Skip to content

istanbulfilm festivali

41 replies · 924 views

ST
Strier
165 posts
Apr 12, 2004, 07:23 AM#10224

istanbulfilm festivali

FEstival başladı , gördüklerimizi anlatırsak ilerleyen günlerde birbirimizer yardımcı oluruz.
Ben bu hafta sonu;
1.Alexandra'nın Planı
2.Annemler Yemeğe Geliyor
3.Wilbur Ölmek İstiyor
4.Aguirre, Tanrının Gazabı
5.Fitzcaraldo
6.İlkbahar, Yaz,Sonbahar,Kış...ve İlkbahar
filmlerini izledim.
Herzog filmleri benim için büyük hayal kırıklığı oldu. Aguirre,tam bir ızdıraptı. En iyi iki filmine gittim ama hiçbirşey göremedim. İki filmde de salonu terk eden birçok kişi oldu ki, bu festival seyircisi için nerdeyse imkansız bir durumdu. Seyredipte birşeyler bulabilen varsa aydınlatılmak isterim.Ele aldığı konuların ve mekanların ihtişamını hiçbir şekilde yansıtamayan ama sadeliktende nasibini alamamış filmler olduğunu düşünüyorum. Barındırdıkları hafif mizah biraz olsun mutlu etti.,

İlkbahar , yaz...filmini ise herkese tavsiye ediyorum, benim girdiğim seansta yer bitmişti , diğer gösterimlere yer bitmeden biletleri alın derim.
Muhteşem bir görsellik ve anlatılmaz bir dinginlik,hayatın ince tarafalarından tutan ve insana huzur veren bir film.Kısa zamanda ünü yayılacaktır sanırım..

Diğerleri de fena değildi. Kayıtsız kalmamak lazım.

SH
shattimento
311 posts
Apr 12, 2004, 07:48 AM#10225

Ben de bu hafta sonu Wilbur Ölmek İstiyor,Annemler Yemeğe Geliyor ve Oyunun Kuralına gittim.Sonra şapşal bi arkadaşım yüzünden Kahve ve Sigara için Emek'in önünde bi müddet aaladım,sonra bana merdiven satın dedim,ona da yanaşmadılar arkama baka baka döndüm.(bu şapşal arkadaşım da filmi geçenlerde tarık zafer tunaya'da izlediğini ve yine gösterileceğini iddaa ediyodu da şapşal başka bi filmini izlemiş Jim Jarmush'un) kıssadan hisse festival söz konusu olunca hiçbir arkadaşına özellikle amnezi olanlara güvenme.Tabi söölemeyi unuttum emeğin kapısında o da vardı tabi.
Bu anı gibi oldu,
Wilbur için diyecek birşeyim yok,öööle bi filmdi işte,ama tv filmi gibiydi,eğlendiğim sahneler oldu ama fazla değil,film bana ne kattı,fazla birşey değil.türkçe altyazılıydı,heralde gösterime girecek.
annemler yemeğe geliyor,konusu farklıydı,çekimler konuya uygun gerçeğe yakındı,çok sorunu olmayan bir filmdi.
Festivalin en iyisini gördümmü henüz değil,zaten festival sonu herkes en iyilerini bir döker ortaya.Şimdilik bu kadar.

ST
Strier
165 posts
Apr 12, 2004, 08:03 AM#10228

Hiçbir arkadaşa güvenmemek konusunda haklısın. Yedi yıldır festival izleyicisiyim; ne zaman birine uysam sıvanmıştır olay.

YO
yojimbo
Private Joker
1,020 posts
Apr 12, 2004, 09:06 AM#10237

ben 2 film izleyebildim bu haftasonu, ikisi de sahaneydi....

1- dünyanın en hüzünlü müzigi: bu siyah beyaz film, sükürler olsun ki hüzünlü degildi... onun yerine absürdlük had safhadaydi. harika denebilecek fikirler vardi içinde.... özellikle bira dolu köpüklü cam bacaklar akillara zarardi... çok begendik, çok eglendik..

2- kahve ve sigara: siyah beyaz baska bir film... korkunç komikti... eglence ve ironi dolu diyaloglar vardi... hele alfred molina ile steve coogan'in kuzenlik üzerine konusmalari zirveydi. bunu da çok begendik, buna da çok güldük...

peki tüm festival güle oynaya mı geçecek?

RA
rai
645 posts
Apr 12, 2004, 10:38 AM#10243

kahve ve sigara' nın vizyona gireceği söylentileri dolaşıyor. umarım girer de sinema önünde boynu bükük kalanlar da sevinçle doldurular salonları.

