Skip to content

1. Korsan Savasi

53 replies · 852 views

SA
sanitarium
12 posts
Feb 25, 2004, 07:08 PM#8763

bir şey olmaz...

AMPEC'in içi rahat olsun...yasaklanan her tür şey ihtiyaç varsa yeraltına iner...
klasik tartışmalara girmeye niyetim yok ama asgari ücretin 300 milyon olduğu bir ülkede bu şekil yöntemlerle korsana açılan savaş baştan kaybedilmiş demektir,adı zikredilen sitelerin yaptığı iş korsan olsun olmasın...

printerson
printerson
1,034 posts
Feb 25, 2004, 07:31 PM#8764

Vestel'in internet sitesindeki herhangi bir seyin baska bir sitede yayimlanmasi yasaklanmis. O nedenle adresi veriyorum, girip oradan bakin.

http://www.vestel.com.tr/Cultures/tr-TR/Urunler/20221259.htm

divx oynatabilme diye bir özellikten söz ediliyor ve yaninda "güncellenebilir software" diye bir ibare bulunuyor.
Pekiyi bu software nasil güncellenecek? Onu konusalim mi burada?
Biri çikip bunun pesine düsecek mi? Bu baski kimlere yariyor? Türkiye'de sinemaseverlik belirli zümrelerin elinde kalmak zorunda mi? DUYUN ARTIK! BILET FIYATLARI ISTANBUL'DA 10 Milyon Türk Lirasi. Her zamanki ajitasyonlori bu sefer de ben yapayim. Ekmek kaç lira? 10 Milyon liraya kaç ekmek aliniyor? Kimse artik bunun lafini yapmasin. Bicak kemige dayanmistir. Yok o pantolonu alacagina kitap al, yok bu sigarayi içecegine sinemaya git. Hadi leeeyyn... Divx'i de dagitima sokmaya çalisiyorlar. Haydi bakalim...

printerson
printerson
1,034 posts
Feb 25, 2004, 09:08 PM#8765

*Iste AMPEC'in internet sitesinde yer alan korsan yasasi. *

Korsanlık

Korsanlık bir suçtur ve cezai yaptırım gerektirir. Korsanlık suçunu oluşturan eylemler, ilgili kanunlarda şöyle tanımlanmaktadır:
Bir eseri herhangi bir şekilde işlemek,
Bir eseri herhangi bir şekilde çoğaltmak,
Bir eser ya da işlenmelerinin kendi tarafından çoğaltılmış kopyalarını satmak ya da satışa veyahut tedavüle arzetmek,
Bir eseri veya işlenmelerini temsil veya teşhir etmek yahut umumi yerlerde göstermek veya radyo, televizyon yahut buna benzer araçlar ile yaymak,
Bir eseri veya işlenmelerini kiralamak,
Eser sahibinin izni olmadan yapılan kopyaları ithal etmek,
Kanun hükümlerine aykırı olarak çoğaltıldığını ve/veya satışa çıkarıldığını bildiği ya da bilmesi gerektiği mali hakkı veya ruhsatı başkasına devretmek veya vermek yahut rehin etmek veyahut herhangi bir tasarrufun konusu yapmak,
Kendisine sözleşme veya kanunla izin verilen sayıdan fazla kopya çoğaltmak ya da çoğalttırmak,
Kanun hükümlerine aykırı olarak çoğaltıldığını bildiği ya da bilmesi gerektiği bir eserin kopyalarını ticari amaçla elde bulundurmak.
Korsanlıkla Mücadele Yasaları
Türkiye'de telif haklarının korunması ve korsanlıkla mücadele için 2 temel yasa mevcuttur. Türkiye'de tüm fikri hakların (Sinema eserleri dahil) korunmasını düzenleyen başlıca mevzuat 5846 sayılı ve 1951 tarihli Fikir ve Sanat Eserleri Yasası'dır.(Telif Hakkı Yasası olarak bilinir.) Bu yasa 13 Mart 2001 tarihinde çıkarılan değişikliğe uğramış ve güncellenmiştir. Para ve hapis cezaları gibi cezai hükümler ve tazminat ve diğer hukuki müeyyideleri içerir.

