The Return of The King
25 replies · 691 views
The Return of The King
halen buyulenmis durumdayim, kurtulunca yazcam biseyler.
hala inanamiyorum, nasil bu kadar guzel cekilebilir bu kitap. ey sinema sen nelere kadirsin.
pumpkinle cumartesi günü konuştuğumuzda ona bazı tepkilerimi anlattım ve o da bana pek çok insanın hemen hemen aynı cümlelerle aynı tepkileri verdiğini söyledi. gerçekten de kiminle konuşsam filmin pek çok sahnesinde ayağa fırlayıp allah allah nidalarıyla koşturmamak için kendisini zor tuttuğunu söylüyor. pek az filmden çıkınca hasıl olan uzun bir sessizlik kapladı benliğimi. ve hala aklıma geldikçe elf görmüşçesine bir duygu yoğunluğu oluyor içimde. "iyi film ne?" sorusunun cevabı sanırım bu duyguyu veren ve unutturmayan film olsa gerek.
sahne sahne konuşmak ve tartışmak için biraz sakinleşmeyi bekliyorum.
sen de "ben bunu begenmiycem" diye gidip, begenip donmuyosun. nolmus?
eh birinin muhalefet etmesi lazım ki kavga çıksın. ben bu misyonu üsleniyorum napıym. bu arada hobbitler niye o kadar gaydi? final niye değişmiş, gerçi kitabı da bitmek bilmemesi çok baydıydı ama 6 kere kararıp açılır mı bir film be kardeşim. ayrıca legolas biraz abrtılmadı mı? peki bütün elfler ışık sönüyor birader diye inim inim inlerken sen koşan filin üzerinde titanicçi caprio gibi nasıl denge şovu yapıyon. anladık bir takım ırklar konseye tek temsilci gönderiyorlar. peki aynı ırklar savaşa niye tek temsilciyle katılıyor. yok arkadaş dragonlance seviyorum ben. (ay ay nasıl 16 yaşındayım)
sen kitabi mi elestiriyosun filmi mi. kitabi elestireceksen yeri bura diil. evet hobbitler biraz gaydi, sonu kisalmisti falan filan ama film muhtesemdi. uc film icinde en iyi uyarlanan ve en guzel olan buydu.
filmin neden bu kadar muhtesem oldugunu yazayim.
Elrond Aragorn'a Anduril'i verirken, "ben insanlara umut veririm" der. Altyazida Aragorn'un cevabi olarak "Benim umuda ihtiyacim yok" yazsa da orjinalinde Aragorn "Estel is my name" der. Iste olabilecek en iyi cevap budur ve Peter Jackson kitapta olmamasina karsin bu cevabi filme koymustur. Bu film bunun gibi bir suru detay ve mukemmel uyarlamalarla dolu oldugundan fanatikleri aglatacak kadar guzeldir.
Biliyorum, kitabi okumayanlar, "estel" in ne oldugunu bilmeyenler yukarida yazdigimdan hic bir sey anlamayacaklar :) Sinema'da bu sahnede dopey'e ciglik atarcasina "olum estel is my name dedi, estel is my name dedi" derken dopey'in bana aval aval bakisi ondandir.
peter jackson'a su anlamda helal ossun, hem fanatikleri hem de genel kitleyi tavlayabilecek bi eser cikarmis ortaya..filmi genel anlamda begendim, tolkien atmosferinden mumkun mertebe cikmadiindan...sadece uzun savas sahneleri ve de kavga doguslere yaslanmamis, hazirlik asamalari uzerinde de elinden geldiince durmus, nedir ne deildir annatmis..genel plan savas sahneleri cok basariliydi, rohanlilarin orklara dalisi sinema tarihine gecer heralde..bi de o ne Gondor'du be kardesim, höh yani...
su anlamda ise begenmedim, bissuru klise hareket vardi, savas sirasinda aglayan kadin ve cocugu, theodenin olum konusmasi, frodonun son anda ucurumun kenarina tutunmasi felan..ne gerek var yani..bi de kitaba cok sadik kaldiini dusunmuyorum, final sahnesi oyle deildi gollum kendi kendine dusuyodu mesela..denethor karakteri de bu kadar ezik deildi..
zaten kitabin gucune ulasmasini beklememek lazim sanirsam, cekilse cekilse bu kadar iyi cekilir..
