"6. His" meselesi
21 replies · 361 views
lynch2046 wrote:
bu film gerçekten müthiş.6.his gibi bir mantıksızlık abidesi bu filmin tırnağı olamaz.
mangold inanılmaz bir atmosfer kurmuş ve "çok bilmiş" takılanları dibine kadar ayazda bırakmış.
oyunculuklar hayranlık verici kurgu da oldukça işlevsel.son yıllarda diğerleri nden sonra izlediğim en iyi korku gerilim galba.
bu arada "fakülte" deki kızın cümlelerine dikkat!
- his ve mantıksızlık?
ve diğerleri filmini son yılların en iyi korku gerilim filmleri arasına sokmak?
soru 1-6. his'i mantıksızlık abidesi yapan ne?
soru 2-diğerleri filmini 6. histen ayıran özellik ne?
ben katiliyorum bu 2046 fikirlerine.
6. his kesinlikle sevmedigim bi filmdir. shayamalan konusunda da halen kararsizim. signs'i da unutmadim. adamin iyi bir çizgiyi yakalayabildigi gerçek ama bu iyi çizgiyi çok seyrek yakaliyor. çizgi romanlarla ilgili bisiyler yapmamis olsa çok daha fazla sevmeyebilirdim kendisini ama yapti, kurtardi.
the others'a gelince, onun süper bi film olmasiyla ilgili bisey söylemek gereksiz gibi gelio bana. o kadar klise bi senaryoyla, vcd basinda, kötü çözünürlüge ragmen insani gerebilen bi filmdir kendisi. iyidir bu yüzden de. nicole kidman'a hiç girmiyorum bile.
altıncı his filmi 99 yılında gösterime girdiğinde fazla iddialı değildi(avrupa gösteriminden bahsetmiyorum)ve film ilk yarısı boyunca bir gerilim-korku türüne ait herhangi bir adım da atmıyordu.monoton bir tempoda(bence özellikle seçilmiş ve iyi ki seçilmiş)ilerleyen film,son on dakikasındaki olaylar sinsilesi ile hızlanmış ve başarılı olmuştur.pumpkinin bahsettiği çıta meselesi bile filmi önemli kılıyor bence...
diğerleri filmi de son derece başarılıdır...hatta altıncı histen de başarılıdır...amenabar ın yönetmenliği ile shylaman arasında bir karşılaştırma yapmak yanlış olur sonuçta...ikisi de benzer altyapıya sahip ama hedefler farklı...
- his niye bi mantıksızlık abidesidir?
1-vurulan bruce willis görülür ardından "diğer sonbahar"a geçeriz.
filmin sonunda ölü olduğunu anladığımız willis acaba sonbahar a kadar neler yapmıştır?
a)bir gazeteciye gidip gazete istemiştir ama gazeteci tepkisiz kalmıştır
2-bir arkadaşım willisin istediğine göründüğünü söylemişti.çok garip elin gazetecisine,bakkalına görünüyo,karısına bi türlü görünemio.
sözün kısası en aptal insan bile diğer sonbahara kadar ölü olduğunu anlardı.
3-çocuk ölüleri gördüğünde üşüdüğünü ve bi yerden düşermiş gibi olduğunu söyler.yaw willis ne peki?
yine bi arkadaşım çocuğun willis i gördüğü anda bunu hissettiğini,ama sona kadar çaktırmadığını belirtmişti.
diğerleri 6.his in kuramadığı mantığı kurduğu için çok başarılıdır.ayrıca müthiş bi atmosferi vardır.
filmin meshur sahnesi:
cocuk yatmakta, bruce willis yaninda oturuyor. cocuk "i see dead people" sozunu soylerken filmde hep oldugu gibi nefesinden buhar cikiyor ve battaniyeyi uzerine daha bir cekiyor.
karisi ile olan evlilik yildonumu sahnesi de gazeteci meselesini kismen yanitlayabilir. olu oldgunu karisinin tavirlarindan bile anlayamayan birisi gazetecinin ya da baska herhangi birinin tavirlarindan nasil anlasin. ki karisinin tavirlarindan anlayamama olayi da film icinde cok saglam kurulmustu.
film icerisinde bunun da nedeni anlatiliyordu diye hatirliyorum. yoksa yanlis mi hatirliyorum? acamadigi bi kapi falan vardi. kiyafet meseli de boyle biseydi sanki. ne biliim cok oldu izleyeli.
bu mantıksızlık meselesinde metafizik bir konuyu ele alan ve hiçbir şartta realitesi olup olmadığı tartışılamayacak bir meselenin içinde mantık hataları bulmaya çalışmak ne kadar doğru ki?
eğer sizin yolunuzdan gidersek diğerlerinde eve hiç mi bir Allah'ın kulu gelmez?çay içmeye hal hatır sormaya?
evdeki herkes gerçek aileyi en azından bir kez bile görürken nasıl olur da nicole kidman bir kez olsun bile göremez?
bu sorular alır başını gider...
mantıksızlık abidesi kelimesi bu yüzden ilgimi çekti ve tartışmaya açtım...
lynch2046 wrote:
6. his niye bi mantıksızlık abidesidir?
lynch2046 sen filmi izlemedin mi de arkadaşlarının anladıklarına ve anlattıklarına bakarak ahkam kesiyorsun. ayrıca izlediğin halde boyle mantıksızlık abidesi bir yazı yazıyorsan seni kırmak istemem ama bu senin filmi anlayamayışından kaynaklanan br sorun.
