Skip to content

Japon Sineması

23 replies · 779 views

VI
ving
Super Moderator
876 posts
Mar 25, 2003, 02:54 PM#1924

Japon Sineması

Açıkça söylemek gerekirse Japon sinemasının ikon yönetmenleri Kurosawa ve Ozu'nun filmlerinden fazla haz almam. 7 Samurai, Yojimbo, Ran, Kagemusha'yı bi yana koyarsak Japon sinemasından 60 ve 70'lerden gelen örneklerinden "Vay be" diyebileceğim filmler izleyemedim. Hollywood harici bi ülke ekolü seç deseler İtalyan sinemasını her zaman tercih ederim.
Ama bu durum 90'lar Japon sinemasından örnekler seyrettikçe değişiyor. Son zamanlarada hangi Japon filmini zilesem "Vay be" demeye başladım. İst. festivali sağolsun Takashi Kitano ve Takashi Miike gibi 80'ler ve 90'lara Japon sineması adına damgasını vurmuş yönetmenle tanışmamı sağladı. Kendi adıma Kitano'dan Violent Cop, Miike'den Audition bu ikiliden seyrettiğim en iyi filmler.
Anime-Manga olayı zaten yıllardır merakımı çekiyor. Akira, Ghost In the Shell, Perfect Blue, Blood-The Last Vampire, Ninja Scroll, Metropolis gibi örnekler insana sıkıntılı zamanlarında ilaç gibi geliyor.
Hideo Nakata'nın Ringu filmleri son 5 yılda korkutmayan korku filmleri arasında beni "zıplatan" bi filmler oldu. Şimdi de elime ileride Sam Raimi'nin Hollywood versiyonunu çekeceği Ju-On: The Grudge diye bi film geçti. Sıkı korku izlemek için de artık Japon filmlerini takip edeceğiz.

Bu arada İstanbul Film Festivali'nde geceyarısı sinemasında bu sene Miike'den Dead Or Alive 2 ve 3 var. Birincisi muhteşemdi, kaçırmayın.

DO
dopey
914 posts
Mar 25, 2003, 09:51 PM#1934

çin işi japon işi deyip te geçmemek, üstlerine atlamak lazım. kafaları bi nebze kırık insanlara çok güzel açılardan yaklaşılıyor. ve biz olgun kafalılar büyük hazlar alıyoruz bu filmlerden.

ving'in dediklerine tamamen katılıyorum ve bişey eklemek istiyorum saamuray fiction diye bir filmin fragmanını izledim. isminden ded anlaşıldığı gibi pulp fiction samuraylar zamanına uyarlanmış versiyonu(sanıyorum) izleyen gören duyan hisseden oldumu bu filmi ?

VI
ving
Super Moderator
876 posts
Oct 01, 2003, 08:30 AM#6100

battle royale - director's cut bu seneki film ekimin'de geceyarısı sinemasında. imkanı olan varsa kaçırmasın derim ben. ikincisi de çekiliyomuş...

CA
caggins
472 posts
Jan 18, 2004, 12:11 PM#7836

battle royale süperdi. Çok ilginç bir fikir yeni izledim çok beğendim. Japonlar hakkında çok bir fikrim yok ama neredeyse adamların tüm filmlerinde okulla ilgili bazı sorunlar oluyor ya da araya sokuşturuluyor. Sanırım hayatlarında önemli bir yer tutuyor. Bir de tiyatro. Gençlikle ve eğitimleriyle ilgili bir sorunları olduğunu düşünüyor olabilirler tam bir fikrim yok olan varsa paylaşsın.

SH
shattimento
311 posts
Jan 19, 2004, 10:39 AM#7860

Şimdi çok zor ve disiplinli bir eğitim döneminden geçiyorlar ve özellikle yeni nesil bunu çok eleştiriyor,olaya ciddi bir tavırları var ve her platformda-sinema dahil -gündeme getirmeye çalışıyorlar.

