Skip to content

Donnie Darco

22 replies · 1,096 views

pan
pan
Forum Manager
2,664 posts
Aug 07, 2003, 02:03 PM#5311

caggins'e

cümlene bence diye başlamışsın ki buna diyebilecek herhangi bir şeyim yok. çünkü öznel fikrini eleştirmek haddim değil. diğer yandan bu filmi, sitesini iyice incelemeden önce anladığını iddia ediyorsan senin oldukça üstün zekalı bir deha olduğunu düşünmeye başladım. ilerde de bu zihin açıklığının devamını dilerim. bu konuyla ilgili daha fazla bir şey yazmayacağım. okuyanlar filmi izleyip kendileri karar versinler.

SI
sinemagus
56 posts
Aug 08, 2003, 11:43 AM#5344

ben site konusunda bu kadar da iddiali diilim sanirim. site olmasaydi da filmi çok begenirdim yani. burada sitenin kattigi sey filmin dünyasinin içine daha çok girmeni saglamak sadece. bay kelly eger sitedeki içerigin bu kadar önemli oldugunu düsünse filmin içine katardi gibi bir karsit fikir de gelistirilebilir üstelik. ayrica yine bay kelly'nin projeyi üretirken sunmak istedigi fikrin bir kismini farkli bir mecradan vermek gibi bir kaygisi oldugunu da sanmiyorum, tabii bunu bilemeyiz. ama filme çok sey kattigi da inkar edilemez kesinlikle, en azindan atmosferine katkisi büyük.

CE
cenkozgen
64 posts
Aug 08, 2003, 01:01 PM#5348

arkadaslar zor bi şey istediğimin farkındayım ama yine de istiyecem....biri yada birileri şu site de olup bitenleri anlatabilir mi?

CA
caggins
472 posts
Aug 08, 2003, 10:42 PM#5371

bak http://www.donniedarko.com a giriyosun ve inceliyosun daha sonrada istersen beğenip beğenmediğini yazıyosun ve tartışmaya oradan giriyosun.

şifreler.
1.level sparrow
2.level smurf
3.level breathe

sıralama degişik olabilir. bi de rose vardı bi yerlere yazılan. bakarsın bulursun artık o kadarınıda

FA
faust
41 posts
Aug 15, 2003, 07:38 AM#5452

Beyler, tanıdık geliyor mu...

All around me are familiar faces
Worn out places, worn out faces
Bright and early for their daily races
Going nowhere, going nowhere

80'ler sonuna da uyar, Amerikan banliyösüne de uyar, orta sınıf burjuvasına da uyar, her türlü sahte dünyaya uyar...

En güzel de Donnie Darko'nun sonuna uyar

Martin Mystere
Martin Mystere
1,621 posts
Aug 28, 2003, 03:51 PM#5596

AMERİKAN ÇİRKİNLİĞİ: DONIE DARKO

amerika'da (ya da "modern" herhangi bir yerde) kafaniza bir gece ansızın bir uçak motoru düşerek ölmeniz olasılığı hiç yok değildir. Bu olasılıktan ne kadar hastalıklı görünürse görünsün bir uyurgezer olmanız ve az önceki uykunuzda tavşan kılıklı bir yaratığın (frank) 28 gün bilmem kaç dakika sonra hayatın sonulanacağına dair kulağınıza fısıldayacağı şeylerden dolayı gittiğiniz ve mahallenin en zengin amcalarını golf oynadığı sahada sabaha karşı uyanmanız olasılığı ile kurtulabilirsiniz. Çok mu saçma? Bu filmde anlatılan Amerikan toplumunda yaşıyorsanız hiç de değil. Basbayağı neredeyse herkes bir anlamda "hastalıklı" ya da ciddi sorunlarlarla yaşamaya çalışıyor. (liselerde onca insana kurşunu kimler hangi nedenlerle, nasıl yağdırdılar dersiniz?)

Okul, aile, kardeşler, sevgili, arkadaşlar her şey tıpkı bir ergen filmi karakterleri gibi ve en fazla onlar kadar gerçek ve aynı anda en az onlar kadar yapmacık ve o kadar da amerikalı.

Film zekice bir senaryo etrafında dönüyor. ancak yapmaya çalıştığı senaryo yazarının (aynı zamanda yönetmen) izleyici ne kadar sıradışı ve zeki hikayler yazabileğinin bir kanıtı değil. Hikaye mesele için sıradan bir fikir sadece. Önce ne söylemek istediğine yoğunlaşmış ve bu söylemek istediğine uygun bir hikaye geliştirmiş bir yazarın (yaratıcının) anlattıkları var karşımızda. (evet lynch'e bu anlamda cok benziyor)

İyice basitleştircek olursak: Bir gün kafanıza bir uçak motoru düşerek (ya da oturduğunuz kafede tepedeki inşaattan kopup düşen koca taş parçası... bkz: sadi konuralp'ın hala düşündükçe insanı çıldırtan ölümü) ölmeniz gayet mümkün bir olasılık.

Bir gün sırf hastalıklı (sırf bu yüzden belki de "sıradan") bir amerikalı olduğunuz ve dolayısı ile uyurgezerliğiniz sayesinde bu saçma sapan ölümden kurtulabilirdiniz. Amerika'da böyle bir hastalıktan kimse uzakta değil.İşte kanıtı: Donie Darko filmini bir izleyin. Zaten filmin anlattıklarının benzerlerini daha başka filmler de anlatmıştı. Bkz. teenfilmleri, bkz. bu filmin bence kankardeşi amerikan guzelligi... vs. vs...)

AN
anarsizofren
24 posts
Aug 01, 2004, 09:07 AM#13632

filmde ergenlik çağında kafasını çalıştıran çoğu gencin farkettiği sorunlar var ama film bundan ziyade çok katmanlı ama bu katlardan hiçbirine yoğunlaşmamış zaten lise çağında şekillenmişse bu normal...

benim ilgimi figüranlarda çekti örneğin donnie'nin babası, arkadaşları, okuldaki kabadayılar,fizik öğretmeni vs.

Zengin içerikli ve çok yönlü bir film olduğundan kendini sürekli izleten bir esnek bir film...richard kelly'i kıskandım hakkaten

EL
eliza bennet
396 posts
Aug 02, 2004, 12:24 PM#13654

Bende katılıyorum bu filmi beğenen kitleye. Ayrıca Jake kardeşim döktürmüş Donnie Darko rolünde - onunda adı geçsin bahane ile.

Evet Ms.Barrymore'a da helal olsun- aferim.

You need to log in to post a reply.