blue velvet ve david lynch in en iyi filmi
22 replies · 505 views
blue velvet ve david lynch in en iyi filmi
günümüzün en yaratıcı yönetmenlerinden birisi olan david lynch in geçenlerde cnbce de ekrana gelen efsane filmi blue velvet ten sonra sinefilde bir forum açma fikri aklıma geldi blue velvet hakkında yorum ve yazının sonunada en iyi bulduğunuz lynch filmini yazabilirsiniz.. filme dönersek hallerinden gayet mutlu bir kasaba halkının güler yüzlü görüntüsüyle başlıyor fonda gayet huzur verici 50 li yıllardan gelen bir blue velvet şarkısı ve çimleri sulayan yaşlı bir adam birden fenalaşıyor ve yere yığılıyor çimlere yapılan yakın çekim ve hiç bir şeyin göründüğü gibi olmadığı bir dünya yaşlı adamın oğlu jeffrey bir tarlada dolaşırken kesik bir kulak bulur ve o kulağı bulmasıyla hayatında hiç görmediği şeylere tanık olması kulak bir nevi muazzam bir yola giden tüneli çağrıştırıyor bir nevi günaha çağrı mutsuzluğun,kötülüğün karamsarlığın hakim olduğu bir dünya jeffrey filmin bir sahnesinde isyan ediyor dünya neden bu kadar kötülüklerle dolu isyan ediyor ama filmin ondan sonra gelişen olaylarındaki yaşananlar onun isyan ettiği kötülün yanında vız kalıyor sonuç olarak blue velvet bir tutkular saplantılar ve sapıklıklar filmi ...yinede lynch en iyi filmi olarak çok daha karmaşık karanlık ve etkileyici bir film olan kendi adıma hayatımda izlediğim en iyi film olan mulholland drive'ı görüyorum
"ben bir aracıyım ve amacım bilimin sınırlarını genişletmek"
david lynch
duyduum bi anektod yada bir efsane...david lynch universite yillarinda (bi sanat okuluna gidiyormus ve sinema okuyormus) her gun ama her gun deli gibi seker tuketiyormus. sabah yaptii ilk is 10 sekerli kahve ve yaninda 3-4 donut filanmis mesela...ve bu sekilde "high" oluyormus,yani bu kadar glikozdan kafasi guzel oluyormus ve yaraticiliini bu sekilde "semirdiini" dusunuyormus...gel zaman git zaman 4. sinifa gelmis ve bitrime projesi icin kisa film cekmesi gerekiyormus..herkes filmini teslim etmis ancak "seker oburu" lynch surekli hocalardan sureyi uzatmalari icin izin aliyormus..ve proje tesliminden 6 ay soora filmini vermis,bu film "The Eraserhead" (David Lynch, 1977)' mis. 90 dk. uzunluundaki bu filmle de kendini ispatlamis....
"hicbir kaynak tarafindan beslenmemis olup dooruluu konusunda hicbir iddiada bulunmuyorum..."yorumsuz aktarmaya calistim.
david lynch'in en sevdiim filmi konusunda da :"Twin Peaks: Fire Walk with Me "(1992) diebilirim,demek istiorum , e dedim zaten.... :)
david lynch'e küçükken annesi hiç boyama kitabı vermezmiş ve annesine bu davranışından dolayı teşekkür ediyor lynch'e göre boyama kitabı yaratıcılığı öldüyor filmlerine bakıcak olursak da gayet haklı gözüküyor aslında filmlerindeki gibi bir hayatı yok lynch'in oldukça sakin bir çocukluk geçirmiş hatta ara sıra karışıklık çıksın diye dua edermiş ağzından küfür
çıkmayan oldukça kibar birisi o küfürleri söylemiyor sadece aklından geçiriyor ve yazıyor film setinde oldukça sakin bir hava yaratıyor hatta oyuncular kurgu bitikten sonra filmi serettiğinde oldukça şaşırıyorlarmış filmleri hakkında ayrıntılı olarak konuşmayı sevmeyen birisi eraserhead deki gizemi hala açıklamış değil.fil adam,mavi kadife ve mulholland drive ile en iyi yönetmen dalında 3 defa oscara aday gösterildi 1990 yılında vahşi duygular ile cannes da altın palmiye kazandı .....
lise çağlarında lynch in önemli bi tutkusu varmış.hep bi eve girip gizlice olan biteni izlemek istermiş.bu arada resimlerine gerçek parçalar koyarmış.örneğin bi resmine sigara izmariti ve ölü bi fare yapıştırmış. sonra resmin onu mutlu etmiceğini anlamış ve sinemaya yönelmiş. blue velvet inanılmaz derecede büyüleici bi filmdir.nerdeyse her görüntüye bi simge ya da simgeler sığdırılmıştır."mulholland dr." ı izledikten sonra hayatımda gördüğüm en ii film demiştim ama "lost highway" yakamı bırakmadı.ilerde belkide en ii filmi eraserhead olur benim için.filmlerindeki her sahneye ayrı bi tutku beslediim için herhangi birinin içerdii anlamlar gafil avlıyabilir beni.
bu arada elimde 5 cd lik inanilmaz bir derleme var. david lynch'in bugune kadar uzun metraj film disindaki butun calismalari. bunun icinde ogrenciyken hazirladigi projeler, reklamlar, kisa filmler ve hatta yagli boya tablolara kadar yiginla ivir zivir var. ilgilenenlere gondereyim diycem ama tembellik edip gondermeye de bilirim :) soyle birsey olabilir aslinda. ben birisine bu cdleri gonderirim. o da kendi arastirmalarini ve yazilarini ekleyerek sinefil icin bir david lynch ozel dosyasi hazirlar. bu da sitede -belki de farkli bir tasarimla- yayinlanir. biz de sinefil icin birseyler yapmis oluruz. bilmem sinefil ahalisi ne der bu konuda.
Merhaba;
Konuyla ilgilenip Sinefil'e David Lynch dosyasi hazirlamaya aday arkadaslar benimle info@sinefil.org veya cahitbinici@sinefil.org adresinden iletisime gecebilirler. David Lynch severlerin yazilarini bekliyoruz.
Kaynak Cd'nin dagitimini ben ustlenirim. Pumkin King cd'yi senden bir bicimde alirim. Herkese sevgiler.
5 cd degil 3 cd imis, pardon. yok mu gonullu bu is icin, hadi ama.
Pumpkin King wrote:
5 cd degil 3 cd imis, pardon. yok mu gonullu bu is icin, hadi ama.
Ving wrote:
cd leri bu tarafa yollayın kopya dağıtım işlerini üstüme alırım... bedava hem de...
You need to log in to post a reply.