Sinema eserlerinin korunması ile ilgili diğer bir yasa 3257 sayılı ve 1986 tarihli Sinema, Video ve Müzik Eserleri Yasası'dır.(Sinema Yasası olarak bilinir.) Sadece cezai ve/veya idari hükümleri içerir. Bu yasada hapis cezası yoktur.

Sinema yasasında önemli ölçüde eksiklik ve çelişkiler, yetersiz ve etkisiz cezalar, uluslararası anlaşmalaraaykırılık ve uyumsuzluklar mevcut olduğu gibi, özellikle cezai hükümler caydırıcılıktan çok uzaktır. Bu yasanın değiştirilerek caydırıcı ve etkili cezaların getirilmesi, eksiklik vr çelişkili hususların ortadan kaldırılması ve günümüz koşullarına ve taraf olunan uluslararası anlaşmalara uyumlu hale getirilmesi gerekmektedir..

Korsanlığa Karşı Ceza ve Yaptırımlar
2 yıldan 6 yıla kadar hapis
50 milyar liradan 150 milyar liraya kadar ağır hapis cezası
Rayiç bedel itibariyle uğranılan zamanın üç katına kadar tazminat, manevi tazminat ve tazminattan başka temin edilen karın hak sahibine verilmesi.
Korsan kopyaların ve çoğaltımda kullanılan araçlarınzabıt, müsadere ve imhası.
Suçluların yüksek tirajlı gazetelerde kamuoyuna duyurulması.
Türk Ticaret Kanunu'na göre ilave hapis ve para cezaları.
Bazı hallerde toplu kaçakçılıktan ayrıca kovuşturma.
Televizyon yoluyla tecavüzde RTÜK yaptırımları (Uyarı, kapatma, para cezası)
**

printerson
printerson
1,034 posts
Feb 25, 2004, 09:12 PM#8766

Anladigim kadariyla AMPEC, bir sanat eserinin islenmesi maddesinden yola cikarak yaptirim uyguluyor. Ancak bu siteler alt yazi veriyor. Isleyenler buradan yaziyi indirinler. Bu siteler degil.

Bence bir an önce bu internet siteleri de çikip bir seyler soylemeli.

Martin Mystere
Martin Mystere
1,621 posts
Feb 26, 2004, 06:59 AM#8767

Bir donem uyusturu icin de ayni seyler konusulurdu: "aslinda ortalikta bir danisikli dovus var".. mesele uyusturucu satmak degil.. "benden habersiz uyusturucu satamazsin" meselesi..

simdi sorun onlar icin divx degil.. benden habersiz divx "satamazasin" meselesi.. mp3 korsanligin kalesiydi muzikte. simdi lafi geciyor mu? mp3 calabilen muzik setleri yok mu? ne yaptilar? korsan yok.. tekel olucam ben.. mesele bu. koseleri tutma savasi bu.

sermestin divx korsan degildir vcd korsandir demesi de inanilmaz bir celiski. korsan bir seyin izinsiz kopylanmasi ise buyur sana en baba kopyalama bicimi. simdi kaset korsandir ama muzik cdsi korsan degildir deniyor mu? bilgisayarinda kac tana mp3 var sermest? dokum verebilir misin?

mp3 sitelerinin onune gecemediler kendileri "satmaya" basladi. ayni kaderi divx paylasiyor. vestel sadece player satarak piyasaya hakim olamayacagini iyi biliyor. verdi gazi film sirketlerine.

