Revolutions'da neler olabilir?
26 replies · 408 views
matrix programının dışındaki dünyadan birşeyler gösterirlerse çok şaşırırım.aslında konu öyle derinleştirilebilir ki;dünya içinda dünya.ee sanal gerçeklik diye boşuna demiyorlarr. reloaded da aslında tüm oyuncuların matrixin içinde figuran olduğunu anlayınca baya şaşırmıştım.
ilk filmde baya uyutmuşlar bizi. :D
Devrim fotokopiden geçer... Üçüncü filmde fotokopi makineleri bilgisayarların yerini alır. Ajanlar da sinsi fotokopiciler olur. Fotokopi çektirenleri sivillere şikayet ederler. Neo da ilk bağımsız, özgür fotokopiciyi açan şahıs olur. Sonra korsanla mücadele eden tipler gelip Neo'nun "öncülüğünde?!*" gerçekleşecek olan devrimi önlerler. Korsan yayıncılık ölür. halk hazır değilmiş denir. Herkes matrixe geri döner tırıs tırıs... Sonra Matrixten kurtulduğunu düşünen cümle insan oto galericilik ya da müteahitlikle uğraşır.
filmin gelmesine bi ay kalmışken vaçovski biraderler http://www.metacortechs.com/main.html
diye bi site açmış. neo'nun hapı yutmadan çalıştığı şirketin web sitesi.
siteyle ilgili hintleri almak için
http://www.comingsoon.net/news.php?id=1759
adresine girin
psikopat şeyler var sitede çok zevkli...
the matrix olayı
bence ilk filmde verdikleri şeyleri ikinci filmde çok iyi kullanıp geliştirdiler.ilk filmin başarısının üstüne yatma gibi bir düşünceleri yok biraderlerin.herşeyi tasarlamış adamlar,bence üçüncü film fazla sürpriz yumurta etkisi yaratmayacak ama (üçüncü diyoruz ama reloaded ve revolutions'ın tek film olduğunu unutmayalım) yinede güzel bi şekilde bağlayıp bitireceklerine eminim.smith üstüne yoğunlaşacaklarını düşünüyorum bende.neo ile beraber bütün içiçe matrixleri galiba mahvedecekler. :)
Matrix'in bir cesit bilgisayar oyunu oldugu fikrimi hala degistirebilmis degilim.
belki de thomas anderson'un (neo) calistigi sirkette yazdigi bir oyundur diye ortaya bir fikir atayim.
bilgisayar oyunu deyip kestirilip atilacak kadar basit degil, evet bir tur oyun ama tron ya da MIB'nin sonu gibi daha derin bisey cikacak bence.
ben de sig olacak demiyorum ki... onerdigim temel sonucu soyluyorum. yoksa biraderler bunun guzelce isleyeceklerdir, kuskumuz yok..
hafta sonu reloaded dvdsini tekrardan izleyince revolutions hakkında fikir cimnastiği yaptım kendi kendime...
reloaded o kadar kompleks bir üslupla anlatılmış ki üçüncü filmde neler olacağını kestirmek zorlaşıyor...
Bu zorluklara rağmen kendimce fikirler ürettim...
"ikinci filmde benim dikkatimi çeken bir husus var...restoran sahnesinde fransız programımız hatırlarsanız sarışın bir afete bir dilim pasta gönderiyordu.kendi yetenekleriyle afrodizyak bir etki yaratarak hatunun cinsel dürtülerini ortaya çıkarıyordu...
bir başka sahnede ise neo ile kahinin buluşmasında kahinin neoya vermiş olduğu bir adet şeker var...şekeri alana kadar kahine karşı sert bir tutuma giren neo şekeri aldıktan sonra tabiri caizse yumuşuyordu...
bu iki sahnenin bağlamında yatan eksenin üzerinden gidersek mimar görüşmesinde yatan ilginç bir durum var...
kahinin bir program olduğunu hatırlarsak verilen şeker bence bir tür virüstü...kahinin kendisinin de bu şekeri yemesi o andan sonra söylediği herşeyin yanlış olma imkanını veriyor...