Eski kuşak ise yeni neslin geleneklerden kopmasını, batıya daha yakın olmaları,onlar gibi giyinmeleri,saçlarını onlar gibi kestirmelerini,onların müziklerini dinlemelerini,aileyi 2. plana atmalarını eleştiriyorlar.Ve kötüye doğru gittikllerini düşünüyorlar.

Bir de,
Japon sinemasının öyle bir yapısı var ki, tamamen hayal ürünü olan bir filmde bile araya Japonların günümüzde yaşadıkları bir sorun ile ilgili anekdotlar sıkıştırabiliyorlar. Battle Royal özelinde bunu yorumlayabiliriz.

Bununla en son Nakata'nın Karanlık Sularında karşılaştım. Küçük kızın banyo küvetinde yaratık tarafından boğulmaya çalışıldığı sahne vardı.
Sonradan öğrendim ki Japonya'da deprem sırasında yangın ihtimaline karşı insanlar küvetlerinde sürekli su bulundururlarmış ve Japonya'da ev kazası ile gerçekleşen çocuk ölümlerinin çoğu çocukların küvette boğulmaları yolu ile oluyormuş.

AL
alkazar
1 posts
Aug 20, 2004, 01:37 PM#14163

eski japon filmleri

dersu uzala ve rashamon bence kurusowa'nin en iyi iki filmidir bunun yaninda onibaba diye Kaneto Shindô'nun bir filmi vardirki cok onemli bir filmdir benim acimdan. Turkiyeye gelmemis olan uzumaki'de gecen sene seyrettigim ilginc bir filmdi.

CO
costanza
314 posts
Aug 23, 2004, 12:20 PM#14232

ving kendi açısından baktığı için söylenebilicek birşey yok. ama şunu da belirtmek gerek; bir ülke sinemasıyla ilgili genel bir değerlendirme yapılıcaksa heralde bu tek tük auteurler üzerinden değil de, hangi dönemlerde stüdyolar ve genel seyirci arasında nasıl eğilimler oluştuğu üzerinden yapılır.
yani bu sinemanın 60lı, 70li yıllarından bahsederken kurosawa ve imamura - hayır, ozu ve mizoguchi değil, onlar 50leri temsil eder - için ayrı bir paragraf açılabilir ama asıl olarak o yıllarda hangi türlere rağbet gösterilmiş, genel görüntü neyi gösteriyor, bunlara bakılır.
örneğin kurosawa dışarda festivallerle tanınırken japonyada ilgi görmez, sevilmezdi bile. ayrıca onun ünlü samuraylı, kılıç şakırtılı filmleri japon sinemasında 50lerde revaçtaydı ama 60ların başlarında kayboldu. şu halde bu sinemanın bahsettiğiniz dönemlerini değerlendirirken kurosawa, imamura gibi isimler üzerinde durmak doğru olmaz.
bu, japon sineması açısından üzücü bir başlık oldu. bahsedilen dönemin hakkını veren çıkmadı, oysa bu sitenin ismi sinefil olarak geçiyor. bir tek kanadadan bir arkadaşımız gayet isabetli şekilde shindo'nun onibaba'sını anmış. yanına jigoku'yu da eklersek - elbette kwaidan vs..., 60ların başlarından kaydadeğer örnekler çoğaltılabilir -, sinemayla ilgiliyim diye geçinen ama japon korku sineması denince ringu öncesinden bihaber olan gençlerimize, japon sinemasında korku/fantazi geleneğinin ne kadar eskilere dayandığı hakkında fikir verebilir.
acıdır ki, aynı post-ringu "sinefil" kitlesi, asian extreme denince miike'den, çin'e geçirilmeden önceki hong kong sineması için de aksiyon/dövüş filmlerinden ötesini düşünememekte. şimdi imkansızlıklardan ötürü bu alanlarda yeterince film izleyememek ayrıdır, hele de internet çağında, bu sinemaların son dönem popüler olanları dışında önemli sayılan duraklarından bihaber olmak ayrıdır.
oysa mesela, belki dünyanın en uç korku filmleri, uzun bir dönem hong kong'dan çıkmıştır.
nasıl italyan sineması, şu ünlü auteurleriyle değil de, giallo gibi özgün türleri/alt-türleri sayesinde önemli bir ekolsa, japon sineması da batıdan çok farklı tarzda ürünler çıkardığı için önemli bir ekoldür. örneğin 60ların başlarından itibaren birçok stüdyonun erotik filmlere yönelmesiyle pinku eiga filmleri ortaya çıkmıştır. 60lar ve 70lerde hayli popüler olan bu türdeki filmler nitelik olarak batıda bilinen erotik sinemadan pek uzaktır ve uzakdoğu dışındaki seyirciye gayet de 'vay be' dedirtir. bir kere tüm bir japon sinemasında yoğun bir cinsel içerikli şiddet sözkonusudur. mesela hangi ülke sinemasında alt-tür olarak tecavüz filmleri - 'okasu!' ünlü bir örneği - ortaya çıkıp ciddi bir furya haline gelmiştir.
bunlar yeterince çarpıcı ama hadi, fazlaca bilinmezler. peki ya sadece aklıma gelen birkaçını yazıcağım, 60-70lerden şu beynelmilel şöhrete sahip japon filmleri çarpıcı değil midir: moju, violated angels (orjinalini çıkaramadım şimdi), nagisa oshima filmleri vs...?