CE
Cevat Kelle
174 posts
Feb 26, 2004, 11:47 AM#8772

Korsanda çare tükenmez, şimdi sinefil'de senrayolar yayınlanıyor mu, yayınlanıyor. Bunda yasadışı bir durum var mı? Yok!
Pekiyi ben şimdi meraklı biri olarak o senaryodaki sözlerin filmin hangi anında söylendiğinide bilmek isteyen biriysem, bunu yasal bir sınırlandırması olmayan TXT formatında yazıp siteme koyabilir miyim? Koyarım. Bu sitenin içeriğinde hiç DİVX lafı geçmeyebilir mi? Evet.
O yüzden korkmayın doslar, yakında www.senkronsenaryo.com gibi birşeyin açılmasını bekliyorum. Bunu yapabilecek arşive sahip arkadaşlar da fikrimi tepe tepe kullanabilirler.

SO
SOLAS
236 posts
Feb 26, 2004, 02:24 PM#8777

1-2 haftadan beri Radikal Gazetesi'nde İsmet Berkan ''korsan yayıncılık'' üzerine yazılar yazmakta. Her ne kadar hepsini takip edemesem de daha sonra yine aynı gazetede ve Cnn Türk de bu konuyla ilgili taraflar da görüşlerini belirttiler. Tam anlamıyla olmasa bile bu tartışmalar da benzer noktalar içerdiğinden bu tartışmada ileri sürülen görüşlerden de bahsederek ne düşündüğümü söyleyim.
Öncelikle korsan yayıncılıkla ilgili tartışmada ele alınması gereken temel nokta korsanı yaratan en önemeli unsur olan ''maliyet sorunu'' dur. Gerek kitap gerekse vcd ve dvd benzeri yayınların korsanının çıkmasının belli bir korsan piyasasının oluşma nedeni bunların orjinallerinin çok pahalı olması ve insanların bunu talep ettiğini görüp bundan faydalanmak isteyenlerin bu yayınlarının korsanlarını çok ucuza piyasaya sürmeleridir. Yani orjinal eserlerin korsanla mücadele edebilmesinin yolu fiyatı düşürebilmelrinden geçmektedir. Bunun yolu bir arzı arttırmaktır daha çok kitap yayıncılığı için geçerli olan bu durumda örneğin Türkiye'de yayınlar çok az satıda basılır bunun da sebebi yayıncıların zarar etmekten korkup az sayıda kopyayla maksimum karı elde etmeye çalışmalarıdır. Eğer daha fazla sayıda eser basılarak ''sürümden kazanç'' elde edilmeye çalışılsa korsanın yolu bir şekilde kesilmiş olacaktır.Yani durup dururken kimse gidip de kitapevlerinde orijinali varken aynı fiyata gidip de korsanı almayacaktır.
İkinci nokta dağıtımla ilgili sorundur. Dağıtım yerlerinin çoğaltılması ve arttırılan baskı sayılarının bu yerlerde insanlarla daha fazla buluşmasının sağlanması korsanın insanlara kolay ulaşması avantajını ortadan kaldıracaktır. Örnek verecek olursam şu anda benim bulunduğum ilçede orjinal kitap satan yer sayısı bir elin parmaklarını geçmezken korsan neredeyse her köşebaşında karşınıza çıkabilmektedir. Bu da insanların korsana yönelmesinde bir etken olmaktadır. Bu nokta da İsmet Berkan gazete dağıtım merkezlerinin ve bayilerinin bu işlevi göreceğini belirtmiştir ki bence de uygulanacak yollardan biridir.
Tüm bunların vcd ve dvd lerin korsanları konusunda da geçerli olduğunu düşünüyorum. Eğer filmlerin telif haklarını elinde bulunduran firmalar maliyeti çok ucuza gelen vcd ve dvd kopyalarının arzlarını artırıp bunları tüm dünyada daha fazla sayıda yerde dağıtacak bir ağ kurdukları taktirde korsanla daha iyi mücadele edebileceklerdir. KoRSAN OLAYININ TAMAMİYLE DURDURULABİLECEĞİNE BU ŞARTLAR GERÇEKLEŞSE BİLE İNANMIYORUM. Bunun nedeni büyük firmaların her zaman ki samimiyetsizlikleri ve mantıklarıdır.Korsanı ortaya çıkaracak bir durum mutlaka olacaktır.
Son söylediğim cümleden de yola çıkarak bu son engelleme olayıyla ilgili olarak bu sitelerin bir başka şekilde hizmetlerine devam edeceğini aslında sanırım hepimiz biliyoruz. Tek sorun burda bizim kendi samimiyetimiz yani filmleri sinemada daha az izleyip bu alana ağırlık vermemiz Türkiye gibi bir ülkede gelişmeye çalışan sinemaya vurulacak en büyük darbedir bizim üzerinde durmaız gereken ve üzerine düşünülüp kurmamız gereken hassas denge budur bence...

