masumiyet ve zeki demirkubuz sinemasi
24 replies · 418 views
gerçi son filmlerinde teknik anlamdada ,eskiye nazaran bir düzelme olsada genel olarak ben demirkubuz'u o yönden biraz sınıfta kalmış olarak düşünürüm ...ama demirkubuz zaten izleyiciye anlatmak istediğini ön plana çıkaran bir yönetmen o tarz şeyleri ya umursamıyor ya dediğin gibi maddi imkansızlıklardan yapamıyor...ben 3.sayfa dışındaki tüm filmlerini izledim ...c blok bergman vari bir havası vardı bence ..apartman hayatının sıkışmışlığını (tamda günümüze uyan bir havası var) biraz eksik bir sinema diliyle bize anlatmaya çalışıyordu...şu ana kadar tam olrak başarılı bulduğum tek demirkubuz filmi "yazgı" dır...tüm filmlerini çok beğensemde hep bir eksiklik gözüme çarpar ama "yazgı" her şeyiyle bende sağlam bir etki bırakmıştı...
bu başlığın isminin masumiyet ve zeki demirkubuz sineması olmasının sebebi c blok u izledikten sonra daha iyi anladım.. kötü bir film kısaca ilgi çekici öğeler var ama yetersiz. artık sitişmekten aklı sulanan kapıcının zavallı psikopatik oglu halit (fikret kuşkan) /bir anda tokmaklattırmaya merak saran ev-iş kadını serp aksoy/ evin hizmetçisi çift tarafli takılıyor zaten. evin beyi ise buzlu rakı arası hüzün depolama mevsiminde yarı ağlak yarı aptal. ne desem boş zeki/ sen en iyisi git nuriye sor..
http://www.divxforever.com/index.php?showtopic=20913
Yukarıdaki linkte Dermikubuz sinemasına ilişkin netteki bilgileri derlemeye çabaladım.
Umarım bir işe yarar.
:P
ben güneyle demirkubuzun karşılaştırılmasının biraz gereksiz olduğunu düşünüyorum.tek başına demirkubuz sinemasına baktığımda masumiyet haricinde çokta önemli bir filmi olduğunu düşünmüyorum.kendi içinde yaşadığı bunalımlarını sinemasal anlamda anlatma çabasında bir zorlama hissediyorum ve bu beni çok kasıyor.ayrıca mümkünse bir daha oyunculuk denemesine girmesin öyle bir zorunluluğu yok...
demirkubuzun tüm filmlerini izledim, bilindiği gibi sineması iki 3lemeye ayrılıyor. ilk filmi c-blok hakkında ben de çok olumlu şeyler düşünmüyorum fakat takdir edersiniz ki, ilk filmin de teknik açıdan yoksunluklar elbette olacaktır. senaryosunu kendi için de pek benimsem de 3lemenin başlangıcı olması açısından önemli. c-bloktaki tülayın sorunlarını birebir üçüncü sayfadaki meryemde görebiliyoruz. demek ki, insanın iç dünyasındaki sorunları gecekondu da veya gökdelende yaşaması farketmiyormuş diyoruz.
demirkubuz'un yönetmenliği konusundaki eleştrilere de katılmıyorum. doğal ışık kullanımı, sabit kamera ve uzun planlar filmler içindeki sıkıntıyı daha bir içimize oturtuyor. sürekli açılan kapılar, demirkubuzu filminde görme çabamız sinemasına renk katıyor üstelik :) demirkubuzun gayet üretken bir sanatçı olduğu da ortada, nuri bilge ceylan bir röpörtajında:"zeki'yi herzaman kıskanırım. çekmecesinde daima 2-3 projesi hazır bekler; bense bir filmi bitirmeden başka hiçbir şey düşünemem" demiştir. demiştir ama uzun süredir demirkubuzdan ses seda çıkmamaktadır, var mı bir havadis ?
sen de iyi demissin. hos gelmissin.
-orospuuuuuuuu!
-orospuyum lan!
-orospuuuuuu!
-orospuyum lan!......
bitmiştir:)
ne arada söylenmek istenenler,ne kimlik,ne özne,ne toplum ahlakı,ne de ne de ve de ve de...
bitmişir derken,yanlış anlaşılmasın,saf gerçekten bahsediorum.hani bazen birisini seversin ama olmaz,yan yana durulmaz,ve sadece seviyorum denir ardından bir 'ama' eklenmeye çalişir,çıkmaz boğazdan.herhangi bir kelime çıkmayınca bir hırıltı çıkar,işte o hırıltı ruhtan gelir.hazımsızlık sesidir hayatın,olanın.hırrr hırrr diye dolaşan deliler belki bir zamanlar seviyorum diyebilenlerdi.masumiyet mi?o da ne?
o sahne gercekten cok guzel bir katharsis sahnesi. haluk bilginer abimiz dunyanin en guzel orospu diye bagiran adami oldu. sanirim derya aloboraya da tam bu rol gidiyor. daima kriz halinde bir kadin olmasi gerekiyor sanki.
benim favorim de yazgi'dakı muhtesem ayar verme seansı. serdar orçın'ın komsusu cıvardan gecmekte olan bır delıkanlı guruhuna satasacaklarını soyleyerek adamlara dırekt soyle kufreder: ananızı bacınızı s*kıyım o. couckları. cok temız v gayet sıradan.
ben de chuinin mesajına katılıyorum...
artı masumiyette sabah su isteyen elemana "tuz mu yaladın lan sabah sabah" diye seslenir... hastasıyım o repliğin...
You need to log in to post a reply.