üçlemenin en iyi filmi olduğuna katılmıyorum bence birincisi en iyisiydi, çünkü başkasını bilemem ama ben kitabı oldukça bireysel ve felsefi bulmuştum üçüncü cildini ise özellikle vicdan muhasebesi etrafında kurulduğunu falan (neyse bu çok sübjektif bir şey tabii ki) bu anlamda bana ilk film en yakın geleni oldu ikincisi çok fazla savaş, kavga hır gür falan olmuştu yane, üçüncüsünde de, elbette kitaba sapsadık kamasını beklemiyorum, hiçbir zaman olmaz öyle bir şey, ama kitap zevkini vermedi bana, yani "eee arkadaşlar sonra?" dedim ki bir film bunu söyletiyorsa bana tehlike çanları çalıyordur
fanatikler lütfen kör savunma yöntemine geçmesin. ben de tolkien hastası ve peter jackson'ı takdir eden bir vatandaşım ennihayetinde :)
kitabi okumamis birisi olarak seriyi cok guzel ve heyecan verici buldum. ucucu filmdeki savas sahneleri gercekten cok etkileyiciydi. kurusawa'nin ran'indan buyana boylesi lezzetli savas sahneleri izlememistim (ben de cok az film izliyor olabilirim tabi. kabul).. abarti ogesinin olmasini filmin yapisi geregi kaldirabiliyorum ama cok zorlama abartilar, akrobasi gosterileri de vardi filmde..
kitabi okumayan birisi olarak anlamadigim bir seyi bilir kisilere sorayim dedim.. filmin sonunda bizim frodo, gandalf ve elfler nereye gidiyorlardi gemiye binerek. filmde bu aciklaniyor muydu da ben kacirdim yoksa sadece fanlarin anlayabilecegi bir sey miydi? sonucta frodo ve sam'i dunyayi kurtarmaktan bile neredeyse daha fazla motive eden sey yorkshire'a donmek iken, zafer sonrasinda frodo neden ayrilir koyunden anlamis degilim.. ilahi karakterler oludular da mistik bir yere mi goc ettiler? eger oyleyse bana gore filmin asil kahramani olan sam'in cok daha ulu bir varliga donusmesi gerekmez miydi? bilirkisiler yanitlarsa cok sevinicem.
simdi soyleki,
denizin otesinde elflerin buyuk cogunlugunun yasadigi "kutsal topraklar" var. uzun yillardan beri elfler orta dunya'yi terk edip bu kutsal topraklara gitmekteler..bunun da temel sebebi yillar suren savaslardan (ilk filmin basindaki savas mesela) ve de insanlarin iradesizliginden bikmis durumda olmalari...aslinda bi anlamda da denizin otesi elflerin ana yurdu..elrond'un arwen'i surekli gondermek istedigi yer de kutsal topraklar zaten.."Artik Elflerin zamani geciyor" deyip durmasinin temel sebebi de bu goc durumu..
frodo ile bilbo ise yuzukle muhatap olduklarindan, artik siradan hobbitler degiller..onlarin da bi anlamda orta dunyadaki misyonlari veya kaderleri sona ermis durumda..sam niye kaliyor?? her ne kadar film boyunca sam'i cok takdir etsek de, cok cefa cekmis olsa da, asla filmin asil kahramani degil..cunku yuzugu "tasimak" hepsinden cok cok daha zor bi gorev (Gandalf'in bile yemedi mesela), kalmasinin nedeni ise yuzuk tasiyicisi olmamasi..
gollum ölür, zamaninda isildur da ölür, sauron yok olur, bilbo ve frodo'nun da gitmesiyle yuzuk tasiyicilarinin hepsi orta dunya'dan kaybolur.....ve de, yuzuğun devri kapanir....
buna ben cevap verecektim ama unuttum, houston'in yazdiklari buyuk oranda dogru ama eksikler var. houston'in kutsal topraklar olarak belirttigi yerin adi olumsuz topraklardi -ki ben de yanlis hatirliyor olabilirim-. burasi valar ve maiar'in da yani tanrilar ve yari tanrilarin da yasadigi yerdir. elfler orta dunyada eru'nun ilk cocuklari olarak gozlerini actiktan sonra bir kismi batiya valar'in yanina gitmistir. silmarillerin melkor tarafindan calinmasindan sonra ordakilerin de bir kismi melkor'lasavasip silmarilleri geri almak icin orta dunyaya geri donmustur. caglar sonra houston'in da belirttigi sebepler nedeniyle elfler asil yurtlari olarak gordukleri olumsuz topraklara geri donmektedir ve dunyayi eru'nun ikinci cocuklarina ve diger irklara birakmaktadir. yanlis hatirladigim bir kac sey olabilir fanatikler kizmasin.
filmin sonunda frodo ve bilbo'nun da gittigi yer bu olumsuz topraklardir. kendileri yuzuk tasiyicisi olduklari icin boyle bir odul kazanmislardir. kafa karistiran yer de sanirim sam'in onlarla birlikte kitmedigidir ki ucun filmin kitaptan en buyuk farki da burasidir. kitapta bilbo, gandalf, galadriel ve elrond giderler. daha sonra frodo ve sam'in gelmesi icin geride bir gemi birakirlar, frodo ve sam de yillar sonra artik dede olduklarinda digerlerinin yanina giderler diye hatirliyorum. bilmiyorum dogru mu hatirliyorum :)
You need to log in to post a reply.