en sevdiğimiz kitaplar
71 replies · 3,488 views
İletişimsel Eylem Kuramı - Jurgen Habarmas
Walla kitabı henüz bitirebilmiş değilim. Zaten kah orasından kah orasından okur hale geldim ve beni çok fena hırpaladı. Bu bağlamda "sevdiğim kitap" demek de zor görünüyor.
Amma velakin; bu kitabı okumanın, sosyal bilimlerle ilgileniyorum diyen biri için bir zorunluluk olduğunu düşünüyorum. Bu kitabı okumak; sosyal bilimlerin derinliğini ve boyutlarını anlamak, sıradan bir sosyal bilimler öğrencisinin gerçek bir filozof karşısında nasıl küçücük kalabileceği duygusunu yaşamak ve daha "yazılacak her şeyin belki de yazılmamış olabileceği" düşüncesini edinebilmek anlamına geldi benim için.
Tavsiye olunur...
mönchengladbach dersanesinin çayçısı olan jürgen abimizin o kitapta özellikle değindiği ve aynı yöreden gadamer' in "truth and method" kitabında da yakın bir teoriyle dile getirdiği; ancak yurdum entellerinin idrak etmekte zorlandıkları durum bireylerarası ilişkilerde "ikna" gibi otoriter yollar dışında seçeneklerin de varlığıdır. bu anlamda uzun süredir sanat, akademi ve politika alanında harıl harıl çalışılıp en yenisi 60 yıllık olan terminolojiler yeniden yazılmakta iken ve gavur bunu halka bile indirmekte, kurumsal ve informal gruplarla ilgili bir takım başarılı ama küçük ölçekli projeleri çatır çatır uygularken biz iletişimciler bu konuya çiçekli bahçe bitkileri ziraatinden daha az vakıfız.
sevinçliyiz hepimiz yaşasın okulumuz...
evet printerson bence de bir zorunluluk ama mesela sadece önsözü okuyup kitabı rafa kaldırsam ne kaybederim diye de düşünmüyor değilim :)
Ve Tom Robbins'in parfümün dansı ve ursula leguin'in yerdeniz serisini de listeye eklemek isterim...
Albert Camus - Yabancı
John Steinbeck - Fareler ve İnsanlar
Anoine St.Exupery - Küçük Prens
Charles Bukowski - Kadınlar
John Fante - Gençliğin Şarabı
Knut Hamsun - Açlık
Jules Verne - Seksen Günde Devr-i Alem
Charles Baudlaire - Kötülük Çiçekleri
ve bir de
Lonely Planet - West Europe ile Thomas Cook's Timetable
hayatımdaki önemli kitaplardır.
Belirsizin Bilimleri - Abraham Moles - YKY Cogito serisi
Bu aralar okuduğum en sağlam kitap diyebilirim. Klasik sosyal bilimleri çatır çatır bir duvardan alıp bir diğerine vuruyor. Okudukça okuldan tiksiniyorum, pek bir güzel oluyor.
Aptal Beyaz Adamlar...
Yatmadan önce okuyun benim gibi...
Yatağın içinde taklalar atıyorum. Son 10 gündür, Michael Moore idolümdür ;)
en sevdiğimiz kitaplar
Parfümün dansı
Çöküşün hikayesi bu denli güzel anlatılır.
küçük prens
Halen tamamen çözebilmiş olamamaktan zevk aldığım kitap. Her sene biryaş aldıkça yeniden okunası kitap
çanlar kimin için çalıyor
Şiddetin sanatı, muhalifliğin ciğerini çıkarıp ortaya lap diye koyabilen, kedi gibi pipisi içinde olmayanların hikayesi
gülün adı
Econun yalan üzerine destanının ilk atağı, peşinden gitmek için bir yalan uydurmak ve gerçekleştirmek(devrimmi dedin pinokyo, hass... :))
foucault sarkacı
yalanın destanına devam, göstergeleri aşırı yorumlayıp yalanı gerçek yapmak ve kendi aşırı yorumladığın yalanının seni öldürmesi vay vay vay,
(pinokyo çek elini burnundan)
baudolino
işte yalan destanının sonuncu kitabı, alamut kalesinde yeşil bal yemenin hayatı yaşanır kılmak için gerekliliğini hatırlatan, süper kitap
İletişimsel Eylem Kuramı
Marx olmaya çalışan Habermas. Almancası olan almancasından okusun, kullanılan yeni türkçeden kolayca anlaşılmıyor. Gerçeğin uzakta biryerde değil insanların ARASINDA olduğunu baaran kitap. (efendim pinokyo devrim mi dedin) devrim konusunda habermas ne mi diyor: gidin kendi aranızda halledin :))
diyor.
Minima Moralia
Oku anlarsın
(yürü len pinokyo, seni bi daha bi yere getirirsem)
Mediazazen'in zevkine hayran kaldım. Ne kadar çok ortak beğenimiz var.
1984'e bi oy da benden..
son zamanlarımdan dostoy yeraltından notlar
faust tabiki de..
schrodinger'in kedisi(kabus) - alev alatlı.. okuduklarım içinde en kapsamlı ve en dolu içerikli yerli roman...diğer kitapları hakkında da çok övgü duydum okuyan eden varsa yorumunu beklerim ayrıca her türlü kalın kitap güzeldir..(anlayan anladı..:))
şeytanın fısıldadıkları (nietzche'nin türkçe özeti diye düsünsem de severim)
benim sevdiklerim
cesur yeni bir dünya- aldous huxley
görme biçimleri-john berger
yalan roman-emile ajar
karakız-bernard shaw
çavdar tarlasında çocuklarve dokuz öykü- salinger
ölümlü makinalar ve yıldız güncesi- stanislaw lem
kozmokomik öyküler- calvino
dünyaya orman denir- ursula le guin
marakeş'te sesler- elias canetti
cyrano de bergerac- edmond rostand
zamanımızın bir kahramanı-lermantov
serseriler- gorki
.... biri beni durdursun....
binbir gece masalları-anonim
Tiger, tiger, burning bright,
In the forest of the night,
What immortal hand or eye
Could frame thy fearful symmetry?
- alfred bester' in william blake' in bu şiirinden esinlenerek yazdığı harika bir kitaptır "kaplan kaplan". (domuzcuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuk)
- unuttuğum ve unuttuğumdan utandığım bir başka kitap da "don kişot". her yıl yeniden okumalı belki de.
- yine eskilerden hatta en eskilerden "odysseus" geldi aklıma.
- geçenlerde ölen edward said' in "oryantalizm" i.
- tom robbins' in daha basit bir örgüyle yazdığı "ağaçkakan".
You need to log in to post a reply.