Skip to content

reklam bir sanat mı?

28 replies · 996 views

manyeto
manyeto
475 posts
Jul 19, 2002, 10:08 PM#273

reklam bir sanat mı?

reklam bir iletişim sanatı mı? hele ki ustunden reklamveren logosunu ve adını cıkarırsan...
sizce?...

DO
dopey
914 posts
Jul 20, 2002, 02:54 PM#279

reklam bir iletişim sanatı değil =) bir iletişim aracıdır .. benim anlayışıma göre reklam yapımında sanat kaygısı güdülmemelidir... gereksiz bir çabadır bu.. özellikle tv reklamları görsel bir şovdan öteye geçmemektedir... ilgi alaka uyandırsın yeter ..sanat mı kalsın...***

AN
Anonymous
743 posts
Jul 22, 2002, 01:02 PM#284

hayır

Martin Mystere
Martin Mystere
1,621 posts
Jul 22, 2002, 05:53 PM#290

sanırım BMW fırması bir cok unlu yonetmenlere yaptırdığı filmler ile bu tartışmayı yeniden alevlendirmişti. estetik öğelerin mümkün olduğunca üst seviyede kullanmak sanırım bir şeyi sanat kılmak için yeterli olmuyor. eleştirel düşünceden yoksun, asıl amacı ürünü sattırmak olan, piyasa kuralları ile sınırlanmış reklam filmlerinin sırf sırtını estetiğe dayamış olmasından dolayı sanat ile alakası olamaz. ancak bu onları değersiz de kılmaz. reklam filmlerinin bir sanat eseri olması gerekmez.

MA
mallory knox
1 posts
Jul 24, 2002, 03:39 PM#310

Ticari kaygılarla yapıldığı için, daha doğrusu direkt olarak ticari amaca hizmet ettiği için sanat sayılmaz bence...

SO
SOLAS
236 posts
Jul 24, 2002, 04:32 PM#311

BMW için yapılan kampanya bence de güzel bir örnekti bunun yanında daha başka güzel örnekleri tv 8 in reklam üzerine yaptığı 'pack shot' ve cnn türk ün 'şimdi reklamlar' programında izleyebilirsiniz ayrıca tv 8 in sinema programında da bmw için yapılan filmleri gösterdiler 2 tanesini izleyebildim oldukça iyi olduklarını söyleyebilirim. bence bu tür çalışmaları daha farklı değerlendirmek gerekiyor çünkü hem sinema sektörü hem de reklam sektörü için açılım sağlıyor bugün türk sinemasının 90 sonrası kıpırdanmasında reklam sektöründe çalışan insanların ve bu alandaki yeniliklerin de büyük katkısı vardır. türkiye de yapılan reklamlar içinde de son yıllarda gerek fikir-metin-teknik vb. açılardan başarılı olanları karşımıza çıkmakta bu da sinema sektörünün başarılı örnekleriyle paralellik taşımakta. bence reklamın sanat kaygısı taşıma gibi bir zorunluluğu yok çünkü bu sanat tanımının göreli olması sonucu herkes tarafından farklı değerlendirilebilecek bir konu(klasik bi cümle özürr! :)) ) ama görüntü ve kurgu teknikleri bakımından baktığımızda bugün sanırım pek çoğumuzun hayran olduğu birtakım filmlerin görüntü ve kurgularından aşağı kalmadığını hatta kimilerinin bazı filmler için teknik anlamda çıkışlar sağladığını söyleyebilirim bu yüzden bence diğer sanatlara faydası dokunacak onlara çeşitli açılımlar sağlayacak bi yardımcıdır.

KE
kenzaburo
1 posts
Aug 03, 2002, 07:19 PM#373

Bir görsel ürünün sanat olup olmadığı,amacına veya yatarıcının niyetine bağlı değildir bence.Üretim süreci bittikten sonra ortaya çıkan şey artık bağımsızdır.Hiçbir şeye bağlı değildir artık.Bu bizim izleyici olarak eserin hikayesi nedeniyle koşullanmamızla ilgilidir.(Esrin hikayesinden anlatmak istediğim;sanatcının amacını açıklaması,eserini isimlendirmesi,diğer sanat eserlerine yapılan veya onlardan gelen göndermelerdir)Eğer bir yaratımı bütün bunların dışında düşünürsek, reklamda, ortaya koyduğu estetik koşullar içinde sanat eseri olabilir.