EL
eliza bennet
396 posts
Aug 23, 2004, 02:22 PM#14240

costanza wrote:
oysa mesela, belki dünyanın en uç korku filmleri, uzun bir dönem hong kong'dan çıkmıştır.

Burayı biraz örneklendirebilir misin? Umarım uç korku filmi derken Human Lanterns, Untold Story, Dr.Lamb'ı falan kastetmiyorsundur. Uzman sayılmamakla beraber birkaç yıldır Hong Kong ağırlıklı uzak doğu filmi seyrediyorum ama Horror Hotline Big Head Monster (adına bakmayın lütfen ciddi ciddi korku filmi) dışında şöyle eli yüzü düzgün bir korku filmi seyretmedim Hong Kong'tan çıkan. Birkaç film adı verirsen bana çok faydası olur :)

CO
costanza
314 posts
Aug 24, 2004, 01:56 PM#14269

evet, o 3ü fazla ekstrem olmayabilir ama kastetiklerimle aynı gruptalar; seeding of a ghost, red to kill, devil's fetus, the rape after, female market, daughter of darkness gibileri kastettiklerim. tabii bunlar hong kongda korku ve gore'un en revaçta olduğu 70ler sonlarından 93-94e kadar olan dönemin ünlü örneklerinden birkaçı. o garip isimli -horror hotline...- filmiyse ilk defa duyuyorum.
o zaman siz çarpıcı korku filmlerinden bahsediyorsunuz, bense gore'dan bahsediyorum. korkutuculuk değil de ucuz gore efektleri, hatta bazen efekte bile gerek duymamak. ünlü bir anektod, centipede horror filminde, kadın oyuncunun ağzına canlı kırkayaklar dolduruluyor kusması için. örneğin evet, bunman (untold story) afallatıcı bana göre, yani o sonlardaki, 6-7 yaşında çocuğa uygulanan şiddet. ben bu tür bir çocuklara yönelik sahne başka filmde bilmiyorum açıkçası. yani bunlar 'uç' olmuyor mu? uç anlayışınız nedir?
80lerde sayısız grotesk hong kong korku filmi var. hong kong'un category 3 filmlerini siz de mutlaka biliyorsunuz, bu dönem korku filmlerinin çoğu bu grup içindedir ki hepsinin amerikadaki karşılığı nc-17 olurdu orda piyasaya çıksalar. ama bugün çoğunun dvdsi bulunmuyor. ben de pek izleyemiyorum doğal olarak bu 80ler filmlerinden ki imkanım olsaydı bile bulmam çok zor olurdu, nadir video kopyalarının peşine düşmedikçe.
ama zaten açık ki benim yazdıklarım genel bilgiler. yani 80ler hong kong filmlerinin en grotesk korku filmleri olduğu yıllardır kabul görmüş. elizanım, uzakdoğu için size göre ben hiç uzman sayılmam, yazıcak -az bilinen filmlerden- çok tavsiyem yok, izlemediğim ama korkuseverler arasında en çok konuşulan titleları derlemem mümkün ama film sayısı çok olduğu için ve nette yapılıcak ufak araştırmalarla aynı sonuçlara ulaşılıcağı için vakit kaybı olur.
bir hatırlatma, tabii yurtdışında asia extreme ürünlerine ulaşılabilicek birçok site vardır, asiandvd.com, tartanvideo.com gibi ama istanbulda rare video takası için http://www.videoland-tr.com/ adresinde bahsi geçen asya filmlerinden de birkaç tane bulunabilir.

