sinefilin içki tercihleri
49 replies · 1,825 views
mutlu oldugunda,aşık oldugunda,ağladıgında,güldüğünde,nefret ederken,ne olursa olsun severken,aman bu da gecer derken vb her durumda rakı rakı rakı...
yine üstteki durumlarda para yok ise bira bira bira.....
biri baska herhangi bi şey getirdiyse oda olur,mesela muz likörü süt güzel olur,ya da votka farketmez eger yukardaki ilk ikisi yoksa kalan her sey de içilir.
ama yok ben cok farklı bi şey içecem diyorsa biri özel kokteyl ya da ne biliyim öle acaip acaip içkiler var sangrita,margarita ve sonu hep böle rita, yla biten onlardan da içebilir.:)
mesela milliyet sanat tın gecen sayısından bi tarif vereyim:
adını unuttum(ama galiba sangrita neyse)= şimdi önce kaliteli bir kırmızı şarap alıoruz,mümkünse şöle 10 milyonu geçsin fiyatı çünkü caba harcanacak ve sonra afiyetle içilecek o şarap.
şimdi şarabı aldık sonra?
evde her türlü meyveyi şarap orda dururkene dograyacaz küçük küçük,seftali,armut,elma işte böle buna benzer meyveler,ben sadece seftali ve elma dogradım ama yazdıgına göre muz,çilek mi ne her sey oluo galiba,tam da hatırlamıorum ama ne varsa dograyın siz önemli değil,kimse meyveden ölmez:)
şimdi dogradıgımız meyveleri böle küçük küçük sürahiye atacaz,üstüne de sarabı bosaltacaz büyük olsun sürahi daha çok içilir böylece.sonra üstünü kapıyoruz şarap_meyve parcacıkları olan karısımın.sonra 1 gün dolaba koyuyoruz.ertesi gün en sevdiğimiz kişiyi çağirip ya da kişileri çağirarak içioruz, farketmez aslında tek de içilir:P
bu arada ben üstünü kapadım ama biraz ekşidi galiba bilmiorum fena değil böle aromik bi tadı var.ama yine de bu kadar ugrasmadan şarap ı tek basına da içerdim ne biliyim her seferinde kasar adamı böle şeyler:)
onun dısında bir de beyaz şarap-gazoz var ama bu zaten tarif değil herkes biliyordur:)))
ama aklıma bir de şu geldi,şimdi tekila içerkene cok ucundan farklı bi şey.normalde yani genelde tekila tuz limo hani herkes filmlerden görüp eline tuz alır limondan ısırık alır falan.bu farklı olan şöle fincanı alıoruz,içine tekilayı koyuyoruz,bol bol limon katıoruz,tuzu da bardagın kenarlarına boca edioruz.sonra biraz da bira koyuyoruz üstüne,sonra hazırlayan kişi böle fincanı çaaattt!!! deye bi koyuyo orta sehpaya ne varsa artık ortada (cam sehpa olmasın),sonra böle tekila köpürüveriyor,köpürüğünde köpüğü gecmeden içecek olan da içiyor.yawss bu da tarif olmadı ama olsun:P
bitti.fin.
elbette ki rakı...
az çok rakı sofralarından geçmiş biri olarak size uygun mezeleri ve adabından bahsedebilirim...
öncelikle rakı seçiminden başlayalım..şu an piyasada rahatlıkla bulunabilecek dört adet rakı var:
yeni rakı:standart seçim oluyor kendileri...şayet biraz sonra sayacağımız rakı türlerine ulaşma imkanınız yoksa tek ve zorunlu seçim sizin için...bu zorunlu seçimin bir dezavantajı var...yeni rakıların büyük bir bölümü acımtrak ve keskindir...damıtma süresi kısıtlı ve düzensiz olduğu için istenen damak tadına ulaşmak pek mümkün değildir...bir şehir efsanesi olarak(ilginçtir ki yararını görmüşümdür) alacağınız yeni rakının şişesinin dibinde yer alan rakama bakmanızı tavsiye ederim...rivayete göre düşük rakamların tadı diğerlerine göre daha yumuşak ve içilebilir durumdadır...
altınbaş:aslında iyi bir rakı içicisi iseniz altınbaş için rakıların efendisi diyebiliriz...şık tasarımı,kaliteli alkol oranı rakıya yeni başlamayacaklar için en uygun seçimlerden birisidir...bir yandan da rakının mazisine sahip çıkma açısından da düzgün bir seçim olacaktır...
