Skip to content

Alfred Hitchcock

19 replies · 719 views

FI
fiction
365 posts
Jun 28, 2004, 06:38 AM#12843

"hitchcock" un sapıkta ki duş sahnesini kendi çekmediğine dair bir söylenti var ...doğruluk payı varmıdır acaba bunun...

FI
fiction
365 posts
Jul 09, 2004, 12:24 PM#13024

dün büyük ustanın "rear window" filmini ilk defa seyrettim...öncelikle "james stewart" ı tebrik etmek gerek bütün film boyun ca bir tekerlikli sandalyenin üstünde alçılı bacakla çok iyi bir oyunculuk çıkarmış...film aslında tamda "hitchcock" sinemasını özetler nitelikte belirli bir mekanın dışına çıkmayan ve ana karakteri devamlı şüpheye götüren bir atmosfer...filmde en çok ilgimi çeken ise çoğu "hitchcock" filminde bazen biz bir şeyler bilirken filmdeki karekter bir şey bilmez bazende onun bildiği bir şeyi biz bilemeyiz ...bu filmde ise bilgimiz ana karakter ile paralel gidiyor...hatta çoğu zaman bizde filmdeki karekter gibi gerçekten bir cinayet olduğundan şüpheleniyoruz ....kısacası mükemmel bir hitchcock filmi.....

CA
caggins
472 posts
Jul 29, 2004, 12:18 AM#13556

ben de sanırım vertigo'yu seviyorum ama hepsini de ayrı severim ayırmak çok güç. filmlerindeki afacanlıklarını da ayrı severim, mutlaka filmin bir yerinde dikkat çekici bir faaliyette bulunması hoşuma gidiyor (north by northwest'de otobüse yetişemeyen adam, strangers on a train'de de violenseliyle trene binmeye çalışan adam olarak) mesela. bu arada ''işaretlerin" "kuşlara" benzerliği de dikkatimi çekmişti. bir de 12 maymunda bunlar kaçmak için sinemaya girip hitchcock filmleri izlerler. bir de Jeff Bleckner rear window'u televizyon filmi olarak uyarlamıştı hatta Christopher Reeve filmde felçli adamı oynamıştı bu aslının teknolojik versiyonuydu hatta kapının altından mektup atmak yerine mail gönderiyordu bir dönem televizyon haldır haldır vermişti bu filmi. aklıma geldi yazayım dedim. bilinç boşalması yaşadım bir anda.

DA
darxoul
265 posts
Jan 27, 2005, 09:11 AM#17331

şöyle bir şey var mcguffin'le ilgili. belki hitchcock sevenlerin ilgisini çeker:

http://kirpi.fisek.com.tr/index.php?metinno=sinema/20041219210731.txt

CO
costanza
314 posts
Jan 29, 2005, 06:37 PM#17407

ancak bir Hitchcock filmini bu derece özel yapan nedir? Bir Hitchcock filmindeki Hitch nedir? Boynunuzun arkasına o ürpertici duyguyu koyan şey nedir?

esasen şudur: sistemin light ticari yapımlar görünümündeki uzantıları aracılığıyla, filmi çeken bu amcanın sapkın, saklı eğilim/düşünce/dürtülerini film medium'uyla izleyicinin paylaşması/paylaşmak durumunda kalması. kusursuz sinema dili, senaryo/anlatı yapısı, biçimsel oyunlar-mekanizmalar vs. hepsi bunun arkasından gelmekte, belki daha doğrusu öncelikle buna hizmet etmektedir.

You need to log in to post a reply.