90'lardan Kült Olmaya Namzet Filmler
58 replies · 2,412 views
90'lardan Kült Olmaya Namzet Filmler
Bir film nasıl kült statüsüne erişir.
Bir kere filmin üstünden belirli bir süre geçmesi gerekir. İnsanlar geriye bakarlar ve o yıllarda kıyıda köşede kalıp değeri bilinememiş, aykırı, türüne yenilikler getirmeyi başarabilmiş filmler izleyicilerin gözünde değer kazanırlar. Bu tür filmler çoğu zaman sonradan çok başarılı olmuş yönetmenlerin ilk filmleridir. Tabi bir filmin pulp-kült olması için illede kıyıda köşede kalmış olması gerekmez. Kitlelere ulaşmış popüler filmler de sonradan kült olabilir. Yani türüne yenilikler getirebilmişse her popüler film kültlüğü hak eder. İşte bana göre 90'larda çekilmiş ve sonradan kült statüsüne erişecek birkaç film:
USUAL SUSPECTS-MEMENTO: Kuşkusuz listemin en popüler iki filmi. Şimdiden kara film türünün başyapıtları sayılan bu ikiliyi yıllar sonra sinemada izledim demek çok havalı olacak.
CLERKS: Amerikan bağımsızlarından önde gelen Kevin Smith'in ikinci filmi, geyik muhabbetler üstüne tam bir kült klasik potansiyeli taşıyor.
RUN LOLA RUN: Franka Potente koşuyo, nasıl kült olmasın.
PI & REQUIEM FOR A DREAM: Aranofski'yi 2000'lerin en iyi yönetmenlerinden sayarken ilk filmlerini gençken izlemiştik diyebileceğiz. İkisi de düşük bütçeli ve seyirci üzernde etkisi büyük çarpıcı filmler.
BEING JOHN MALKOVICH: İlk filminde bu kadar karmaşık ve alt okumalara açık bir film çıkaran Spike Jonez kültlüğü hak ediyor.
ED WOOD: Sinema tarihinin en kötü yönetmeni hakkında, belki de çoktan kült bir yönetmen olmuş Tim Burton'un çok bilinir filmleri arasında en az bilineni, en az değer göreni.
THING TO DO IN DENVER WHEN YOU ARE DEAD: Sonradan ismini sıkça duyacağımız Gary Flader'ın ilk filmi. Mafya hesaplaşmasını muhteşem diyaloglar ve harika çizilmiş karakterlerle anlatan biraz kıyıda kalmış bir film. Christopher Walken tekerlekli sandalyeye mahkum mafya babası rolünde muhteşem. Yazıyı filmden bir alıntıyla bitireyim:
Andy Garcia ve arkadaşları filmde ne zaman içki içerken kadehlerini tokuştursalar "To the boat" derler. Filmin sonunda bir teknededirler -tam olarak nerede olduklarını söylemesem daha iyi- ve filmin son karesinde hepsinin elinde kokteyl bardakları mutlu sona doğru gitmektedirler. Bu son karenin orjinalliği filmi izleyenler için daha anlamlı olur kuşkusuz.
Valla aklıma hemen "From Dusk Till Down" geldi.Bu film için "ayrı bişi" demem yeterli sanırım.Ayrıca yine aynı yönetmenin elinden çıkma "Fakülte" de benim kült filmlerim arasındadır.
Çok eskilere gidersek,Alman dışavurumculuğunun simge filmlerinden "Dr. Caligari nin Muayenehanesi" ve Jack Arnold imzalı "The Incredible Shrinking Man" kültün gediklilerinden sayılabilir.
"DİCK LORANT İS DEAD"
matrix, matrix, matrix. hatta simdiden oldu bile zaten ama uc film bir tamamlansin, jon irenicus kizmasin ama star wars'i tahttan indirebilecek yeni bir sinema efsanesi olma potansiyeli var bu serinin.
Pumpkin King wrote:
matrix, matrix, matrix. hatta simdiden oldu bile zaten ama uc film bir tamamlansin, jon irenicus kizmasin ama star wars'i tahttan indirebilecek yeni bir sinema efsanesi olma potansiyeli var bu serinin.
yavaş indirsin de.
kardeşim her seri de aynı iddiayla bezeniyor. gördük yüzüklerin efendisini indirmekle alakası olamadı. bu arada matrix bana bol aksiyonlu aynı şey olacakmış gibi geliyor. ilk filmdeki felsefi boyutu nerden yakalayacaklar. yani sanki bir seriden çok devam filmi olacakmış gibi bir his var içimde.
yuzuklerin efendisinin dezavantaji uyarlama olmasi idi kanimca. ozgun bir sinema eseri olan matrix cok daha guclu. devamlarinin felsefi boyutunu ben de merak ediyorum harbiden ama guveniyorum bu konuda vashovski biraderlere. neyse iki ay kaldi, biraz daha sabir.
Bir tanede ben yazayım.LOCK,STOCK AND TWO SMOKING BARRELS (Guy Ritchie)
kült kelimesi fransızca "culte" kelimesinden dilimize kazandırılmış.manası "tapma veya tapınma"dır.bu açıdan bakarsak bir filmin kült haline dönüşebilmesi için "belirli bir azınlık tarafından" tapacak düzeyde ilgi görmesi gerekir.çok tanınan veya başka bir deyimle geniş kitleye ulaşmış bir film kült mertebeye ulaşamaz diye düşünüyorum.hani popülerlik ılımlaştırır diye bir söz vardır.ayrıca bir filmin kült olması için "iyi" bir film olması da gerekmiyor.engin ertan da dergide incelemişti sanırım.mesela katil prezervatifler...
peter jackson filmografisinin bir çoğu da bunun içine eklenebilir.elbette istisnalar da yer alabilir.mesela fight club bir yanıyla çağdaş bir başyapıtken aynı zamanda belirli hayran kitlesi sebebiyle kült mertebesine de ulaşmıştır.
son birşey daha,bence bir filmin kült seviyesine erişebilmesi başyapıt,klasik gibi manalara sahip olmasından daha zor elde edilir.
You need to log in to post a reply.