reklam bir sanat mı?
28 replies · 996 views
aslina bakarsaniz sayin irenicus çogul kisi kullanimindan da anlasilacagi uzere size kisisel olarak yazilmis bir cevap degildi o. genel olarak ortaya çikan izlenime dair bir genellemeydi. sizin tek yorumunuz estetik kayginin yalniz basina birsey ifade etmeyecegi, içerigin de önemli oldugu. buna ben de katilirim zaten ama içerik de önemli derken neleri kastettiginizi açarsaniz daha iyi olur tabii. yani sorun ticari kaygi degilse ne?
bu konuyu hangi topic'in altinda tartistigimiz ne fark eder. ayrica topic adli bir tartisma konusu mu acmak istiyoruz...
asil konumuza donelim.... bence reklam sanat degildir. sanat olup olmamasi da benim icin fark etmiyor. sonucta reklam filmini ceken yonetmen de bir takim(sanatsal) kaygılar guduyor. onemli olan noktada
zaten bu.
ps: bir cogunun bu kaygilari tasidigini da zannetmiyorum.
forum manager lutfen agresif olmayalım. :)
surunen media planner
darkside wrote:
bu konuyu hangi topic'in altinda tartistigimiz ne fark eder. ayrica topic adli bir tartisma konusu mu acmak istiyoruz...asil konumuza donelim.... bence reklam sanat degildir. sanat olup olmamasi da benim icin fark etmiyor. sonucta reklam filmini ceken yonetmen de bir takim(sanatsal) kaygılar guduyor. onemli olan noktada
zaten bu.ps: bir cogunun bu kaygilari tasidigini da zannetmiyorum.
forum manager lutfen agresif olmayalım. :)
surunen media planner
uzun zamandır düşünüyordum,bizim foruma açık oturum spikeri tarzında biri lazım mı diye..
bi sen yine mi ciktin piyasaya. tedavulden kalktigini dusunmustum bir ara..
tanım.
bir şeyin tanımı üç unsur içermelidir. o şeyin neden yapıldığı, onu benzerlerinden ayırd ettirecek özellikleri ve neye hizmet etiği. katı bir maddeden üzerinde çalışmak yemek yemek vs amaçlarla üretilmiş, bir takım bacaklar üzerinde düz yüzeyden oluşan mobilya cinsine masa diyoruz. çok kolay oldu. ama sanatın tanımı Tabii çok tartışmalı. reklam sanatmıdır derken aslında sanatın tanımını tartışıyoruz. bence sanat değil, çünkü sanat sanat olsun diye yapılan birşeydir. niyette yetmez. sanatçının ifade etmek istediği şeyi başkalarının zihninde keyif haz duygu düşünce uyandıracak şekilde ifade etmeyi başarmış olması gerekir. bunu az buçuk evrensel, zamandan ve değişken dış koşullardan bağımsız gücünü koruyabilecek şekilde falan yapması gerekir. yoksa benim tüm konuşmalarım doğaçlama sanat diyeyim sanat olsun. hem zannat diye nefis bir kelime var dilimizde bu durumlar için. işe hizmet eden estetik içeren emek gerektiren şeylere diyoruz. reklam filmlerine de diyelim...
REKLAM SANAT DEGİLDİR!
maddi kaygılarla yapılmış hiçbir şey sanat olamaz. Ayrıca sanat kalıcılık gerektirir. o günün koşullarına uygun sanatta yapamazsınız. ortaya bir sanat esri çıkmasını istiyorsanız öncelikle bu eserin sizi yansıtması gerekmektedir. reklam kaba tabirle ürünü ortaya koyan ve satın alma eylemi gerçekleştiren bir iletişim tasarımıdır. tamam reklam üst düzey yaratıcılık gerektiren bir üretim olsada sanat gibi öznel olamaz,
Dun gece hatirlamadigim bir yabanci kanalda izledigim IBM Linux reklami en iyi reklamlar listeme en ust siralardan girdi. Muhtesem bir reklam, linux bundan daha iyi bir sekilde anlatilamazdi sanirim.
9 yaslarinda sarisin bir erkek cocuk, her meslekten, her irktan insalar ona bir seyler ogretiyor, doktor, pilot, muhendis, bilim adami, sair, muzisyen, futbolcu, ekonomist, politikaci... herkes ama herkes ona birseyler ogretiyor. Ve sonunda bir ses sunlari soyluyor: "What he learns, we all learn. What he knows, we all benefit from. His name is Linux." ve ardindan slogani goruyoruz; "The future is open". (bkz: open source)
Su adresten download edebilirsiniz.
Bu anlatim meselesinden yola cikarak reklamin sanat degil de zanaat oldugunu soyleyebilirim. Bana gore sanat, eser sahibinin duygularini ve dusuncelerini bir takim imgeler ve metodlar uzerinden anlatma cabasidir. Reklamda ise eser sahibin bir derdini degil de bir urunu bir nesneyi anlattigi goruyoruz. Aradaki en onemli fark budur bence. Benzer yanlari ikisinin de basari kriterlerinin ne kadar iyi anlattigi olmasidir belki de. Zaten iyi bir anlatim icin buyuk bir yaraticiliga da sahip olmak gerekir. Bu arada sanatci kendine bir metod (sinema, muzik, resim, ...) secme sansina sahipken reklamcinin bu sansi daha azdir, onun butun metodlara hakim olmasi, anlatacagi seyi hepsiyle de anlatabilmesi gerekir.
Simdi de meslegimden yola cikarak bir kac sey soyleyim. Tasarimcilar da musterinin istekleri dogrultusunda bir seyi anlatma cabasindadirlar. Bazen tasarimci esere kendinden biseyler katar ve bu eser onun konuyla ilgili yaptigi alternatif calismalar arasinda en sevdigidir. Genellikle musteri tarafindan elenir, cunku tasarimci onda urunden cok kendinin urune bakisini anlatmistir. Peki bu sanat midir onu da siz soyleyiverin.
Bitirirken yeni Beko camasir makinesinin havuzlu reklamini da yazayim. Bu da izledigim en iyi yerli reklamlardan bir oldu. Super muzik, super goruntuler ve super fikir. Bunun da urunu cok cok iyi bir sekilde anlattigini dusunuyorum.
You need to log in to post a reply.