muhtesem finaller
20 replies · 428 views
muhtesem finaller
öyle bi baslik ki bu sinefiller, yaz yaz bitmiycek eminim.
açilma sebebi de geçenlerde cnbc-e'de yayinlanan "blow out".
kendisini muhtesem finalinden dolayi tebrik ediyor, heyecanla katilimlarinizi beklioruz...
çogu de palma filminin finalinin iyidir.. geçenler de vcd den kiralayıp tekrar izlediğim **carlito's way carlitonun yolu* ** (FİLMİ İZLEMEMİŞ OLANLAR OKUMASIN .. DAYANAMAYIP ANLATIYORUM FİNALİ)..filmi tekrar mest ettibeni zaten iyi bir film ağzımız açık izliyoruz sean penn ve al pacinonun takdire şayan performansları gözümüzü kamaştırıyor.. filmin son 15 dakkası ise (filme göre carlito'nun son 5 saati) sinema dersi .. carlito 4 italyan mayfası elamanın öldürüyor.. sean penn e tuzak kuruyor.. kovalıyor koşuşturuyor.. herşey sevgilsi ile bahamalara gidebilmek için.. bütün olasıkları hesaplamaya çalışıyor.. ama olmuyor .. carlito iç sesini bizimle paylaşıyor.. iste muhteşem finalden bir alıntı..
--*If you can't see the angles no more, you're in trouble-----ölmek üzere sevgilisi başında ağlıyor.. bezmişliği beynimize doluyor..calito konuşmaya devam ediyor..
--Don't take me to no hospital, please. Fuckin' emergency rooms don't save nobody. Som-bitches, always pop you at midnight, when all they got is a Chinese intern with a dull spoon. *
zamanının dolduğu söylüyor gözlerini bir afiş çeviriyor. afiş canlanıyor.. gail -sevgilisi afişin içinde dans ediyor...,
bize sadece "tanrım ne final ama" demek kalıyor...
devam edeceğim ... daha güzel finaller var anlatılacak
Süprizli finaller veya kahramanımızın filmin aslında kaybedeni olduğunu anladığı finaller heyecanlandırır beni:
Verbal Kint=Kayser Soze USUAL SUSPECTS
Charlton Heston+1 adet afet+1 adet at+1 adet Özgürlük heykeli=MAYMUNLAR CEHENNEMİ
Silahına davranmaya hazır İYİ+Silahına davranmaya hazır KÖTÜ+Silahına davranmaya hazır ama silahında kurşun olmadığının farkında olmayan ÇİRKİN+Ennio Morricone müziği+gözden göze kesmeler= IL BUONO, IL BRUTTO, IL CATTIVO
Hapiste bir William Hurt+Plajda güneşlenen William Hurt'ün hapiste olmasının nedeni taş gibi bir Kathleen Turner=BODY HEAT
Al Pacino+makinalı tüfek+malikaneyi basan 50 kadar adam+delik teşik olmuş bir Al Pacino yani Tony Montana+Amerikan rüyasının hazin sonu=SCARFACE
Aslında polis olduğunu söyleyen Mr. Orange+hep koruduğu Mr. Orange'ın aslında bütün olanların sebebi olduğunu öğrenen ve büyük bir hayalkırıklığı içinde olan kızgın Mr. White+garajı basmış eli silahlı birkaç polis+silahların patlamasıyla kararan ekran=RESERVOIR DOGS
Patlayan ve çöken binalara tepeden bakarken el ele tutuşan Narrator ve Marla Singer+"You met me at a very strange time in my life." repliği+alttan alta giren Pixies "Where is my mind?"=FIGHT CLUB
şimdilik tabii....
Cok sakincali bi baslik bu aslinda. Filmleri izlememis olanlar kesinlikle ugramamali bu basliga :) ben de kendimi tutamiycam ama...
12 maymunun finali de muhtesemdir. hele o goz goze gelinen sahne yok mu...
Bir de sinemada bana hassiktiiir dedirten super bir finali vardir Pitch Black'in. Iki ana karakterimiz vardir. Azili sucluyu oynayan Vin Diesel ve tas gibi bir pilot. Yarasa / Alien karisimi yaratiklarin oldugu bir gezegenden kurtulmaya calisirlar. kurtulmak uzerelerdir de. basarilarini kutlamak icin son bir sarilma, ask dolu bakismalar... Derken ete saplanan birseyin sesi, ne olduguna anlam vermeye calisan saskinlik dolu bakismalar ve yaratigin agzinda yukselmeye baslayan guzel pilot. hastasiyim ben bu finalin.
Blade Runner "Directors Cut" finali de bu listede olmali mutlaka. Directors Cut ama. Ilk izleyisimde oyle sevinmistim ki "evet ya iste burda bitmeliydi zaten bu film" diye bagirmistim kendi kendime :)
Being John Malkovich'in sonunda da epey kotu hissetmistim kendimi. O caresizlik cok kotu bisey. "Baska tarafa bak. Baska tarafa bak. Baska tarafa bak. "
The Others var tabi bi de. "This house is ours"
İzlediğim en iyi final Kayıp Otoban ınkidir.Fred in kişilik boğulması ve inanılmaz müzik.Ayrıca yine Lynch in Eraserhead inin sonu da muhteşemdir.
