1. Korsan Savasi
53 replies · 852 views
Martin Mystere wrote:
sermestin divx korsan degildir vcd korsandir demesi de inanilmaz bir celiski. korsan bir seyin izinsiz kopylanmasi ise buyur sana en baba kopyalama bicimi. simdi kaset korsandir ama muzik cdsi korsan degildir deniyor mu? bilgisayarinda kac tana mp3 var sermest? dokum verebilir misin?
ben hiçbir zaman divx korsan değildir demedim.vcd ye göre "daha anlaşılabilir" olduğunu söyledim.sonuçta hep tekrarlıyorum ama sanırım görmezlikten geliyorsun,ben o godaman şirketlerin veyahut ampec'in savunucusu değilim.hatta onların da sinemaya korsan kadar zarar verdiğini düşünüyorum.diyorum ya hep,korsan onlardan bir adım daha kötü benim gözümde...
ilk başlarda bu korsan meselesinde daha da ağır ithamlarla karşılaştım...
yasal düzen delisi,sözlük çapan(valla bu çok spesiyal bir tanımdı hoşuma da gitti rai ye teşekkür ederim buradan)..vb...
ama ben diyorum ki kötü bir olayı başka bir kötüyle düzeltemezsiniz...
sistemin içini kemiren bir çürümüşlük var...
ve bu çürümüş sistemde hepsine küfredelim diyorum ben...vergi oranlarından bandrol fiyatlarına kadar ortalığın karışmasında büyük sebebi olan devlete,emeklerle filmleri ortaya çıkaranlara saygısızlık yaparak o filmleri hak etmedikleri formatlarla yerlere düşürenlere,korsanı sinemaya alternatif görmeye çalışanlara,hak edilen hizmeti vermeyip de fahiş fiyat öngören sinema işletmecilerine...hepsine ama hepsine küfredelim....
bütün bu içinden çıkılmaz sermaye ilişkileri,para babalarının içinde hiçbir zaman bu korsan meselesinde taraf olmayan biri olarak söylüyorum ki divx,bu kirlenmişliğin arasında özel bir yeri hak ediyor...
hala anlatamadıysam türbeye mum dikeceğim...
Ya sermest sen anlatiyosun, biz korsancilar da net olarak anliyoruz ama kaçirdigin bir nüans var bu isin içinde.
Sen diyosun ya hepsine küfredelim diye. Ben de söyle diyorum; küfrettigin zaman kimse bi yerine takmiyor. "Yollar yürümekle asinmaz" deyip islerine bakiyorlar. Ama onlarin ürettigi ortam ve araçlari, onlarin isini bozacak sekilde kullandiginda, iste bu sitelerde oldugu gibi dünyayi ayaga kaldiriyorlar. Kuyruk acisi birakiyosun yani.
Erisim estetigi diye bir tarafimizi yirttigimiz sey budur.
Ayrica rai... Yazdiklarini okurken tüylerim diken diken oldu. Budur...
Ben de rai nin yazdıklarına imzamı atarım...
Asıl sorun şurada, yani bir filmin orijinal cd sini almak yerine iki filme sinemada gidebilir, 4 ten fazla korsan cd den film izleyebilir, birinde sinemaya maddi yönden daha fazla katkıda bulunmuş diğerinde bir sanat eserinin daha fazla izlenmesini sağlamış oluruz. Sinema raflarda değil ekranda anlam bulur...
dvd den bahsetmek bile istemiyorum...
korsan yayın(her türlüsü) olayına bu iyidir ya da yok bak bu daha iyidir açsısından yaklaşmak yerine kendi çapımda + - formülünü uygulayacağim bakalım nolacak:P
+lar
1)korsan iyidir.çünkü cok pahalı olan kitap,cd vb ürünleri cok ucuza bulabiliriz.
2)korsan iyidir,bir anlamda o her şeye muktedir,yasal ve genel olarak toplum tarafından kabul edilmiş sermaye ticaret piyasasına karşı bir tepkidir.