mimar odasında yapılan seçimde makineler işi şansa bırakmak istemiyor ve neo nun trinity'nin olduğu kapıya yönlenmesini istiyordu...
bu seçimi garantilemek adına neo ya yedirilen şeker daha da şartlanmasını sağlamış olabilir...
peki neden diğer kapının seçilmesi istenmiyordu?
bence neo o kapıyı seçseydi savaş bitecek ve matrix sona erecekti...çünkü ilk filmden de hatırlarsanız kahinin tüm söylemleri birebir ortaya çıkmıştı...bu sebeple kahinin bulunmuş olduğu kehanette o gece savaşın sona ereceği belirtilmişti..bu şartlarda seçilen kapının savaşı sona erdirmemesi de diğer kapının erdireceğinin bir işareti...
mimar,konuşmasında neo'ya diğer kapıyı seçtiğinde önleyici bir program yardımıyla zion'u bir süreliğine kurtarabileceğini söylüyordu...16 erkek ve yedi kadınla zionu tekrar kurabileceğini de...fakat mimar hiçbir şekilde hangi kapının neyi temsil ettiğini asla söylemedi...yani trinity'yi kurtarmış olduğu kapı aslında mimarın en başından beri söylemiş olduğu ve tavsiye ettiği kapı olabilir...
film sonunda neo'nun sentinelleri eliyle durdurmuş olması da mimarın istediği kapıyı seçmiş olduğuna dair bir işaret...zion tekrar kurulana kadar bahsi geçen 16 erkek ve 7 kadına zarar gelmemesi lazım...bu süreç içerisinde mimarın bahsettiği önleyici programın içinde sentinelleri durdurma yeteneği de olabilir...
ajan smith meselesine gelirsek...
ajan smith yeniden şekillenecek zion için oluşturulmuş bir prototip bence..bu prototipi oluşturan da matrixin ta kendisi..smithin ortaya çıkmış olduğu tüm sahneler dikkat çekici...kahin görüşmesi,mimara ulaşmadan hemen önce ortaya çıkmış olması da neo'nun o odaya girene kadar doğru yolda olduğunu gösteriyor...smith eğer kendi başına hareket edebilen bir proram olsaydı neden her seferinde makinelerin işine yarar yerlerde neo nun karşısına çıksın ki?
kahinin koruyucusu da ilginç bir durum teşkil ediyor...
(bu herifin yerine jet-li'nin oynamasını çok isterdim)üçüncü filmin fragmanında görebildiğimiz kadarıyla neo ile bu koruyucu arasında bir karşılaşma gerçekleşecek...
eğer en baştaki tezden yola çıkarsak yani yedinci matrix sürümünün neonun o kapıyı seçmesiyle başladığına inanırsak kahinin silinmesi gerekli...bu sebeple koruyucu karakterinin kahini korumanın dışında daha önemli bir role sahip olduğunu söylemek yersiz olmaz...
daha yazacak çok şeyim var ama açıklamalarımı şimdilik kesiyorum...
soylediklerin ilginc. okurken mantiksiz bir sey fark etmedim. uzerinde dusunucem. ama sanki butun matrix konusmalarindan yorumlarindan soyle bir sey cikiyor:
tum bu olup bitenler bir bilgisayarin (ya da network sistemi) icinde olup bitiyor. kimi programlar (viris- antivirus misal) birbirleriyle carpisiyor; veri aktariliyor, siliniyor; bir takim donanimlar vs. var.. matrix filmi bir bilgisayar sisteminin icinde gizleniyor. bu durumda gercek ve sahte de pek onemli degil. sumularklar zaten gercegin yerine gecmis. boudrillard'in gorusleri eksenine cuk oturuveriyor hersey. bence boudrillard'i bir kez daha okumali bu filmi anlamak icin. yonetmenlerin yapmaya calistigi sey, belki de ilk kez olmak uzere, bir edebiyat uyarlamasi degil, bir felsefe kitabindaki goruslerin sinema versiyonunu yapmalari olabilir.
vakit bulabilirsem boudrillard'in kitabini okurken altini cizdigim yerleri buraya aktaricam. o zaman filmin bu kitabin uyarlamasi gibi bir sey oldugunu soylemekle ne kastdettigimi daha iyi anlatmis olurum.
