Skip to content

bir istanbul yalanı!

43 replies · 1,210 views

RA
rai
645 posts
Mar 31, 2004, 01:06 PM#9781

bir istanbul yalanı!

"Bu memlekette kaç tane büyük, çok izlenen televizyon kanalı var?

Bir elin parmakları kadar. Hatta daha da az.

Bunlardan biri de atv değil mi? Koskoca Türkiye'nin, koskoca ulusal kanallarından biri.

İşte o koskoca atv'nin bu seneki lokomotif projelerinden biri 'Bir İstanbul Masalı' diye bir dizi. Başrolünde Mehmet Aslantuğ ve Ahu Türkpençe oynuyor.

Yapımcısı TMC Film. Ki bu, bir başka çok izlenen dizi olan Zerda'yı da yapan firma.

Senarist başlığının altına da tam tamına beş isim yazıyorlar. Beş hırsız yazar.

Dizinin 'Sabrina' adında bir Amerikan filminden çalıntı olduğu daha önce yazıldı. Hem de öyle böyle değil, plan plan çalmışlar. Yani esinlenme, uyarlama denilemez. Terbiyesizliğin, umarsızlığın boyutu göklerde.

'Kuş tüyü' konseptiyle yapılmış bir jeneriği var. Tüy havada uçuyor, sonra oyuncuların eline konuyor filan. Bu da Tom Hanks'in başrolde olduğu 'Forrest Gump'tan birebir alınmış.

Yani yönetmeninden senaristine ve tabii buna göz yuman yapımcısına kadar herkes hırsız. Emek hırsızı. Fikir hırsızı. "

bu yazı ersan özer tarafından yazılıp patron tarafından www.eskilet.org ' a atılmıştır. biz de bu yaraya parmak basalım dedik.

sermest
sermest
Private Joker
1,446 posts
Mar 31, 2004, 04:28 PM#9786

ersan özerin yazısını ben de okudum..ve sonuna kadar hak veriyorum...

tamam,kadro çok iyi,çekimler mekanlar müzikler enfes ama inşaatın temeli bozuk bir kere...

hem bu atv nin ilk zırtapozluğu değil ki...
melekler adası dizisinde de durum aynıymış sina koloğlundan öğrendiğim kadarıyla...

ve işin kötüsü bu melekler adası dizisinin senaristinin geçen hafta ropörtajı vardı gazetede..tüylerim diken diken oldu okurken...

gazeteci kızımız tüm pişkinliğiyle yaratıcılığını övüyordu senaristimizin...kendisi de pek güzel övünüyordu çalıntı işiyle...

BU
buffy
25 posts
Apr 14, 2004, 06:06 AM#10341

çok ağır eleştirilerde bulunmuş.sadece ağaca çıkma olayından ve iki kardeşin aynı kıza aşık olmasından başka benzer hiçbir olay yok.eğer ağaca çıkmaolayı olmasa eminim kimsenin sabrina filmine benzetmek aklına bile gelmezdi.
bir ist.masalındaki kozanlar ve arhanlarla sabrinadaki fairchild ve larrabee aileleri arasında dağlar kadar fark var.90yılından beri özel tvlerin yayınları var.sadece bim mı yabancı bir filmden esinlenmiş.oda esinlenmiş çalıntı değil.esinlenme ile çalıntı arasında fark var.işin komik tarafı filmi seyretmeyenler bile diziyi eleştirmek için bu bahaneyi öne sürüyorlar.
ayrıca 24 dizisi 3yıldır ekranda ve orda abdnin gizli kapaklı işlerinden bahsediliyor,kurtlar vadisinin 24dizisinden esinlenme olmadığı ne malum.sonuçta iki dizide birbirlerine benziyor.
ab bizde tvde ne yayınlanıyordan çok korsan cdcilerle ilgileniyor bundan eminim.ben olsam korsan cd almamaları için insanları biliçlendiren yazı yazardım. esas türkiye ye zararı korsan cdciler veriyor.onların yüzünden çok büyük isimlerin türkiyede cd satışları düşük çıktığı için gelip konser vermiyorlar.

YO
yojimbo
Private Joker
1,020 posts
Apr 14, 2004, 06:36 AM#10342

efendim, amazon'dan alınmış, "sabrina nedir" yazisini yapistiriyorum. bana aradaki farklari söyleyin o zaman....

Audrey Hepburn is the delightful young Sabrina, the daughter of a chauffeur who is hopelessly in love with David Larrabee (William Holden), the playboy younger son in the rich Long Island household her father works for. In order to help her forget her woes, Sabrina is shipped off to cooking school in Paris. While there, she befriends a baron who provides a bit of culture--and the encouragement to snip off her childlike ponytail. Upon her return to New York, Sabrina is transformed into a sophisticated woman, and David is entranced by her. However, his older brother Linus (Humphrey Bogart) has arranged David's marriage to Elizabeth Tyson in order to seal a business merger and thus must steer David away from Sabrina.

EV
evil willow
116 posts
Apr 14, 2004, 09:55 AM#10363

walla taklitmi değilmi bilemiycem ama o dizideki o küçük bıyıklı kıza sinir oluyorum elimden gelse bi kaşık suda boğarım herhalde

YO
yojimbo
Private Joker
1,020 posts
Apr 14, 2004, 11:13 AM#10373

ben de bu konu ne zaman açılcak die bekliodum... kardeşim göz var nizam var, farketmiyolar mi kizin nasil göründüğünü? yazık. bikaç sene sonra boy atıp büyüdügünde bu kotu söhret hep pesinden kovalicak, farkinda diiiller.

