The Return of The King
25 replies · 691 views
baslamisken film hakkinda da yazayim biseyler. gerci henuz ikinci kez izlemedim ve bazi seyler aklimdan ucup gitti ama :)...
simdi burdan birileri dalga gececek ama filmin bazi yerlerinde gozyaslarimi tutmakta zorlandim. beklentimin kat kat ustunde oldugu bir kac sahnede kisik sesle ciglik atmaya benzer garip sesler cikararak dogruldugum cok oldu. uc film icinde en iyisi buydu, buna digerlerinden daha fazla ozenilmis. ya da postproduksiyon icin daha fazla sureleri oldugundan boyle olmus. artik hangisi dogru bilmiyorum ama bu film gercekten digerlerinden farkliydi. hem kitaba da en sadik olan buydu sanirim.
bazi yerler vardi ki bence/belkide tolkien'den daha basariliydi. minas morgul'dan witch king'in ordusu cikarken ordunun tepesinde bir yerlerde tunemis kanatli binegindeki witch king cok ama cok korkunctu. bu sahnede tolkien'in hep yazdigi nazgullerin yurege saldigi korkuyu gercekten hissettim, kitapta bunun nasil olabilecegini anlamamistim ama bu sahneyi izledikten sonra orklarin olumleri istense bile nazgullere kayitsiz sartsiz itaat emelerinin nedenini anladim. bu korku kitaptakinden daha iyi anlatilmisti.
minas tirith zaten tarif edilemeyecek kadar basariliydi. hep gozumun onunde canlandirmaya calisirdim o sehri. ilk filmde de gandalf yuzugu arastirmak icin kutuphaneye giderken nihayet gorebilecem diye pur dikkat kesilmistim ama hayalim gerceklesmemisti. bu filmde nihayet orayi gorebildik. kitabi okumayanlar o sehir icin ne dusunuyor pek bilmiyorum ama okuyanlarin en cok konustugu sey buydu sanirim. "minas tirith nasildi ama..." ben o kadarini hayal edemiyorgum, ozellikle savunma sistemi olarak duvarlara gizlenmis manciniklar, hersey cok cok cok guzeldi.
savas sahneleri, rohirrim'in pelennor duzluklerine dalisi, eowyn'in witch king'i oldurusu... cok cok guzeldi. ama anduril'e hak ettigi onem bu filmde de yeterince verilmedi diye dusunuyorum.
neyse simdi diger meselelere gelelim. evet bu filmde gaylik had safhadaydi, frodo - sam arasindaki yumusak bakislar abartilmisti ama sanirim filmle dalga gecmek isteyenlerin de dayanacagi baska bir sey yok. yuzuklerin efendisi sevgimi bilen herkesin filmin geyigi acildiginda ilk sozu bu oluyo, ondan baska da bisey diyemiyorlar zaten. abi birakin iki yumusak bakisa takilip guzelim filme yuzunuzu cevirmeyin. ha baska seyler yok mu, elbette irili ufakli daha bir cok kusuru var filmin. ileri de onlari ve diger sevdigim detaylari da yazacam zaten ama toplasan bir dakika tutmayacak bir yere takilip filmle dalga gecen yuzunu baska tarafa cevirenlere de allah akil fikir versin diyorum.
kaynakca kullandim, "kutlu diyar"mis o yerin adi, elfcesi Aman..tum oluler de oraya gidiyor.. bi nevi ote dunya yani..zaten orta dunya fantazisinde, dunyadaki yasamla olumden sonraki yasam pek bi yakin seyler, oyle kalin cizgiler yok. tanrilar ve kullari surekli sicak temas halindeler. e boyle olunca cennet ve cehennemin de denizin otesinde olmasi butunluge uygun dusuyor.
bi de filmde anlatilan dogru, frodo, gandalf, elrond vs. vs. beraber gidiyor, sam kaliyor..kitap tam burada bitiyor zaten. kitabin ekinde rivayet ederler ki yillar sonra sam karisi olunce gidiyor..hatta frodo'nun giderken bi lafi var sam'a: "bir gun sen de geleceksin, boylece bu diyarda yuzuk tasiyicisi kalmiyacak" diye..kendimi de duzeltmis olayim, sam de gidiyomus, ama kisa bi sure de olsa yuzuk tasiyiciligi yaptigi icin, dolayisiyla yuzugun devrini kapatmak icin...
p. jackson kardesimize atacagim en buyuk bok ise kitaba sadakatiyle ilgili..tabiki de birebir esleme yapilamaz, hatta istedii gibi anlatir..ama bazi sahnelerde sirf klise kullanmak ve aksiyon olsun diye kitaptan ödün vermesi uyuz ediyo, frodo ucurumdan duserken son anda kenarina tutunmasa olmuyo mu be kardesim, veya ne bilim mordor kapilarina illa futbol takimi kadar adamla mi gitmek gerekiyo yapilan kahramanligin dozu artsin diye??vs. vs. detaylar onemlidir yani dikkat etmek lazim...
mordor kapilarina zaten o kadar adamla gidilmiyo muydu kitapta. bu arada aman (kutlu diyar) ote dunya degil, amerika gibi batida yer alan baska bir kita. tolkien dunyasinda ote dunyaya mandos'un sonsuz salonlari denk gelir sanirim.
filmi izleyeli beş altı gün oldu...
beklentilerimi aşan bir film ortaya çıkmış ve serinin en iyisiydi...
