın siyasal çizgisine yakın bikaç tane yabancı mizah dergisi var.hatta en yakını bi fransız mizah dergisi(aadını unuttum,özür dilerim)var ki türkiyeye gelip oğuz aralla iletişime geçmişler,türk siyasetinden,türk mizahından konuşmuşlar,fikir alışverişine girmişler.sorun şu ki,fransa'da onlarca mizah dergisi var,hepsi ayrı birer ekol.biz herşeyi lemanda,penguende görmek istiyoruz.

printerson
printerson
1,034 posts
Apr 04, 2005, 07:08 AM#19366

ya sermest sen pengueni okumuyor musun?

yiğit özgür'e kökten islamcılar bir şey yapacak diye korkan ne kadar çok insan var farkında mısın? adam her sayıda kıvırıp kıvırıp bir şeyler sokuyor...

bu dergide tayyip erdoğan'ın ağzından yazılan bir köşe var. en büyük savaş karşıtı hareketlerden birini Türkiye'de penguen yaptı. aylardır kapağında tayyip var ya da deniz baykal var. türk medyasının geçirilmedik yeri kalmadı. altay öktem gibi bir adam var, günlük yaşamın sülalesine geçiriyor. tek tek hepsini yazalım yani...

adam tabii ki mizaha kaydık diyecek. insanlar levent kırca'nın ders verici mizahından kusmadı mı? öyle bir şey istiyorsan her kanalda olacak o kadar devam ediyor...

bu oğuz aral romantizmin de bana gayet popülist geliyor sermest haberin olsun. ana akımın, ana arterlerinde yürümeye devam ediyorsun...

AS
asuman
32 posts
Apr 05, 2005, 02:36 PM#19394

penguenle lemanın karşılaştırılması üzerine bikaç fikrimi beyan etmek istiyorum. tamamen tarz farkı söz konusudur. met üst komik olmayı daha çok istiyoruz gibi bişi sölemiş olabilir. bu kötü bişi değildir. bu onun muhalif kimliğinden hiçbişi götürmez. zaten hep yanıldığımız yer burası değil mi. lemanın yaptığı şudur; zeki ve hatta komik bile olmasına gerek yok biz gündeme dair bişiler çizelim. sözümüzü sölemiş olalım gibi geliyo bana hep. gerçi baya oldu okumuyorum. penguenin ise tavrı şudur ; biz komik olalım zeki olalım. eğer gündeme dair bişiler üretemiyorsak kasmayalım.. daha rahat adamlar. bu da biraz nesil farkı gibi geliyo bana. hani bu x kuşağı denen nesil ya 70 sonu 80 başının çocukları. fazla sıkıntıya gelemeyenler. ben de buna dahilim. bunları da çekti kendine penguen. leman okurken ben artık ne gülüyodum. ne de ince bi mizah görüyodum. penguende bu farklı. amatör ruh var benim hissettiğim. bi de merak ettim ben bayadır okumuyorum ama.. lemanda ölüm oruçları ile
ilgili bişiler çıktı mı hiç? artı bişi "daha pazarlama,reklam,daha fazla okur,daha fazla para" diye yorumlamış sermest. ben böle yorumlamıyorum. mizah dergisi daha fazla insanın okumasını sağlayabilirlerse helal olsun derim eğer kazanırlsa bu sayede para mara..kazandıkları parayı da sonuna kadar afiyetle yesinler:)

printerson
printerson
1,034 posts
Apr 05, 2005, 02:39 PM#19395

asumanın noktasına virgülüne bile katılıyorum. eline sağlık.

sermest
sermest
Private Joker
1,446 posts
Apr 06, 2005, 09:43 AM#19404

yazdıklarımın tam anlaşılamadığı fikrine sahip olmaya başladım.o yüzden elimden geldiğince net anlatmaya çalışacağım meramımı...

penguen dergisini de lemanı da mizah dergilerine destek vermek amacıyla her hafta almaya gayret gösteriyorum.ikisini de okuyorum takip ediyorum ve ikisinden de memnun değilim...leman ve penguen ayrımının uzun vadede türk mizahına büyük zarar vereceğini düşünüyorum.bir tarafta güldürme yetisini kaybetmiş gözüne gözüne mesaj kaygılı sayfalarla dolu leman,diğer tarafta ise apolitik mizah yolu ile asumanın da dikkat çektiği kitleye yönelmeyi birincil hedef haline getiren penguen...

oğuz aral romantizmi yapmakta hiç bir kusur göremiyorum.çünkü bu iki topluluk da şu an mizahçı-karikatürist olarak bir statü-birikim-meslek sahibi olabildilerse bunu üstada borçlular.

ölüm orucu örneğini de hatırlayan hatırlar.bilinçli ve sistemli olarak medyanın sırtını çevirdiği bu olayda leman zamanında ikinci ve üçüncü sayfasında ölüm orucuna kalanların dehşet dolu fotoğraflarını yerleştirmiş ve sert yorumlarda bulunmuştu.

printerson,penguenin şu noktada yapmış olduğu eleştirel tavır sana ve diğer arkadaşlara yeterli geliyor olabilir.bana yeterli gelmiyor.daha sert daha vurucu olması lazım.tayyipler alemi kapağı bunun bir örneğidir.penguen bu noktadan sonra yine eski çizgisine dönmesin istiyorum bir okur olarak.daha atak,daha cesur işler bekliyorum onlardan.bu bir okur beklentisidir,bakış farklılığıdır.bu farklılığı her zamanki etiketleme yönteminle popülizm,ana arterin adamı şeklinde tanımlamalar ve kalıplar içine sokmanı da esefle karşılıyorum.olacak o kadar..vs... örneklerini vererek de bilinçli olarak düşüncelerimi çarpıtmaya çalışıyorsun.

yine yeniden diyorum ki,tayyipler alemi kapağından dolayı pengueni tebrik ediyorum takdir ediyorum alkışlıyorum ama bundan bir kaç hafta sonra yine eski sakinliklerine tatlı sularına dönerlerse bu bendeki "ticari kaygı" intibasını güçlendirecek ve yapılan işin değeri küçülecektir.

You need to log in to post a reply.