Haneke nin piyanist i,Weir in Truman Show u ,Lyne in Jacob's Ladder ı da inanılmaz finalleriyle aklıma yer etmişlerdir.
boyle bir baslikta vercegim ilk final antoniaoni'nin blow up filmi ve arkasindan da elbette de palma abimizin bu filme selam caktigi blow out filmi olacaktir. blow out filmi tam bitti ve olmaz boyle salak final derken bitirici vurusu gercekten cok agir olmus filmin. bogazima soye bir yumruk saplandi o anda..
blow up filmininbence efsanevi finali icin de alternatif bir senaryo yazmis bulunuyorum... burada anlatmaktan cekinmiyorum. benden once cekencek varsa da ceksin. en cok sevinirim:
filmin bslarina gelen pandomimciler vardi. kahramanimiz bir cinayeti gordugunu dusunmekte ama film suresince ne cinayetin "gercekligini" anlayabiliriz ne de sonucu... pandomimciler olmayan topla ve raketlerle tenis maci yapmaktadirla ve yine pandomimci olan seyirciler de maci heyecanla izlemektedirler. hayali top kortun disina cikar ve kahtamanimizin aykalarinin dibien yuvarlanir. herkes macin devam etmesi icin kahramanimizin topu atmasini bekler. o da atar. "gerceklik" uzerine sinema tarihinin en etkileyici finalleinden biridir bu benim icin. ben cekmek istedigim filmde soyle bir sey yapmak istiyorum: hayali top kahramanimizin ayaginin dibine gelir. herkes macin devam edebilmesi icin topu atmasini beklerken o topu alaksiz bir yere atar ve bska top olmadigi icin mac bitmek zorunda kalir....
Muhteşem lafı sanırım fazla gelebilir o yüzden etkileyici demek daha doğru olur benim açımdan ; etkileyici olduğuna inandığım iki final Radu Mihailianu' nun çektiği ve Türkiye'de de gösterime giren Train de Vie( hayat treni) ile Ben Hopkins' in Simon Magus' unun finalidir. Özellikle Hayat Treninin sonunda yönetmenin yaptığı bir kamera hareketi ve gösterdiği şey ağzımızdan okkalı bir küfür çıkmasına yol açar (en azından bende öyle olmuştu).
Bir filmin finalinin muhteşemliğinin iyi bir göstergesi de bence film bittiğinde sinemadan tabakhane istikametine kalkan insanların sayısıdır bu sayı ne kadar azsa film muhteşem finale biraz daha yaklaşmıştır denebilir. Yakın tarihli denecek bir örnek daha geldi şimdi aklıma Lars von Trier'in Dancer in the Dark( karanlıkta dans) da etkileyici bir finale sahiptir.
Dün akşam Sam Pecinpach'dan Wild Bunch'ı izledim. İzlediğim en iyi westernler arasında yerini alan film, final sahnesiyle beni dehşete düşürdü. Silahlı çatışmalı finallerde son noktayı eleman 70'lerde koymuş.
Bir diğer güzel sonlu western de Butch Cassidy and the Sundance Kid. Dışarıda onları bekleyen Bolivya ordusu, her şey yolundaymış gibi muabbetlerine devam eden Paul Newman-Robert Redford.... Gerisini söylemiyim,tadı kaçmasın.
Bu arada Capolla'nın Conversation'unun sonu da müthiştir. Evini darmaduman etmiş Gene Hackman, sandalyeye oturmuş saksafon çalıyor.
Unutulmaz sonlar iyidir be... Üstüne konuşuluyo işte
ving wrote:
Bir diğer güzel sonlu western de Butch Cassidy and the Sundance Kid.
kesinlikle katıllıyorum. film baştan sona favorim. ayrıca wim wenders adlı muhteşem insanın "a million dollar hotel" filminin son sahnesi süperdi. tom tomun intihar edişi...bono nun muhteşem müzikleri..."love can never be portrayed same way as a tree, the sea, or any other mystery it's the eyes with which we see it's the sinner and the saint it's the light inside the paint..." Tom Tom (Jeremy Davies) to Eloise (Milla Jovovich)
off yani..bu arada bu başlık bitmezki...
kieslowsky/tykwer - heaven
helikopter yukselir, yukselir, yukselir...
tykwer'in çok tinsel-dinsel işi. vinç'li çekimlere kafayı acaip şekilde takmış kendisi. ribbisi-blanchet ikilisi de dazlak kafaları ile tapınak maymunlarından farksız. filmin sonunda adem&havva'ya dönüşüyorlar zaten. bu abi de gidici görünüyor, kendine gel tykwer!
Deliyürek Bumerang Cehennemi...
Miroğlu direksiyonu Zeynepe bırakır, bazukayı hareketli araçtan salar ajan smithin üstüne...
You need to log in to post a reply.