kulüp rakısı:rakıyla arası iyi olmayanların uzak durması gereken rakı çeşidi...çok ama çok serttir ,alkol oranı oldukça yüksektir ve jedi master seviyesinde rakı içmeyenlerin en son tercihi olmalıdır...şayet bu ürün seçilmişse meze seçeneğiniz oldukça zengin tutulmalıdır...gece boyunca ortalama iki duble kulüp rakısı sizi hoş tutmaya yetecektir...
tekirdağ rakısı:şimdi bunu ikiye ayıralım...birincisi tekelin yeni çıkarmaya başaldığı tekirdağ rakısı..ikincisi de export ürün olarak halen el altından satılan öz be öz tekirdağ rakısı...şayet ikincisi bir şekilde elinize geçtiyse yukarıda yazılan herşeyi unutun ve seçeceğiniz mezelerle harika içkinin tadına varın..gelelim birinci seçime...rakı ile ayda bir görüşen arkadaşların ilk olarak seçmesi gereken rakıdır tekirdağ..tadı özellikle ikinci dubleden sonra şeker gibi gelecek olan içki rakı-mide ilişkisindne muzdarip içicilere ilaç gibi gelecektir...
bununla beraber türk piyasasında bulunmayan ve almanyadaki türklerin ürettiği aslan sütü adında bir rakı var...iki kez deneme fırsatım oldu ve son derece memnun kaldım...
rakı seçerken dikkat edilecek hususlar:
alkollü içkilerin efendisini seçerken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar var.piyasada bol miktarda taklidi bulunduğu için bu önerilere kulak vermenizi tavsiye ederim.birincisi rakınızı kesinlikle sokak aralarından,küçük tekel bayiilerden almayın.ilk hedefiniz mutlaka süpermarketler olmalı.şayet bulunduğunuz yerde oypa şubesi varsa oradan alacağınız rakının yüzde yüz kaliteli ve gerçek çıkacağına emin olabilirsiniz.rakı şişesinin kapak bölümüne dikkat edin.tekelin aldığı son kararla artık kapaklar etiketlenmiş olarak çıkıyor.bir nevi el değmeden imajı vermeye çalışıyorlar.satıcıların stoğu halen erimediği için eski kapaklardan olanına rastlayabilrisiniz.rakı şişesinin kapağını hafif hareketlerle yoklayın.açılmadığından emin olun.ardından rengini kontrol etmeyi unutmayın.kristallenme var mı mutlaka gözden geçirin.kristallenmiş rakı ya raflarda toz tutmaya mahkum kalmıştır,ya da satıcı bir şişe ispirtoyu size kazıklamaya çalışıyordur.eğer bunu da atlattıysanız artık en önemli hususa geliyoruz.rakıyı bir kaç kez hafifçe sallayın.üstte bir köpüklenme oluşmadıysa artık rahatlıkla o rakıyı satın alabilirsiniz.
rakının yanına hangi meze?
en öenmli sorulardan birisi de budur.insanların çoğu ilk rakı deneyimlerinde iyi meze seçimi yapamadıkları için rakıdan uzak kalmışlardır.bu sebepten ötürü meze seçimi rakı sofrası adabının en önemli noktalarını oluşturur.en iyi rakı mezelerini başlıca şöyle sayabiliriz:
-az kızarmış tavuk bonfile veya arnavut ciğeri
-haydari veya cacık
-yeşil etli zeytin veya kornişon turşusu
-humus
-şalgam
-örgü peyniri
-isteğe göre mevye(özellikle ballı muz)
-rus salatası
şayet tavuk sever iseniz satın alacağınız tavuk bonfileleri sadece tuzlayarak ve az miktar kırmızı biberleyerek hafif kızarmış yağda pişirin.fazla kızarmamasına dikkat edin çünkü uzun bir gece bizi bekliyor ve içi yağ dolmuş et parçaları bizi iki saat içinde sofra başında muhabbetin
en güzel yerinde iptal edebilir.haydari ve cacık arasında aslında fazla fark yok ve çoğumuzun bu iki yoğurt ürününden de haberi olduğunu avrsayarak açıklama yapma gereği duymuyorum.o listede şalgamın ne işi var diyebilirsiniz.şalgam bir anlamda sizin midenizin katalizörü olacak.bir yandan ağzınızdaki acı tadı alırken bir yandan da midenizdeki dalgalanmayı ksıa aralıklarla durduracaktır.peynir seçimi de son derece önemlidir.edirne peynirinden lütfen uzak durun.ertesi güne yangından çıkmış bir mideyle uyanmak istemiyorsanız tabii...örgü peyniri hem hoş tadıyla hem de kolay bulunabilirliğiyle en iyi seçim olacaktır...peynirin fazla tüketilmemesi tavsiye edilir...yanında ekstra olarak kavun da yenebilir...fakat bu ikili masada olacaksa gecenin sonuna saklanamsı tavsiye edilir...bir de rus salatası var...bu benim özel seçimim ve her zaman masamın baş tacı olmuştur..ekleyip eklememek size kalmış elbette...en sona humusu sakladım...
