Skip to content

Eskisehirspor

36 replies · 524 views

printerson
printerson
1,034 posts
Nov 23, 2003, 10:36 AM#6747

Eskisehirspor

Baslik futbol basligi gibim oldu ama bu bir kitap.
Sinefil cemaatinin sevgili dostu, güzel insan Özgür Topyildiz'in "Eskisehirspor" adli kitabi, Iletisim Yayinlarindan çikti. Dün gece bizzat kendi elinden aldigim kitabi henüz bitiremedim ama baya bir göz attim. Gerçekten çok özgün bir çalisma olmus. Genç yasinda yillarin arastirmacilarina tas çikaran Özgür Topyildizin, yillardir ugrastigi kitabi hakikaten hos olmus. Kitabin ekseni Eskisehirspor olmasina ragmen, bir kentin tarihine de taniklik etmis oluyoruz.

Daha önce Eskisehir'de Karikatür ve Eskisiir adli iki arastirma kitabi da hazirlamis ve çikarmis olan Özgür Topyildiz, Eskisehirspor adli kitabiyla, arastirmacilar camiasi içinde birinci lige çikmis görünüyor. Yakin zamanda Askere gidecek olan Özgür arkadasimizin kisa bir aradan sonra çalismalarina yenilerine eklemesini umut ediyorum.

Pumpkin King
Pumpkin King
2,100 posts
Nov 23, 2003, 01:05 PM#6748

Kendisi kitabında da belirttiği gibi arşivmet takma adıyla sağda solda yazmaktadır. Sinefil Forum'un da bu "sağda solda" lardan biri olmasi güzel tabi.

Martin Mystere
Martin Mystere
1,621 posts
Nov 26, 2003, 11:52 PM#6755

testus forumlarinin isim babasi. guzel insan, iwan dragon, arsivmet özgur topyildizin ucuncu "anadolu yildizi eskisehirspor" kitabini bitirmis bulunuyorum. cok cok guzel olmus. tebrikler.

sinefil cematinden arkadaslarin nice guzel islerini takip etmek cok ayri bir keyif olacaktir. darisi diger sinefillerin basina...

AR
arsivmet
30 posts
Nov 27, 2003, 07:27 PM#6757

Selam arkadaşlar yoğun ve yorucu bir araştırma sürecinden çıktıktan sonra böylesi güzel değerlendirmelerle karşılaşmak inanın çok güzel. Kitap hengamesinde ne zamandır siteye girememiştim, vesileyle tüm SİNEFİL.e tekrar merhaba. Testus.a baktım epey postmodern olmuş. Bu arada ekşi, antu gibi sitelerde de kitabın duyurusunu yapan cahit ve onur.a teşekkürler. İlgilendiiniz için teşekkürler. Görüşmek üzere...

AR
arsivmet
30 posts
Nov 29, 2003, 11:10 AM#6771

Arkadaşlar şimdi öğrendiğim bir bilgiye kahroldum keşke önce duyup kitaba koysaydım diye ama söyleşilerimde, sağdo solda hep bunu söyleyeceğim. Olay şu.. Çingeneler Zamanı filminin bir sahnesinde duvarda Eses'in çizgili formalı takım fotoğrafı varmış. Var mı böyle bir şey ya.. Süperrr.
Filmi hemen bir daha izleyip görüntüsünü çekeceğim. Umarım bomba elde patlamaz ama sağlam kaynaktan aldım.
Selamlar.
Sinefilciler bu işi en kısa sürede siz cewaplayabilirsiniz.

OU
outsider
650 posts
Nov 30, 2003, 12:14 PM#6777

gegiç bağlantısı olabilir ağbi, yani herifte yugo falan. partizanda oynamış, gitmiş gelmiş. kitabın ilk 100 sayfayı okudum, bitmedi yani. ona rağmen birçok anı canlandı gözümde, özgür'ün kitaba koyacağı tablolardan bahsettiği gün halı saha maçı ertesi ivanların yenikent konaklarında vakit geçirişimiz ya da kütüphaneden terlikleriyle dışarı fırlamış kızgın boğanın bize süper bişi buldum, bakın 50lerin futbol yazıları nasıl oluyormuş diyerek hevesle anlatması. kitap biraz da, ivan'ın kişisel tarihi aslında, anı mahiyeti taşıyor... bonbastik olmuş diyorum! fazlasına gerek yok....

