Skip to content

Donnie Darco

22 replies · 1,096 views

YO
yojimbo
Private Joker
1,020 posts
Jan 02, 2003, 02:05 PM#1115

Donnie Darco

Dark, Darkest, Darko.
Son yillarda izledigim en iyi filmlerden biri diyebilirim.
harika bir senaryo ve mükemmel bir bakis açisi.
üstüne üstlük bir de zaman yolculugu.
sizi allak bullak edecek, günlerce düsündürecek bir film ariyorsaniz bu filmi mutlaka görmelisiniz derim.
film richard kelly'nin hem ilk yonetmenlik hem de ilk senaryo yazarligi denemesi ve !F'de de oynicakmis.
filmin içindeki göndermelere ve müziklere de dikkat edin.

VI
ving
Super Moderator
876 posts
Jan 02, 2003, 02:57 PM#1116

Gerçekten müthiş bi film. Lynch vari, bilinçaltı göndermelerle dolu. Karanlık bir atmosfer, öyküye uygun bir görsellik.
Site hacklenmeden önce filmle ilgili bi şey yazmıştım:
Seyredin. Ya sever ya da nefret edersiniz. Tıpkı daha sonradan başyapıt ilan edilen filmlerin hepsinde olduğu gibi.
2000'lerin ilk yarısının başyapıtlarından...

VI
ving
Super Moderator
876 posts
May 28, 2003, 04:14 PM#3371

13 Haziran'da sinemalarda
İleride kült klasik olur
Kaçmaz

Muaddib
Muaddib
26 posts
Jun 17, 2003, 01:22 PM#3956

hö?

siz ciddi misiniz? filmi askerdeyken izlemiştim ve en kötü askerlik anılarımdan biridir beyler. yapmayın, etmeyin.

printerson
printerson
1,034 posts
Jun 17, 2003, 08:42 PM#3972

Vingin ciddi olduğu anlaşılıyor nitekim ya sever ya nefret edersiniz demiş...

MO
mortradamus
148 posts
Jul 01, 2003, 10:24 PM#4487

filmi bugün iğrenç bir salonda izledim. ilk bölümde projeksiyon cihazı bir türlü sabitleyemediğinden, filmde ne olup bitiyor, anlayamadım.. laneth!

sermest
sermest
Private Joker
1,446 posts
Jul 06, 2003, 05:11 PM#4634

iyi de şimdiye kadar niye kimse filmi konuşmamış anlamadım...
ben bir yerlerden başlayayım...
öncelikle donnie darko asla ve asla bir lynch uzantısı olamaz...
çok farklı iki anlayışı bir araya getirmiş oluruz...
darko siyasi mesajlar içeren,toplum ahlak düzenini "bir öykü" üzerinden giderek yerden yere vuran bir film..
lynch sineması ise herhangi bir öykü bağlamını kullanmaya gerek duymadan,çeşitli imgelerle aşırı kapalı mesajlar içeren spekülatif bir anlayış...

iki yönetmenin kullanmış olduğu karakterler ve onlara yön veriş biçimi de son derece farklı..
darko'da ana karakter üzerinde film seyir eylerken mesela kayıp otobanda ana karakter betimlemesi yoktur...(daha çok farklılık var)

peki darko'yu bazı sinemaseverler için özel yapan ne?
yönetmen.neredeyse her sahnede tür kolajına gitmese karşımızda düzlemsel bir amerikan eleştirisi çıkacaktı...
fakat kullanılan paradokslar,filmde noksan bırakılan bazı noktalar seyircide filmden uzaklaşma yerine merak etme hissini ve çekiciliğini veriyor...bu nokta da yönetmenin başarılı bir performans ortaya koyduğunu gösteriyor...

sonuç olarak darko iyi bir film...
doksanların ortasından sonra ortaya çıkan "ucundan accık" tekniğinin başarıyla yedirilmiş bir biçimi...
ucunun ötesini,tabiri caizse "sünnet töreninin" bilinmeyenlerini merak edenler internet sitesini ziyaret etmeli...

Pumpkin King
Pumpkin King
2,100 posts
Jul 12, 2003, 07:24 AM#4761

cok guzel, defalarca izlenebilecek bir film. cok farkli bir tarzi var. cekimler, muzikler, anlatim hepsi kendine ozgu. baslarinda "bu ne lan boyle" oldum, sonradan bu tarz beni filmin icine cekti. karmasik oykuleri cok secerim, cozmek icin kafayi kirarim ve cok zevk alirim. bunu hala cozemedim. film sonrasi kritiklerinde arkadaslar bi kac aciklama getirmis olsada ben "o kadar basit degil" diyorum. en az bir kez daha izlemem gerek.

Pumpkin King
Pumpkin King
2,100 posts
Jul 12, 2003, 07:27 AM#4762

bu arada gordugum en iyi web sitelerinden birine sahip. requiem for a dream'in sitesini yapanlar yapmis. siteye mutlaka girin, tum site saki bir oyun gibi. filmde yer alamayan bazi ayrintilari sitede bulabilirsiniz. tum levellari incelemenizi oneririm. hatta size level passwordlarini da vereyim.