AN
Anonymous
743 posts
Aug 04, 2002, 12:12 PM#377

ama böylesi bir bakış açısı meseleyi farklı bir noktaya getirir. estetik olan herşey sanattır mi diyeceğiz. peki içerik meselesi yadsınmalı mı. bu durum klasik açmaz olan berlin olimpiyat çekimlerine kadar uzar. bence bir şeyin sadece görsel olarak başarılı olması ve belli estetik kurallara uyması onu sanat eseri yapmaz. bu reklam içinde böyle diye düşünüyorum. kaldıki reklam filmlerinin de böyle bir iddiası olmadığını düşnüyorum ki olmasına da gerek yok. estetik amacının güdlmesi sanat eseri ortaya koyma kaygısı değildir her zaman

DO
dopey
914 posts
Sep 12, 2002, 12:02 PM#586

focus reklamı

arkadaşlar focus reklamında ki parça kimin ismi ne bilen varsa ..bi zahmet.. :P

ZO
zorb@
9 posts
Nov 16, 2002, 05:27 PM#1002

DalamarThedark'a sonuna kadar katılıyorum, estetik olan her şey sanat mıdır acaba. bence değildir. Bir reklam ya da esteik olarak büyük hazlar verebilir. Fakat içerik olarak kötüyse, doğru değilse o eser sanat eseri olarak görülmemeli. Yine DalamarThedarkın dediği Berlin Olimpiyatlarında ya da Hitler'in Almanya için bestelettiği marşları dinlerseniz. Müthiş bir estetik haz alabilirsiniz. Fakat onların milyonlarca insanın öldürülmesinde katkısı olduğunu düşünürsek sanatın tanımları dahilinde bu eserlerin sanat eseri olduklarını söyleyemeyiz. Reklamların da sanat eseri olma kaygısı taşıdıklarını sanmıyorum. Sanat eserini sanat eseri yapan biçim ya da taşıdığı esteik öğeler yanında içeriği sanırım.

YO
yojimbo
Private Joker
1,020 posts
Mar 17, 2003, 01:26 PM#1747

reklam sanat midir degil midir çok garip bir tartisma konusudur... aslinda sanat nedir sorusu da gayet garip bir sorudur. insanlara basta ne tartistiklarini unutturacak cinstendir. üstelik ne kadar ortak noktada bulusulmaya çalisilsa da sübjektif bir degerlendirmenin ürünüdür... dolayisiyla sanat anlayisinizin içine giriyorsa, reklam kimi zamanlar sanat olabilir. ama diyorsaniz ki "bana ters", o zaman ne kadar olaganüstü olursa olsun bir reklam asla sanat eseri olamaz... allah'la kul arasina kimse giremez...

AN
Anonymous
743 posts
Mar 21, 2003, 03:52 AM#1808

iyi de güzel abim bu subjektifliğin de bir duru durağı vardır. ben şimdi çıkıp sofra süslemek de benim sanat anlayışım içine giriyor dersem bi dur diyen çıkar elbet. tabiki yargı subjektifdir ancak belli sınırlar içinde kalmak zorundadır. ayrıca reklamcıların da biz sanatçıyız diye bir iddiası olduğunu zannetmiyorum. var mı?

Martin Mystere
Martin Mystere
1,621 posts
Mar 21, 2003, 10:51 PM#1828

Bir mali pazarlamak sanatsa reklam da sanattir. bu is daha cok zanaat galiba. emek isitoyor, ince iscilik istiyor vs.

sayin irenicus, goruslerinize aynen katiliyorum. agziniza saglik.

YO
yojimbo
Private Joker
1,020 posts
Mar 23, 2003, 12:15 PM#1864

anladigim ve okudugum kadariyla buraya yazan herkesin reklamin sanat olmamasi gerektigi konusunda tek dayanagi var. o da reklamlarin ticari kaygi gütmesi.
o halde sosyal reklamlar sanat olabilir degil mi?

(ülkemizde kendi yaptigi reklamlarin sanat oldugunu düsünen insanlar oldugunu pek sanmiorum ama yurtdisinda traktor'un, yaptigi islerin sanat oldugunu sanmasi bana çok yadirgatici gelmior.)

AN
Anonymous
743 posts
Mar 23, 2003, 09:27 PM#1870

yojimbo wrote:
anladigim ve okudugum kadariyla buraya yazan herkesin reklamin sanat olmamasi gerektigi konusunda tek dayanagi var. o da reklamlarin ticari kaygi gütmesi.

ben bunu demedim. tek dayanağımın da bu olmadığını belirtmeye çalışmıştım esasen.

You need to log in to post a reply.