Skip to content

Japon Sineması

23 replies · 779 views

HE
herrrender
148 posts
Nov 02, 2004, 11:51 AM#15552

casshern

Seyrettim nihayet.
Anti militarizm ana konu. Sebepsiz yere bir sürü insanın ölmesini seyrediyorsunuz film boyunca.Filmde şavaşan bir çok taraf var, herkesin kendince haklı sebepleri de var. O yüzden bir taraf tutamadım.Orduyu ve devleti ifade eden her objede İkinci dünya savası Almanyası izlerini bulmak mümkün. Alman kaskları içinde japonları görmek biraz garip.
Bayraklarda da Alman donanma sancagını değiştirip kullanmışlar. Ayrıca gamalı haçın 3 lü versiyonu da Neo-sapienslerin amblemi. Filmde gördüğünüz bir çok yazı ise kiril alfabesinde, sanırım görsel olarak hoş durduğu için. Ses efektleri de oldukça tanıdık gelecektir voltran seyredenlere çünkü birebir aynı. Casshernde yabancı gelmeyen diğer şeyler ise Brazil ve 12 monkeysde bulunan alet edevat ve mekan tarasımları, Animatrix-second rönesans savaş sahneleri ve robot tasarımları, Star wars episode 1 ve 2 deki savaş sahneleri ve daha onlarcası.
Film bir görsel şölen ancak senaryoya gelince pek alışık olmadığımız bir yapısı var. Nerde biteceğini kestirmek olanaksız gibi.

Filmin başlangıcı (Bundan sonrasını isteyen okumasın)
50 yıllık bir savastan sonra kontrolu elinde tutan dogu devleti, savasmak için sürekli üretim yapan sanayisinin artıkları içinde yüzmektedir.ÇEvre kirliliği öyle yüksek seviyeye çıkmıştırki halkın tamamı hastalıklarla mücadele etmektedir. Bu sırada bir profesör, kök hücre üretimini teorik olarak bulmuş,üretimi için bakanlar kurulundan destek almaya calışmıs ama basarısız olmuştur. Hastalıklar ile mücadele eden halk ve yaralı ordu askerleri için bu yegane çareye savunma bakanlığı destek çıkar ve profesöre bir lab. tahsis edilir. Sayısız başarısız deneyden sonra bol miktarda yedek insan uzvu üretilmiştir. Bir gün üretim sırasında yıldırıma benzeyen uzun metalimsi bir çubuk üretim havuzuna düşer ve sistem dengesi alt üst olur. Birbirinden bağımsız organlar bu garip nesnenin etkisiyle birleşmeye başlayarak yeni bir insan türünü ortaya çıkarır.(Neo sapiens) Bu arada profesörün oğlu orduya katılır ve savaş sırasında ölür.
Bu noktada sonra bir çok karakter ortaya cıkıyo ve konu dallanıyor. Mutlaka seyredin.
Avalon, Immortel, Returner derken Casshernle birlikte yeni bir türün ortaya çıktığı aşinadır.
Casshernden öncede Ghost in the shell-innocense seyrettim.4 saatlik japoncadan sonra bu dili anlamaya başladım gibi geldi.

Ghost in the shell-2 ye gelince Casshernle benzerlikler gösteriyor.1950 model araba dizaynları çok güzel olmuş. Robotlar tarafından işlenen cinayetleri soruşturan 2 dedektifimiz var.Bir hackerin peşindeler.Bir çok atasözü ve alıntılar mevcut ayrıca alıntı kaynakları ekranın üst tarafına beliriyor.Sanki felsefe dersine girmişim gibi hissettim seyrederken.Filmin yarısından sonra varoluş sorgulanıyor.Yaşadıkların sana ait mi.Gerçekten bir karın ve kızın varmı yoksa bunlar başkalarının hatıralarımı gibisinden.
Elektronik ortamda varlığını sürdürebilen karakterler de var.Run lola rundaki gibi tekrar sahneler arasındaki farklılıklara dikkat. Görsel açıdan en can alıcı yeri dedektiflerin soruşturma için gittikleri şehirde yapılan karnaval sahnesi.

Bu iki filme de geldiğinde cümbür cemaat gidelim.

Last edited: Nov 02, 2004, 07:47 PM (6)

EL
eliza bennet
396 posts
Nov 02, 2004, 01:54 PM#15557

Sen bunları korsandan mı izledin? (eğer öyleyse boşuna çatlamayayım diye soruyorum)

Benim için bu filmlerin ucuzlamalarını beklemekten başka çare yok gibi görünüyor.

Pumpkin King
Pumpkin King
2,100 posts
Nov 09, 2004, 03:28 PM#15669

bu japonlar beni korkutuyor. adamlar teknolojide zaten zirvedeyken şimdi sanat ve eğlencede de ilk sıraya oturdular. kıllanmıyo değilim. hadi bakalım hayırlısı.

HE
herrrender
148 posts
Nov 13, 2004, 12:16 AM#15751

The Brotherhood of War-Taegukgi hwinalrimyeo

Sadece Japonlar değil Korede olayı abartmış.
The Brotherhood of War-Taegukgi hwinalrimyeo'yu seyrettikten sonra kanaat getirdim. Bu adamlar holywood'u çiğ çiğ yerler.

The Brotherhood of War-Taegukgi hwinalrimyeo'yu seyredin.Kore savasının başlamasıyla zorla askere alınan kardeşini korumak için askere giden bir ağabeyin,bir kardeşin,nişanlısının,annesinin ve bir savaş'la parçalanan ailelerin,arkadaşlıkların ve hayallerin hikayesi.