şöyle ki,
zamanında jonla icqda sohbet ederken e bu adam üçüncü filme ne koyacak demiştim...
çünkü romanın gidişatı ile film arasında belirgin farklılıklar mevcuttu...
üçüncü bölümün güdük kalacağını düşünürken içeriği bu kadar zengin ve ihtişamlı bir film beklemiyordum açıkçası...
Tolkien aha kitap böyle yazılır derken jackson aha uyarlama da böyle olur demiş nihayetinde...
sinemayla edebiyatın kesiştiği o yumuşak karından ustalıkla sıyrılmış yönetmen...
küçük bir anektod eklemeliyim...
sinema salonunda yüzük lavların arasından kaybolurken salondaki seyircinin yarısı salondan çıktı...
herhalde onlara göre yüzük gitmiş kavga bitmişti...
halbuki serinin en can alıcı yeri yüzükten sonrasıydı...
türk seyircisine ahlar vahlar olsun...
Bu arada Japonlar filmin açılışını Büyük gösterilerle yaptılar geçen haberlerde seyrettim enteresan diyim. Peter Jackson ı oyuncuları falan çağırmışlar, böle dini bir ayin gibi frodo yüzüğü ateşe atar, binlerce elinde defter ve kalemle çığıran japon kızı patlayan binlerce flaşla beraber daha fazla çığırıyor... Klasik japon şeysileri işte ama ilginç, neden...
Film şu dallarda Oscar'a aday:
1.En İyi Film
2.En İyi Yönetmen
3. Uyarlama Senaryo
4.Sanat Yönetimi
5. Ses Kurgusu
6.Orjinal Müzik
7. Orjinal Şarkı
8.Kostüm
9.En İyi Kurgu
10.Makyaj
11.Görsel Efekt
Ek:Hayırlı Olsun!!Başta Pumkin olmak üzere tüm sevenlerine :D :D
yüzüklerin efendisi filmine bu kadar övgü dizmenin nedenlerini bir türlü anklayamadım tamam başarılı bir uyarlama efektlerine diyecek bir şey yok yönetmenlikte çok iyi ama ortada sadece fantazi manyaklarını memnun edecek bir film var bu kadar büyütmeye gerek yok ilk film bir dünyayı tanıttığı için gerçekten iyiydi ikincisini izlerken sinemada ilk defa uyumak istedim üçüncüsünün özellikle çok iyi bir ilk 1.5 saati vardı sonra filmin uzunluğu beni çok sıktı" hadi at şu yüzüğü bitsin bu çile" dedim kitabı okumama rağmen filmlerinden bu kadar hoşlanmıcamı tahmin etmezdim filmi çok sevmememin bir nedenide oyunculuklar filmin hiç bir oyuncu iyi oynamıyor sadece ilk filmde gandalf ve her filmde ufak rollerde gördüğümüz liv tyler fena değil oscarlara gelecek olursak bu kadar reklam ve para yedirmeye her filmi oscar yaparlar bu kar uğraşa bir heykelelcik versinler artık....
oscarın vazgeçemediği bir adettir ya, bizde de "parayı veren düdüğü çalar" şeklinde atasözü halire getirilmiştir hatta
kim çok para yatırırsa oscar onun olur (istisna var tabii ki, atlamasın hemen kimse, veya şöyle diyelim, parasını yatıran memnun edilir genelde) zira, sinema devasa bir endüstridir hele ki amerika için ve bunun özendirilmesi, devamı vesairesi için gayet anlı şanlı bir ritüeldir oscar amca
şuradan extended dvd tanıtımını izleyebilirsiniz. nazgül'ün çıkıp frodo'nun kılıcını ve zırhını göstermesi, gandalf vs. saruman son dövüşü, aragornun gemilerle denize açılması, gandalf'ın atının arkasında pippin le beraber nazgül ile dövüşü, aragorn'un eowyn'i tedavi etmesi vs... gibi eksikliğini çok yoğun bir şekilde hissettiğimiz bir çok şey var. tam 50 dk. -evet yanlış okumuyosunuz 50 dakika- daha uzun bir film. inanılmaz.
ilk filmdeki gandalf vs saruman dövüşünün ardından ulan bu ne iki fireball falan bişeyler görseydik diyenlere özellikle duyurulur. tanıtımda saruman'ı gandalf'a fireball atarken görebilirsiniz.
You need to log in to post a reply.