humus hatay yöresine ait rakının en müthiş mezesidir...humusu evde de oldukça basit bir şekilde hazırlayabilirsiniz...yapmanız gereken tek şey dışarıdan humus unu almak...geriye kalan malzemeleri evden temin edebilirsiniz...
humusun hazırlanışı:
ocağımızın üstüne orta boyutta tavamızı koyuyoruz.içine 1,5 su bardağı humus ununu ve bir çay bardağı miktarındaki suyu boşaltıyoruz ve humus unu suyu emip bulamaç olana kadar karıştırıyoruz.kıvamı elde ettikten sonra tavanın içindeki karışımı tabağımıza boşaltıyoruz.ardından üstüne halis muhlis zeytinyağımızı hafifçe gezdiriyoruz.ardından bir miktar kırmızıbiber ve tuzu üstüne ekeliyoruz.(hatta size güzel bir yöntem de söyleyeyim.humusu pişirdikten sonra çukur tabak kullanın.humusu tabağa koyduktan sonra tabağın ortasında bir çukur açın ve zeytinyağını oraya boşaltın.)kenarlarına isteğe göre turşu dilimleri de ekleyebilirsiniz.
son olarak şunu söylemeliyim ki rakıya gerketiği özeni gve ilgiyi gösterin.çünkü o bu saygıyı sonuna kadar hak ediyor...
afiyet olsun efendim...
duruma göre...
sofrada uzun vakit harcanacaksa rakı.meret aç karnına hiç gitmez. mutlaka yanında beyaz peynir ve yoğurt gibi bir şey (süzme,haydari v.s),salatalık.imkan varsa mutlaka bir zeytinyağlı (tercihan fasulya,barbunya ) mevsime göre kavun veya karpuz.hele balık veya herhangi bir et varsa ballı lokma tatlısı derim.
atıştırmalar o.k. ama şarap yanına eşlik eden yemekler zor olduğundan, sofra içkisi olarak almadım.
bu akşamlık kendimi en kısa sürede bu dünyadan tecrit ve/veya iptal edicem deniyorsa seri şekilde tequila gidilebilir.sizle iletişim kurmaya çabalayan hayal kırıklığına uğrar :-)
karnım tok hem sohbet ediyim hem de uzun sürsün = bira.duruma göre aralarda yanına 1-2 shot vodka veya tequila eşlik edebilir.
para benim değil mi alemin kralı bu akşam ben olacağım deniyorsa bourbon (tercihan Jack yoksa Jim Beam o da yoksa Maker's Mark.o da yoksa o barda Bourbon zaten yok demektir)
4-5 kişiyiz olayı rituele dönüştürelim diyorsak şişe sex on the beach ve kişi sayısı kadar shot kadeh...
tek bir tane bilemedin 2 tane içicem ama işte odur kardeşim beni bitirmelidir diyene Long island ice tea diyorum (vodka-cin-rom-tequila-cointreau karışımı). not:fiyatı tuzlu olduğundan barman kanka olmalı ve porsiyonları dolgun koymalı.gece o kişi için hayli erken sonlanır...
yaa ben alkolu seviyormuyum ne ?
:-)
sokata bir duvar dibinde icecegim bir biranin tadini hic bir yerde alamam. rakiyi tek basima icemem nedense. hemen sarhos olurum. beynim doner.
ickiyi findik fistik dahil mezesiz icemeyenleri anlamam. ille de meze diye tutturmam. benim icin her turlu ickinin mezesi sigaradir. 4-5 birayla bir paket sigara rahat biter. bir de elbette muhabbet.
"bir bira icip kalkariz" lafina hic itimat etmem. cunku asla oyle olmaz. zaten cok da anlamsiz gelir bana. bir bira icip kalkacagima hic icmem daha iyi. alkolik miyim ben. bira icmeye oturacaksam ucten besten asagiya kalkmak luzumsuzdur benim icin.
cok cesit icki kulturum yoktur aslinda. bira, sarap ve raki icerim. bogma raki, yok bilmem ne rakisi gibi rakilardan oldum olasi tiksinmisimdir. ya tekirdag ya da yeni raki olmadi onlara benzer bir raki olmali. raki icerken salak gibi once su icerim ben. cok garip bir sey ama bir turlu degistiremedim bu aliskanligimi. bir de yunan rakisinin hastasiyimdir. bir iki kere ictim, mest oldum. bir de kiprisli rumlarin 31 diye bir brendileri vardir. tadi cok guzel. bir de 32 brendisi vardir, o pek bir ise yaramaz.