AR
arsivmet
30 posts
Dec 02, 2003, 09:21 AM#6800

Selam, dün sınavımıza girdik 11.inde askeriz. Kısa bir süre ya da uzun bir süre buralarda olmayacağım. Tüm sinefil.e ve eskişehirli dostlara selamlar..

sermest
sermest
Private Joker
1,446 posts
Dec 02, 2003, 11:17 AM#6802

efendim,
bu kitaba nasıl sahip olabiliriz?

AR
arsivmet
30 posts
Dec 02, 2003, 02:39 PM#6811

ideefixe ve D&R'ın online satışı dışında Türkiye'de hemen hemen çoğu kitapçıda satışta..
Saygılar...

Martin Mystere
Martin Mystere
1,621 posts
Dec 02, 2003, 03:53 PM#6821

sanirim bir ifade hatasi var. ideefixe'te de satista...

AR
arsivmet
30 posts
Dec 02, 2003, 05:33 PM#6825

evet orda da var burda da var demek isterken anlam şeysi olmuş, başkanın gözünden kaçmamış. teşekkürler.. bu arada aa.nın geçtiği haber..
-GENÇ İLETİŞİMCİ 3. KİTABINI ÇIKARDI
-ESKİŞEHİRLİ ÖZGÜR TOPYILDIZ'IN LİSE VE
ÜNİVERSİTE YILLARINDA YAZDIĞI İKİ KİTABIN
ARDINDAN ÜÇÜNCÜ KİTABI ''ANADOLU YILDIZI
ESKİŞEHİRSPOR'' ADLI ESERİ YAYIMLANDI
-TOPYILDIZ: ''İNSANIN YAŞADIĞI YERİ SEVMESİ
İÇİN TARİHİNİ DE İYİ BİLMESİ GEREKİR''

(FOTOĞRAFLI)

ESKİŞEHİR (A.A) - 30.11.2003 - Eskişehirli genç iletişimci Özgür Topyıldız'ın lise ve üniversite yıllarında yazdığı iki kitabın ardından üçüncü kitabı ''Anadolu Yıldızı Eskişehirspor'' adlı eseri yayımlandı.
Eskişehir'in spor ve kültürel yapısıyla ilgili 16 yaşında araştırma yapmaya başlayan Özgür Topyıldız, ilk kitabı ''Eskişehir'de Karikatür'' adlı eserini 1996 Aralık'ta yayımladı.
Topyıldız'ın lise son sınıfta öğrenim görürken hazırladığı ve Eskişehirli çizerler ve karikatür tarihini, belge ve fotoğraflarla tanıttığı kitap, başkanlığını dönemin A.Ü Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen'in yaptığı Eğitim, Sağlık ve Bilimsel Araştırma, Çalışma Vakfı (ESBAV) tarafından basıldı.
Topyıldız, Anadolu Üniversitesi (A.Ü) İletişim Bilimleri Fakültesi Basım ve Yayımcılık Bölümü'ndeki ilk yılında, Yunus Emre'den bugüne kadar Eskişehirli şairleri biraraya getirdiği ''Eskişiir'' adlı antolojiyi hazırladı.
Odunpazarı Belediyesi Kültür Yayınları tarafından basılan antolojide, ''Enis Batur, Sennur Sezer, Tuna Kiremitçi ve Haydar Ergülen'' gibi pek çok amatör ve profesyonel Eskişehirli şairler ile şiirleri yer aldı.
Genç araştırmacının yaklaşık 1 yıllık çalışmasının ürünü olan yeni kitabı ''Anadolu yıldızı Eskişehirspor'' da geçen hafta İletişim Yayınları tarafından yayımlanarak kitapçılara dağıtıldı.

