Alfred Hitchcock
19 replies · 719 views
Alfred Hitchcock
Bugün üstadın doğum günü. Kendisini sinefiller olarak, rahmetle anıyoruz.
Hitchcock'un 100'üncü yaşında İstanbul Film Festivali amcanın yaklaşık 20 filmini oynatmıştı. o zamanlar çok hayıflanmıştım keşke istanbul'da yaşıyo olsam diye. madem topic açıldı rahmetle andığımız Hitchcock'un en sevdiğimiz filmlerini yazalım da yattığı yerden taa buralarda bile sevildiğini sevsin. şahsen en sevdiğim Hitch filmleri hep Notorious ve Rope olmuştur. Dial M for Murder ve Rebecca da bu ikiliyi takip eder. Psycho'da severim ama Hitch'in en iyi filmidir diyecek kadar değil.
bu arada north by nortwest'in hep abartılan bi film olduğunu düşünürüm hatta sevmem. vincent gallo'nun taklidini izlemeyi tercih ederim.
izlemek istediğim ve konusunu okuduktan sonra son 3 senedir hep aradığım Lifeboat'u bulabilecek varsa ona da minnettar kalırım bu arada...
Kuşlar, kendinden sonra çekilen hayvanlı gerilimlere (arılar, böcekler, sinekler ve bilimum haşeratla ilgili filmler) meydan okurcasına iyidir
bence en iyi filmi "vertigo" "kim novak" ın karekteristik değişimi bana hep "mulholland drive"ı anımsatır ...ondan sonra "birds " gelir çok cool filmdir aslında "birds" film boyunca hiç müzik duymayız..."north by northwest" , "dial m for murder" ,"sabotage","man who knew too much" ta bence çok iyi filmler...
"rear window" ve "psycho" u henüz seyretmedim...
bu ay cnbce 4 tane hitchcock filmi veriyor;
-I confess(ilk defa seyredicem)
-dial m for murder(filmin çoğu tek mekanda geçsede inanılmaz heyecanlı ve güzel film.
-tı catch a thief(hitchcock un en yumaşak filmlerinden benim favori hitchcock filmlerimden değil ama grace kelly hatrına seyredilir)
-the trouble with harry(aslında ilginç bi film yer yer sıkılıyorsunuz ama filmin bazı yerlerindede tuhaf bir gerilim oluşuyor bana göre zayıf bir hitchcock filmi ama 2. seyredişte daha çok sevebilirim
birds benim favorimdir,ilk kez ben bayaa bi küçükken seyretmiştim,hala tırsarım kuşlardan,hep böle başımı koruyasım geliyo da geçenlerde yine seyrettim başroldeki hatunun hatunun ki kendisi Tippi Hedren olur mimiksizliği beni öldürdü.ya daha önce niye çarpmamış gözüme anlamadım gitti.
Bi de vertigo da gerçekten en iileri arasında.Ben nedenini bilemiyorum açıklayamayacağım bir nedenden dolayı filmi her izzlediimde fellini aklıma geliyo ama çözemedim nedenn..
Last edited: Jun 03, 2004, 07:43 AM (1)
en iyileri psycho (shining'den sonra en büyük korku filmi) ve vertigo (obsesyondan yola çıkan bir psikoloji ve üslup çalışması). devamla north by northwest (değeri zamanla daha çok ortaya çıkar). sonra rear window (sinema üzerine ilk alegorilerden olması bir yana seyri pek zevkli, dar mekanda gerilim üzerine ders niteliği var) ve notorious (zamanına göre karanlık bir film). sonra ingiltere döneminin en iyisi 39 steps. bunlar kadar önemli olmasa da, marnie'yi eklemek isterim.
'ya film çekiyoruz alttarafı' tavrını bırakmadan, filmlerine kitleleri ürkütmeden birçok altmetini yerleştirebilmiş, ayrıca onları ufak şakalarla bezemeştir. holy wood şablonunda kurmasına rağmen filmlerini, seyirciye kullandığı manipülatif mekanizmaların farkına varması için ayrı bir boyut yaratmıştır hep. tecimsel sistem içinde bir hitchcock sistemi oluşturmuştur.
Last edited: May 17, 2005, 11:34 AM (2)
bu abimiz görüntü yönetmenlerine çok çektirmiştir:)zaten uzun süre beraber çaliştiği bir eleman wardı ismini hatırlamıorum
neyse şimdi bu filmden önce alırmış görüntü yönetmeni kimse,orayı burayı dolaştırırmış bak bu sahne şöle olacak bu sahne böyle olacak falan,beraber simit,peynir çay içip film çekilmeden coktan kafada filmi bitirirlermiş yani:P
soyadının ise hikok mu hiçkok mu yoksa haykok mu diye okunduğu hala muammadır:)
rear window bence bir yönetmenin kendini tatmin ederken, karakterleriyle oynamanın son noktasına geldiği bir film'dir. bilirsiniz küçük çocukların bebek evleri vardır. kutu gibi ama gerçek evlerin minyatür bir kopyası gibidir. sanki hitchcock rear window'u çekerken oyuncak eviyle oynayan bir çocuk gibidir. filmi kurgularken sanki ben film karakterlerimin tanrısıyım demek istercesine onlara hakim olabiliceğini belirtmiştir. bence çok farklı bir film.
You need to log in to post a reply.