FI
fiction
365 posts
Apr 12, 2004, 10:44 AM#10244

lanet olası "üniversite" vizeleri dolaysıyla ben fesitivali bu cumadan itibaren izlemeye başlıcam banko göreceğim filmler şunlar...
misafirler-(bahram bayazii)
kanlı altın-(cafer panahi)
sonsuz sokaklar-(fellini)
kahramanlara rahat huzur yok-(yönetmeni hatırlayamıyorum)

SH
shattimento
311 posts
Apr 12, 2004, 11:10 AM#10252

ya biz Osama 'ya rezervasyon yaptırmak istemiştik,kalmamış,artık kapıda deniycez,birçok kişi tek geçiyo,
Ayrıca,

Kör Kuyu
Mango Sarısı
Dönüş de kaçırılmaması gerekenlerden,
Amerikan Splendor vizyona giricek ama ben güvenemediğimden yazdım.
Gozu-takashi Miieke - e ben bu adamı seviyorum
Kanka'da sanıyorum vizyona girecek
karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak da Ahmet Uluçay'ın,malum gösterime girmeyebilir,ya da girse de az salonda 2 hafta kalır ,bu yüzden kaçırılmaması gerekenlerden.

Vizelerde hep ama hep festival haftası olur.sen yine şanslısın,bizimkisi festivalin başladığı hafta başlar,bittiği hafta da biterdi.

EL
eliza bennet
396 posts
Apr 12, 2004, 01:07 PM#10267

Bende İlkbahar, Yaz, Sonbahar, Kış .........Ve İlkbahar'ı şiddetle tavsiye ederim. Ben zaten yönetmeni (Kim Ki Duk) çok seviyorum. Filmini büyük ekrandan izlemek çok güzeldi.

KE
keyser soze
68 posts
Apr 12, 2004, 03:39 PM#10272

aguirre hakkında söylemek istediğim bi iki şey var(strier'ın yazısı üstüne)uzatmadan konuya giricem ben filmi çok sevdim. ele aldığı konuların ve mekanların ihtişamını hiçbir şekilde yansıtamayan ama sadeliktende nasibini alamayan filmler bende gördüm ama aguirre'yi bunlar arasında saymam büyük bi haksızlık olurdu.ele aldığı konuyu(16.yüzyıl ispanyol yayılmacılığı fonunda insanın doğaya,insana ve "vahşi"ye karşı mücadelesi,"yüce tanrının" sözü kutsal incilin aydınlanmamış halklara ulaştırılmasını gerektiren zorunlu misyonun gerçekleştirilmesi esnasında, eve efsanevi şehir el dorado'nun altınlarıyla dönersek fena olmaz diye düşünen, ispanyanın eski hırsızları,katilleri,çapulcuları yeni asilleri, soylularının macerasından kısa bi kesit,bir "don"un düşüşü,hoh) güçlü bir şekilde yansıtmak konusunda filmin hiçbir eksiği olmadığını düşünüyorum.mekanların ihtişamının yansıtıl(a)mamasınınsa herzog'un yaptığı bilinçli ve öykünün ruhuna hizmet eden bi seçim olduğu konusunda ısrar ediyorum.yönetmenin filmin sonundaki aguirre'nin herkes öldükten sonra salda tek başına, gelen oklara rağmen dimdik ayakta durmaya çalışmasının anlamsızlığını yansıttığı sahne dışında "büyük" sinema yapmaya çalışmaması,stilize kamera hareketleriyle anlatım yerine,bazen rahatsız eden saf belgeselci bi üslupla ormanın,asla bulunamayacak el dorado düşlerinin,laftan anlamayan "aptal ve daha kötüsü dinsiz" yerlilerin meydana getirdiği kaotikliği, kara mizahı kullanarak gerçek bi "realist" sinemayla aktarmasının filmin takdir edilmesi gereken özellikleri olduğunu düşünüyorum.

ST
Strier
165 posts
Apr 13, 2004, 06:40 AM#10292

Biraz daha düşündüm de ;mekanların ihtişamının yansıtılmaması konusunda keyzer soze'ye katılıyorum. Bilinçli bir tercih olduğu açık galiba. Belgesele yakın bir tavır koymakta okuduğumuz kadarıyla Herzog'un önemli özelliklerinden biriymiş. Ele aldığı konularla anlatım stilinin uyuşmazlığının genelde rahat kavranılamadığı meselesinden bahsetmişlerdi. Sanırım öyle bişey oldu bana...

