zaman yolculugu
26 replies · 513 views
zaman yolculugu
izledigim filmler arasinda beni en çok heyecanlandiranlar hep zamanla ilgili filmler olmustur herhalde. sayacak olursak, bir kalemde back to the future, time bandits, terminator, 12 monkeys ve donnie darco gibi bomba filmlerden bahsedebiliriz ki bu sayi rahatlikla artirilabilir. bu filmlerin hepsi ayni mantikla da islemez üstelik. bazilarinda bir zamanda sadece 1 kisi bulunabilirken, bazilarinda da bu sayi sonsuza dek artabilir. kisacasi her zaman filmi, zaman yolculuguyla ilgili tartismasini da yaninda getirir ki bu da harika bir olaydir. eh burasi da forum olduguna göre, zaman filmleri konusunda "önden buyrun" diyorum...
En son zaman yolculuğu temalı izlediğim film başarıız bir time machine uyarlamasıydı bkz. zaman zamazingosu by dopey
Kötü mü iyi mi tartışılır ama Bill and Ted's Excellent Journey eğlenceli bir zaman yolculuğu filmidir.
Back to the Feature serisini her zaman el üstünde tutarım. İkincisini diğrelerine göre biraz kötü bulsam da (bazılarının favorisi ikincisidir) seri mükemmel bir üçlemedir.
12 monkeys bence iyi bir zaman yoculuğu filminden öte iyi bir bilimkurgu, çok iyi bir filmdir. Hatta kendi adıma doksanların ikinci yarısında sinemada izlediğim filmlerden beni en çok etkileyen 3-5 filmden biri olduğunu söyleyebilirim.
Planet of the Apes süprizli bir zaman yolculuğu filmidir aslında. Seyirci filmin sonuna kadar zaman yolculuğu filmi izlediğini bilmez.
Aslında başka bir yazının konusu da olabilir ama zamanı film içinde bölen filmler yeme yanında yat tarzında tatlar bırakır bende. Memento, Irreversible, Pulp Fiction yeni örnekler. Bir de çok önceleri seyrettiğim Dennis Quaid'in oynadığı DOA vardı. Filmin başında admaın öleceğini öğreniyorduk sonra da 24 saat içerisinde başından geçenleri ve zehirlenme nedenlerini.
12 maymun ve gelecege donus en bi super kral olanlardir. bugun aslinda dundu de super kraldir.
sirf gary oldman var diye gittigim lost in space filminde de bi zaman kaymasi olaylari vardi ama tam hatirlamiyorum. boktandi zaten film.
bi de zamani durduran bi kiz vardi eskiden trt'de bi dizide. babasi uzayli, anasi dunyaliydi. isaret parmaklarinin uclarini birbirine degdirince duruyodu zaman. cok kasmistim ben de yapacam diye olmamisti hic.
Zamanda yolculuk
Bu konu beni de hep buyulemistir, herhalde en buyuk fantezimin kendi kucuklugumle konusmak olmasindandir...
Diger arkadaslarin bahsettigi filmler arasinda Gelecege Donus serisini cok etkilenerek izlemistim, hala paraya kiyip DVD 3'lemesini alayim mi diye dusunuyorum.
Tam zaman seyahati sayilmaz ama, Frekans filmindeki baba ogul konusmalari da cok heyecanlandirmisti beni, cok hosuma gitmisti...