MErhabalar
Nette bir yazı buldum.Belki doğru belki yanlış fakat benim kafama yattı. HAtta okuduktan sonra filmi tekrar izledim ve yazının doğru olabileceğine inandım.
Aşağıya yapıştırdım.
DİKKAT AŞAĞIDAKİ YAZI MATRIX :REVULATIONS HAKKINDA BİLGİ İÇERİR. sonradan neden söyledin demeyin. Film zevkini kaçırmak istemeyan okumasın.
Selam arkadaslar
Tahminimce bütün matrix hayranlarinin dört gözle bekledigi 3.bölüm
revolutions in muhtemel cözümünü sizlerle paylasmak istiyorum.ögrenmek
istemeyen arkadaslar lütfen bundan sonrasini okumasinlar.
Animatrixle konuya girelim. Animatrix baslangic noktamiz
olacak. Hatirlanacagi gibi A1 adli robot tipi insanlara bas kaldirmis ve
insanlarla savasmisti.Fakat insan efendisine ilk baskaldiran robot
B1-66ER=BIGGER idi.Bu robot kendi programini asmis kendine bir düsünce
yapisi olusturmaya basarmis ilk robottu.Yani herseyin baslangici.Sonuc
olarak robotlar kendi ordularini kurdular ve insanlarla savas
basladi.Robotlarin merkez üssü Zero 1 israilde bulunuyordu.simdi ilk ipucu
buradan gelior belki bazilariniz simdiden aaa der gibi Zero 1---->Zion
Evet simdi aklimiza gelen soru Zion gercekten insanlarin son sehri mi yoksa
geriye kalan makinelerin mi? Yani Zion da son insanlar mi yoksa son makineler
mi yasiyor
Cevap:
Neo,Trinity ve bütün takim arkadaslari yapay canlilar.yani robot.Insanlar
makinelerle olan savasi coktan kazandilar.Matrix dedigimiz virtual reality
insanlar tarafindan makineler icin olusturulmus!!!.Bu yapay kosmos da
insanlar makineleri arastiriyor ve onlarin düsünce yapisini anlamaya
calisiyor ve bir daha ortaya cikabilecek bir savasi engellemeye
calisiyorlar.
Peki neden makineler kolayca ortadan kaldirilmadi?neden matrix?
Bu sorunun yanitini Zion un valisi ile Neo arasindaki konusmada tanik
oluyoruz.Vali Neo ya Zion icin enerji saglayan makineleri gösteriyor ve
onlari artik anlamadigidan bahsediyor.Neo da valiye sonucta herseyin
insanlarin elinde oldugunu ve istenirse her an devre disi
birakilabilceklerini söylüyor.Vali gülüyor ve bu durumda kimsenin Zion da
hayatta kalamayacagini söylüyor.Yani simbiyotik bir yasamin makine ve insan
arasinda kuruldugunu anliyoruz.
Neo Matrix Reloaded in sonunda insan üstü gücleri nasil kazaniyor?
Hatirlayacaginiz gibi Neo matrix reloeded in sonunda makineleri "gercek
hayatta" durdurmustu.Buradan anladigimiz ise bu gercekliginde Matrix in bir
parcasi oldugu.Buna ek olarak Agent Smith ruhunu(ruhu diyelim) bir insan?
nin icine aktariyor ve matrix in baska bir kismina geciyor.Bir makinenin
baska bir insani ele gecirmesi, bir insanin vücuna yerlesmesi mi yoksa bir
makinenin baska bir makine üzerindeki kontrolü mü ele almasi sizce daha
mantikli ? :)tabiki baska bir makine üzerindeki kontrol.
