Skip to content

matrix 2:reloaded

73 replies · 1,188 views

Martin Mystere
Martin Mystere
1,621 posts
May 23, 2003, 07:48 AM#3171

'Matrix, yeniden dolduruş'

Fatih Ozguven dun radikal'de film hakkinda yazmis. buradaki tartismalari toparlamis sanki biraz. tartismaya renk katabilir. okumakta fayda var...
(yazinin basligi cok ilginc: **'Matrix, yeniden dolduruş' **

http://www.radikal.com.tr/veriler/2003/05/22/haber\_75856.php

YO
yojimbo
Private Joker
1,020 posts
May 23, 2003, 08:01 AM#3172

yooo bence söyledigimde yanlis birsey yok. animatrix'teki hikayeler filmle ilgili major bir gerçegi degistirmiyor. bu baglamda da onlari görmeden filmi görmek hata falan degil. senin dedigin "star wars çizgi romanlarini okumadan star wars'u izlemek hata" demek gibi birsey. ayrica orada "çocugun kurtulusu da onumuzdeki bölümlerde sanirim" demisim ki, bu da öyle bisey yok demedigimi gösteriyor. neden seni hiçbisey bilmeden uydurmakla itham ettigimi düsündügünü anlamadim. ama yok yere abartmissin, bunu hala savunuyorum.

AN
Anonymous
743 posts
May 23, 2003, 11:23 AM#3179

buradaki tartışmaları toplamış denemez. hatta bu topic üzerinden konuşulacak olunursa ortaokul felsefe bilgisi ve matrix'e bok atma hevesiyle yanıp tutuştuğundan filmi anlayamış gibi bir durum ortaya çıkıyor. :)

AR
arsivmet
30 posts
May 23, 2003, 08:49 PM#3193

selamlar ne zamandır meşguliyetten yazamıyorum..konuyla ilgili 24 Mayıs cmt gecesi cevizkabuğunu izlerseniz felsefenin mına nasıl konulur tanık olursunuz...eminim çok geyik olcak ve cüneyt abi bağlanacak...
kötü bi şii tabii.

printerson
printerson
1,034 posts
May 24, 2003, 01:32 AM#3197

Bu adamlar filozof olsaydı film çekmez kitap yazarlardı. "Matrix Felsefesi" diye bir şeyi ortaya atma fikri, yarın öbür gün Reha Muhtar'lı ana haberlere metin yazma sonucunu doğurur. Bu filmin ortaya attığı apayrı özgün bir felsefi akım var diyen arkadaşlar keşke filmin yönetmenleri kadar okuma yapmış olsalardı. Adamlar belli bir düşünüş biçimini sinema perdesinde betimlemişler. Durum budur. Siber alanla ilgili yazılmış yüzlerce binlerce makale var, onları karıştırsak demek ki adamların makalelerinin karşısında secdeye falan durcaz.

Ayrıca bu meseleleri dert etmiş olmasından dolayı Matrix'in bir seri şeklinde sinema tarihinde yer alması beni acaip memnun etmekte. Yine ek olarak; bir film üçleme beşleme olunca Star Wars'un dengi olcak diye bir kaide de yok. Aynı kategoriye almak birilerinin deyimiyle "elmalarla armutları" toplamak anlamına gelmez mi?

Bence; filmin sığ kalan tarafı ortaya koyduğu soruna verdiği cevap.Iyyy... Direk orası beni uyuz etti... Neydi o morpheus'un yaptığı konuşma, Neo'nun asansörden çıkarken karşısındaki insanlar... Püüühhh...

SI
Siyah
1 posts
May 24, 2003, 05:54 AM#3198

"Yeni dünya düzeni" "Matris" felsefesiyle yükseliyor.....

Ne diyeyim.. Kolay gelsin.. Savunana da yerene de...
Yine de kendinize bir sorun, bu adamlar (Filmin Yapımcılar - senaristleri-çekim ekibi) bilgisayar programcılığı konusunda ne durumdalar...
Ayrıca Mit'ler ve Klasik felsefe hakkında ne durumdalar...

Martin Mystere
Martin Mystere
1,621 posts
May 24, 2003, 11:35 AM#3203

Siyah wrote:
"Yeni dünya düzeni" "Matris" felsefesiyle yükseliyor.....

Ne diyeyim.. Kolay gelsin.. Savunana da yerene de...
Yine de kendinize bir sorun, bu adamlar (Filmin Yapımcılar - senaristleri-çekim ekibi) bilgisayar programcılığı konusunda ne durumdalar...
Ayrıca Mit'ler ve Klasik felsefe hakkında ne durumdalar...

gayet iyi durumdalar... en azindan izleyicisinin buyuk cogunlugundan daha iyi durumdalar. mesele nedir senin acindan? ne kasdediyorsun hic anlamadim.