-''ANADOLU YILDIZI ESKİŞEHİRSPOR''...-

Türkiye genelinde dağıtımı yapılan kitapta, İkinci Futbol Ligi (B) Kategorisi (A) Grubu'nda mücadele etmesine rağmen bir zamanlar Türkiye liglerinde ''fırtına'' gibi esen Eskişehirspor'un yönetici, futbolcu ve taraftarlarıyla söyleşiler ile gazete arşivlerinden alınan orijinal alıntılar ile fotoğraflar yer alıyor.
Kitapta, ''Fethi Heper, Ender Konca, İsmail Arca, Abdullah Gegiç, Aydın Begiter, Amigo Orhan'' gibi adeta şehir efsanesi olarak Eskişehir'de konuşulan birçok ünlü sporcu, Eskişehirspor'un hataları, kırgın futbolcular ve eşlerinin sitemleri ile takımın kavgalı maçları anlatılıyor.
Ayrıca, kitabın arkasındaki ekler kısmında, 1965 yılından itibaren Eskişehirspor'un yaptığı bütün maçlar, oynayan futbolcular ve görev alan yöneticilerin isimleri de bilgi notu olarak yer alıyor.
2002 Aydın Doğan Vakfı 14. Genç İletişimciler Yarışması'nda, A.Ü İletişim Bilimleri Fakültesi Basım ve Yayımcılık Bölümü uygulama gazetesi Genç Anadolu'da yayımlanan ''Eses İçin Öle Öle!'' yazısıyla ''En İyi Ropörtaj'' dalında üçüncü olan Topyıldız, geçen yıl mezun oldu.
Toplam 24 yıllık yaşamına 3 araştırma-derleme kitabı sığıdıran Topyıldız, AA muhabirine, yaşadığı kentin tarihini araştırmaktan keyif aldığını belirterek, şiir ve sporun özel ilgi alanı olduğunu söyledi.
''İnsanın yaşadığı yeri sevmesi için tarihini de iyi bilmesi gerekir'' diyen genç iletişimci Özgür Topyıldız, yayınlanan üçüncü kitabından sonra ''Gırgır'' odaklı Türk mizahını ve dergiciliğini araştırmak için çalışmalara başladığını sözlerine ekledi.
(TAR-

RA
rai
645 posts
Dec 04, 2003, 08:57 AM#6850

geçen hoby dönerdeydim. kasada duran adam bendeki GENÇLERBİRLİĞİİİİİİİİİİİ!!! atkısını görünce yanıma geldi. biraz konuştuk. adam esesliyim deyince ben de kitaptan bahsettim. herif "geçen getirdiler baktım, ama o kitap eksik. 70' leri yani en iyi zamanları yazmamış yazan çocuk. zaten sırf para kazanmak için yazmış diyolar" dedi. aman abi naaptın adam kaç yılını verdi bu işe, üstelik bu işi bu memlekette en iyi kimler biliyosa onlara da beğendirdi yardım aldı dedim ama sanırım ikna olmadı. acaba böyle bir dedikodu yayılıyo olabilir mi özgür arkadaşımız hakkında. haber ediim dedim.

Martin Mystere
Martin Mystere
1,621 posts
Dec 04, 2003, 11:26 AM#6860

tipik bir turk davranisi sergilemis o arkadas.. bir nevi "esese ne yapsaniz yakismaz, yetmez" tribi olsa gerek.. cok kolay zannediyo arkadas es*es kitabi yazmayi heralde. bi de ozgur topyildizlar suyla calismiyor ki kardesim. adamin sirf fotokopi paralarindan iflahinin kesildigini bizzat ben biliyorum. masa basinda otura otura da vucudu deformesi de filinta gibi adam icin pek kolay degil. doner cevirmeye benzemez bu.. es*esin yeni nesil taraftari yilmaz buyukersen'e sehirde tiyatro actigi ve es*ese para akitmadigi icin "al o tiyatroyu ****ne sok!" diye tezahurat yapabilcek kadar abuklasmistir. cok uzucu...

AR
arsivmet
30 posts
Dec 04, 2003, 04:41 PM#6877

Eskişehirspor gerçek bir yıldızdı -EMRE ZEYTİNOĞLU
“Anadolu Yıldızı Eskişehirspor” kitabının (İletişim Yay. 2003) yazarı Özgür Topyıldız, 16 Eylül 1970 tarihinde Eskişehir Atatürk Stadyumu’nda oynanan o unutulmaz Sevilla maçını anlatırken şöyle yazıyor: “Galeano’nun cümlesinden (ç)alıntıyla ‘Arjantinli’nin yerine ‘Eskişehirli’yi koyarsak; ‘Sahada yalnızca yirmi bin kişi vardı, ama hangi Eskişehirli ile konuşsanız o gün orada olduğunu söyler...”