1. level: breathe
  2. level: rose
LY
lynch2046
109 posts
Jul 13, 2003, 07:05 PM#4772

Bence de lynch le uzaktan yakından ilişiği olmayan bir film bu.Filmi çok sevmiştim çıktığımda ama sinema dergisindeki engin ertan yazısında filmi tam olarak anlayabilmek için web sitesine girmek gerektiği gibi cümleler yazıyordu.Dolayısıyla filme olan sevgim yerlebir oldu.Bu saçmasapan bir mantık!Bu yönüyle film benim sinemada en çok karşı çıktığım şeyin yanında duruyor:Bilmeden anlayamazsın!Zaten bu yönüyle lynch in tam karşısında duruyor!
Şirinler geyiği müthişti unutmadan:)

pan
pan
Forum Manager
2,664 posts
Jul 29, 2003, 09:52 PM#5010

bence çok iyi kotarılmış bir film. son iki üç yıldır seyrettiğim en iyi filmlerden biri. bu adamın yani richard kelly'nin donnie darko'yu senaryo olarak yazdığında 15'li yaşlarında olduğunu filmi çektiğinde 25-26 yaşları civarında olduğunu öncelikle anımsamalıyız. alıştığımız standartta bir film değil. normalde bir filmi izlersiniz ve orada herşey biter. yani filmle ilgili edinebileceğiniz herşey anlatılmış farz edersiniz. richard'cığım ise böyle düşünmemiş; ne de olsa yeni kuşaktan. "internet dediğimiz teknolojiden de faydalanayım. hikayeyi çift fazlı anlatayım" demiş. tabi böyle olunca https://www.donniedarko.com 'u adamakıllı tosmadan filmi çok iyi anladığınızı iddia etmemeniz tarafımdan tavsiye olunur. yav gerçekten çok iyi film bu be. hem Richard'a hem Drew ablaya helal olsun.

CA
caggins
472 posts
Jul 31, 2003, 03:36 PM#5088

siteye girmek gerekmez

daha once de soylendigi gibi film tek basina varolabiliyor bu nedenle site hos bi ayrinti o kadar. filmin bu kadar farkli ve sasirtici olmasinin temel nedeni senaryosu. senaryonun buyusu ise olaylari ve karakterleri kesiştirmesi ve olaylara getirdigi açiklamar. bu anlamda altindan kalkilmasi zor bi şeyi basardigini dusunuyorum ve bu bana kacinilmaz olarak "Manolya"yı hatirlatiyor. daha once filmi Lynch vari bulan biri vardi. "blue Velvet" i dusundugumde bu fikre kesinlikle katiliyorum. "Blue Velvet" ta yaratilan kasaba atmosferi ile Donnie Darko da yaratilan arasinda ortak noktalar var; rsatlantıların neden oldugu buyuk cözülmeler. olayların nedensellik icinde gelismesi ve dusunulenden daha fazlasına neden olmasi gibi. ayrıca boyle bir senaryonun altından kalkmak her yigidin harci degil kelly nin ilk filmi olmasina dikkat helal olsun.

SI
sinemagus
56 posts
Aug 06, 2003, 07:08 PM#5297

Gretchen: Donnie Darko? What the hell kind of name is that? It's like
some sort of superhero or something.
Donnie: What makes you think I'm not?

pan
pan
Forum Manager
2,664 posts
Aug 06, 2003, 10:44 PM#5303

internet sitesine girmek gerekir

"film kendi başına da varolabiliyor" söylemine üzülerek katılamıyorum. kelly bu hikayenin yaratıcısı ve anlatıcısı olarak koskoca bir site yaratmışsa, bu siteye filmin içinde geçen çok önemli detayların asıl açıklamalarını doldurmuşsa bunu gerekli gördüğü içindir. bir ayrıntı olsun diye değil. ki site gerçekten bir ayrıntı olmanın çok ötesinde bir dizayna sahip olduğu için yılın sitesi seçildi. kalkıp da bir seyircinin " yok baba o siteye ne gerek var. o sadece minik bir ayrıntı. sen filmle de güzel bi hikaye anlatmışsın işte" demesini anlamsız buluyorum. adam hikayeyi kendi istediği gibi anlatmışsa biz bunu yadsıyıp hikayenin işimize gelen tarafıyla yetinemeyiz. hatta sonra tutup yetindiğimiz tarafını lynch'le de özdeşleştiremeyiz. film anlatımı ve mesajları açısından pek çok yere çekilebilecek şekilde kurgulanmış. yani yönetmen bir çeşit "bunun sonunu siz tahmin edin" oyunu oynamış. daha sonra da bakalım doğru tahmin edebildiniz mi? yi görebilmeniz için siteyi önünüze koymuş. filmin okumalarının pek çok yere çekilebileceğini hem kendi algınızla hem de imdb'nin sitesindeki forumlardan takip edebilirsiniz. yine de ısrar edenlere bir şey söyleyemiyeceğim. özgür irade yasası diye bişi var tabi.

CA
caggins
472 posts
Aug 07, 2003, 01:29 PM#5310

bence bir filmi sinemasal acidan bir deger haline getiren sey o filmin baslibasina bir film olmasidir ki ben donnie darko nun boyle bir film oldugunu dusunuyorum. Ayrica kendin de belirtmissin bazi seylerin aciklamalarini getiriyo diye ama bunu sende cikarabilirsin ki dusununce yapilabiliyo sadece cok gondermeli karisik bir film olmasi insanlari siteye itiyor bence kellye de sorsan siteye girmek bir sart degil zevk meselesidir bence cunku kimse filminin sitesiyle anlam kazanmasini istemez. ayrica siteye bende hayran kaldim gercekten cok guzeldi buna lafim yok.

You need to log in to post a reply.