Last edited: Dec 24, 2004, 07:38 PM (1)

ST
Strier
165 posts
Aug 24, 2004, 02:59 PM#14276

saçma bişey yazmışım pardon

EL
eliza bennet
396 posts
Aug 25, 2004, 08:09 AM#14289

Tamam şimdi ne kastettiğini anladım, sağol

Evet bizim korku filmi derken demek istediklerimiz farklıymış - senin yazdığın filmlerin olduğu alanlarda bende info sıfıra yakın :). Untold Story'yi de sadece ve sadece başroldeki Anthony Wong en sevdiğim oyunculardan biri olduğu için izledim - ne diyeyim pek midem bulanmadı ( Miike seyrede seyrede herşeye alıştık artık galiba - iyi mi kötü mü bu bilemeyeceğim ama) Wong kesinlikle döktürmüş aktör olarak - sıf onun için değdi Untold Story.

Ya birde yine Wong'un oynadığı Ebola Syndrome diye bir film var. O da senin mesajda bahsettiğin tarz gore vs. dolu bir film - izlediysen ne düşündüğünü iki satır yazarsan çok makbule geçer.

Bu arada Japon sineması "uç" film konusunda aşmış götürmüş - bende kendim izlemedim ama takip ettiğim internet sitelerinden birinde review'larını görmüştüm, link aşağıda filmler adlarının başın GP olanlar Devil's Experiment, Flowers of the Flesh etc.

http://kfccinema.com/reviews/horror/horror.html

videoland-tr'ı duydum ama orada takas olayı nasıl oluyor bir türlü çözemedim - sitede bunu açıklayan bir yerde bulamadım (vardır kesin ama ben görememişimdir her zamanki gibi) zira izlemek istediğim filmler var listelerinde.

Onibaba'yı epeydir merak ediyordum - yakın zamanda Criterion dvd'si çıktı ama çok pahalı - şu durumda ucuzlamasını beklemekten başka çare yok gibi görünüyor.

CO
costanza
314 posts
Aug 25, 2004, 11:42 AM#14296

bilgiler için teşekkürler. ebolayı duydum ama a. wong'un sadece untold storysini izledim ve çok kopuk, irkiltici bi adam. böyle bi sapık performansına rastlamış değilim, o aile katli falan. yani amerikan filmlerinin bütün ünlü manyaklarını toplayın, bu adama erişmez. hannibalmış, leatherfacemiş, wong'un yanında ancak reha muhtar kadar ürkütücüler.
videolandde takas yapmak için ist.daki adresinin falan olduğu bi bilgi maili, sitede en alttaki üyelik kısmını tamamladığınızda gönderiliyo. filmler takas dışında 4 milyona - kaset ve dvd, vhs rip vcd olarak genelde - alınabiliyodu en son. genel bilgi yine yukarda vid. nedir? linkinde var, elinizdeki çeşitli formattaki filmlerden konsepte uygun olduğunu düşündüklerinizi iletiyosunuz, uygun bulunanlarla istediklerinizi değiştirebiliyosunuz. zaten amaç satış ve paradan ziyade paylaşım için arşivin genişlemesi. sorularınız için ana sayfada yukarda iletişim linki var veya siteyle ilgilenen Murat Serkan'a tarums@yahoo.com mailinden de ulaşılabiliyodu.
gp, guinea pig'ler hayli kötü ünlü bi seridir bilindiği üzere. ben de izlemedim, o kadar da meraklı değilim açıkçası o tür şeylere.
tell me something - seven ve basic instinct karışımı bi film deniyo -, a tale of two sisters, junk, cure ve takashi ishii filmleri merak ettiklerimden bazıları, izlediğiniz var mı?
çok site var şu anda seçemicem ama forum olarak - biliyor olabilirsiniz tabii- ben de şuraya takılıyorum: http://www.horrordvds.com/vb3forum/forumdisplay.php?f=25
merak ettikleriniz cevaplanır burda.