Özgür Topyıldız, her sahici taraftarın söylemeğe eğilimli olduğu “beyaz futbol yalanları”ndan söz ediyor aslında... Bu “beyaz yalanlar” ki; futbol sahalarında hayal ile gerçeğin birbirine karıştığı bir durumu vurgular. Kimi maçlar (ister orada olun, ister olmayın) zihinlere son derece belirgin görüntülerle yerleşir, o görüntüler birbirlerini üretir ve sonuçta, tüm üretilmiş görüntülerin gerçek görüntülerden farkı kalmaz. İnsan ara sıra, kendisine şunu sormadan edemez: “Ben gerçekten orada mıydım?”

Orada olup olmamanızın hiçbir önemi yoktur. O maçı oynayan takımınız; takımınızın attığı (ya da yediği) goller; goller sırasında gösterdiğiniz davranışlar; olaylar karşısındaki davranışlarınızı denetleyen duygular vs; yaşamınızın içine sızmıştır artık... Aradan geçen uzun yıllar, bunları oradan silip atamaz. Bir an gelir ki, “orada mıydım?” sorusu da önemini yitirir. Çünkü zihninizde biriktirdiğiniz ve biriktirdikçe yeniden ve yeniden ürettiğiniz görüntüler, size bir “hak” armağan eder: O armağan ise; kendi kendinize verdiğiniz ve doğruluğu ile yanlışlığı arasındaki farkın sıfıra indirgendiği, şu güvenli yanıttır: “Evet, ben oradaydım!”

Ama ben gerçekten oradaydım.

Bu yüzden heyecanla ileri atılıp şöyle bağırabilirim: “Hattâ Eskişehirspor, maçın son sekiz dakikasına 1-0 mağlup girdiğinde de; sekiz dakikada atılması gereken tam üç golün bir hayal olduğu düşünüldüğünde de; dahası, kimi taraftarların, umudu iyice kesip tribünleri boşaltmağa başladığı sırada da ben hâlâ oradaydım. Açık tribünün Hava Hastanesi tarafında, Sevilla kalesine mucizevi biçimde arka arkaya boşalıveren üç golün çok yakınındaydım.”

Seksen dokuzuncu dakikada, soldan yapılan ortaya yetişemeyen Doğan’ın topu nasıl telaşlı gözlerle izlediğini, sağ açığa doğru uçup giden o topu İlhan’ın nasıl yeniden Fethi’nin kafasına indirdiğini, çok uzun ve “meraklı”bir film gibi seyrettim. İyi biten bir filmdi bu... İzleyenlere mutluluk ve coşku veren bir son... Sonra stadyumu Köprübaşı’na bağlayan caddede durmaksızın koştum; kırmızı-siyah bayrakları dalgalandırıp kendinden geçen kalabalığı yararak, balkonlarda kucaklaşan insanlara el sallayarak İsmail Alkılıçgil’in fotoğraf stüdyosuna vardım; kapıda Erol (Alkılıçgil) ile kucaklaştım. Yolun karşısındaki Kudret Susever’in plakçı dükkanından yükselen Eskişehirspor marşına eşlik ettim.

Ben gerçekten oradaydım.

Özgür Topyıldız’ın kitabını hemen birkaç saatte okuyup bitirdiğimde de aynı şeyi hissettim. Kitapta anlatılan herşeyi, yıllar sonra sanki yine oradaymışım gibi yaşadım. Oysa, birçok olayı ilk kez okuyor ve öğreniyordum. Buna rağmen, kendime o armağanı “hak” gördüm ve yaşamadığım olaylar üzerine, bu kez “beyaz yalan”ı kullanarak şöyle dedim: “Evet! Ben oradaydım.”

Belleğime gizlice egemen olan Eskişehirspor, şimdi Özgür Topyıldız’ın kitabıyla karşımda bir kez daha doğuyor ve otuz üç yıl önce, o yirmi bin kişinin arasında olduğum için kendimi önemli buluyorum.

Taraftarlık, takımınıza ait öyküleri zihninizde koruduğunuz kadar anlamlı. Bunun her ne pahasına olursa olsun, maç kazanmakla bir ilgisi yok.

4 Aralık 2003, Perşembe
www.gazetem.net

You need to log in to post a reply.