Selamlar,
Bertay
Son yapılan versiyonunu pek beğenmesemde Maymunlar Cehennemi özellikle de serinin ilk bölümü (özellikle de final bölümü) zamanla ilgili filmler açısından başarılı bir yer tutar. Yine tam anlamıyla zamanla ilgili olmasa da Kubrick' in 2001 Uzay Macerası filmi filmin başındaki zaman geçişi ve filmin final bölümü açısından baktığımızda önemli unsurlar içermektedir zaman açısından. Bu konuda bir başka aklıma gelen film de jodie foster ın oynadığı ''CONTACT'' filmidir. Bu filmin özellikle final sekansının Kubrick in 2001 ne bir gönderme olduğunu düşünmüşümdür ve yine zamanla ilgili ilginç şeyler içerir özellikle filmde kullanılan makinenin bir nevi zaman makinesine benzetilmesi( zaman makinesi gördüğümden değil bu çıkarımım sadece H. G. WELLS' in zaman makinesi tasarımıyla alakalı olduğunu düşünmem ve benzetmemden kaynaklanmaktadır) de filmde zaman ögesine değinildiğinin bir göstergesidir bence. Bir de sanırım 2-3 sene önce sinemalarda oynayan ''Frekans(Frequency)'' filminde zamanda bir geriye dönüş sözkonusuydu her ne kadar Hollywood ölçütleri içinde yapılan ve filmden bize çok şey kalmayan bir film olsada ben yine de pek fene bulmadığımı söylemek isterim :D
geleceğe dönüş üçlemesinin yeri çok ayrı olsa da(benim favorim hep ikinci film olmuştur, nedeni de çok açık heralde, gelecek tasarımı hakkında birşeyler ilk kez karşıma çıkmıştı), son zamanların zaman yolculuğu donnie darko 1 numara oldu kafamda. filmde geleceğe dönüşten bahsedilmesi de çok hoşuma gitmişti. so futuristic!
bi de bill&ted's journey'de hep yarılırım, zevk işte.
hep mantık hataları bulmaya çalışırdım bu filmlerde, bi de başka başka olasılıklar, olabilecekler. kafamı çalıştırırlardı yane hep.
yojimbo kardeşimle dün seyrettiğimiz groundhog day'i de zaman kavramı üzerine yapılmış filmlerin arasına eklemek isterim. hatta baş köşelerden birini alırmış. bunca zaman nasıl ıskalamışız...
Bir de "Quantum Leap" dizisi vardır. Zamanda yolculuk yapıp başka insanların vücutlarına giren ve onların hayatlarındaki sorunları çözmeye çalışan bir karakterin yolculuğudur. Tabi bu arada adamın asıl amacı kendi zamanına dönmektir. Çok keyifli bir diziydi diyebilirim... (not: ilk sezonunun DVD seti Amerika'da bu ay içinde çıkacakmış;)
tabi A kid in king arthur's court filmini de unutmamak lazım. çocuk taaa nerelere zaman yolculuğu yapıyordu di mi? filmi pek tutmasam da zaman olayıyla ilgili olduğu için yazmak lazım.
son noktayı da ünlü ve manyak ve uçuk ve korkunç ve animasyon bir isimle koyayım bari.
Clementine: Kendileri zaman yolculuğunun haslarındandır, di mi? Afarın, devam edin:p
bakın aklımda zamanla ilgili bir film var ama ismini hatırlayamıyorum. adam çok kötüdür. yalnız yaşamaktadır. çalışanlarına kötü davranan zengin bir adamdır. böyle melekler adamı kendi geçmişine, geleceğine ve şimdiki zamanına götürürler. halini gösterirler, sonra adam değişmeye karar verir. böyle bi filmdi. ünlü bi hikaye olduğunu da biliyorum ama isim yok...
halla bu gelege donus filimi hepimizin merakla izledigimiz o zamanın teknolojisine gore yapılmıs en guzeli ama birde turk sinemasını yapmıs oldugu filimler var sadri alısıgın ve cuneyt arkının filimleri zamanımıza gore baktıgımızda komedi filimini andırıyor ama yine o zamana gore yapılan iyi filimlerden biri sizinde bildiginiz filimler vardır siz ne dusunuyorsunuz gelecekle ilgili yeilcamın yaptıgı filimler hakkında ...
**ben seni düsündügüm kadar sen hic seni düsündügümü düsündün mü **
Zamanda yolculuk aynı anda hem ürkütücü hem de heyecan verici bir fikir..zamanda yolculuğun,zamanı ileri ve geri sarmanın,eş zamanlı boyutların varlığına tamamiyle inanıyorum;her ne kadar somut anlamda kanıtlanamasada.Back to The Future,Donnie Darko,12 Monkeys gibi filmlerde kurulan zaman mantığı o kadar etkileyicidir ki inanmamak elde değildir.En azından benim için böyle.