printerson
printerson
1,034 posts
Feb 26, 2004, 11:26 PM#8788

Isini severek yapmak önemli. Sinemayi sevmeyen adam film dagitimi yaparsa, yalnizca tüccarlik yapar. Izleyiciyi düsünmez. Mevzu budur.

Ya bir de el insaf... Orijinal filmlerin hepsi dublaj ve igrenç çeviriler.

N@
N@N
135 posts
Feb 27, 2004, 01:34 AM#8792

korsan mı dediniz?

merhaba arkadaşlar
vallah tartışmanın daha da dallanıp budaklanacağına garanti vererrek şunu eklemek istiyorum. bu aralar korsan cd ye bir de buradan bakın diye bir kısa film tasarlıyorum. izmir tarafından olan varsa ve yardımcı olabilirseniz bakın neler çıkıyor ortaya. vallah belgesel tadında ama özünde iç ilişkileri nereden gelip nereye gittiğini anlamaya ve anlatmaya çalışacağım. bir el atın derim :)
yaklaşık bir haftadır ki bu konu hakkında tanıdık bütün korsan cd cilerle konuşuyorum duysanız neler çıkıyor ortaya. :(
neyse çok uzatmadan derdimi söyleyeyim dedim. bilmem siz ne dersiniz?

printerson
printerson
1,034 posts
Feb 27, 2004, 03:15 AM#8793

korsan cd vakasi diye birtopic daha var... isin korsan tarafini orada baya baya tartistik. istersen oradan devam edebilirsin ve bence o tartismada yararlanilacak çok sey var.

JO
john doe
35 posts
Feb 27, 2004, 06:40 AM#8795

filmin bitince korsan piyasasina birak da alip hep beraber izleyelim. izmir tayfasi yardim eder umarim. ilginc bir konu.

N@
N@N
135 posts
Feb 27, 2004, 08:56 AM#8802

tabii ki

tabii ki korsan piyasasına bırakacam. hepinize oradan ulaşacak zaten :)
yaw doğru düzgün bir şey yapın ve satın(fazla kazanacağınızdan değil), göreceksiniz vizontele tuubanın rekoruna imza atar vallah. :)
eeee arz talep meselesi abiiii...
diğer konu sanırım underground .. onuda inceliyorum.. hatta dün akşam zaman yetmediğinden yazmadım ama bu gün oraya da yazarım :)

RA
rai
645 posts
Feb 27, 2004, 11:27 AM#8809

dün yaşadığım bir olayı anlatacağım buradan teknolojinin insani kullanımı konusunda önemli dersler çıkarılabilir.

evdeki odamı kitleyip tatile çıkmıştım, ancak sebebi tahmin edilebilir olan dalgınlık anında anahtarı kaybettim. çilingire gidip haybeye bir sürü para vereceğimi bile bile kapıyı açmalarını istedim. adam suratıma baktı ve "bak genç, ben sana şimdi 29 tane farklı anahtar vericem bir tanede her kapıyı açan anahtar vericem. sen git evde bunları dene kapını hangisi açıyorsa onun numarasını söyle ben de sana o anahtardan veriim. boşuna paranı almayayım dedi. eve gidip kapıyı açtım, anahtarı işaretleyip adama götürdüm. adam anahtarın aynısından bana verdi ve sadece 1 milyon lira paramı aldı. çıkmaya hazırlanırken adamın oğlu "bak işte para nasıl kazanılıyor gördün mü? biz şimdi senin evine gelir yalandan yere 5 dakika uğraşır gibi yapar 10 milyonunu alırdık senin" dedi. ben de "bu işin böyle olacağını biliyorum ama kimseye gidip, abi ver şu anahtarları da ben bir deniiim diyemezsin ki" dedim. çilingir "zaten kimse vermez ki. ben üç tane çocuk okuttum öğrencinin halini bilirim. o yüzden verdim sana anahtarları" dedi.