EL
eliza bennet
396 posts
Aug 25, 2004, 02:19 PM#14302

costanza wrote:
tell me something - seven ve basic instinct karışımı bi film deniyo -, a tale of two sisters, junk, cure ve takashi ishii filmleri merak ettiklerimden bazıları, izlediğiniz var mı?

Tell Me Something çok güzel bir film (yani ben beğendim) Bir seri katil ve şüpheli bir hatun var ve epey kanlı - eğer o yüzden benzettilerse evet Seven ve Basic Instinct' benziyor (ki ben iki filmi de , özellikle Seven'ı çok severim). Ama G.Kore filmlerinin farklı bir ağırlığı ve kendine özgülüğü var o yüzden bana keyif verdi. Aman sakın kaçırmayın diyemeyeceğim ama türü sevenler alırarsa paralarını boşa harcamamış olurlar. Aktörler harika bu arada.

A Tale of Two Sisters bambaşka bir olay, bir kere filmin set tasarımları süper + art director'u alnından öpesim geldi. Korku kısımları beni pek etkilemese de seyirciden birşeyler talep eden, herşeyi hazırlop al kardeşim diye önüne koymayan, oyuncuları harika iş çıkaran yani bence bir sinemaseverin kaçırmaması gereken bir film.

Cure - bu film bir "mind trip" - aslına bakarsanız benim izlerken çok kafamı karıştırdı. Hatta bazı kısımları hala soru işaretli ve filmi izleyen diğerleride tatmin edici bir yorum getiremediler bana, ha korkutuyor mu? hayır ama ilginç (dedim ya ben severim seyirciyi çalıştıran filmleri) Birde bendeki çok dandik bir vcd, daha iyi bir ortamda daha önce izlemiş olan biriyle tekrar izlemek isteyeceğim bir film Cure.

K.Kurasawa'ya başlayacaksanız ben Kairo'yu tavsiye ederim. Gerilmek vede daha da gerilmek isteyenlere birebir. Güzel kamera trickleri var, sonlara doğru biraz bozmuş ama yine de gayet derli toplu bir film bana göre.

Junk' ı izlemedim ve Takashi ishii benim radara hiç girmemiş ama en kısa zamanda öğrenmeye çalışacağım :) en azından adını duymuş oldum.

OU
outsider
650 posts
Aug 25, 2004, 04:28 PM#14304

casshern die yeni bi film varmıs, haberdar mısınız?

EL
eliza bennet
396 posts
Aug 26, 2004, 06:12 AM#14308

Cassher bir ay falan önce Japonya'da vizyona girdi.

Çoğu zaman olduğu gibi bir manga'dan sinemaya uyarlanmış, bilim kurgu türünde. Özel efektlerin harika olduğu ancak bunlar dışında filmde kayda değer bir şey bulunmadığı söyleniyor izlenenler tarafından, hatta galiba bu efektler filmin epey önüne geçmiş. Önümüzdeki ay Japon dvd'si çıkacak.

Japon sinemasını gerçekten sevenlerin olurşturduğu eli yüzü düzgün bir site var galiba en adam gibi (açıklayıcı) eleştiri orada - ayrıca bu siteyi Japon sineması ile ilgilenen herkese tavsiye ederim. Bilgi dolu.

http://www.midnighteye.com/reviews/casshern.shtml

You need to log in to post a reply.