Zamanda yolculuk şimdilik sadece teoride kalsa da, ve fiziksel olarak olabilirliği düşük bir ihtimal gibi gözükse de, geçmiş ve geleceği doğru yerden doğru araçlarla görme olanağının varlığı,yani bir nevi ruhsal bir yolculuğun mümkün olması,bu tarz filmlerin içten içe sırtını dayadığı bir ağaç diye düşünüyorum.Ve aynı zamanda esin kaynakları.
Geçmiş,bugün ve gelecek doğrusu üzerindeki sonsuz zaman dilimleri,bu dilimlerin her birindeki sonsuz olay örgüleri,o örgülerin her birindeki sonsuz neden ve sonuç bağlantıları,o bağlantıların her birinde yer alan sonsuz kişiler,ve o kişilerin her birindeki sonsuz üçgen,kare ve yuvarlak...
Bu anlamda düşünüldüğünde,aslında zamanda yolculuk fikrinin oldukça hayalci olduğunu söylemek mümkün,eh ama benim gibi deliler de var işte.
800bin
Ben 2002 versiyon "The Time Machine"deki hayalgucune de hayran kalmistim. 800bin yilindan otesine giden baska film var mi :) Iste 800bin yilindan bir sehir size. Bu evlerin kanatlari yere paralel yavas yavas donuyorlardi ve cok hos bir goruntuydu. Filmde gokyuzunde ayin parcalanmis hali de vardi, o sahne de cok hostu ama onu bulamadim.

paranoidandroid wrote:
çalışanlarına kötü davranan zengin bir adamdır. böyle melekler adamı kendi geçmişine, geleceğine ve şimdiki zamanına götürürler. halini gösterirler, sonra adam değişmeye karar verir. böyle bi filmdi. ünlü bi hikaye olduğunu da biliyorum ama isim yok...
a christmas carol. elemanın adı scrooge. film bayağı eskiyse şu olmalı: http://www.imdb.com/title/tt0044008/
zaman yolculuğu filmlerinin kanımca en iyisi la jetee ve 12 monkeys olmakla beraber, bunların içinde daha genel anlamda zaman temasına derinlikle bakan yoktur pek. zaman yolculuğu filmleriyle ilgili yazım şurda: http://www.sinefil.org/forum/viewtopic.php?t=1575
zamanı kurgusal bir oyun olarak kullanan memento, pulp fiction gibi filmler arasında güzel işler vardır ama bu da biçimden ibaret neticede.
zannımca zaman ve geçmiş temalarını en derinlemesine sunabilen kubrick olmuştur. zaman-mekan sınırlarının, boyutların aşılması denemesi olan 2001 bu açıdan en çarpıcı olanıdır. çok açıdan incelenebilir. örneğin insan türünün geçirdiği farklı devirler, monolit merkez alındığında tek bir düzlem haline geliceği için bu boyutta zaman yokolur.
dr. strangelove, teknolojik olarak hızla ilerleyen insanoğlunun aslında zamanda geriye gitmesi üzerine bir filmdir. bunun için kubrick filmini enfantil döneme ait, ama daha çok primitif insanı çağrıştırıcak şekilde cinsellik, yemek gibi ilkel/temel dürtüleri ifade eden göstergelerle donatmıştır. ayrıca karakterlerin mimikleri, yüz/vücut ifadeleri ve dil kullanımı da ilkel insanı çağrıştırır.
2001'in tersine çevrilmiş hali denebilicek shining de - bu arada filmin her yerinde 2001 sayısına ulaşılıcak sayı oyunları vardır - zaman teması açısından önemlidir. bu filmdeki konu, metafizik güçlerden çok, farklı zaman düzlemlerinin üstüste binmesi temellidir. daha çok şey söylenebilir.
Last edited: Dec 24, 2004, 07:48 PM (1)
You need to log in to post a reply.