viski icecek olursam coni volkir veya cibi icerim. cunku pek anlamadigimdan digerleri midemi bulandiriyor. cok guzel bir kafasi var viskinin cok yormuyor.
tekilaya pek alisamadim ben. daha cok sarhos oldugumda birileriyle gaza gelirsem iciyorum. o halde ictigim tekila da beni süründürüyor dogal olarak. onun icin tiksindim tekiladan. zor durumda birakti bir iki kere...
icki icerken erken cakirkeyf olurum. ben hep cakirkeyf kalabilmeyi cok isterdim. fakat o kafaya gelmis birinden daha uzun devam edebilirim icmeye.
iyi icerim, ictim mi? ictikce guzellesenlerdenim sanirim... sarhoslugu pis olanlardan degilim. zaten cok konusurum iyice konusurum. fakat ilgi cekici konularda konusmaya dikkat ederim o haldeyken bile. bir kiza duygularimi acacaksan cok buyuk bir ihtimalle sarhos olmadan soyleyemeyenlerdenim bir de. ama ayikken her sozumun arkasinda dururum. ne olursa olsun sarhostum hatirlamiyorum gerekcesini kullananlardan tiksinirim.
icki masasinda tanimadigim veya hoslanmadigim olursa cok huylanirim.
bir de kadeh kaldirirken "serefe" derim. neden serefe dedigimi herkese anlatirim. anlami sudur: "biz simdi icicez ya, sonra kafamiz guzellesecek ve belki de anlatmamamiz gereken seyler anlaticaz. bunun icin serefim uzerine soz veriyorum ki her sey bu masada kalacak" demektir serefe.... cok guzel bir anlami vardir ve herkes bu niyetle serefe desin isterim.
Ben babamın barından içki çalarak büyüdüm.
İçtiğim ilk içki(ki bunun için dayak yemiştim),babamın 15 senedir saklamış olduğu Absinth'ti.Şimdilerde bu içkinin tüm hikayesini öğrendiğimden,içebildiğim için kendimi şanslı sayıyorum!Absinth şişesini açtıktan sonra yediğim dayağın iyi tarafı,bana yeni kapılar açtı.Babamla böylece bir adet edindik kendimize.Belirli tarihlerde birlikte bikaç kadeh içiyoruz,ve kesinlikle favori içkim budur.
İkinci olarak Kırmızı Şarap.Asla asla asla vazgeçemiycem ondan.Başımı hep belaya sokuyor.
Üçüncü olarak Votka.Ama seçiciliğim yüzünden ille de Finlandiya ya da Rus Votkası diye tutturunca,para basmadığım için pek içme fırsatım olmuyor maalesef.
Yine içtiğim için dayak yediğim bir başka içki tekila.Şu kurtlu olan orjinal meksika tekilalarından.O da milattan önce kalmış olduğu için babam küplere binmişti.Kurtları yemedim.Ve artık Olmeca'yı tercih ediyorum.
Bi dönem bi tatil beldesinde barmaid'lik yapmıştım,bu yüzden favori kokteyl'lerde edindim kendimi,çok gerekli ya.
B-52,Bloody Mary,Margarita,Chocolate Monkey,Sexy Cowboy.Uzar bu liste sanırım.
Last edited: Jan 24, 2005, 11:00 PM (2)
fiction wrote:
akıllı adamın içkisi su'dur....
sozum meclisten disari duvara karsi filminden bir diyalog hatirlatti bu bana:
cahit tomruk deli gibi icmektedir. elemanin adini unuttum (guven kirac)
niye bu kadar iciyosun gibisinden bir sey sorar galiba. cahit tomruk cok susadim der. eleman "susadiysan su ic" dediginde cevabi yapistirir: "niye ben esek miyim?"
ben rakı içip karlı bir kambur köprü üzerinde yuvarlanan tiplere bayılırım...
hayırlar olsun...
içki içmeyi seven var,hazırlamayı iyi bilen de var,eli yemeğe yatkın olan da var (tariflerden anladığımız kadarıyla)...başka bir deyişle handiyse sinema seven ahçı barman,barmaid v.s. miz mevcut.acaba bu topic ten gidişat sanki "sinefil cafe-bar" veya "sinefil meyhanesi" mi ? olur mu olur...hem müşteri hem personel de sinemayı seviyor zaten...
:-)
You need to log in to post a reply.