Peki gercekten bir makine matrix in icinde yatistiralabilir ya da kontrol
altina alinabilir mi ?
evet.Animatrix in en son bölümünü izlersek burada ayni olayin yapildigini
görürürz.
Animatrix in filmler ile baglantisi
Animatrix matrix Trilogy ile direk baglantili.Hatirlayacaginiz gibi
Animatrix de bir cocugun hikayesi anlatiliyordu.Cocuk uzun bir kovalamaca
sonunda kendini bosluga birakiyor ve son olarak Neo tarafindan kurtarilip
Zion a getiriliyordu.matrix reloaded daki neo yu adim adim takip eden ve bir
sahnesinde onu kurtardigi icin tesekkür eden cocugu hatirlarsiniz
heralde....
3.bölümün ana unsurlarindan biri de Neo nun makine oldugunu anlamasi
olacak.Peki Neo makine oldugunu bile bile neden Zion un kurtulusu icin
savassin?Revolutions in sonunda Neo yu gene telefon kulübesinden cikip
ucarken görecegimizden kuskum yok.Matrixde kazanilacak hic bir sey
yok.Sonucta hersey bir video bandi gibi geriye sarilip tekrar
baslatiliyor.Matrix de önemli olan sey "karar vermek"Bir makine karar
verebilirmi?Neo bir insan gibi düsünebilir mi?Ne gibi kararlar verebilir?Neo
verdigi karar ile Trinity i kurtararak insanlar icin bir tehlike oldugunu
kanitliyor.Matrix de kontrol edilebilen bir tehlike...Neo insanlarin
sistemine baskaldiran ve onlarla savasan A1 tipinde bir robot.
Peki bundan önceki "The One" kimdi?
Yanit elbette Agent Smith..Matrix in ilk bölümünde Neo nun ajanlar gibi
hareket edebildigi söylenmisti hatirlarsaniz.Agent Smith bir önceki The one
olarak insanlar tarafindan tekrar programlandi ve Matrix e geri
yollandi.Agent Smith matrix i kabul etmeyen %1 e ait makinelerden
birisiydi.Neo 1.bölümde programini deistirdikten sonra Agent Smith Matrix de
bir "breakdown" haline geldi.Smith i 3.bölümde de Neo gibi ucarken
görecegiz.Agent Smith 3. bölümde Neo dan sonra Matrix yalanini ortaya
cikarmaya calisirken görecegiz.Eger Reloaded da bir sahnede Agent Smith in
arka planindaki graffitiye dikkatlice bakacak olursaniz ne yazdigini
göreceksiniz:) evet "the one".
Peki ilk The One kimdi?
Merowinger...O da Neo gibi Matrix i arastirdi."2. bölümde Persefone ye bir
konusma sirasinda bir zamanlar Neo gibi oldugunu söylüyordu
Persofene Neo u neden öptü?
Matrix de makineler arasinda bilgi aktarimi agiz yoluyla gerceklesiyor.
Neo hapi yuttu matrixden kurtuldu
Merowinger hazirladigi pasta ile kadinin orgasm olmasini sagladi
Oracle 1. bölümde Neo ya pasta ikram etti ve yedikten sonra kendini daha iyi
hissedecegini söyledi
2. bölümde Neo ya bon bon veriyordu.(bon bon un rengini hatirladiniz mi
.Persefone de Neo u bilgi download edebilmek icin öptü.O kadar kasmasi bu
yüzdendi yani hehehe.
Matrix de insalari temsil edenler varmi?
Var.Oracle ve architect bu kisma dahil olanlar.Architect ile Neo arasindaki
konusma insan ve makine arasinda gerceklesiyor.Fakar herkesin düsündügünün
tersine insan Architect makine ise Neo.
Sonuc
Neo ve arkadaslarinin yasadigi yer gercek deil.Bircogunuzun düsündügü gibi
Matrix icinde matrix de dogru degil.Ortada sadece 1 tek Matrix var ve
insanlar tarafindan yönlendiriyliyor.Neo 3. kisimda bunun farkina varacak.
You need to log in to post a reply.