LY
lynch2046
109 posts
Apr 15, 2004, 01:41 PM#10477

izlediklerim şunlardı:
1-dünyanın en hüzünlü müziği
2-son tren
3-konuşmalı bir film
4-beyaz kadına dokunma
5-mutfak hikayeleri
6-bilimkurgu
7-elveda erkeklik
8-sıradan delilik öyküleri

1-kesinlikle görün derim.çılgın bi başyapıt.isabella roselini de cabası.
2-izlediklerimden en iyisi.yağlı boya tabloya benzeyen siyah beyaz görüntülerin büyülediği unutulmaz bi savaş filmi.
3-festivalin en kötüsü olmaya aday.hiçbi sinemasal tadın bulunmadığı,sıkıcı bi tarih dersi.
4-ferreri nin simgesel anlatımda yetkin olduğunu kanıtlayan,komik filmi.öneririm.
5-bunu kaçırmayın.sıcacık bi dostluk hikayesi.son zamanlarda beni en çok mutlu eden film.
6-sırf zekice fikri için(bugün aslında dündü açık bi esin kaynağı)görülebilir.
7-ferreri nin en iyi filmi.kumsaldaki goril metaforu çok etkileyiciydi. şiddetle tavsiye olunur.
8-bence bukowski evrenini yansıtamayan,karakterleri yüzeysel işleyen başarısız bi uyarlama.
bu arada "baba ve oğlu","kardeş","twentynine palms","tulse luper"kaçmaz diyorum.

FI
fiction
365 posts
Apr 15, 2004, 02:10 PM#10487

ben bun pazar "fedorico fellini" nin "sonsuz sokaklar" ve "cafer panahi"nin "kanlı altın" filmini görcem bu filmleri görcek başka biri varmı...

ST
Strier
165 posts
Apr 16, 2004, 08:40 AM#10521

Planlı işim olmazsa bende 'kanlı altın'ı görmek istiyorum cumartesi günüde 'İki Düşünce Arasındaki Sessizlik' tavsiye edilir; felaket bişey olacakmış gibi duruyor.

Last edited: Apr 16, 2004, 08:44 AM (1)

ST
Strier
165 posts
Apr 16, 2004, 08:41 AM#10522

Strier wrote:

İlkbahar , yaz...filmini ise herkese tavsiye ediyorum, benim girdiğim seansta yer bitmişti , diğer gösterimlere yer bitmeden biletleri alın derim.
Muhteşem bir görsellik ve anlatılmaz bir dinginlik,hayatın ince tarafalarından tutan ve insana huzur veren bir film.Kısa zamanda ünü yayılacaktır sanırım...

eliza bennet wrote:
Bende İlkbahar, Yaz, Sonbahar, Kış .........Ve İlkbahar'ı şiddetle tavsiye ederim. Ben zaten yönetmeni (Kim Ki Duk) çok seviyorum. Filmini büyük ekrandan izlemek çok güzeldi.

Ormanın Sessizliği adlı filmin 35 mm kopyası hasar gördüğü için yerine
25 Nisan Pazar günü ATLAS Sineması'nda
16:00 seansında İLKBAHAR, YAZ, SONBAHAR... gösterilecek

FI
fiction
365 posts
Apr 20, 2004, 12:59 PM#10633

SONSUZ SOKAKLAR (federico fellini):şu ana kadar "fellini"nin roma ,satyricon ve amarcord 'unu izlemiş biri olarak "sonsuz sokaklar" beni oldukça şaşırttı "fellini" sinemasını nasıl geliştirdiğini anlamk için bulunmaz bir fırsattı "sonsuz sokaklar" düz ve anlaşır bir hikaye yapısıyla ilerleyen film bana "fransız yeni dalga " akımının ilk filmlerini anımsattı ...yukarda saydığım filmlerle bir sıralama yapacak olursam "sonsuz sokaklar" en altta olur ancak" fellini "gibi bir sinema dehasının ilk başlarda nasıl bir sinema anlayışı içerisinde olduğunu görmek açısından önemli bir film...

KANLI ALTIN (CAFER PANAHİ) : daha önceki filmi "daire" de iranda kadınların nasıl içinden çıkılamaz bir kısır dögü içerisinde yaşadığını gösteren "cafer panahi" bu filmindede ana merkeze pizza dağıtarak hayatını kazanan bir erkeği koymuş.. iranda ki sınıf farklılığınada dikkat çeken film karanlık bir atmosferde geçiyor filmin baş karekteri bana "taxi driver" deki "travis" i anımsattı... dürüst ve sade bir anlatımla ilerleyen film bize bir insanın sistemle yaşadığı bunalımın üstüne bir de o sistemin getirdiği aşağılanma duygusu eklenince ortaya ne tür acı sonuçlar çıkaqcağının bir kanıtını sunuyor ...yarın atlas sinemasında saat 13:30 da oynayacak mutlaka izleyin..

You need to log in to post a reply.