eve dönerken, aptal yerine konulmamışlığın huzuru vardı içimde... kendi kendime şöyle bir nutuk çekiverdim...

biz, bu aptallar ülkesinde kitapçılarda arkasını çevirip fiyatına bakıp moralimiz bozulmadan önce kitapları saatlerce okşayanlarız.

biz, bu aptallar ülkesinde sinema kapılarında afişleri ve yorumları okuduktan sonra cebindeki parayı sayıp köstür köstür evlerine dönenleriz.

bu aptallar ülkesinde, kimse kafamızdaki binlerce kilidi açacak anahtarları denemek için bize vermez. kapılara her gün daha karmaşık kilitler vurulur ve anahtarcılar her gün halden daha anlamaz olurlar. herkes yalandan uğraşır gibi yapıp anahtarlara sahip olmanın avantajlarını sonuna kadar kullanmaya çalışırken, halden anlayan bizler aptal muamelesi görür.

yine de, enseyi karartmayın dostlar bugün 2 site susturulsa da, yarın 200 site lisanslarını kıçlarına sokacaktır bu dangalak anahtarcıların. ve biz onların bize layık gördükleri aptalca şeyler yerine korsanın peygamberi divX' lerimizi izleyip sokaklara çıkacağız. bizim burada olduğumuzu unutmayın diye her gün sokakları sizden bir kez daha geri alacağız.

aksi takdirde "23 yaşında, 1.82 boyunda 82 kiloyum, istediğim kitapları okuyamayan, istediği filmleri izleyemeyen birisiyim. sistemle seviyesiz bir ilişki kurup kıç yalamak istiyorum" diye ilan vereceğim gazetelere.

JO
john doe
35 posts
Feb 27, 2004, 11:36 AM#8810

manifesto gibi metin yazmisin. ellerine ve aklina saglik...

N@
N@N
135 posts
Feb 27, 2004, 11:53 AM#8812

abiiii :)

ben bu yazının altına kalıbımı basardım çok büyük gelirim :)
geçen gün arkadaşın birisiyle neden korsan piyasası hakkında film çekmeliyim sorusu üzerinde duruyorduk; " daha önce tam olarak farkında olmadığım bir gerçek dank diye oturdu beynime"... kitaplığımda 150 ye yakında kitap bulunuyor. film arşivinde de 200 film var. ve bunlardan bir kaçını atınca geriye kalanların hepsi ama hepsi korsandan elde edilmiş durumda. şimdi biri kalkıp bana korsanın gereksiz olduğu hakkında ders vermeye çalışmasın çünkü bu en basitinden benim yaşamımım sinema kapılarından dönememim acısını böyle bastırmamın yolu...:(
kendime sinema aşığıyım diyecek kadar seviyorum sinemayı. ama "büyük adam küçük aşk" filmi dışında bu güne kadar sinemada film izleyecek param olmadı... bir film, arkadaştan temin edince 750 ye geliyor ve bu filmi bütün mahalleli izliyoruz. sinema 4. milyon bilet parası ..
he heeeeyyyyy.....
kim kaldıracak mış KOR.san'ı... (hakkaten bundan böyle bu şekilde kullanalım şu KOR.san ismini. hem isminin nereye hitap ettiğini herkes çok iyi biliyor. :)

You need to log in to post a reply.