3)korsan iyidir,az da olsa dağitimi,satışı olsun iş imkanı yaratır:)
-
ler
1)korsan kötüdür,cünkü orjinal ürüne sahip yaratıcının haklarına tecavüz eder.fakat burda kendimce bir ayrım yapmak istiorum.her ne kadar kaba we istatiksel bir rakam olarak veriler yoksa da elimde sölemek istediğim şu.diyelim ben pink floyd ya da deep purple dinlemek istiyorum.şimdi bu 2 güzide grup eskilerden ve cok sayıda albümleri war.seçenek hepsini orjinal almak maliyet-300-500 milyon arası.2.secenek 2 mp3 cd si almak maliyet=5-6 milyon.şimdi türkiye de yaşayan we sabancının torunu olamayan kişi dangalak olmadiği için ve tabi parasıda olmadiği için 2. seçeneği tercih edecek.bir diğer durum.nuri bilge ceylan ın uzak filmi vb. son 7 senede türkiye piyasası içinden cıkmış hiç bir filmi evde izlemediğimi belirtmek isterim:)) bu ne demekse? bu şu demek madem her sey hakkında karar veremiyoruz ve bir çok şey biz çoğunluğun elinde değil,bende seçici olma hakkımı kullanırım demek.fakat bu keyfi bir durum olduğu için tabi ki çoğunluk bir fikirde uzlaşma sağlamayacaği için aslında benim sundugum,1. maddeye özgü olan seçici olma fikri de küçük kişisel bir hareketin ötesine gecmeyecek.ama 1. madde hakkında son sölemek istediğim şu,örnek olarak yüzüklerin efendisi zaten dünyadaki bir çok ülkede izlenen bir film we filmin maliyetini türk seyircisi kaldırmayacak,işte seçici olma burda devreye girior.yüzüklerin efendisini korsan izleyecez.ama türk filmlerini sinemada izleyecez.bu arada bu seçici olma fikri tamamen faşist.milliyetçi,korumacı türk sinemasını koruma yönünde bir hamledir bunu da belirteyim.:)aynı şey sadece türk piyasasında müzik yapan gruplar için de gecerli.yani şahsen dream theater in bütün albümleri mp3 olarak war.ama gidip yansımlar,duman vb ne warsa orjinal aliem.tabe az biraz kasılıoruz ama şöle düşünmekte lazım diyelim ben bir film yaptiğim zaman herkes korsan izlerse diğer filmi nasıl yapacam hebele hübele bu böle gider.2 ye gecelim
2)korsan kötüdür,cünkü yasal olmayan şey kötüdür pöfffff:))) bu maddeyi gecelim önemli değil zaten:)
3)korsan kötüdür,cünkü korsandan elde edilen paranın nereye gittiği belli değildir.walla sanki korsan olmayandan elde edilen paranın nereye gittiği bellide:)aslında bu madde de pek önemli değil.
şimdi + ve - ler kaba we genel olarak bunlar.bir de arada kalan durumlar war zaten bazı forumlarda arada yansıtılmış yani bazı yazılarda.şu da şöle oluor ki- ve -
1)korsan kitapların bazıları bizzat kitapevleri tarafından yayınlanıor.
2)normal piyasada hakim olmaya çalişan grup şirket vb. düşünüyorlarki aynı zamanda neden korsan piyasayada hakim olmayalım.allah bunlardan korusun bizi dicem ama korunamıoruz işte:)
3)korsan morsan safi konuşmada kalacak şeyler için fazla kafa yormamak lazım,çünkü ülkede ne yazık ki sopa ve para kimdeyse onun düdüğü ötüor we kesin olarak söleyebilirim ki ne sopamız ne paramız war:)ama tabi bu da hiç konuşmayalım düşünmeyelim demek değil de insan kendini salak gibi hissedior we beziyor belki de istedikleri bu.ama bezmeden we yılmadan surda bile bir sürü kişi bi şeyler yazdiğina göre daha cok beklerler neyse slogana gerek yok şimdi.
eweeett,yazının da sonuna geldik.ewet ewet bitti.
- ve -
kafakoparan wrote:
1)korsan kötüdür,cünkü orjinal ürüne sahip yaratıcının haklarına tecavüz eder.
orijinal sahip yaratıcının hakkına tecavüz etmiyor mu? az veya çok fark eder mi? korsan en azından sinema severin hakkına sahip çıkmış oluyor, istisnalar dışında...
caggins wrote:
kafakoparan wrote:
1)korsan kötüdür,cünkü orjinal ürüne sahip yaratıcının haklarına tecavüz eder.
korsan yayıncılığa kesinlikle sonuna kadar destek veriyorum. kimin kime tecavüz ettiği konusunda kesin bi yargı belirtemiyorum doğrusu. aslında bunun tecavüz olup olmadığı konusunda da kesin bi yargı belirtemiyorum. bize ürünleri bu fiyatlardan sunmalarıni ben tecavüze niyetlenme olarak algılıyorum ve kesinlikle karşı çıkıyorum allahtan gerçek tecüzde olmadığı gibi reddetme hakkım var.ve reddediyorum.tabi isteyenler ve bi bağlamda mecbur olanlar ise 'tecavüz kaçınılmazsa zevk almasını bileceksin' felsefesini uygulamak zorunda kalıyorlar (tabi bu da bi şekilde fikir tacevüzü oluyor)... tecavüz olup olmaması meselesine gelince; MALınız sizin para sizin bu bence tecavüzden çok bile bile altına yatmaktır.
Selamlar,
Benim fikrimce AMPEC'in yaptığı engelleme girişimleri korsana karşı bir girişim değil. Çünkü bu adamlar açıklamalarında Holywood kaynaklı büyük yapım şirketlerinin temsilcisi olduğunu yazıyor. Amaçları Bu şirketlerin filmlerinin Türkiye'de kopya olarak yayılmasını engellemek. Bu yüzden en yaygın formatlardan biri olan DivXi de hedef aldılar. DivxTR ve DivXAltyazi sitelerine uyarı mektupları yollandı. Davalar ve cezalar ile korkutuldu. Adamlar çaresiz, gönüllü olarak, paylaşıma destek verme amaçlı açtıkları siteleri kapatıldı. Kaldı ki DivXTRde ( diğerini pek ziyaret etmezdim o yüzden bilmiyorum... ) bir süre önce bırakın satışı, takas mesajları bile kaldırıldı, yasaklandı. Site sadece sinema, teknik konular vb. gibi şeylerin konuşulduğu online bir komün haline geldi. ama hala tamamen zararsız değildi...