Martin Mystere
Martin Mystere
1,621 posts
May 24, 2003, 02:20 PM#3206

bu arada konu hakkinda sinefil'de onur yazicioglu guzel bir yazi yazmis:

http://www.sinefil.org/yazilar/yazi.php?id=164

Martin Mystere
Martin Mystere
1,621 posts
May 24, 2003, 07:28 PM#3210

animatrix filmlerini izlerken bir sey dikkatimi cekti. neo'nun kurtardigi cocugun adi Karl Popper idi (mezar taşında yaziyordu). karl popper'in bende olan tek eseri "acik toplum ve dusmanlari". bugunden itibaren kitaba yeniden goz atmaya basliyorum. ancak hatirladigim sey karl popper'in aydinlanma felsefesinin savunucularindan ve hemen her yazisinda garip bir iyimserliğin savunucusu olduğu idi.

bu isim olayinda ne tur bir iliski kurulmak istendigi konusunda bir fikri olan var mi? ben sadece su "iyimserlik" ve "cocuk" bagi kurabiliyorum simdilik...

karl popper'in eserleri icin tiklayin

EL
ElminsteR
46 posts
May 27, 2003, 10:35 AM#3286

Yaw evet tamam biraz abarttığımı bende kabul ediyorum ama animatrixi seyrettiğimde oldukça etkilendim hatta kendimi mücevherlerle kaplı bir dwarf mağrasına girmiş aç gözlü bir thief gibi hissetiğimi bile söyleyebilirim :) ancak sanırım abartsam da bir gerçek payı da vardı sözlerimde diyorum matrixin tarihsel gelişimi ile ilgili oldukça doyurucu ve fikirsel anlamda yüklü olduklarını gerçekten düşünüyorum ve bende bunun arkasındayım. açıkçası bir itirafım daha var ki beni ikinci filmden çok animatrix mutlu etti. özellikle anime sever herkesin buna öyle yada böyle katılabileceğini düşünüyorum.

Karl poperın kurtuluşu ise animatrixin 9. ve son kısa filminde anlatılıyor. Orjinal yazarın ise tarihsicilik ve kader, kapalı toplum yapısı, marxsizm ve kapitalizm gibi can alıcı konuları tartıştığını ve bunu yaparkende işe aristo ve platonun söylemleri ve bunların yorumları ile başladığını biliyorum. Martinin bahsettiği kitap elimde mevcut ancak bende derinlemesine bir okuma yaptığımı söyleyemeyeceğim. İncelemek lazım bakalım ne çıkacak?

Martin Mystere
Martin Mystere
1,621 posts
May 28, 2003, 08:33 AM#3321

http://www.embesil.org/embesil/pipiler/thematrik.html

bu adreste komik bir matrix animasyonu var. tavsiye ederim...

AN
Anonymous
743 posts
May 28, 2003, 03:58 PM#3368

martyn her mesajını bir link ile süslemeden duramıyorsun. seni "link vermekten sorumlu devlet bakanı" olarak atıyacam yakında.

printerson
printerson
1,034 posts
May 30, 2003, 03:48 PM#3416

Sanırım kaynakçalı kunuşmak üzere kurumsal baskı alıyor...

YO
yojimbo
Private Joker
1,020 posts
May 30, 2003, 04:22 PM#3419

verdigi link de biseye benzese bari, zaten kasiliyorum uzun uzun kaynakçali yazilardan, bi de bunlar çikti basimiza.

QU
Quietpower
5 posts
May 31, 2003, 08:53 AM#3424

Iki izlemeden sonra sorular

Herkese selamlar, filmi izlemeyenler ve suprizi bozmak istemeyenler okumasin...

Iki izlemeden sonra anladigim (farkina vardigim) bazi noktalar oldu filmde, ve tabii anlayamadigim noktalar ve bir suru soru, belki bana yardimci olabilirsiniz.

Neo altinci The Onedi ve daha onceki besinden daha farkli ozelliklere sahipti, daha onceki bes The One deneyiminde makinalar Ziona zarar verdiler ama yok edemediler (ya da bes defa da yok ettiler ve belli sayida insan Zionu tekrar mi kurdu? ) fakat Neo askinin etkisiyle ana merkeze degil de Matrixe geri donmeyi secince Zionu yok ettiler. Ayrica Neonun ruyasinda gordugu, sakalli ihanetci elemanin icine ajanin girmesi ve onun Ziondaki belli gemilere zarar vermesi de bu "basari"da etkili oldu. En sonunda biri makinalar tarafindan kontrol edilen 7 insan ve bir gemi ve Matrixe bagli bilincsiz pil insanlar kaldi ikinci filmden geriye.

Neo bu filmde Matrixin icindeki guclerinin farkindaydi ve buna gore davrandi fakat makinalarin bir programcigi oldugu anlasilan Oraclein yonlendirmesiyle filmin sonundaki secime mecbur kaldi. Benim dusuncem ucuncu filmde Oracle da olmayacagi icin, Neo kendi seceneklerini kendi bulacak, makinalarin onu yonlendirmesiyle degil.

Neo filmin sonunda Sentinellerin ona dogru geldiklerini farketti, ve onlari durdurabildi, bu da Neonun Matrix disindaki guclerinin ortaya cikisini da gosteriyor. Bu tabii baska sorulara yol aciyor, bunlar da sanirim ucuncu filmde cevaplanacak.

Oracle, The One makinalarin Ziona ulasmak icin kullandiklari program parcalari veya insanlar oldular. Amaclari isyankar insanlari kontrol etmek ama insan irkinin tamamen yok olmasina da izin vermemekti, bunu da ikinci filmin sonuna kadar basardilar. Meorpheusun ongorulerinin tumu yanlis cikti, bu da Oracle celdirmesinin etkili olmasinin sonucuydu.
Onceki The Onelar acaba Matrixe donmeyi degil de ana merkeze gitmeyi mi secmislerdi? Boyleyse Zion her defasinda kurtulmus, ama makinalar bu yolda biraz daha ilerlemislerdi. Veya digerleri de Matrixe donduler ve Zion her defasinda yok edildi ve bir avuc insan tekrar cogaldilar. Ben ilkini daha aklima yakin buldum...

Okudugunuz icin tesekkurler...

Bertay

You need to log in to post a reply.