EV
evil willow
116 posts
Apr 14, 2004, 11:24 AM#10376

bende kız ergenlik çağına gelince tek kaşıyla bıyıklarıyla ve geri kalan vücut kıllarıyla nasıl mücadele edecek onu merak ediyorum o yaşta o bıyıklar pes wallahi

BU
buffy
25 posts
Apr 14, 2004, 02:03 PM#10386

sabrina üniversiteyi yurtdışında okudu,david sabrinadan etkilendi ama ona aşık olmamıştı,linus sabrinayı davidden uzaklaştırmak için sabrinaya aşık olmuş numarası yaptı.linus karakter olarak çok acımasız,duygusuz,işkolik,hiç arkadaşı olmayan biriydi.ayrıca filmde sabrinanın annesi ölmüştü ve tek çocuktu.ayrıca larrabeelerinde babası ölmüştü.

sermest
sermest
Private Joker
1,446 posts
Apr 14, 2004, 02:13 PM#10387

buffy wrote:
sabrina üniversiteyi yurtdışında okudu,david sabrinadan etkilendi ama ona aşık olmamıştı,linus sabrinayı davidden uzaklaştırmak için sabrinaya aşık olmuş numarası yaptı.linus karakter olarak çok acımasız,duygusuz,işkolik,hiç arkadaşı olmayan biriydi.ayrıca filmde sabrinanın annesi ölmüştü ve tek çocuktu.ayrıca larrabeelerinde babası ölmüştü.

senin bu diziyi oldukça beğendiğin hararetli savunma şeklinden anlaşılıyor.ben de ilk mesajımda dizinin her açıdan iyi olduğunu söyledim.bir çetin tekindor'u yıllar sonra ekranda tüm karizmasıyla tekrar izlemek benim için çok önemli...
ama...
esinlenme ve çalma arasındaki farkı gözlerin görmek istemiyor...ağaç meselesi sabrina filminden aşırılmış bir figürdür...çirkin kızın güzelleşmesi,iki erkekle yaşayacağı aşk,yurtdışına satılan yasak madde...

elbette ki birebir kopya değil ortadaki eser...ama bir fikir hırsızlığı olduğu kesin...

çalıntı ile esinlenme arasındaki farka gelirsek...
eğer sen bir senarist olarak bir eserden etkilenmişsen ve ortaya koyacağın eser etkilendiğin üründen parçalar taşıyacaksa eserinin baş kısmına "bu ürün 'bilmem ne' den esinlenerek üretilmiştir" ibaresini koyarsın.çünkü ortaya koyduğun ürün senin namusun şerefindir.işte bu ibare kullanılmazsa ve senaristinden yapımcısına herkes göz göre göre insanlara karşı bu yalanı sürdürüyorsa bu durum "çalmak"tır...

BU
buffy
25 posts
Apr 14, 2004, 02:52 PM#10391

benim kızdığım nokta şimdiye kadar tvde yayınlanan dizilerin içinde sadece bim mı esinlenme.kızdığım başka olay ise bimnın bu şekilde gündeme gelme nedeni aynı gün yayınlanan diğer diziyle rating mücadelesinden kaynaklanıyor olması.hem şimdiye kadar yayınlanan dizilerin hangisinde jenerikte şu diziden esinlendik diye yazdılar ki.sabrinayı seyrettim .esinlenme var ama birebir aynı denilemez.ayrıca benim fanatik olduğum diziler buffy ve angel.bimnı aile bağlarını çok iyi işlediği için seyrediyorum.
NOT:şirket olayı sabrinada yoktu.

YO
yojimbo
Private Joker
1,020 posts
Apr 14, 2004, 03:22 PM#10394

o zaman sen bu isin ahlaksizlik oldugunu kabul et, biz de canavar gibi buffy angel konusalim. yazik harcadigimiz efora:)
zaten oyle çok sevmiomussun.

BU
buffy
25 posts
Apr 14, 2004, 03:42 PM#10395

ahlaksızlık değilde başından söyleselerdi iyi olurdu diye yazıyım.ama yinerde o diziyi seyrediyorum çünkü oyuncu kadrodu gerçekten başarılı.hepsi tiyatro kökenli.bencede angel ve buffy süper.

BU
buffy
25 posts
Apr 14, 2004, 04:03 PM#10396

angel ve buffy topicinde konuşuruz.

DA
darkside
83 posts
Apr 15, 2004, 04:29 PM#10501

kardesim calıntı mı bilmem ama kurtlar vadisi gibi dandik diziden iyi oldugu kesin... bi de kardesim iyi rating alıyo, ben ona bakarım

CE
Cevat Kelle
174 posts
Apr 15, 2004, 04:40 PM#10503

darkside wrote:
kardesim calıntı mı bilmem ama kurtlar vadisi gibi dandik diziden iyi oldugu kesin... bi de kardesim iyi rating alıyo, ben ona bakarım

Kurtlar Vadisi durumu tartışılır diyecektim ki reytinglere baktığını okuyup vazgeçtim. Tartışmaya gerek kalmadı. Kurtlar Vadisi daha çok izlendiğine göre senin onu izlemen gerekecek. Yazık oldu bak düşünmeden yazınca... Tüh tüh...

You need to log in to post a reply.