Bir taraftan da Anet.net.tr'nin haber gruplarından Binary.DivX ve Binary.DivX.AltyazI kapatıldı.
Ancak adı geçen haber grupları sunucusunda binary.MP3, binary, binary.ekitap, binary.ekitap.turkce gibi bir sürü grupta telif hakları ile korunan pek çok yazılım, kitap, MP3 vs. özgürce paylaşılıyor. AMPEC korsana karşı mücadelesinde kendi kar edeceği alan dışındakileri görmezden geliyor. Korsan ile mücadele ediyor ve kapattırdığı gruplar arasında binary.ekitap gibi bir grup olduğunu biliyorsa neden ilgili kuruluşları haberdar etmiyor.
Ama gelir düzeyi düşük olan fakat yine de film izlemek isteyenler çözümü başka sitelere yönelmekte buldu. Tabi bu siteler Türkiye kaynaklı değil. Almanya, Slovakya, Çek cumhuriyeti gibi, altyazı paylaşımı konusunda bizim kadar katı kuralları olmayan ülkelerde yayın yapan siteler.
konuyla ilgili en son okuduğum samimi bir yazı
http://www.zaman.com.tr/?bl=yazarlar&alt=&trh=20040313&hn=25627
kim bitirecekmiş bu işi... isteyen istediği yerden yine edinecektir. Türkiye de altyazi şirketleri kapandı "aman aman bulamayacağız" falan mı olduk yani? hayır yok böyle bir şey !
türkiyeli çevirmenlerin hepsi çevirilerini dışarıya veriyorlardı zaten. aç browserı http://dvd.box.sk/ yaz sonra istediğin altyaziyi indir fakirin dvdsinin altına at izle.. :)
neden korsana bu kadar karşı çıkılıyor...sanat sanat içindir ...para için değil ...yok canım elbette korson kötü bir şey ...örneğin "last samurai" filmine o kadar emek harcandı çok ta iyi bir film ortaya çıktı ...ama elde edceği hasılatın yarısını korsana kaptırdı...yazık değilmi şimdi...sinefil arkadaşları ellerinden geldiğince yasal yollarla film seyretmeye davet ediyorum(sinemaya gitmek[ilk seans yada halkgünü]-cnbce-ucuzluk sepetlerindeki dvd ve vcd ler)
abi bence korsana karşıyım korsan kötü derken nerde yaşadığımızı hatırlamamız lazım.benim fikrimce korsan olmasaydı bugün çok az kişi film izleyebiliyor ve müzik dinleyebiliyor olurdu. Boktan türkçe albümlerin bile cdleri 15 20 milyondan satılırken artık bence korsan sayesinde 5 milyona inmiş durumda.istanbulda sinema biletleri on milyon civarında 10 milyonluk nüfüsun ne kadarı bu fiyatla sinema izleyebilir ki?görüntü kalitesi falan da umrumda değil korsan alırken içim çok rahat....
yarısını da kazanmayıversin adamlar. mesela mel gibson son filminin maliyetini 3 günde yalnızca amerikadan çıkardı. gel de bu filmin orjinal cdsini ya da dvdsini al. kusura bakma ama kimse bana böyle bişey yaptıramaz. bu arada bildiğim kadarıyla frekans tahsisi ihalesi hala yapılmadı. buna göre türkiyede yayın yapan bütün kanallar da korsan olarak değerlendirilebilir. üstelik doğrudan senin benim frekansımızı işgal etmiş durumdalar. onlar yapınca bir kılıf bulunuyo ama ben yapınca korsan oluyo öyle mi?
yasalar sadece ana hatlari belirler...
ben tamamen korsandan uzak durun demiyorum ama sinema yerine korsanı'da tercih etmeyin eğer bulunduğunuz şehire film gelmiyorsa o zaman mecburen alacaksınız ...ama eğer hemen karşınızdaki sinemada örneğin "duvara karşı" yada "last samurai" oynuyor fakat siz gidip aynı filmin korsanını alırsanız işte o zaman ayıp etmiş olursunuz ...gerçek bir sinema sever biraz daha fazla para öder filmini gider gerçek yerinde seyreder... TV yayınına gelirsek frekans ların bir telif hakkı varmı bilmiyorum... senin benim frekansımsa eğer çıkar bende kendi frekansıma TV kurdurum sonuçta benim frekansım değilmi...bence TV kanallarıda bu durumu böyle algılıyor "aydın doğan" da sonuçta bizim gibi insan oda çıkmış kendi frekansına TV yi kurmuş sende çık sende kur engelleyen yok ...ama sokakta satılan korsan filmlerin bizzat sahibi var...biri çıkıp benim yaptığım bi filmi benden izinsiz sokakta satarsa ben buna karşı çıkarım kimse kusura bakmasın ...
You need to log in to post a reply.