Bu arada Lynch'in en sevdiğin yonetmen oldugunu okumustum forumun bir yerlerinde. Altıncı hissi anlayamayıpta Lynch filmlerini anladıgını iddia etmen ayrıca ilgi çekici.
6.hisse super film demiyorum ama mantık hatası olarak öne surdugun seylerin hepsinin açıklaması var.
(Nası sermest bey istediğiniz tartisma ortami yavas yavas olusuo galiba ;) )
sevgili lynch kardes de kendi fikrini soylemiyo zaten bunlar yazıldı cizildi. o zamn da soyledigimi yine soyluyorum. hayalet konusunda kesin bilgileri olan biri varsa bana gelsin. yani sen plasmatik varlıksın senin nefesin cikma buhar olusmaz filan diyecek kadar hayalet avcısı varsa taktir ederim gercekten.
Saf saf konusmayalım yaaa....
hayal bu hayal
gumus vampirlere etkilemez diye blade'i mi izlemiyelim. Hayaletler icin zamanın ve mekanın ne oldugunu bilmiyoruz ki.
Hem adam kendi hayalet fikrini ve teorisini yaratmis. kendi hayalini hayeletini ve filmin yaratmis.
begen begenme.
Ama adamı hayalet kavramını kendine gore yeniden yorumlamis. farkli bir hayalet tipi cikarmis 'bravo' demek gerek bence...
ahkam kesmiyelim.
her yönetmen belirli konularda kendine has yaklasimlar sunmakta özgürdür. ancak sundugu seyin dogrulugu, seyirciye inandirici gelmesine ve onlar tarafindan kabul görmesine baglidir. kalip halinde fikirlere bagli kalmak zaten yanlis bi tutum. eger böyle olsaydi vampirler, ilk çiktigi günkü gibi kalirdi. ancak ne var ki seyirci tarafindan kabul gören farkli vampir yaklasimlari günümüzde bu kavrama ciddi alternatifler getirmistir(bazilariysa kesinlikle ciddiye alinmamistir.) buradan su konuya gelecegim. vampirler hakkinda, "benim vampirim de söyle, böyle" derken saglam bir nokta yakalayip seyircine dogru düzgün anlatamazsan, ne kadar senin özgün ürünün olursa olsun seyirci seni inandirici bulmaz. burada tekrar shayamalan'la ilgili bir örnek verilebilir ki konuya cuk oturuyor. signs adli film. bu filmde sadece sudan zarar gören uzaylilar dünyayi istila ederler ancak nem dolu atmosferimiz bu uzaylilara hiçbirsey yapmaz. bu konuda "vay be, adam kendi uzaylilarini yaratmis, çok saygi duyuyorum, atmosferdeki su onlari etkilemiyo ama olsun bu da yönetmenin yaklasimi" diyebilirsiniz, ya da "bu uzaylilar biraz saçma olmus" dersiniz. bu, filmin size ne kadar inandirici geldigini baglidir. burdan da yola çikarak diyorum ki 6. his'teki bütün bu olaylar bana hiç inandirici gelmedi. ve sorun adamin hayaletiyse, evet, adamin hayalet kavramini da uzayli kavrami gibi hiç begenmedim. city of angels(dizisi+filmi), frighteners, the ghost ya da the others filmlerinde de çok ciddi hayalet farkliliklari vardi, ama bana sadece bu adaminki batiyor. üzgünüm.
ben anladim.
su anda bir dergide genel yayin yonetmenligi yapan bir arkadasimla izliyodum. telefonuma mesaj olarak adam hayalet yazdım filmin arasinda ve arkadasinma sonunda bakmasi uzere verdim.
Benim derdim zaten yonetmenin basarisi degil ozgun hayal gucune verdigi prim. bakiniz unbreakable.
Ben 6.his'i ilk izlediğimde beyenmiştim çünkü beni şaşşırtmayı başarmıştı filmin sonunda meşhur olayın ortaya çıktığı an salondaki sesleri unutamam (aa adam ölüymüş)(aha lan buda hayalet vay.....koyım)ve bunun gibi bir sürü şaşırma efekti.Filmi beğenerek salondan çıktım çünkü değişikti.Mutlu olmuştum yüzüm gülüyordu fakat birden ardarda kafamda sorular belirmeye başladı sizlerin belirttiği mantıksız olaylar zinciri sizin yazdıklarınız gibi daha birsürü var mesela küçük kıza yardım etmeye giderken otobüse binerler kardeşim bu otobüse binerken kimse birşey sormuyomu para,bilet istemiyomu?Bu tarz çelişkiler film boyunca gözümüzün önündeydi fakat yönetmen bunları bizden saklamayı başarmıştı ve eminim bunu filmin başlarında anlayan arkadaşlar bile bu çelişkileri filmin sonunda görmüşlerdir.Ben bu yüzden herşeye rağmen filmi kabullendim ve beğendim bu syamalan için bir referans oldu bende diğer çalışmalarını merakla bekledim hepsini izledim fakat hepsinden yüzüm asık çıktım.Bu kadarmış dedim ama sanırım yeni filmini çekiyomuş son kararı vermek için bekleyelim asacaksak ondan sonra asalım.....
You need to log in to post a reply.