HE
herrrender
148 posts
Nov 17, 2004, 11:57 PM#15837

suicide circle

suicide circle'lı hakkında ne düşünüyorsunuz ?

EL
eliza bennet
396 posts
Nov 18, 2004, 10:41 AM#15840

Taegukgi G.Kore'lilerin bayraklarına verdiği isim aynı zamanda.

Kesinlikle son 5 yıldır G.Kore sineması bence ne iyi filmleri çıkaran ülke.

Suicide Circle için ben galiba "neler seyrettiniz" topic'ine birşeyler attırmıştım. Neyse buraya da yazayım

Ben filmi sevdim - sinir olduğum tek nokta mesaj olayını sonunda artık abartıp kafamıza çekiçle falan vurur gibi olmaları oldu.

Onun dışında gayet iyi, gore sahneleri olsun, korkutan/sıçratan yerleri olsun eli yüzü düzgün. Ne bileyim ben onu Ju-On'lara veya Tomie'ye kat kat tercih ederim ama Nakata'nın yönettiği filmler ayarında da değil.

Ben bir tane japon filmi izledim Kichiku diye
70'li yılların başlarında Japonya'da sol görüşlü bir hücrenin önce amacından sapması ve sonra elemanların kendi içlerinde çığrından çıkmalarını anlatıyor.

Yönetmen Kumakiri'nin Osaka Üniversitesi bitiriş filmi olarak başlanan Kickiku'nun tamamlanması 1 yıldan uzun sürmüş.

Kumakiri ne yardan vazgeçiyor ne serden, yani parası yok ama istediği gibi olsun istiyor herşey. Neyse arkadaşlarını topluyor minnet rica, el ilanları dağıtıyor küçük sınıflardan bedava goferlar buluyor. Okulun verdiği filmler çok ucuz olduğu için diğer öğrenciler onları kullanmıyor Kumakiri'de onları çok ucuza düşürüyor. İnşaatlarda falan çalışıyor hatta yakın arkadaşı tıbbi deneylere katılıyor para kazanmak için.

Kaldıkları yurdun tuvalet kapısını söküp, filmde kullanıyorlar filan ama bütün vahşet sahneleri ve kostümler şahane. Abi arkadaşlarının karakterlerine göre roller belirliyor (hatta bunların sadece biri halen aktör). Fazla maliyeti olmayan mekanlar kullanıyor - zaten bu arada kendisi kız arkadaşı tarafından terk edilmiş ve çok kötü bir ruh halinde acayip sıkı bir film yapıyor.

Eğer midesi bulanan, kan vahşet vs. göremem diyenlerdenseniz uzak durun ama yok eğer film iyiyse benim bunlara itirazım yok diyorsanız, bulun izleyin derim.

HE
herrrender
148 posts
Nov 18, 2004, 12:22 PM#15845

Suicide circle'ı beğenmedim.Ancak filmde kullanılan fikirler gayet iyiydi.Hele deriden yapılmış yumak süperdi.O sarısın rockcı tip gercek hayatta muhtemelen sarkıcı ve filmdeki en ilginc karakter.Hastahane sahnesi ise film içinde kısa bir öykü gibi olmuş.Yönetmen bir türlü cektiği sahneleri birleştirip maksadını ortaya koyamamış gibi geldi.

Bu arada Natural City elime gecti .Sööle bir baktım.Güzele benziyo.

VI
ving
Super Moderator
876 posts
Nov 18, 2004, 12:55 PM#15847

ben pek kore filmi izlemedim ama son izlediğim ARAHAN filmiyle bu adamların eline verilecek 10-15M$'la dünyanın en iyi aksiyon filmlerini çıkarabileceklerine karar verdim...
Taegukgi iyi film ama çekim teknikleri saving prv. ryan ya da band of brothers'ı çok anımsatıyo, ondan biraz rahatsız olmuştum...
esas silmido'yu çok övüyolardı kore'nin en büyük gişe başarısı diye ama bence çok vasat bi film...
bi de geçenlerde r-point diye bi vietnam korkusu izledim, çok başarılıydı...

EL
eliza bennet
396 posts
Nov 18, 2004, 03:00 PM#15853

natural city - Blade Runner ortamında başka bir hikaye anlatıyor. Ben beğendim ama action sahneleri vasat.

Ben o filmdeki başrol youncusu Yoo Ji Tae'ye bayılıyorum, adam sanki sipariş vermişim gibi, ne istesem var fizik olarak, ilaveten harika bir aktör.

ving, ya sen herhalde beni çatlatmak falan istiyorsun, R-Point'i acayip merak ediyorum. Arahan'ı çok merak ediyorum. Aaah aaahhh

Silmido G.Kore'de iyi iş yaptı zira o hikaye zamanında Kore'yi sarsan gerçek bir olay olduğu için, adamalar akın akın gitti tabii. Bu arada Taegukgi Silmido'yu solladı zira filmdeki iki aktör Kore kızlarının (ve de benim) bayıldığı iki adam o yüzden sadece vatan severler, savaş filmi severler değil, Won Bin'e yanıp biten kızlar da ilave olarak aktı salonlara, doldurdu mekanları.

Bu arada eğer izlemediyseniz size tavsiye edeceğim iki G.kore filmi var. Biri Save The Green Planet (bu film nefis bir kara mizah/dram/bilim kurgu filmi) ve Memories of Murder (ben bu filmde eleştirilecek hiç bir şey bulamadım o kadar söylüyorum)

Bu arada topic Kore oldu - görseler Japon'lar amma bozulur (zaten Japonya'da ki kızların büyük çoğunluğu Kore'li adamlara hasta)

You need to log in to post a reply.